Vraag & Antwoord

OS Linux

[Wine en varianten] Wie heeft een goede setup bedacht?

Anoniem
danieldk
7 antwoorden
 • Oke, maar weer eens een onderwerp waarvan ik me afvraag hoe anderen dit hebben opgelost. Nu heb ik bijvoorbeeld Crossover Office en WineX (maar dit geldt ook voor de gewone wine) en daar kun je dus applicaties geschreven voor het Windows platform onder draaien. Nu is het echter zo dat ik de apps hier door meerdere mensen gebruikt worden, een voorbeeld:

  Een game onder WineX moet werken onder de account van mij, mijn broertje en mijn zusje.
  Een app als Microsoft Word moet werken onder de account van mijn vader en mijn broertje.

  Nu is het makkelijkste alles gewoon onder elke account installeren, omdat elke gebruiker dan volledig zijn eigen config kan voeren en zeker weet dat zijn games niet gesloopt worden door een andere gebruiker. Dit is echter (zeker met games als Morrowind en GTA3) nogal een ruimteverslindende methode.
  Ik vraag mij echter af wat nu de beste manier is om een soort gelijk systeem te creeeren zoals dat ook met OpenOffice en UTx werkt. Namelijk dat de files gewoon ergens in de dirboom staan (dus niet in de homes), zoals in /usr/local/naamprog en dat deze files eigendom zijn van de root. De users voeren elk hun eigen config die in de home-dir wordt opgeslagen. Met wine werkt dit echter niet zo naadloos en transparant. Een mogelijke methode is (in het geval van het gebruik van Point2Play) alles als een user installeren en de config vervolgens te editen (/home/naam strings aanpassen) en over te kopieren naar de andere gebruikers. Dit is echter een niet erg galante oplossing en ik vroeg me af of anderen misschien een ingenieuzer systeem hiervoor gebruiken.

  Wie?
 • Ik ken Linux slechter dan BSD, maar op BSD is er een speciaal (meta-)filesystem, namelijk union. Met union kun je zeg maar twee lagig werken. De union wordt de onderste laag, de directory waarop je mount de bovenste laag. Standaard wordt alless eerst uit de bovenste laag opgevraagt, als het daar niet gevonden kan worden in de onderste laag. Als een file aangemaakt wordt in de bovenste laag wordt dat gebruikt.

  Hiermee kun je dus gewoon centraal iets installeren, en die boel union mounten in een directory van een gebruiker. Op die manier kan iedereen dezelfde boom van bestanden gebruiken, maar toch lokale veranderingen hebben.

  Ik neem aan dat er ook zoiets voor GNU/Linux is.
 • Dat klink als een godszege en een zeer handige vinding. Ik heb zoiets iig nog nooit voor GNU/Linux gezien en het antwoord op een dezelfde vraag in deze mailiglist biedt niet veel hoop:
  http://www.uwsg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/9611.3/0213.html
 • Op Amiga kon ook zoiets met ASSIGN ADD. Dat mis ik ook wel een beetje in moderne operating systems.
 • [quote:822d431931="Marcel de Reus"]Dat klink als een godszege en een zeer handige vinding. Ik heb zoiets iig nog nooit voor GNU/Linux gezien en het antwoord op een dezelfde vraag in deze mailiglist biedt niet veel hoop:
  http://www.uwsg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/9611.3/0213.html[/quote:822d431931]

  Als het er echt nog niet is: schrijf het zelf! Normaal zou ik dit maar quasi-serieus menen, maar dit lijkt me niet echt moeilijk. Je maakt een filesystem driver die zorg dat bij een vnode lookup de vnode uit de upper layer gebruikt wordt, bestaat dit niet, dan de vnode uit de lower layer. Bij het schrijven van een bestand dat nog niet in de upper layer bestaat kan er een kopie gemaakt worden van het bestand uit de lower layer, en deze bewerkt geschreven worden naar de upper layer.

  Met kennis van C en VFS moet je een heel eind komen ;).
 • Ik heb geen kennis van C en geen kennis van VFS. Ik wilde echter zoiezo al met C (ook C++ voor Edukitty btw) en assembly gaan klooien deze zomer ivm LCD schermpjes etc, dus wellicht is dit ook een leuke uitdaging (als ik er aan toekom in de 9 korte weken).
 • Tuesday, June 22 2004

  TransGaming Unveils WineX 4.0 And Announces New Product Name: Cedega

  http://www.linuxelectrons.com/article.php/20040622080311246
  :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.