Vraag & Antwoord

OS Linux

Mandrake 10: Inloggen als root

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik heb Mandrake 10 draaien, allereerste Linux poging. Nu heb ik Firefox gedownload en wil deze installeren, maar Mandrake vermeld dat dit een uitvoerbaar programma bestand is en daarom om veiligheids redenen niet zal worden gestart. (Tja, als je iets niet start kan het inderdaad ook nooit onveilig worden, dat klopt dan wel weer :lol: )
  Nu vermoed ik dat ik als root moet inloggen, maar zie geen mogelijkheid om dat te doen. Ik heb ook al eens zitten zoeken op het forum, maar kom er toch niet uit.
  In het inlogscherm staat alleen de default user vermeld, en geen root. Ik kan er ook alleen maar klikken. Als ik nou nog een naam in mocht typen of zo, maar alleen het password valt in te vullen.
  Overigens, als ik als user iets wil doen wat alleen de root mag, dan vraagt ie meestal om het root password, waarna het alsnog kan. maar dit is bij het starten van die Mozilla installer niet het geval, daar moet ik het allen doen met die melding.
 • open een konsole

  toets nu:

  su -

  voer w8woordt in en je bent root.

  cd naar de directory war firefox staat en type

  rpm -i naam_van_firefox.rpm

  type nu

  exit
 • naar root schakelen lukt inderdaad. Alleen dat rpm werkt niet. Ik kom die extensie ook nergens tegen.
  Het is tar.gz, maar dat lijkt me een soort compressie geval. Daarin zit firefox-installer-bin. Maar het lukt me niet om iets aan de praat te krijgen.
 • effe denken,

  Volgens mij als root:

  sh firefox-installer-bin

  is het niet beter om URPMI te configureren? Dan kan je software met een gui installeren en weer verwijdereren

  ik heb even ge-googled voor je.
  en uietraard hier
 • [quote:cabdd4ca9c="Gooly"]naar root schakelen lukt inderdaad. Alleen dat rpm werkt niet. Ik kom die extensie ook nergens tegen.
  Het is tar.gz, maar dat lijkt me een soort compressie geval. Daarin zit firefox-installer-bin. Maar het lukt me niet om iets aan de praat te krijgen.[/quote:cabdd4ca9c]

  uitpakken:
  tar -zxvf blablabla.tar.gz

  dan heb je een mooie nieuwe directory met de firefox installer :)

  vervolgens:
  sh firefox-installer.bin
 • [quote:3b23c03041]
  is het niet beter om URPMI te configureren? Dan kan je software met een gui installeren en weer verwijdereren[/quote:3b23c03041]
  URPMI bestaat niet. probeer urpmi eens ??
 • Tnx all.
  Het is gelukt met de tip van InZane. Later ga ik nog eens kijken hoe ik dat urpmi kan configureren (en waar ik het uberhaupt kan vinden :D ) Maar ik heb het idee dat ik in eerste instantie beter even zoveel mogelijk in de command prompt kan doen (heet dat bij Linux ook zo?) omdat ik zo de werking van het systeem beter doorgrond. Althans, dat lijkt me zo.
  Ik ben erg slecht in handelingen domweg uit mijn hoofd te leren zonder ze te begrijpen, maar zodra ik ergens de reden en/of logica van begrijp vergeet ik het nooit meer.
  Vandaar een aanvankelijke voorkeur om "zo dicht mogelijk op het systeem" te blijven.
  Maar ondertussen zit ik dit dus in Mandrake en Mozilla te typen, Tnx all!
  p.s. waar staat het commando 'sh' voor? Blijkbaar om iets te installeren dus(?)
  p.p.s eh…
  En toen was ie kwijt. Weggeklikt, nergens meer terug te vinden. En ik had nog wel zo goed opgelet bij het installeren. Ik heb het ding in /usr/bin geinstalleerd. Daar zijn wel wat mozilla en firefox bestandjes terug te vinden, maar niet de browser. Evenmin in het startmenu. :oops:
 • [quote:082d75d3e0="Gooly"]Tnx all.[/quote:082d75d3e0]

  You're welcome :)

  [quote:082d75d3e0="Gooly"]p.s. waar staat het commando 'sh' voor? Blijkbaar om iets te installeren dus(?)[/quote:082d75d3e0]

  [b:082d75d3e0]man sh[/b:082d75d3e0]
  probeer maar ;)

  [quote:082d75d3e0="Gooly"]p.p.s eh…
  En toen was ie kwijt. Weggeklikt, nergens meer terug te vinden. En ik had nog wel zo goed opgelet bij het installeren. Ik heb het ding in /usr/bin geinstalleerd. Daar zijn wel wat mozilla en firefox bestandjes terug te vinden, maar niet de browser. Evenmin in het startmenu. :oops:[/quote:082d75d3e0]

  Je kunt 'm als het goed is gewoon opstarten met het commando 'firefox'.
  Handiger is als je ff een snelkoppeling maakt op je desktop ofzo :)
 • toch vindt ik rpm's beter.

  Het installeren en de-installeren gaat een stuk makkelijker., vooral met synaptic, danwel urpmi
 • Die root is ook met de grafische schil X te benaderen.
  Hij staat alleen hidden. Dit kun je eenvoudig opheffen door naar
  Systeem/Configuratie/Overige/KDE/Systeem/Loginbeheer;
  op tab-blad gebruikers hide root uitvinken.

  het schijnt dat ie soms weer hidden wordt, bijvoorbeeld als je iets aan je security veranderd of periodiek zet KDE de setting weer terug op defauylt. maar zeker weten doe ik dat niet. Het is dus zo recht te zetten en kunnen onervaren gebruikers ietsie makkelijker rpm's opstarten en urmpi (Systeem/Pakketten/Bronnen) beheren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.