Vraag & Antwoord

OS Linux

kun je slackware 10 packages ook onder 9 gebruiken?

Anoniem
danieldk
15 antwoorden
 • Een beetje domme vraag misschien maar:

  kun je slackware packages ook onder een andere versie gebruiken dan voor welke ze bedoeld zijn? Op www.linuxpackages.net staan een hoop slackware packages en dat is reuze handig, maar er staat wel een versienummer bij. Zo staat er bij sommige packages versie 10.0 en bij andere 9.0. Kun je die van 10.0 gewoon onder 9.0 draaien en die van 9.0 onder 10.0 of zijn die incompatibel met elkaar?
 • Daar is niet eenduidig een antwoord op te geven: soms wel en soms niet. Als een programma voornamelijk glibc gebruikt en wat dat betreft niet te veeleisend is kan het werken. Als een programma een $#$@#-zooi dependencies heeft en ook nog heel erg afhankelijk is van een build van een library, dan gaat het niet werken…
 • Inderdaad soms wel en soms niet gewoon een kwestie van uitproberen. Vroeger haalde ik heel veel van linuxpackages.net. Tegenwoordig compileer ik bijna alles van source. Zeker met checkinstall werkt dit erg lekker. Misschien een ideetje voor jouw?
 • [quote:59477b80c1="m3ssi4h"]Inderdaad soms wel en soms niet gewoon een kwestie van uitproberen. Vroeger haalde ik heel veel van linuxpackages.net. Tegenwoordig compileer ik bijna alles van source. Zeker met checkinstall werkt dit erg lekker. Misschien een ideetje voor jouw?[/quote:59477b80c1]

  Misschien wel, maar dan loop je toch ook tegen dependencies aan? De reden dat ik het vraag is omdat bij freebsd de versie weinig uitmaakt, dus misschien dat dat ook bij slackware het geval was.
 • Dependencies los ik gewoon op :D Het is vaak een kwestie van goed de documentatie lezen. A heeft B, C en D nodig om te kunnen functioneren. Heb ik B, C en D zo ja A installeren zo nee datgene wat ontbreekt oplossen. Simpel toch :)
 • [quote:b644c4a42e="m3ssi4h"]Dependencies los ik gewoon op :D Het is vaak een kwestie van goed de documentatie lezen. A heeft B, C en D nodig om te kunnen functioneren. Heb ik B, C en D zo ja A installeren zo nee datgene wat ontbreekt oplossen. Simpel toch :)[/quote:b644c4a42e]

  Ja, maar het handige van packages is imho nou juist dat je van die dependencies verlost bent.
 • [quote:372192f764="computerbacterie"][quote:372192f764="m3ssi4h"]Dependencies los ik gewoon op :D Het is vaak een kwestie van goed de documentatie lezen. A heeft B, C en D nodig om te kunnen functioneren. Heb ik B, C en D zo ja A installeren zo nee datgene wat ontbreekt oplossen. Simpel toch :)[/quote:372192f764]

  Ja, maar het handige van packages is imho nou juist dat je van die dependencies verlost bent.[/quote:372192f764]

  Nou niet echt. Een package en dependencies zijn twee zaken die niets met elkaar te maken hebben. In het algemeen kun je stellen dat bij het installeren van package je operating system iets vermeld in een soort database. Hierdoor kun je makkelijk een programma installeren, deinstalleren, upgraden of zoeken.

  Bij dependencies is het zo dat je programma te installeren programma afhankelijk is van andere software op het systeem. Als deze software niet aanwezig is heb je een dependency probleem.

  Als je een slackware tgz package installeert lost je OS (slackware in dit geval) niet zelf dat dependency probleem op. Dat moet je zelf doen.
 • [quote:bb194e175a="m3ssi4h"]Als je een slackware tgz package installeert lost je OS (slackware in dit geval) niet zelf dat dependency probleem op. Dat moet je zelf doen.[/quote:bb194e175a]

  O, ik dacht dat die packages juist waren bedoeld om de dependencies op te lossen. Onder FreeBSD is dat (in theorie) in elk geval wel de bedoeling en onder Debian dacht ik ook. Als je nog steeds last hebt van dependencies kun je inderdaad net zo goed van source compilen.
 • Dat slackware geen dependencie check heeft kan een voordeel of een nadeel zijn :wink:
 • Packages om dependencies op te lossen? Nee, packages zijn er omdat je dan niet alles hoeft te compilen en je netjes bij kunt houden welke software er op je systeem staat. De meeste packages (die met dependency check, zoals rpm en deb) zijn juist de veroorzakers van de bekende dependecy hells. Slackware packages hebben geen dependency check, waardoor je bijvoorbeeld (voorbeeld gejat van Bilbo, ik weet het), gkrellm op een server kunt installeren zonder X, omdat je hem toch enkel remote wilt draaien. rpm en dpkg zouden dan zeggen dat er unresolved deps zijn, Slackware zegr niets in de wetenschap dat de gebruiker zelf hersenen heeft om na te denken en keuzes te maken.
 • [quote:dd61dbf8b9="Marcel de Reus"]Packages om dependencies op te lossen? Nee, packages zijn er omdat je dan niet alles hoeft te compilen en je netjes bij kunt houden welke software er op je systeem staat. De meeste packages (die met dependency check, zoals rpm en deb) zijn juist de veroorzakers van de bekende dependecy hells. Slackware packages hebben geen dependency check, waardoor je bijvoorbeeld (voorbeeld gejat van Bilbo, ik weet het), gkrellm op een server kunt installeren zonder X, omdat je hem toch enkel remote wilt draaien. rpm en dpkg zouden dan zeggen dat er unresolved deps zijn, Slackware zegr niets in de wetenschap dat de gebruiker zelf hersenen heeft om na te denken en keuzes te maken.[/quote:dd61dbf8b9]

  Juist dat bedoel ik. Toch heeft het Slackware systeem ook nadelen het is echt niet allemaal koek en ei. Het is dat Debian onder andere zo'n beroerde installer heeft maar anders … :wink:
 • Ach Libranet heeft wel een prima installer dus dat hoeft het probleem niet te zijn. Ik vind juist packages met dependency check en geautomatiseerde zooi als apt de barre ellende.
 • [quote:d792541012="Marcel de Reus"]Slackware packages hebben geen dependency check, waardoor je bijvoorbeeld (voorbeeld gejat van Bilbo, ik weet het), gkrellm op een server kunt installeren zonder X, omdat je hem toch enkel remote wilt draaien. [/quote:d792541012]

  Je moet toch een heel brok X hebben hoor, X apps zijn hevig afhenkelijk van de X libraries en wat aanhang ;).
 • [quote:fbfbe522f5="m3ssi4h"]
  Juist dat bedoel ik. Toch heeft het Slackware systeem ook nadelen het is echt niet allemaal koek en ei. Het is dat Debian onder andere zo'n beroerde installer heeft maar anders … :wink:[/quote:fbfbe522f5]

  De nieuwe Debian installer is veel beter dan de oude (Woody) installer, net zo gemakkelijk als de Slack installatie, en goede ondersteuning voor RAID, LVM, etc. En de Libranet installer is natuurlijk dead easy.
 • Ik heb de nieuwe Debian installer al 2 keer geprobeert (is wel al 1,5 maand geleden dus wellicht is ie inmiddels verbetert) en ik vind het echt een onding. Hij blijft op mijn laptop talloze keren op verschillende punten hangen. Ik heb er nog geen werkende install mee op kunnen zetten iig, dus er moet nog hard aan gewerkt worden.
  Libranet installeren heeft overigens ook wel een aantal mankementen. Zo moet je niet proberen PCMCIA te installeren tijdens de install want dan klapt hij er ook uit (kernel freeze), op mijn laptop tenminste.
  De Slackware installer daarentegen heeft nog nooit problemen opgeleverd hier (en ook niet op de talloze andere PC's waarop ik het heb geinstalleerd, oa met de beruchte Fasttrak 133 controller). Ik denk dat het gewoon door de enorme KISS van de Slackware install komt dat er bijna nooit iets mis gaat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.