Vraag & Antwoord

OS Linux

Officieuze C!T Linux Awards #3: Beste Window manager

Anoniem
None
26 antwoorden
 • [quote:0258b10472="Bilbo"]Flux…. welke anders ;)[/quote:0258b10472]Is GNOME en flux een goede combi? Ik heb wel Fluxbox als desktop, maar zie hier dat het ook een windowmanager is. Dus vandaar mijn vraag. Zo ja,hoe kan ik deze combi uitproberen?
 • Keuze tussen ionwm en pekwm

  -Roeland
 • WindowMaker all the way. Snel, weinig RSI (achtergrond menu), gaaf uiterlijk (NextStep), voelt en is robuust, simpel te configureren.
 • Ik stem op WindowMaker.
 • Fluxbox for ever :). Ik vind het een vrij krachtige windowmanager die tevens zeer makkelijk te configuren is en te themen is.
 • Hallo allemaal,
  Tijd voor deel 3, het grafische gedeelte van je Linux-box (indien aanwezig)

  Het gaat hier om window managers, dus niet om complete desktop-omgevingen of commandoprompts ;)


  Poll loopt tot 4 augustus
 • En alweer ben ik de eerste die stemt. ICECWM, omdat die lekker licht is, en toch perfect draait hier.
 • Windowmaker omdat het snel is op mijn (oude) computers en erg handig is in het gebruik. Dockapps zijn ook handig.
 • Ratpoison, de eenvoud zelve. Op het moment dat ik de Xserver eens opstart (wat niet veel gebeurt) hoef ik niet over te schakelen op rare gevallen met muizen, menu's, taakbalken etc maar kan ik gewoon verder werken zoals ik gewend ben aangezien ratpoison niets meer dan een X versie van screen is, nice dus.
 • ICEWM, ik hebwel eens een paar andere geprobeerd, maar deze bevalt het best.
 • Flux…. welke anders ;)
 • Het is een nek-aan-nekrace zo te zien :)
  Ben ik de enige die ratpoison gebruikt hier? Probeer het eens, in 3 secs gecompileerd en makkelijk in gebruik: say goodby to the rodent! ;)
 • Tja, het is leuk dat ratpoison lekker basic is en klein/snel, maar het gaat er niet om hoe snel je systeem is, maar hoe productief je ermee bent.

  En veel mensen zijn nu eenmaal productiever met een muis, taakbalken, menu's, etc…

  Dus geen wonder dat de wat uitgebreiderde windowmanagers, of zelfs desktop environments populairder zijn dan de basic-gevallen..

  Max
 • [quote:ccda419d6d="maximilaan"]Tja, het is leuk dat ratpoison lekker basic is en klein/snel, maar het gaat er niet om hoe snel je systeem is, maar hoe productief je ermee bent. [/quote:ccda419d6d]

  Volledig mee eens, ik wou zelf ook al een soortgelijk antwoord geven op m3ssi4h zijn opmerking in http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=125948 :
  [quote:ccda419d6d="m3ssi4h"]
  Ik blijf het voordeel van een gewone windowmanager boven een complete Desktop Env. zoals KDE of GNOME vinden dat ze:

  1) Vaak zeer snel zijn.

  2) Vaak uit maar een paar begrijpelijke config files bestaan die je gewoon ff met VI kan editten.
  [/quote:ccda419d6d]
  maar in die thread zou het off-topic geweest zijn. Ik vind lightweight omgevingen vaak wel cool, vooral omdat je ze makkelijk hevig kunt tweaken zodat ze er echt gaaf uitzien (in de zin van unix-hacker-gaaf, niet in het-trekt-op-windows-gaaf). Er circuleren b.v. dan ook heel goeie configfiles voor o.a. fvwm op de gentoo forums, daar ga ik me zeker eens mee bezighouden. (en dan nog wat gdesklets en evt idesk erbij)

  En wat de snelheid van lightweight omgevingen betreft: ze starten en reageren zo snel omdat ze niks inladen, waardoor kde en gnome apps veel trager starten dan onder kde/gnome (bv. het duurt veel langer om firefox & thunderbird te laden onder, zeg maar, fluxbox, dan konqueror en kmail onder KDE).
  Vermits ik tegenwoordig vooral KDE programma's gebruik (konqueror, kile, kmail) werkt KDE voor mij dus het snelste . Zowel qua reactiesnelheid (valt niks op aan te merken bij KDE 3.2) van het systeem als productiviteit van mezelf. Dat laatste om de simpele reden dat ik m'n weg tussen alle openstaande vensters niet meer vind als er geen goede taakbalk is. Ik wil met één muisklik een applicatie starten of van applicatie wisselen en niet eerst één of ander context menu openen om te kijken welke vensters er open staan. Om diezelfde reden heb ik ook een hekel aan gegroepeerde "uitklap" taakbalken (soortgelijke vensters groeperen of hoe noemt dat), tabbed browsers, en nog erger: tabbed terminals, want ik wil in één klik naar website X of terminal Y gaan die ik heb openstaan en niet eerst naar de browser/terminal switchen om dan te gaan zien in welk tabblad website X / terminal Y openstond.

  Nooit gedacht dat ik ooit nog zo openlijk voor KDE zou gaan pleiten (ik herinner me nog flamewars tussen mij en max), maar de kwaliteit is er nu éénmaal en daar kan je niet om heen.
 • Over flamewars gesproken...
 • [quote:1f83ad9788="maximilaan"]Over flamewars gesproken...[/quote:1f83ad9788]

  /me duikt weg

  -Roeland
 • Hmm ik draai nu FluxBox ipv KDE, jammer dat ik niet even overnieuw kan stemmen, mijn stem staat nu bij ICEWM… in KDE wouden 2 games het niet doen + probeer met geluid… en in Flux loopt het lekker vlot :)
 • Wat is er zo geweldig aan linux??? Je hebt er haast geen progs voor, en kan geen exe. bestanden openen.
 • Linux is een absoluut kleresysteem en inferieur aan windows. Instabiel als de pest, onveilig en je hebt absoluut niks zelf in de hand, het werkt enkel als het zin heeft om te werken. En het kan dan nog geen exe's draaien ook niet. En niet te vergeten: moeilijk! De gewone sterveling heeft er niks aan.

  Als je deze vraag nu niet in totaal verkeerde thread zou stellen (of een nieuwe starten) zou je misschien nog een deftig antwoord krijgen. Of je kan eens rondzoeken op het forum want je bent niet de eerste die die vraag stelt.
 • [quote:c038ecacf3="dirkjandijkstra"]Wat is er zo geweldig aan linux???[/quote:c038ecacf3]

  Er werken alleen mensen mee die geen cluebat nodig hebben ;).

  [quote:c038ecacf3] Je hebt er haast geen progs voor, en kan geen exe. bestanden openen.[/quote:c038ecacf3]

  [b:c038ecacf3]less blaat.exe[/b:c038ecacf3]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.