Vraag & Antwoord

OS Linux

welke versie voor 64 bit?

Anoniem
None
33 antwoorden
 • ik heb dus nu een A64, en aangezien ik me ook eens wil storten in de wondere wereld van de pinguin deze vraag.

  ik zoek dus een versie, die ook de ondersteuning heeft voor 64 bit processors.

  Is suse de enige met 64 bit ondersteuning?
 • Kijk hier eens:

  http://fedora.redhat.com/
 • SuSE, Debian, Fedora, Gentoo, …
 • aah, die zocht ik al..

  fedora, had er al over gelezen namelijk..

  zal het eens proberen, maar zit er echt nog veel verschil tussen al die versies (sorry hoor, maar op andere gebieden ligt mijn expertise, maar op linux gebied echt een beginner)

  moet ik daarom ook opletten wat voor versie ik neem (heb echt maar een heel klein beetje ervaring met linux namelijk

  EDIT:

  http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/2/x86_64/iso/

  welke moet ik nu hebben dan?

  de laatste 4 (FC2-x86_64-disc1.iso) of de 4 daarvoor: (FC2-x86_64-SRPMS-disc2.iso)

  of alle 8?
 • Alleen de laatste 4, de andere zijn cd's met sources erop.
 • Suse 9.1 personal kan toch ook op een a64 bit systeem toch??
 • ja, maar waar haal ik die vandaan dan?

  kan alleen download mirrors vinden van oa Fedora…

  suse wel gevonden, maar dan moet je hem kopen..

  marcel,

  is Fedora een beetje te doen als je nog nooit met Linux gewerkt hebt, of raad je evt een andere versie aan??
 • Je kan een 64-bit versie van SuSE vinden op ftp://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/suse/suse/x86_64/9.1 . De iso-file van de personal versie echter niet, maar je kan gewoon een ftp-installatie uitvoeren vanaf de bovengenoemde locatie. Als je hem koopt, krijg je er natuurlijk wel een uitgebreid handboek bij, wat voor een beginner wel aan te raden is.
  Fedora is ook niet moeilijk voor een beginner, maar kwalitatief niet zo schitterend (bevat namelijk veel experimentele features)
 • link is helaas dood… :cry:

  naja, morgen maar eens Fedora branden, en zien of ik daarmee uit de voeten kan…
 • De link is niet dood, er stond een foutje in. Ik heb het aangepast.
  Als je niet weet hoe te beginnen: je zal het bestand boot/boot.iso (van in de directory waar de link naar wijst) moeten downloaden en naar cd branden. Als je dan van die cd start, kan je een ftp-installatie doen.
 • Fedora is goed te doen voor een beginner. Zelf ben ik echter met SuSE begonnen destijds en daar heb ik nooit spijt van gehad en imho is SuSE nog steeds een van de distro's die het meest geschikt is voor beginners. Ik weet niet hoe serieus je, als gamer en OC'er, naar GNU/Linux wilt kijken, maar het kopen van een SuSE pakket is een ideale start. Ik heb er iig nooit spijt van gehad.
  Als je eerst nog moet kijken of je het uberhaupt wat vindt zou ik SuSE over FTP installeren. Dat doe je door ftp://ftp.nluug.nl/pub/os/Linux/distr/suse/suse/x86_64/9.1/boot/boot.iso te branden en vervolgens daarvan te booten. Op de bootprompt tik je dan:
  [code:1:af1f5e0fc5]linux install=ftp://192.87.102.36/pub/os/Linux/distr/suse/suse/x86_64/9.1[/code:1:af1f5e0fc5]
  Vervolgens kun je de installatie gewoon doen net zoals het met cd's zou gaan, alleen duurt alles wat langer omdat de packages tijdens de install gedownload moeten worden.
 • cold booten van de CDrom af dus…

  zal eerst even mn HD weer herpartitioneren..

  PS,

  als ik nu via Fdisk mn HD partitioneer, en ik maak 1 partitie aan voor windows XP pro, en een 2e aan voor Linux.

  moet ik die 2e partitie dan ongeformatteerd laten? zit dit bij de install in?
 • Yep, dat doet SuSE voor je.
 • Je hoeft niet eens fdisk te gebruiken de interface die een linux instalatie (nouja de gebruikersvriendelijke distro's) bied is veel handiger en overzichtelijker dan dat dosgedoe van fdisk.
 • hmm,

  mooi kloten.

  heb dus weer geen drivers voor mn netwerkkaart.

  deze installeert ie ook niet automatisch heb ik door.

  naja, heb nu Fedora helemaal binnen, ben em nu aan het burnen, en zal em zo installen…

  PS: waarom moet een OS als linux 4 CD's groot zijn, terwijl windows het al jaren met 1 CD afkan?
 • Omdat linux heel compleet word geleverd. Ook verschillende grafische omgevingen zoals KDE en gnome (en diverse andere) met daarin verschillende progjes (zoals een andere browser). Kijk dalijk maar eens bij de pakketkeuze wat je allemaal voor een mogelijkheden hebt :wink:
 • Idd. En een heleboel XP-'features' (bugs, exploits, joe neem it ;)) haal je later via de updatefunctie binnen ;) Bij Linux kun je eveneens updaten, maar da's dan echt alleen voor noodzakelijke dingen, bv beveiliging enzo. Overigens hebben zowel RedHat als SuSE hun voor- en nadelen voor de beginner: bij RH9 kon ik redelijk moeiteloos de unified nForce driver installeren, bij SuSE duurde dat wat langer, maar op dit moment geef ik de voorkeur aan SuSE. Fedora schijn ik niet te mogen proberen, ik krijg de DVD iso maar niet gedown'd ;) Hetzelfde geldt helaas ook voor Debian en Slackware, maar dat zijn geen echte beginners distro's en die raad ik je dus af. Nou ja, totdat je meer ervaring hebt opgedaan met Linux, dan zou je ze toch eens moeten proberen. (dat wil ik ook, maar ja: als het downen niet lukt benne we gauw uitgep*st… ;)). Mijn advies sluit aan bij Marcel: gewoon SuSE bootschijf ophalen en uitproberen. Btw, welke netwerkkaart gebruik je, wellicht dat je een vergelijkbare driver kunt proberen: veel fabrikanten gebruiken dezelfde chips ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Die vier CD's van Fedora, SuSE, Mandrake en vele andere zitten vol met programma's zoals OpenOffice(.org), The GIMP, spellen, en noem maar op. Voldoende om een gewone gebruiker maanden zoet te houden. Het mooie is dat deze software er zomaar bijgeleverd wordt, zonder dat je nog een keer naar de winkel moet lopen om voor een paarhonderd euro een Office pakket of grafisch pakket te kopen.

  Veel Linux distributies zijn echter ook via een net-install te installeren, waarbij je soms slechts een aantal diskettes nodig hebt of een heel klein CD'tje.

  Veel CD's is dus eigenlijk 'service van de zaak', vooral handig voor beginnende gebruikers!

  Succes met je install. O ja, volhouden, dan kom je ver. En heel belangrijk: Linux is geen Windows, vergelijk die twee dus niet teveel, dat stoort alleen maar voor je leerproces.

  -Roeland
 • turbulence, wat voor netwerkkaart heb je?
  In SuSE moet je geloof ik eerst kiezen welke netwerkkaartmodule je wil laden voor je een ftp install kan doen. Ik weet dat Asus (en wschl ook andere) Athlon64 moederborden een 3com gigabit-netwerkkaart hebben. Deze zou normaal gezien moeten werken met de sk98lin driver. (zit in het lijstje van modules dat je kan kiezen)
 • jah dat heb ik gemerkt met slack.. :-? pc naar de kloot.. maar ik heb nu 2 linux boekies gehaald 1tje van compidee suse linux 8.2 met een opstart cdrom en een engelse groot linux boek voor dummies met een fendora dvd.. 8)
  ik gaat toch eerder de suse proberen.. lijkt mij handiger naast xp.. :roll:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.