Vraag & Antwoord

OS Linux

"missing operating system"-melding tijdens booten

Anoniem
Rob_A
7 antwoorden
 • hallo!

  ik heb zojuist fedora core 2 op mijn oude PC geinstalleerd. ging prima!
  alleen: nu start ik het systeem voor de eerste keer en krijg ik na het startscherm van mijn PC een zwart scherm te zien met de melding "missing operating system". vervolgens kan ik niets meer doen. help!

  de installatie verliep, zoals gezegd, prima. fedora is het enige OS op mijn PC, dus geen gedoe met windows-partities enzo. weet iemand wat het probleem veroorzaakt en/of oplost?

  ik las op internet al wel het volgende:
  "Missing OS is almost always a case of bad HDD, or a HDD that is not detected properly by the BIOS. The "missing OS" happens at the BIOS level, not the OS level."

  dus een hardware probleem? da's raar, want tot voor de installatie van fedora heeft windows 98 prima zonder problemen op mijn PC gedraaid - nooit HD troubles gehad! overigens: ik las dat meerdere mensen dezelfde melding hebben gekregen, alleen werden er ook andere, niet hardwarematige oplossingen aangedragen die (soms) ook werkten.

  op de een of andere manier kan fedora geen bootloader laden dus? is dat softwarematig op te lossen - een nieuwe bootloader erop zetten?
 • vertel even wat meer over de configuratie van je pc. heb je meerdere harde schijven? welk medium start als eerst op? op welke schijf staat Fedora? staat master/slave goed? herkent de BIOS de schijf? staat er uberhaupt wel iets op de schijf? heb je een bootloader geinstalleerd?

  d.
 • Is een bekend probleem: http://www.redhat.com/archives/fedora-devel-list/2004-May/msg00908.html

  Oplossing staat er ook bij.
 • hallo Dilbert & Supersnail

  bedankt voor jullie antwoorden.

  mijn configuratie:
  - Intel Celeron 500 MHz
  - 64 MB RAM
  - 6 GB HD
  - 1 harde schijf (en daarmee de schijf waar fedora op staat)
  - Start als eerste vanaf CD-rom op, daarna HD

  of bios de schrijf herkent weet ik niet zo - ben daarvoor niet ervaren genoeg vrees ik. ik weet wel dat voordat ik fedora installeerde, windows 98 jarenlang perfect heeft gedraaid op exact dezelfde configuratie.

  de installatie van fedora is prima verlopen (en ik neem aan dat fedora voor de installatie van een bootloader heeft gezorgd - ik heb nl. niets aan de installatie getweaked). pas tijdens het voor de eerste keer booten van linux kreeg ik na het introscherm het zwarte scherm te zien met de "missing operating system"-melding. ik krijg dus ook geen fedora-scherm ofzo te zien, het gebeurt dus voordat er uberhaupt een OS gestart kan worden…denk ik.

  als ik de linux rescue CD-rom laat lopen, dan kan ik in de prompt die ik te zien krijg wel de schijfinhoud met 'ls' te zien krijgen, dus ik neem aan dat er iets op de schijf staat. overigens krijg ik in de rescue mode ook de volgende mededeling te zien: "Uw systeem is gekoppeld onder /mnt/sysimage". is dat goed of slecht? of standaard en dus niet relevant?

  Supersnail: ik heb de red hat pagina bestudeerd. ik zie echter dat het van toepassing is op dual boot problemen. ik heb echter geen dual boot - alleen linux staat op mijn PC. of maakt dat niets uit en is mijn "missing OS"-melding ook veroorzaakt door een 'drive geometry' error?

  bij voorbaat dank voor de antwoorden!
 • [quote:803bd960b4="Rob_A"]Supersnail: ik heb de red hat pagina bestudeerd. ik zie echter dat het van toepassing is op dual boot problemen. ik heb echter geen dual boot - alleen linux staat op mijn PC. of maakt dat niets uit en is mijn "missing OS"-melding ook veroorzaakt door een 'drive geometry' error?[/quote:803bd960b4]

  Sorry, dan heb ik je vraag verkeerd gelezen. Ik dacht dat je nog steeds win98 er naast had draaien. Als alleen linux op je PC staat kan je mijn antwoord vergeten.


  [quote:803bd960b4]de installatie van fedora is prima verlopen (en ik neem aan dat fedora voor de installatie van een bootloader heeft gezorgd - ik heb nl. niets aan de installatie getweaked). pas tijdens het voor de eerste keer booten van linux kreeg ik na het introscherm het zwarte scherm te zien met de "missing operating system"-melding. ik krijg dus ook geen fedora-scherm ofzo te zien, het gebeurt dus voordat er uberhaupt een OS gestart kan worden…denk ik.[/quote:803bd960b4]

  Krijg je wel iets te zien als LILO of GRUB? Dat zijn namelijk de meest gebruikte bootmanagers (bootloaders).

  [quote:803bd960b4]als ik de linux rescue CD-rom laat lopen, dan kan ik in de prompt die ik te zien krijg wel de schijfinhoud met 'ls' te zien krijgen, dus ik neem aan dat er iets op de schijf staat. overigens krijg ik in de rescue mode ook de volgende mededeling te zien: "Uw systeem is gekoppeld onder /mnt/sysimage". is dat goed of slecht? of standaard en dus niet relevant?[/quote:803bd960b4]

  Dat lijkt me standaard en dus niet relevant.
 • Die melding komt van je bios. of je hele schijf wordt niet gevonden, of je MBR is naar de filistijnen.

  Om te weten of je schijf wordt herkent in je BIOS, druk je bij het opstarten op [b:6681fe5f8c]del[/b:6681fe5f8c] of [b:6681fe5f8c]f1[/b:6681fe5f8c] of wat ook nodig mag zijn. Vervolgens zoek je de sectie op waar je schijven en cdromspelers staan. Staat die daar netjes vermeldt, dan vindt het bios je schijf. Als die daar niet staat, moet je even nagaan op welke plek van de (meestal vier) die had moeten staan, meestal is dat de eerste. Vervolgens selecteer je automatisch detecteren. Je schijf zou dan weer moeten booten.

  Staat alles daar goed, dan zou ik even heel erg lui Fedora opnieuw installeren.
 • Wat voor harde schijf en mobo heb je (hoe oud ongeveer).

  Het kan heel simpel zijn dat je geen bootloader hebt geinstalleerd, of dat je hem op een verkeerde locatie hebt gezet.
  Ook kan het zijn dat (in het geval van lilo) dat de geometrie van de schijf problemen veroorzaakt.
  Bovengenoemde bios problemen zouden dus ook aan de orde kunnen zijn.
  Heb je een bootflop gemaakt tijdens de installatie ?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.