Vraag & Antwoord

OS Linux

Onverwachte Linux-doorbraak: Dell stopt meeleveren Windows!

Anoniem
None
15 antwoorden
 • Steve Ballmer schijnt bijna te zijn gestikt in zijn ontbijt toen hij het nieuws hoorde, en ik moet toegeven dat ik er ook van schrok. Volgens NewsForge is Dell het bedrijf uit Redmond meer dan zat en heeft men besloten om niet langer Windows standaard mee te leveren met hun computers..

  Vraag is nu: hoe serieus is Dell?
  Het bedrijf maakt een riskante beslissing om voortaan Linux ipv Windows mee te leveren. Immers, lang niet alle hardware en voor consumenten belangrijke typen software draait onder Linux.
  De kans is groot dat Dell op deze manier meer vrijheid wil afdwingen en van het huidige (wurg)contract van Microsoft (die verplicht om windows op [i:63bb2a2eec]elke[/i:63bb2a2eec] pc voor te installeren en vaak verbiedt om alternatieven mee te leveren) af wil.

  Max
 • wow, dat is wel een nieuwsfeit ja. Maar hoe serieus is DeLL. Ik had ergens anders gelezen of gehoord, dat ze ook pc met linux gingen aanbieden. Dus naast elkaar. Maar dat mij blijkbaar niet van microsoft.
 • Hmm, ik moet voortaan niet zo vroeg uit bed komen ;)

  Het bericht blijkt onder de noemer [humor] te vallen.
  Het leek ook te mooi om waar te zijn, maar aangezien lindows.com eerder al berichtte dat linspire nu ook via grote pc-fabrikanten wordt geleverd had er een kern van waarheid in kunnen zitten (in de zin van: dell wil MS onder druk zetten..)

  Mijn excuus voor deze verwarring, en weer terug naar de orde van de dag ;)


  Max
 • poeh had ik ook overheen gelezen. Stom, maar dat verwacht je niet he. Alleen dat steve echt in het ziekenhuis was vond ik wel een beetje raar.
 • Niet helemaal waar, er is 1 model (de Optiplex) die door een derde partij (Questar) verkocht zal worden met Linux. Via linux.dell.com staat er een verwijzing naar dit nieuwsbericht waar het volledig wordt uitgelegd. Er en der lees ik ook dat de gekozen linux-versie wel gratis is, maar dat je voor het downloaden voor applicaties een abbo nodig hebt die geld kost….
 • [quote:59958d6091="Venzent"]Er en der lees ik ook dat de gekozen linux-versie wel gratis is, maar dat je voor het downloaden voor applicaties een abbo nodig hebt die geld kost….[/quote:59958d6091]

  dan zet je er toch zelf ff een linux distro op :lol:
 • Klinkt als Linspire :)
 • Ik zou al heel tevreden zijn als je bij Dell een pc kon kopen zonder welke licentie dan ook. Vorige week mijn (dell) notebook laten vallen, wil wel een nieuwe kopen maar de Windows XP die ik erop had staan hoeft toch niet de kast in zoals Dell mij probeert te verplichten door de dwang er weer een nieuwe licentie bij te nemen.

  groetjes Ed
 • dan moet je eens voor jewel kijken daar word geen OS bijgeleverd en is vaak ook nog goedkoper als dell :wink:
 • Ik snap eerlijk gezegt het probleem niet zo erg….. Dell is zo ie zo erg duur… Koop je toch een ander merk _zonder_ MS licentie… doen we op mijn werk al jaren…

  Ghandi vrijheid noem ik dat.

  NB
  Als we achteraf voor werkstations wel MS licenties nodig hebben dan kan je die her en der best wel vinden voor een zacht prijsje… en daar ziet MS geen cent van (als dat soort dingen je dwars zit)
 • [quote:7369d1d7bd="Bilbo"]Als we achteraf voor werkstations wel MS licenties nodig hebben dan kan je die her en der best wel vinden voor een zacht prijsje… en daar ziet MS geen cent van (als dat soort dingen je dwars zit)[/quote:7369d1d7bd]

  Nee dat zit me niet dwars, integendeel. Ik heb in heel het huis geen illegale muziekcd en geen illegale software, tot en met alle spelletjes van de kinderen aan toe.

  Mij gaat het om de keuzevrijheid. Dell notebooks waren jarenlang beter dan de concurrentie. Maar ik heb wel een hekel aan dubbel betalen, en dat gaat me te ver. Als ik al een XP gekocht heb dan verdwijnt die niet in de kast omdat ik verplicht wordt bij een nieuwe pc een nieuwe licentie te nemen. Dus wordt de vervanger van de Dell maar geen Dell.

  groetjes Edmond
 • Het enige van een Dell wat ik echt mooi vindt is de service tag…. directe toegang tot alle drivers (ok alle windows drivers)… dat doet mijn luie gemoed goed

  Voor de rest… de laptop is mijn MS referentie systeem voor m'n werk… dus die is dual boot… legaal
 • Dell biedt de vrijheid om de PC met FreeDOS te leveren hoor, hij wordt alleen niet goedkoper (je moet er wel apart voor opbellen). Zij zeggen dat ze ivm terroristische doeleinden altijd een OS moeten leveren :-? (of een ander excuus in die richting)
 • en ik zeg dat ze een mooi broodje-aapverhaal hebben verzonnen :lol:
 • http://accessories.us.dell.com/sna/productdetail.aspx?customer_id=rc956927&~tgt=snp_prod&category_id=2999&k=AMD64&mnf=&brandid=&prst=&prEnd=&sku=A0352135&mnfsku=&SearchType=AND&Page=search.aspx&spagenum=1&Pageb4Search=search&InStock=&items_per_page=25&orderby=&mnfname=&brand=&SubmitSearch=1&selectiontypeids=1%2C2%2C3%2C4%2C5&image_flag=True&refurbished=&c=us&l=en&cs=RC956927&iCompatid=&s=slg
  8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.