Vraag & Antwoord

OS Linux

Webserver op RedHat 7.3/8.0

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Hallo,
  Ik ben van plan binnenkort een kleine webserver te starten die bij mij thuis draait. Op de computer die ik ervoor ga gebruiken (en die 24 uur per dag aan zal blijven staan) wil ik wegens veiligheid en stabiliteit Linux installeren. Ik heb nog niet zo heel veel ervaring met Linux maar ik werk er al een tijdje mee op mijn pc. Van RedHat 8.0 Prof heb ik de "doosversie" een keertje gekocht bij HCC Alt0128. Dit lijkt mij op zich een goede distro voor zo'n server, maar de computer is maar 350 mhz en heeft 128 mb RAM. Dat is volgens de system requirements van RH8 te weinig, want ik heb minimaal 400 nodig… Nou weet ik wel dat Windows ook draait op lagere dan de officiele specs, maar ik wil wel een btje soepel runnen, en ook meerdere connections en programma's tegelijk kunnen runnen. Daarom leek v7.3 mij geschikt, omdat deze lagere specs nodig heeft, en wel vaker ingezet wordt op webservers.

  Maar to the point: Ik denk dat Redhat 8 in ieder geval alle benodigde onderdelen voor een webserver aan boord heeft (PHP en Apache). Ik wil deze server namelijk vooral runnen wegens het ontbreken van een PHP host zonder reclame en kan zelf ook wel een kleine site runnen op mijn breedbandverbinding.

  Kan iemand mij vertellen hoe ik zo'n server in de lucht krijg, (port forwarding (op port80 of een andere poort) is geen probleem op mijn router) of anders een link/document sturen hoe ik eea voor elkaar krijg.

  Verder wil ik graag phpmyadmin gebruiken om de mysql database te beheren, kan ik dit runnen met redhat???

  Alvast bedankt voor jullie aandacht

  Groetjes Lennard
 • Nou dat gaat prima lukken. RH 8 moet ook geen probleem zijn.

  In de setup kan je kiezen uit verschillende standaard configuraties, waaronder een webserver. Bij de verschillende pakketjes kan je aangeven welke hij moet installeren. In jou geval dus php perl apache mysql etc.

  Via het zgn rpm systeem kan je eenvoudig applicaties installeren, zo ook phpadmin.

  Verder kan je aanraden webmin en een telnet of beter een ssh server te installeren zodat je op afstand de boel kan beheren.

  De meeste hardware wordt standaard ondersteund. In jouw geval is waarschijnlijk het enige punt de netwerkkaart. (die RTL dingen worden standaard ondersteund) Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat ze niet out of the box werken.

  Verder geen X installeren bij RH8 wat dat kan wel eens iet te zwaar worden.

  Een linkje : http://www.exton.net/MySQL/mysql.html

  Probeer het eens, stop de cd erin en kijk of het je lukt!

  Oh ja voor twee tientjes heb je een extra geheugen reepje, het is wel de moeite waard deze erin te zetten.

  succes !
 • probeer anders eens ClarkConnect (www.clarkconnect.org ).
  Is gebaseerd op RH9 en draait prima op jouw pc (draait bij mij op minder namelijk).
  Is een serveroplossing voor thuis, met webserver, mailserver, ftpserver, printserver etc (maar ook minder als je wilt).
  Weinig linuxervaring nodig.
  Aanrader!
 • Bedankt voor jullie reactie… De Exton.net beschrijving is echt super!! Ga dit van de week proberen als ik even tijd heb.

  Waar kan ik trouwens PhpMyAdmin in RPM downloaden??

  Verder, Clarkconnect site bezocht, maar kan nergens downloaden, want ik moet eerst authorizen, maar heb (of course) geen passwd. Is het soms niet gratis??

  Grt,
  Lennard

  PS Ik heb inmiddels de console van DeliLinux 0.5 draaien, is het ook mogelijk om daarop Apache, PHP4, MySql en PHPMyAdmin te installeren??
 • Ik moet (denk ik) portforwarding aanzetten op poort 80 > 192.168.1.242 (server ip intern) of gebruikt Linux (RH8) een andere poort voor web?

  Verder, ik hoef dus alleen de console van RH8 te installeren, niet de X en alle stuff?!

  Is het trouwens verstandig op alle windows PC's in het netwerk (de rest van de computers behalve de server en mijn multiboot) in de firewall de server volledig te "Bannen" uit het Windows netwerk? Dit ivm beveiligingslekken in Win en ik wil niet dat iemand via mijn server op een win comp gaat rondneuzen
 • Ff iets duidelijk maken….. RH is geen webserver… dat is een distro… een verzameling van programma's om een kernel heen.

  Apache is een webserver
  MySQL is een SQL database
  PHP is een scripttaal
  phpMyAdmin is eenbeheerstool voor MySQL

  Allemaal programma's die interessant voor jou kunnen zijn.

  En apache luister standaard naar poort 80…. op elke disto….. maar je kan hem gemakkelijk naar een andere poort laten luisteren als jij wilt.

  Als je webserver achter een firewall staat - in een private range netwerk - dan zal je op je firewall verkeer wat op poort 80 binnenkomt (of evt een andere, maar dan ben je moeilijker te bereiken) door moeten sturen naar poort 80 op de machine waar je webserver draait. Dat heet portforwarding… maar daarvoor hoeft apache niet op een andere poort te draaien.

  Reden om een andere poort te kiezen is bv als je provider poort 80 verkeer tegen houdt.
 • BTW… je klinkt niet alsof je weet waar je aan begint…. Ooit had ik een sig die luide "leer kruipen voor je gaat lopen, laat staan rennen".

  Een webserver aan het Internet hangen zonder kennis is rennen.

  Rommel eerst eens een tijdje met apache in je lokale netwerk is mijn advies.

  Je distro keuze is van secundair belang….
 • Je wilt RH 7 ipv 8 voor je webserver en je hebt geen ervaring met Linux? Dan is Clarkconnect idd iets voor jou, want dat is gebaseert op RH 7. En je moet ook niet de Professional Edition hebben, maar gewoon de Home versie: http://www.clarkconnect.org/webapp/downloads.jsp Om het je gemakkelijk te maken klik je hier zodat je meteen kunt downloaden (heppie breedband, anders gaat dit met 371MB wel ff duren :P ;)) Instructies lezen, schijfje branden, booten van die schijf, laten ratelen en met een uurtje of wat staat er een complete webserver voor je klaar. Inloggen per instructies en je kunt er alles mee leren wat je nodig hebt voor een 'echte' webserver (want ook ik ben van mening dat je voorlopig gewoon ff 'local' moet blijven) Succes!

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:d76d903859]Ff iets duidelijk maken….. RH is geen webserver… dat is een distro… een verzameling van programma's om een kernel heen.
  [/quote:d76d903859]

  Weet dat RH8 geen webserver is, maar het is wel gratis en je kan er wel een webserver op draaien! (Apache dus, met PHP4 en MySQL 3 en phpMyAdmin)


  En verders… Ik heb al eens een webserver gedraaid (onder XP Prof met PHPtriad) maar dankzij Windows liep dit op een drama uit (vastlopen als 2 clients iets anders deden…) Met Linux heb ik hoop op betere stabiliteit (en weet dat RH8 die kan leveren)
 • webserver op windows..hmmmm
  no offense maar ik hoop dat dit Apache was.

  IIS kan een kleuter aan het werk krijgen, apache is toch andere koek.
 • En ik zou er ook maar zo snel mogelijk security updates op gaan installeren, want Red Hat 7.x is inmiddels standaard een gatenkaas. Overigens levert RH geen officieele security updates meer voor 7.x, 8.x en 9.x.
 • ach… het lekkerste aan kaas zijn toch de gaatjes zeker ;)
 • [quote:01783c99b8="KayJay"]webserver op windows..hmmmm
  no offense maar ik hoop dat dit Apache was.

  IIS kan een kleuter aan het werk krijgen, apache is toch andere koek.[/quote:01783c99b8]

  Ik schreef toch:
  En verders… Ik heb al eens een webserver gedraaid (onder XP Prof met [u:01783c99b8][i:01783c99b8][b:01783c99b8]PHPtriad[/b:01783c99b8][/i:01783c99b8][/u:01783c99b8]) PHPTriad is een totaalpakket van [b:01783c99b8]Apache[/b:01783c99b8], PHP4 en Mysql.. dus niet IIS
 • Beetje rustig saphire…. ze proberen je alleen maar te helpen hoor….
 • jaja, ik bedoel het niet verkeerd hor wil alleen duidelijk zijn anders heb ik nix aan hun hulp; als ze het verkeerd begrijpen wat ik wil

  ik heb inmiddels ClarkConnect gedownd, zal dit van de week installeren
 • ClarcConnect…. wat mij betreft een verkeerde keuze… exit(bilbo) ;)
 • [quote:b8ed0a2969="SAPPhIRE"]jaja, ik bedoel het niet verkeerd hor wil alleen duidelijk zijn anders heb ik nix aan hun hulp; als ze het verkeerd begrijpen wat ik wil

  ik heb inmiddels ClarkConnect gedownd, zal dit van de week installeren[/quote:b8ed0a2969]

  Je zou ook Mandrake eens kunnen proberen omdat het een moderne distro (op Red Hat gebaseerd) is met een goede nederlandstalige support site:
  www.mandrakeclub.nl

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.