Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux op Pentium 133

Anoniem
Hans.Vosman
19 antwoorden
 • Ik zou er nog 32 mb ram bij stoppen en een minimale linux met X op basis van fluxbox doen. Geen kde of gnome.
 • Zelf heb ik Debian 2.2.20 (met KDE) uitgeprobeerd op 2 P133 systemen. Eentje heeft 64MB SDRam, de ander 32 MB EDO (en tijdelijk 64MB EDO). Dat laatste is erg weinig. Wanneer de wens bestaat de KDE te gebruiken, dan zou ik in het geval van EDO geheugen, op zoek gaan naar een andere snellere computer. Dat is meestal goedkoper dan geheugen bijkopen. Harde schijf tenminste 1GB, maar met alles erbij, is dat ook gauw te krap.
 • RedHat 7.1 (achter een Smoothwall firewall) op een pentium 133 met 24 MB intern geheugen en een 4gb harde schijf. Als primaire window manager heb ik Fluxbox, met als secundaire window manager Gnome.

  Draait acceptabel, maar compilen van grote stukken is een langdurig karwei. Internetten en ftp'en gaat prima. En muziek afspelen :D

  Greetz, dJezzer 8)
 • Wat je ook zou kunne proberen is MuLinux, BasicLinux, DLX of Gentoo. het handige van Gentoo is dat je het helemaal kunt optimaliseren voor jou processor. En als je dan een WM a la Blackbox gebruikt dan is het toch nog flink snel.
 • Dag Beste Mensen,

  Ik begin een beetje ziek te worden van Windows en wil nu een kleine overstap gaan maken naar Linux.
  Ik wil eerst weten wat en hoe het allemaal in zn werk gaat en wil het daarom op een oud systeempje uitproberen.
  Ik heb nog een Pentium 133 met 32 mb intern.
  en 1,2 GB diskruimte.
  Heeft iemand een idee of dit genoeg is voor een bepaalde versie en zo ja welke.
  Ik hoef niet perse het nieuwste van het nieuwste te hebben.

  Gr. Billybobje
 • Ik denk Slackware Linux 9.1

  met GNOME.


  Is de rest het daarmee eens of…?
 • Voor nieuwe distro's is het te krap, maar een oude versie moet wel lukken.
  Let wel dat oude distro's vaak beveiliginslekken hebben die in nieuwere versies opgelost zijn, dus hang je bak vooral niet rechtstreeks aan internet als je er een oude distro opzet (op z'n minst een firewall ertussen). De beste distro voor zo'n oude bak is slackware, maar een redhat 6.0 ofzo zou ook moeten gaan.
  Je krijgt dan wel niet de gebruiksvriendelijkheid van een moderne suse, mandrake of fedora, dus je zal zelf de handen uit de mouwen moeten steken om e.e.a bij te leren. Maar dat is hopelijk toch wat je wil als je met linux gaat spelen!
 • Duke, GNOME lijkt me te zwaar voor een p133'er. Ik zou eerder xfce, windowmaker of icewm draaien daarop.
  Slackware 9.1 zal inderdaad wel draaien op die bak maar naar mijn ervaring gaan oudere versies toch sneller.
 • Yep, oudere versies gaan wel sneller, maar ik denk niet dat Slack 8.1 naar het verschijnen van 10.0 nog gepatcht gaat worden. In de 8.1 tijd was een minimaal systeem 50MB, nu geloof ik ongeveer 80. Voeg daar X aan toe, windowmaker of [flux/black]box, en wat applicaties die je gebruikt. Dat moet wel binnen een 500 MB lukken. Dan heb je nog voldoende vrije ruimte over om te werken en voor swap space (denk aan plm. 128MB). Voor webbrowsing zou ik een een lichtere browser als Opera gebruiken, dan blijf je gemakkelijker onder die 32MB RAM en is de kans minder groot dat er geswapt moet worden… (idealiter plaats je er nog 32MB oid bij)

  Ik zou in ieder geval niet voor een andere distro gaan, dan kom je bij een oude onveilige versie terecht. Debian is aardig, maar installeert eigenlijk teveel dependencies mee, waardoor je al snel aan de 1GB zit.

  Ik zou zeggen lees het Slackware Handboek op:
  http://nl.slackfiles.net/documentatie/nl/books/slackware-handboek/html/slackware-handboek.html

  Kies tijdens de installatie voor de "menu" selectiemethode, zodat je per package kun selecteren. En installeer alleen dingen uit de a/, ap/, en x/ disksets en de tcpip package uit n/. Later kun je wel extra software toevoegen met de package tools. En wees niet bang het een keer opnieuw te doen, zodat je weet wat de goede balans is tussen slank en functioneel.
 • Toevallig ben ik net bezich met debian op een een p120.

  Die draait als webserver en mailserver, zonder grafische desktop welliswaar, zeer soepel.

  Ik ben nu bezich om er ook nog een printserver van te maken, maar dat wil nog niet zo vlotten :cry:

  Kortom, het kan makkelijk als je geen grafische toeters en bellers gaat draaien en laten we weerlijk zijn, als je met de console speelt, dan leer je veel sneller en beter met linux werken.
 • Het nadeel van Gentoo is dat je 3000 jaar bezig bent om het op de genoemde PC te installeren en voor elke update kun je talloze uren uitrekken. Zoiets is alleen rendabel als je veel andere pc's in je netwerk hebt met een distccd en dan nog is de snelheidswinst van Gentoo imho te minimaal ten opzichte van het extra gedoe en de lange install-tijden die het met zich meebrengt.
 • Buiten dat Gentoo nogal veel ruimte vreet - de *-devel paketten zijn geen optie zoals bij de andere distro's maar omdat alles gecompileerd word, krijg je deze er bij, Portage zelf wil ook nog wel eens gigabytes groot worden, omdat er een heleboel source en tgz files achterblijven in de portage tree.

  Ik gebruik Gentoo zelf ook, omdat ik het de makkelijkste distro vind, zonder RPM of andere ellendige pakket managers, en altijd veel ebuilds te vinden…
 • Ik heb hier ook een P1-133 staan, 1,2GB schijf, 96MB geheugen.
  Wanneer ik linux install met xwindows (kde OF gnome) is de pc zeer zeer zeer traag.
  Ik zou je dat niet aan willen doen. Wat je wel zou kunnen doen is een zeer oude distro pakken. Je moet er aan denken dat development verder gaat, en pakketten zwaarder worden.
  Waar je ook aan moet denken is, welke software pakketten er in de tijd vd P1 werden gebruikt..
  Wat je zou kunnen doen, en wat ik uiteindelijk ook heb gedaan, is geen x-windows. Gewoon een paar consoletjes was vor mij voldoende. Ik heb in het machientje een 80GB gelegd, met een nfs servertje voor backup.
 • KDE of GNOME is ook veel te zwaar, fluxbox zal echter prima gaan als WM op een P1 133MHz. Het mooie van GNU/Linux is juist dat je geen verouderde rommel hoeft te gebruiken omdat er genoeg resource vriendelijke nieuwe software voorhanden is.
 • Is het werken met de framebuffer geen optie? Ik las net in een ander draadje al over een browser. Ik weet niet welke progsel er nog meer geschikt zijn, maar het is iig lekker licht.

  Eigenlijk zou je weer terug moeten naar het dos-tijdperk, waar je een leuk grafisch menuutje had om de programma's op te starten.

  Andere optie is kdrive, alleen ik weet niet wat de huidige stand van zaken is.
 • [quote:75d33ea155="ms_smokey"]Ik heb hier ook een P1-133 staan, 1,2GB schijf, 96MB geheugen.[/quote:75d33ea155]Dat is niet mijn ervaring. Met Debian 2.2.20 kernel, KDE en 64MB werkt het wel, EDO als SDRam. Snel is anders, traag kan ik het niet noemen. Knoppix daarentegen is een volledige ramp op zo'n systeem, tenminste dat is mijn ervaring. Ik heb alleen met de PowerPC (133MHz), noodgedwongen, ervaring met de nieuwere 2.4.25 kernel. Dat lijkt me een prettige kernel. Lijkt me ook wel wat voor de Pentium, in hoeverre dat trager is, dat weet ik niet. Een linux (Debian 2.2.20 kernel) systeem op een Celeron 333 systeem met 128MB draait vlotjes.
 • [quote:c981a120ff="water"]Is het werken met de framebuffer geen optie?[/quote:c981a120ff] Dit mechanisme wordt toch voor de videokaart drivers gebruikt of bedoel je wat anders?
 • De framebuffer is gewoon de antieke linuxconsole die flink is opgekrikt met een framebufferdriver (meestal gewoon VESA). Je kunt er de resolutie van instellen en er gewoon prima op werken. Enkele programma;s die op de framebuffer werken:
  - links2 (grafisch) of links hacked
  - mplayer
  - twin (een heuse windowmanager voor de framebuffer)
  - gpm (mouse besturing voor de framebuffer)
  - mp3blaster
  - verder alle cli utils

  Het voordeel is dat je geen xserver nodig hebt en dat je systeem dus heel licht blijft.
 • Ik heb nog nooit een fatsoenlijke framebuffer console in elkaar gekregen, heb je meer informatie over dit onderwerp? Dit heeft toch ook te maken met de SVGATextMode ? Hoe kies je de resolutie, en mogen we dan weer modelines gaan berekenen ?

  Ik heb wel eens die kernel opties gebruikt, maar vaak schakelde de console ergens tijdens init weer terug naar zijn "default".

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.