Vraag & Antwoord

OS Linux

Applicatie voor desktop publishing

Anoniem
danieldk
16 antwoorden
 • Niet echt mijn stiel….. maar wat kan ik het beste gebruiken om een stukje drukwerk voor te bereiden in Linux?
 • LaTeX (hoeft dus lekker niet grafisch :) ) of als het meer richting een flyer oid gaat Scribus.
 • Nooit verwacht dat er nog iemand on-line zou zijn :D
  Scribus dus…. LaTeX is me ff te moeilijk ben ik bang.
 • http://www.google.nl/search?hl=nl&ie=UTF-8&q=desktop+publishing+good+program%22%22+linux&lr=

  en dus bijv?

  http://www.linuxjournal.com/article.php?sid=7495&mode=nested&order=0
 • [quote:6a0d73e241="Bilbo"]Nooit verwacht dat er nog iemand on-line zou zijn[/quote:6a0d73e241]
  Ik moet toch wat doen ;)

  [quote:6a0d73e241]Scribus dus…. LaTeX is me ff te moeilijk ben ik bang.[/quote:6a0d73e241]
  Wat voor drukwerk wil je precies maken dan? LaTeX is voor veel dingen juist een stuk simpeler, omdat het alles zelf doet. Bovendien is er een goede Nederlandse handleiding van Piet van Oostrum: http://wiki.nedlinux.nl/index.php?page=LaTeX
  En het belangrijkste: je kunt gewoon in je favo-editor (favo editor bilbo=vim :P ) werken :)
 • Zoek eens naar Scribus. Op zich een DTP pakket met toekomst. Nog niet enorm stabiel, iig een jaar terug niet, ik weet niet of er veel verbeterd is.

  OO.o zou ik nooit gebruiken voor dit soort dingen. WP8 voor Linux daarentegen is weer vrij geschikt voor dergelijke taken.

  -Roeland
 • In een test in een ander blad kwam openoffice er een stuk beter af voor drukwerk dan WP of zelfs MS Office.


  Max
 • Ik moet een layout maken voor een A5 boekje (wat ook weer bij gesneden moet worden)
  Logo en tekdst op de voorkant, tekst op de binnen vooblad en binnenachter blad. En dan gevuld met een schiet register.

  Ik heb trouwens gister avond nog ff naar scribus gekeken…… gevompileerd en een keer gestart. Zag er leuk uit….. snapte er op dat moment nog niet veel van.
 • Ik denk dat je dat het mooist en makkelijkst met LaTeX kunt doen.

  @Roeland
  De c't heeft laatst idd een uitgebreide test gedaan en WP8 werd daarin minder geschikt bevonden voor dit soort 'DTP' zaken dan OpenOffice.org. OpenOffice.org kwam na Ragtime (maar dat is specifiek als DTP/tekstverwerker gemaakt) als beste uit de test. Wellicht is het toch eens tijd om de mogelijkheden van OO.org op dat gebied nog eens goed te bekijken.
 • Sorry, OO.o biedt gewoon op bepaalde DTP specifieke gebieden /niet/ voldoende om alle controle te hebben. WP8 biedt meer. Ik wil dat artikel wel eens lezen en horen wat zij onder DTP verstaan.

  Nu blijft voor echt DTP maar een mogelijkheid: een echt DTP pakket.

  -Roeland
 • :D en scribus segfaults als je er text in probeert te krijgen :(
 • [quote:1beb2b4844="rhkok"]Sorry, OO.o biedt gewoon op bepaalde DTP specifieke gebieden /niet/ voldoende om alle controle te hebben. WP8 biedt meer. Ik wil dat artikel wel eens lezen en horen wat zij onder DTP verstaan.

  Nu blijft voor echt DTP maar een mogelijkheid: een echt DTP pakket.
  [/quote:1beb2b4844]

  Voor dtp heb je idd een echt dtp-programma nodig.
  Mijn ervaring met bijna-dtp is dat word en wordperfect er niks van bakken, programma's leveren geen stabiel resultaat op. OpenOffice was het laatste dat ik toen probeerde, en alhoewel dat ook zijn eigenaardigheden had was het eindresultaat wel stabiel.

  (stabiel niet in de zin dat het programma stabiel is, maar dat de opmaak van het document stabiel blijft, en niet alle kanten opspringt…)

  Max
 • [quote:ffc686798d="rhkok"]Sorry, OO.o biedt gewoon op bepaalde DTP specifieke gebieden /niet/ voldoende om alle controle te hebben. WP8 biedt meer. Ik wil dat artikel wel eens lezen en horen wat zij onder DTP verstaan.

  Nu blijft voor echt DTP maar een mogelijkheid: een echt DTP pakket.

  -Roeland[/quote:ffc686798d]
  Ik meen dat zij een schoolkrant hadden genomen van twee pagina's, met wat plaatjes tekstcolummen etc. Gewoon wat je van een niet-DTP tekstverwerker mag verwachten. Ik krijg toch een beetje de indruk dat de voorkeur van sommige mensen voor WP8 meer een vooroordeel is dan een op feiten rationeel afgewogen ordeel.
 • [quote:550bdc38eb="Marcel de Reus"]Ik meen dat zij een schoolkrant hadden genomen van twee pagina's, met wat plaatjes tekstcolummen etc. Gewoon wat je van een niet-DTP tekstverwerker mag verwachten. Ik krijg toch een beetje de indruk dat de voorkeur van sommige mensen voor WP8 meer een vooroordeel is dan een op feiten rationeel afgewogen ordeel.[/quote:550bdc38eb]

  Een schoolkrantje maken is duur tekstverwerken, maar nog geen DTP. Als je het over DTP hebt, heb je het over controle tot op de punt nauwkeurig en moet je volledige controle over je letters, kerning etc. hebben. Dat biedt OO.o onvoldoende en WP8 biedt daarin het meeste van de mij tot nu toe bekende tekstverwerkers.

  Dat maakt het nog geen DTP pakket, maar het is waardevoller dan OO.o.

  OpenOffice.org is een prima pakket en een schoolkrantje is grappig om in elkaar te prutsen, maar het heeft weinig met echte DTP te maken. Net zoiets als een kleuter aan de fotosjop zetten terwijl Paint voldoende is.

  (en ja, ik weet waar ik het over heb)

  -Roeland
 • [quote:1eede588fd="Marcel de Reus"]
  @Roeland
  De c't heeft laatst idd een uitgebreide test gedaan en WP8 werd daarin minder geschikt bevonden voor dit soort 'DTP' zaken dan OpenOffice.org. OpenOffice.org kwam na Ragtime (maar dat is specifiek als DTP/tekstverwerker gemaakt) als beste uit de test. Wellicht is het toch eens tijd om de mogelijkheden van OO.org op dat gebied nog eens goed te bekijken.[/quote:1eede588fd]

  Ho, wacht! Even wat misverstanden uit de weg helpen. Die vergelijking kwam idd uit de C'T, en het was een vergelijking van [b:1eede588fd]tekstverwerkers[/b:1eede588fd], niet van [b:1eede588fd]DTP[/b:1eede588fd]. Bovendien was het Wordperfect 12 voor Windows wat besproken werd, niet WP8 voor Linux (een heel ander beest)! OO komt lang niet in de buurt van DTP, het is gewoon een textverwerker a la Word. WP8 voor Linux en Textmaker zijn tekstverwerkers met DTP features, ze hebben beide bijvoorbeeld veel betere frame support, en bieden veel meer mogelijkheden van het finetunen van het typesetten van fonts. Papyrus (jammer genoeg niet beschikbaar voor Linux) is ongeveer vergelijkbaar. Echte DTP programma's zijn Scribus, Maul (Win, OS/2 redelijk betaalbaar), PageMaker, Quark Express, etc.

  BTW. jammer genoeg is Scribus nog niet erg stabiel, daarom doe ik nu mijn quasi-DTP voornamelijk in TextMaker. Dat is ook wat m'n vriendin gebruikt voor posters, folders e.d. Je kunt er redelijk mee DTP-en omdat het hele goede frame ondersteuning heeft en verschillende modi heeft (object, edit, etc.). Op deze screenie zie je een beetje het idee: http://www.softmaker.de/anywhere/pics/tml_en.gif

  Maar uiteindelijk kan er weinig op tegen een echt DTP programma, want DTP moet op minder dan de milimeter nauwkeurig. Daarom worden de meeste DTP programma's ook specifiek op de printer ingesteld (kijk voor de grap maar eens naar Maul).
 • En, BTW, ik weet ook waar ik het over heb. We maken met een aantal mensen een kritisch blad. En in eerste instantie heb ik de fout gemaakt OO en KOffice te proberen. Als je nauwkeurigheid en professionaliteit wilt hebben kun je beide programma's wel dumpen.

  De volgende fout was Scribus te gebruiken, want dat was (vooral toen) zo instabiel als de pest. Nu gebruiken we textmaker. Niet ideaal, maar de beste oplossing die we tot nu toe hebben kunnen vinden. WP8.1 heb ik geprobreerd, maar dat leverde ge-fsckde prints op. WP8 schijnt het beter te doen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.