Vraag & Antwoord

OS Linux

Lekker prutsen met oude hardware...

Anoniem
None
14 antwoorden
 • …met een nuttig eindresultaat.

  Op de PCW ben ik vanmiddag en vanavond bezig geweest met het in elkaar zetten van een Slackware 4.0 (1999) plank (een plank met losse hardware ingewanden daarop geschroefd). Langzaam maar zeker is het uitgegroeid tot een nieuw uitgangspunt voor het security project dat ik na de vakantie van start wil laten gaan (educatief 'systeemonderzoek' voor jongeren).

  Alle monitoren/terminals worden bestuurd vanaf een toetsenbord. Twee seriele terminals (een voor tcpdump uitvoer en een voor kernel (en andere) messages), rechtstreeks benaderbaar via /dev/ttyS0-1, een gewone VGA monitor (op een oude S3 kaart) en een Hercules monitor, aangestuurd via de mdacon kernel module.

  http://geeklog.linux-box.nl/photo/stuff2/july/four-way-hack.jpg

  [edit]
  De boxen moeten op den duur via flite gesproken kernel messages laten klinken. (Spraak synthese.)
  [/edit]

  Ik wil alles in een apart groot bureau bouwen, eventueel met plastic of plexiglas omhulsel en neonlicht binnenin (of melkwit licht).

  Wat ik verder nog wil doen op de PCW is een gewone houten plankenkast volbouwen met losse hardware en de hele zooi clusteren. Een clusterkast dus, voorzien van doorzichtge platen, zodat iedereen kan zien wat er in zit.

  In mijn weblog (link in sig voor geinteresseerden) heb ik nog wat meer geschreven over deze middag en avond.

  Echt een gaaf middagje en avondje prutsen dus.

  -Roeland
 • dual console, dat is wat ik al lang wilde!

  maar over dat mdacon is bar, bar weinig informatie te vinden, zeg maar niets met google.

  Hoe werkt het ongeveer?
  En moet het perse een hercules kaart zijn, of mag het ook een iets betere kaart zijn (SiS 1mb pci)?
 • mdacon is bedoeld voor MDA ISA kaarten. MDA is een oude IBM standaard uit de PC oertijd (Monochrome Display Adapter, text-only). Hercules en oude CGA kaarten worden vaak goed herkend als MDA adapter. Ik heb geen idee of VGA kaarten als mda console herkend willen worden. Ik zal het binnenkort even uitproberen.

  O ja, hier wat foto's van gistermiddag, heerlijk gepruts en gerommel.

  -Roeland
 • vga kaart+vga scherm pikt ie inderdaad niet, dus uit een 8088 een 8-bits isa kaart + hercules scherm uit het stof gehaald.
  [code:1:328f4f07e4]
  mdacon: MDA with 8K of memory detected.
  Console: switching consoles 13-16 to MDA-2
  [/code:1:328f4f07e4]
  Hij ziet de kaart dus wel, maar ik zie niets. Als ik opstart zie ik niets op m'n hercules, als op m'n normale scherm een agetty komt als tie klaar is met opstarten zie ik niets, als ik altgr f[1-3] doe verdwijnt m'n cursor wel, hij schakelt dus over, maar ik zie niets op het scherm.
  Framebuffer uitzetten helpt niets.
  Informatie over mdacon heb ik met google ook nog niet gevonden. :S
 • Ja, heerlijk…. zo lekker pielen en frotten…. doe ik regelmatig voor kleine servertjes…
 • minor update:

  een kleine niet zo boeiende faq is op: http://www.cix.co.uk/~tykepenguin/mdafaq.html

  volgends die faq zou bv
  [code:1:884e533f0c]
  ls > /dev/tty12
  [/code:1:884e533f0c]
  output moeten geven op m'n scherm, wat dus niet gebeurt
 • eric: 't is /dev/tty13.

  Je moet in /etc/inittab even een getty regel toevoegen:

  [code:1:42916f8402]13:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty13[/code:1:42916f8402]

  En dan intypen:

  [code:1:42916f8402]init q[/code:1:42916f8402]

  Dan kun je met AltGr+F3 (o.i.d.) naar de console op je hercules scherm.

  -Roeland
 • Roeland, ik had toch wel verwacht dat je m'n spul goed zou lezen.
  De regels in inittab heb ik al toegevoegd, anders zou mijn cursor niet verdwijnen op het moment dat ik altgr fx tik. Ik heb tty1 tm tty 15 ingesteld. Bovendien moet ik die regel niet letterlijk overnemen, niet iedereen gebruikt Debian, ik zit nog altijd aan de slack.

  Wat wel erg raar is, is dat bij lsof tty13, 14 en 15 wel genoemd staan met een agetty erbij, maar als ik erna overschakel kan ik er niet inloggen. Als ik nl root, enter, pw, enter, updatedb of halt tik gebeurt er niets.

  Ik heb ook al het boekje vd hercules kaart erbij gepakt, maar daar staat ook niet echt een zinnig verhaal in omtrent een IRQ oid die ik mss in zou moeten stellen. Van de andere kant, de kernel ziet hem al, dus hij zou toch moeten werken?

  oh, als ik chaggy klink, dat ben ik wel een beetje, want dat scherm heeft het altijd gedaan, en ik zou niet weten waarom het niet zou moeten werken. En tis erik met een kaaa
 • Ok, het werkt!
  Ik heb wat met de brightness en contrast van het scherm gespeeld en m'n agp kaart vervangen door een pci, moet nog even uitzoeken welke vd twee dingen de doorslag heeft gegeven.
  Het volgende punt is X, ik typ dit nl vanuit lynx.
  Ik heb m'n xorg.conf aangepast aan m'n pci video kaart, maar het probleem wil dat als je x start dit altijd op de 'tty' terecht komt na al je echt tty's. En dus komt X terecht op m'n hercules beeldscherm die dat natuurlijk niet aankan.
  startx :0.0 enzo heb ik allemaal al geprobeerd maar het mocht nog niet baten. Aangezien die mijn dagelijks systeem is, vind ik X nog wel zo handig om eens te internetten met firefox ed.
 • Heb nog wat zit vogelen. mdacon werkt op een of andere manier niet in combinatie met een agp videokaart. Waarom weet ik niet.
 • Hm… Op de PCW houdt prutsen niet op zodra het eerste doel bereikt is. Het idee was om de boel in plexiglas te bouwen. Allemaal erg duur en veel werk, maar gelukkig kwam iemand op het idee om een aquarium te kopen en die te gebruiken als kap.

  Op naar de dierenwinkel. 'Heeft u een aquarium? Er moet een computer in passen…' Je moet ze zien kijken als je met zoiets aankomt. Ze hadden niet meer een op het gewenste formaat (35 euro…), maar gelukkig hadden ze een gebruikt exemplaar, die we voor 17,50 mee konden krijgen. Altijd leuk ;).

  Ja, en dan heb je een aquarium en een plank met een Linux computer er op geschroefd. Hoe doe je dat creatief? Nou, gewoon, hele plaat (met hardware en al) onder de lintzaag door en op de kop op het glazen aquarium leggen. Hm… Water er in leek ons geen goed idee… Dan maar de bodem bedekken met steentjes en glazen ovalen knikkertjes (reactie bij de dierenwinkel (drie panden verderop): 'Ah toch geen computer er in?' Jawel dus ;)). En een visje op een stokje graag, dat staat zo leuk.

  Even naar de electronikazaak om neonbuisjes te halen. Het is een roze buis geworden met een blauw flitslicht erbij.

  Resultaat? Een vrij originele Slackuarium.

  http://www.linux-box.nl/~roeland/foto/pcw/2004/20040712/

  De PC heet Blupz0r.

  ^_^

  -Roeland
 • Jullie zijn knettergek, maar het ziet er wel leuk uit :)
 • Ziet er strak uit Roeland!
  Jammer dat je zo te zien je tweede seriele kabel gevonden?
  Heb je nog additional informatie gevonden over dat mdacon? Ik vind eigenlijk dat er bar bar weinig info over te vinden is. Jammer, wat zelf heb ik (nog) niet voldoende verstand om een hoop info uit de source te halen.
 • Ik ga komende week op de PCW met een bezoeker naar de code van mdacon kijken. Misschien dat we interessante dingen vinden die we nog niet benut hebben tot nu toe.

  Ik heb er al naar gekeken en het ziet er niet ingewikkeld uit.

  Volgende week maar weer eens wat seriele kabeltjes solderen ;)

  -Roeland

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.