Vraag & Antwoord

OS Linux

tar.bz2 file installeren

Anoniem
maximilaan
7 antwoorden
 • Wellicht hoort dit bij de bassis kennis van Linux :oops:

  Ik heb dus karchiver als tar.bz2 gedownload

  Ik heb de file uitgepakt en er verscheen een nieuwe directory.
  Klopt het dat ik middels de commnado:
  [code:1:6da5f82be3]./configure
  make
  make install
  make clean[/code:1:6da5f82be3]

  de zaak installeer? Waar vindt ik dan de uitvoerbare bestand van karchiver?

  dank
 • Die instructies zijn inderdaad de gene die je meestal moet uitvoeren.
  Meestal komen zelf gecompileerde programma's in /usr/local/bin te staan, maar vermits het hier over een KDE programma gaat is de kans groot dat het in je KDE binary dir terecht komt (/opt/kde/bin is dat in mijn geval, maar dat verschilt van distro tot distro). Je kan ook een prefix parameter meegeven aan het configure-script, bv.
  [code:1:3989b2f7db]
  ./configure –prefix=/usr
  [/code:1:3989b2f7db]
  In dat geval wordt het programma in /usr geinstalleerd en zal de binary dus in /usr/bin terecht komen. Maar de kans is groot dat dat met kde programma's niet lukt omdat ze dan ook verwachten dat de kde libraries in dezelfde dir staan,, wat niet het geval is. (ze staan immers meestal in /opt/kde). KDE leeft een beetje in zijn eigen wereld op je systeem ;)
 • Vaak is dat idd de juiste methode, maar soms is het ook nodig dat je meer opties aan het configurescript meegeeft of kent het pakket een alternatieve installatiemethode. Daarom wordt er bijna altijd een INSTALL bestand in een tarbal gestopt waar de installatie instructies voor de verschillende platformen in staan (vaak kun je een source tarball ook voor andere systemen dan GNU/Linux compilen).
  Wat je dan ook echt als basiskennis paraat moet hebben is dat je via de cli zo'n pakket kunt uitpakken (tar -xzvf bij .tar.gz of .tgz en tar -xjvf bij tar.bz2) en dat je vervolgens de installatie instructies kunt lezen (cd naamdirectory; less INSTALL).
 • dank
 • ok

  met mldonkey is de actie geslaagd :D

  met karchiver niet.
  Waar vindt ik KDE? danwel hoe?
 • Doe maar eens which konqueror en kijk waar dat ding staat. Wss is dat gewoon /opt/kde en moet je dus ./configure –prefix=/opt/kde gebruiken voor karchiver.
 • Moet je wel eerst KDE geinstalleerd hebben natuurlijk, en zover ik weet is het bij Fedora standaard Gnome ;)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.