Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

vsftpd starten tijdens boot

7_feet_up
6 antwoorden
 • hallo

  Ik heb een werkende ftp-server opfezet. Nu wil ik dat de deamon vsftpd start als ik de computer aanzet, danwel opnieuw boot.

  nu moet ik als root:[code:1:5ac21e349c]/etc/init.d/vsftpd start[/code:1:5ac21e349c] geven, alvorens de deamon te starten.

  dank
 • Onderstaande is rechtstreeks geplakt uit de Linux Gebruikers Handleiding van Jarkko Huijts en Martin Herrman. Het is sowieso zeer aan te raden om deze eens door te ploegen.[/color:2bf0aa920f]
  [quote:2bf0aa920f]De kernel wordt normaal gesproken geladen met LILO (zie paragraaf 9.4). Daarna wordt het proces init geactiveerd. Wat init doet wordt geregeld in /etc/inittab. Er worden runlevels gedefinieerd en een van de runlevels wordt als standaard aangewezen. Verder voert init initialisatiescript uit en stelt het consoles beschikbaar om in te loggen.

  Runlevel 0 is altijd de status waarin het systeem gestopt is en 6 is een reboot. De rest kan veschillen per distributie. Je kunt vaak in /etc/inittab terugvinden welke runlevel waar goed voor is. Bij RedHat en Mandrake zijn de runlevels bijvoorbeeld zo ingedeeld:

  0 halt
  1 single-user mode
  2 multi-user, without NFS
  3 full multi-user mode
  4 unused
  5 X11
  6 reboot

  Met init of telinit kun je van runlevel veranderen.

  Ook bij de LILO-prompt kun je de runlevel opgeven. Zet het nummer van de gewenste runlevel dan achter het gewenste label (bijv. linux 3). In plaats van een 1 bij de LILO-prompt (voor single user mode) kun je ook het woord single (dus bijv. linux single) gebruiken.

  In /etc
  c.init of /etc
  c.d/init.d staan een aantal scripts. Die scripts kunnen allerlei services starten en stoppen door als argument start resp. stop mee te geven. Vaak werkt restart ook om iets te herstarten en soms is er ook status om de status op te vragen. Er bestaan ook verschillende directories /etc
  c#.d of /etc
  c.d
  c#.d waarbij # de runlevel aangeeft. In deze directories staan symlinks naar de scripts in de init.d-directory. De namen van deze symlinks zien eruit als Sxxnaam of Kxxnaam. Hierbij geeft de S start aan en K kill (stop dus). Wordt de runlevel ingegaan dan wordt de symlinks die met een S beginnen gebruikt, bij het verlaten die met een K. De xx na de S of K is een nummer dat de volgorde bepaalt (01 wordt eerder uitgevoerd dan 10). Er mogen best gaten in de nummers die voorkomen zitten (niet elk nummer hoeft te bestaan) en als de volgorde waarin drie dingen worden gestart niet uit maakt mogen ze ook alle drie hetzelfde nummer hebben. De naam na het nummer is alleen om makkelijk te zien waar de symlink naar wijst en maakt verder niets uit. [/quote:2bf0aa920f]
  Wat je dus moet doen is symlinkjes maken naar het vsftpd script in /etc/init.d voor de runlevels 3 en 5 (de overige runlevels hebben geen netwerk support, dus daarvoor is het niet zinvol). Als je wilt kan dit ook grafisch in het menu -> systeeminstellingen -> serverinstellingen -> voorzieningen door eenvoudig vsftpd aan te vinken. Maar daar leer je natuurlijk geen klap van. :wink:
 • dank je wel

  Voorlopig heb ik het op de luie manier gedaan middels
  menu > systeeminstellingen …..

  dank
 • het kan veel gemakkelijker
  [code:1:b45ad10c45]
  chkconfig vsftpd on
  [/code:1:b45ad10c45]
 • kan dit ook met de mldonkey core, dus:

  chkconfig mldonkey on

  dank
 • Dat geldt alleen voor red hat init scripts die chkconfig supporten.
  Anders kan je ze zelf symlinken of als je echt te lui bent en de opstart methode je niet veel interesseerd ze in /etc
  c.local of eenzelfde soort bestand op andere distro's gebruiken om daar je opstart code in te zetten.

  M.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.