Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux voor het eerst geinstalleerd, geen netwerkkaart

Anoniem
None
31 antwoorden
 • Linux detecteert mijn netwerkkaart, een intell based 21041 adapter (windowsbenaming) niet.

  Hij maakt er een "tulip" van maar ik kan daardoor in verbindingen geen kabelverbinding maken want hij vraagt om een stuurprogramma en die staat niet in het rijtje vermeld.

  zo heb ik geen internet.

  Nu boot ik op in WinXP en zie de aparte partitie niet waarop Linux draait.

  Tja, iemand een idee ?
 • Als dit abracadabra is moet je het maar ff melden…..

  Geef op de prompt eens de opdracht lspci… wat je dan te zien krijgt is een lijst met al je pci devices. Daar staat ook je netwerk kaart tussen. Misschien dat je aan de hand daarvan al weet welke module je moet hebben…. post anders ff de output (van de NIC) hier.
 • [quote:f43e7bfbf7="AswinW"]

  Nu boot ik op in WinXP en zie de aparte partitie niet waarop Linux draait.

  Tja, iemand een idee ?[/quote:f43e7bfbf7]

  Windows kan standaard geen andere partiities lezen dan alleen fat en ntfs.
 • @Bilbo:

  Dit is idd abracadabra voor mij. Alles goed gedetecteert maar het belangrijkste, internet / netwerk niet.

  lspci zal ik uitvoeren.

  Ik ga nu rebooten in linux weer ….
 • De bedoeling is dat je een shell opent…. zeg maar een dos scherm.
  Waarschijnlijk zit je in een of andere grafische omgeving… endan heet zo'n programma een shell of terminal

  In zo'n shell of terminal kan je opdrachten geven…. die voor jou nu van belang zijn zijn

  lspci —– laat de pdc devices zien
  lsmod —— laat de geladen modules zien


  Wat je ook kan doen is een of ander rtl8139 kaartje er in stoppen… kosten 10 tot 15 euro maar doen het eigenlijk altijd. Maar dan loop ik eigenlijk op de zaak vooruit.
 • Probeer knoppix eens…. als die het doet kun je kijken welke nic-modules hij gebruikt…
 • Misschien is dit wel Knoppix ;)
 • Oe ja :o :lol:
 • Of misschien niet: maw welke distro heb je geinstalleerd?
 • Hoi, ik heb Mandrake versie 10 geinstalleerd.

  Ik weet het niet :-( Vind het er toch een beetje knullig uitzien. Heb het in het Nederlands geinstalleerd. Normaal ben ik engels gewend.

  Maar ik ben wel nieuwsgierig. Die shell heb ik overigens nog niet gevonden. Ik vind het niet supergebruikersvriendelijk ook hoor ! Maar ja, ik ben IT'er en begrijp ook, het is maar wat je gewend bent.

  Ik heb geen zin om opnieuw te downloaden (andere distributie)… dus ik wil die Intell adapter, 21041 NIC a/d praat hebben. Daar moet ik mee internetten. Ik heb geen andere kaart en wil ik ook niet.

  tja…
 • Ik heb even gekeken en hij zou het prima moeten doen met de tulip driver. Ga eens naar een console, dat doe je door [ctrl][alt][f1] te doen en log daar in.

  Vervolgens tik je de volgende commando's en de nuttige delen (dus die met betrekking tot je netwerkkaart) post je hier:
  'lsmod'
  'lspci'
  'dmesg'
 • Er zit geen gang in deze thread… nu we het er toch over hebben ^-^ er zit vanavond geen gang in het forum vanavond.
 • [quote:345516046b="Bilbo"]Er zit geen gang in deze thread… nu we het er toch over hebben ^-^ er zit vanavond geen gang in het forum vanavond.[/quote:345516046b]

  Hoezo ?


  Verder bedankt voor die CTRL-alt-F1. Dat ga ik uitproberen. Sowieso vind ik het prettig om te weten dat die netwerkkaart eigenlijk daarmee zou moeten werken. Ik heb m'n ghost weer teruggezet en ga linux opnieuw installeren en nu opletten wat er nu allemaal gebeurd. Dan meld ik me weer…


  (idd, er zit geen gang in)
 • [quote:fc7b886df8="AswinW"]Ik heb m'n ghost weer teruggezet en ga linux opnieuw installeren en nu opletten wat er nu allemaal gebeurd. [/quote:fc7b886df8] Het is niet gebruikelijk om voor een netwerk probleem, Linux opnieuw te installeren. Maar als je Mandrake Linux toch opnieuw installeert, kun je het beste bij het eerste installatie scherm wat je te zien krijgt, drukken op Esc, en typen achter de boot:
  [code:1:fc7b886df8]
  linux expert
  [/code:1:fc7b886df8][Enter]

  Waar je overigens geen expert voor hoeft te zijn. De expert installatie heeft wat extra mogelijkheden ten opzichte van de standaard installatie. De netwerkkaart zou eigenlijk al tijdens het installeren van Mandrake Linux, gedetecteerd moeten worden. Bij Pakketgroep-selectie lijkt me het beste dat je LSB [b:fc7b886df8] niet [/b:fc7b886df8] vinkt. Als opstartlader zou je GRUB kunnen selecteren.
 • [quote:f3cd865df1="AswinW"]Linux detecteert mijn netwerkkaart, een intell based 21041 adapter (windowsbenaming) niet.

  Hij maakt er een "tulip" van maar ik kan daardoor in verbindingen geen kabelverbinding maken want hij vraagt om een stuurprogramma en die staat niet in het rijtje vermeld.
  [/quote:f3cd865df1]

  Wat XP de Intel 21041 noemt, is een op de DEC 2104x gebaseerde network controller. Intel heeft later de productie/support van deze chip op zich genomen. vandaar de naam Intel, oorspronkelijk is dit echter een DEC chip.
  De driver voor deze netwerkcontroller op Linux is de tulip driver.
  De juiste driver is dus geinstalleerd. Waarschijnlijk is er iets anders mis met je netwerk instellingen.
 • Vandaar ook de vraag naar de output van lspci
  Vandaar ook de vraag naar de output van lsmod
  Vandaar ook de opmerking dat er weinig gang in zit

  Maar echt erg is het niet hoor.
 • Nou krijg ik iets raars. Ik installeer Linux opnieuw.

  Kom idd en met ESC in Boot. Gebruik Linux Expert. Dan ga ik door en moet ik een partitie kiezen. Ik zet Linux op D: Dan maakt ie zelf partities aan ter grote van maar 300 Mb of zo…

  Kom daarna in de installatie en dan zegt ie… Te weinig diskruimte om te installeren ????

  tsjongejonge… ik nog een keer, en nog een keer en toen ben ik met partition magic a/d gang gegaan en zie die partitie ook van Linux (2 stuks, 1 swap-partitie, allebei heel klein). Ik maak ruimte door een andere partitie te verkleinen en wil die van Linux vergroten. Dat mag ik niet omdat er een "reading-violation" of iets dergelijks wordt gevonden.

  Nou, terug dan maar. Ghost terug en opnieuw inrichten. Nu bllijft Linux die partitie te klein maken, dus ik de keuze Windowspartities kiezen. Dan gaat ie door en toen bleef ie hangen bij "Boot-lader"… iets dergelijks.

  Net de 3e stap voor het eind en bleef maar hangen en hangen. Na 5 of 10 min's heb ik 'm uitgezet en ben niet meer verder gegaan.
 • Oei, daar heb je een leuk probleem te pakken :P

  Kijk persoonlijk gebruik ik Altijd slechts 1 partitie manager en zeker zorg ik ervoor dat ik voordat ik een dual boot in elkaar zet de partitie's reeds gemaakt heb.

  Dus igv. een Dual boot doe ik dat met Partition magic en op een Linux only systeem gewoon tijdens de installatie.

  Wat er bij jou nu het geval kan zijn is:
  PQ-magic blokkeerd je MBR
  Linux wil je bootloader op de verkeerde plek wegzetten. (meest waarschijnlijk is dat hij hem in de bootrecords van (hd0,1) wil zetten, dus wellciht je Winxx partitie)

  Je eerste installatie ging wel goed zonder dat je te weinig ruimte had dus zou ik eerst maar eens nagaan hoe dat toen kwam.
  Vervolgens haal je alle paritie's weg en maak je je mbr leeg.
  Zet met Ghost je Winxx terug en draai fdisk/mbr (win9x) of fixboot (winNTx)
  daarna maak je met pqmagic enkele partitie's aan( afhankelijk van je ruimte en ram : /boot =ca. 100mb. /home en / (=root) en swap (ca. 2xram) formatteer deze als ext2 voor /boot /home / en als linuxswap voor swap

  als je nu gaat installeren krijg je de vraag om eea. aan mount points op te geven en dan laat je je installatie je schijven nogmaals formatteren. Peresoonlijk kies ik voor /boot= ext2 /root= reiserfs /home=ext3 maar dat zijn [u:01222d2f54]mijn[/u:01222d2f54] voorkeuren.
  kies eerst eens voor een basis installatie want je kan die altijd nog verder uitbreiden middels de packagemanager van Mandrake.

  En mocht je nu opdezelfde of andere problemen stuitten onthaoud dan dat je je linux bak maar 1 keer installeer en daarna inorde gaat maken en alleen in geval van een hd crash de boel er opnieuw opzet. Het opnieuw installeren bij problemen hoort niet bij dit OS thuis nml. ;)
 • [quote:92ca8dc0b9="AswinW"]Nou krijg ik iets raars. Ik installeer Linux opnieuw. Kom idd en met ESC in Boot. Gebruik Linux Expert. Dan ga ik door en moet ik een partitie kiezen. Ik zet Linux op D: Dan maakt ie zelf partities aan ter grote van maar 300 Mb of zo… [/quote:92ca8dc0b9] Maar je had toch al een Linux- en een swap partitie gemaakt in je eerste Linux installatie. Of zijn deze verwijderd door het terug zetten van die ghost? Hoe groot is die harddisk dan. En is het niet gepartioneerde deel nog wel groot genoeg voor Mandrake Linux. Minimaal 6 GB.

  [quote:92ca8dc0b9="AswinW"]Nou, terug dan maar. Ghost terug en opnieuw inrichten. Nu bllijft Linux die partitie te klein maken, dus ik de keuze Windowspartities kiezen. Dan gaat ie door en toen bleef ie hangen bij "Boot-lader"… iets dergelijks. [/quote:92ca8dc0b9] Mandrake Linux op een Windows partitie zou ik niet voor kiezen. Hoe had je die Linux- en een swap partitie de eerste keer dan gemaakt? Als dat met PartitionMagic was, zou dat toch ook voor een tweede keer moeten werken. Kun je die ghost bij het terug zetten eventueel kleiner maken?
 • Dat windows je Linux partitie niet kan 'zien' klopt.
  is een tekortkoming (een van de vele) van windows.

  Dat je netwerkkaart niet ondersteunt word lijkt me onwarschijnlijk.
  effe documetatie lezen.veel kaarten komen onder een andere naam op de markt.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.