Vraag & Antwoord

OS Linux

Backups maken

Anoniem
maximilaan
8 antwoorden
 • Hoe maken jullie backups (harde schijf, bestanden) onder linux? Wat is een goed progje daarvoor?
 • De 2 belanrijkste programma's die je daarvoor kunt gebruiken zijn cpio en tar. De man pages van beide programma's vertellen je wat ze kunnen. Al is de man page van tar wel een beetje beperkt…. de info pages van tar zijn echter zeer uitgebreid.

  Beide programma's stellen je in staat om - evt gecomprimeerde - backups te maken van filesystemen, eventueel geselecteerd op datum oid voor incremental backups.

  Cpio verlangt dat je hem een filelist aanreikt van waar hij een archief van moet maken. Hiervoor kan je e.v.t. weer find voor gebruiken. Het werken op de unix manier van cpio - bv het doorluizen van de output van find naar cpio en die van cpio weer naar zip - maakt in mijn ogen cpio prettiger. Bovendien is cpio heel goed in staat tar compatible archieven te maken.

  In tar zit dit soort functionaliteit ingebakken… eigenlijk niet de unix way… het maakt het programma complex.

  Op mijn site staat een perl script wat ik voor mijn werk gebruik.
  Het gebruikt cpio om een archief te maken en vervolgens ftp om het naar een "veilige" server te verplaatsen.
 • [i:995549a48b]"Only wimps use tape backup: real men just upload their important stuff on ftp, and let the rest of the world mirror it."[/i:995549a48b] (Linus Torvalds, 1996)

  Zelf doe ik een scp'tje naar een van mijn andere boxen of gooi ik wat op CD-R. Maar dat wordt steeds moeilijker, aangezien mijn data (ex. downloads en muziek) inmiddels de 15 gig voorbij is.

  -Roeland
 • Wieviel? :-O ;-)

  Ik ben wat dat betreft een beetje een vreemd mannetje, want ik houdt graag van cleane dingen. Data die ik voor lange tijd niet meer nodig hebt verdwijnt gewoon op cd´s en daar wordt vervolgens niet meer naar opgekeken. Meestal maak ik mijn backups met rsync en tar. Zoiezo sync ik data altijd tussen meerdere pc's in backupdits zodat als er een hdd kapot gaat de data niet weg is en als het op cdr moet tar ik het gewoon en schrijf het weg met cdrecord. Makkelijk van tar vind ik dat je de permissies eenvoudig kunt behouden.
 • [quote:a2673d90e6="Marcel de Reus"]Makkelijk van tar vind ik dat je de permissies eenvoudig kunt behouden.[/quote:a2673d90e6] Ik maak mijn back-ups nog steeds met [b:a2673d90e6] cp [/b:a2673d90e6]
  Omdat ik deze back-up maak als root, wijzigt de eigenaar van die back-up in root root.
 • Ik gebruik KDar als backupprogramma. Het is een Disk-to-Disk backup programma met een simpele grafische interface. Konserve ken ik niet maar schijnt ook een goede te zijn.
 • [quote:c8c32093ef="patrick.vijgeboom"]Konserve ken ik niet maar schijnt ook een goede te zijn.[/quote:c8c32093ef]
  hier is de link van Konserve–>
  http://konserve.sourceforge.net/index.html
 • Ik vind http://www.amanda.org/ of rsync wel leuke oplossingen :D

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.