Vraag & Antwoord

OS Linux

Nederlandstalige Linux / Handleiding webserver

Anoniem
None
46 antwoorden
 • Als je server wilt draaien is het wel raadzaam om het een en ander van runlevels af te weten. Hier heb ik een paar simpele How-To's voor je.

  Runlevels voor newbies:

  http://newbiedoc.sourceforge.net/system/runlevels-intro.html

  Slackware wijkt hierin nogal af van andere distro's. Hoe slackware het doet staat hier uitlegd.

  http://bilbos-stekkie.com/slack_init/

  Succes,

  m3ssi4h
 • Hallo,
  Naarmate mijn interesse in Linux groeit, en mijn vaardigheden zich uitbreiden, wil ik graag een Nederlandstalige linux gaan gebruiken (Nu engelse versie van Red Hat 8). dat vind ik prettiger werken.
  Weet iemand (behalve knoppix en dat soort cd-versies (heb at consultancy geprobeerd, maar draait vanaf cd, verder wel goed)) een distributie in het nederlands, die je op je harde schijf kunt installeren. Ik weet wel dat dit met knoppix met een beetje moeite enigzins kan, maar ten eerste is daar de desktop niet nl alleen de software, en bovendien stelt het voor linux gewoonten niets voor qua security en aangezien het voor een 24/7 webserver is moet het wel veilig natuurlijk.
  Ik heb al uren (misschien niet goed) gezocht met google maar ik krijg niet echt wat ik zoek.


  Verder zou ik graag een nederlandstalige beschrijving willen van hoe je e.e.a. op een webserver moet installeren en configureren…
  Hoeft niet al te uitgebreid te zijn; ga hem gebruiken als web/file/ftp server, en wil ook toegang via vpn/vnc/ssh verder moet hij misschien dienst doen als gameserver voor Soldier of Fortune II maar dat is van later zorg, en misschien gebruik ik hier Windows voor, want ik denk niet dat er een server prog voor linux is voor sof2 ?! Bovendien heb ik denk ik een zwaardere pc nodig daarvoor…


  Dit wil ik graag realiseren op mijn server:
  Redhat (v8 of v9), Fedora Core, Mandrake, Debian, Slackware, DeliLinux, of Gentoo (SE) Linux. Welke is aan te raden??
  Apache 1.3.xx (of is v2 een must)
  PHP 4.x (misschien 5.x)
  MySQL 3.x
  PhpMyAdmin

  PS server is 350 mhz, 192 mb ram, 6 gb hdd
 • Kijk eens op de docs op mijn pagina: http://mrlee.homelinux.net/linux-tips.htm#docs . Misschien heb je ook wat aan de rest van de pagina/site.

  > Redhat (v8 of v9), Fedora Core, Mandrake, Debian, Slackware, DeliLinux, of Gentoo (SE) Linux. Welke is aan te raden??

  Veel installaties gaan wel nederlands. Verder KDE ook wel, maar die wil je vast niet op een server. Verder is het gewoon engels hoor. En welke distro? Welke je maar wilt…. maakt eigenlijk niet uit. Lees mijn security-doc ook… zul je ook zien dat de distro niet zo veel uimaakt.

  > Apache 1.3.xx (of is v2 een must)

  Kan beiden. En 1.3 wordt nog steeds meet gebruikt dan 2.

  > PHP 4.x (misschien 5.x)
  MySQL 3.x
  PhpMyAdmin

  Geen probleem. Kijk eens op http://mrlee.homelinux.net/Moodle-ELO.htm hoe ik dat deed.

  > PS server is 350 mhz, 192 mb ram, 6 gb hdd

  Moet kunnen. Mits zonder X.

  Succes en veel plezier….
 • > Hoeft niet al te uitgebreid te zijn; ga hem gebruiken als web/file/ftp server, en wil ook toegang via vpn/vnc/ssh

  Geen probleem allemaal. Al is vpn niet echt simpel. Maar ssh kan wellicht wat je met vpn wilt.
  Verder zou ik ftp zo veel mogelijk vermijden als je ssh hebt. Vanuit windows is winscp dan erg handig.

  > verder moet hij misschien dienst doen als gameserver voor Soldier of Fortune II maar dat is van later zorg, en misschien gebruik ik hier Windows voor, want ik denk niet dat er een server prog voor linux is voor sof2 ?! Bovendien heb ik denk ik een zwaardere pc nodig daarvoor…

  Voor gameservers heb je vaak relatief zware pc's/servers voor nodig. Gaat op die P350 nie lukken, ben ik bang.
 • Statistisch bewezen: Op 9 van de 10 Servers draait men geen X-Server.

  Dus een distributie waarvan de console in het Nederlands is tsja……. :roll:
 • Ik ken wel een boek dat de installatie en configuratie tot apache aan toe in het Nederlands beschrijft ;).

  http://books.slackfiles.net/nl/slackware-handboek/html/slackware-handboek.html
 • Sorry, maar ik heb bedacht dat ik ook X wil draaien op mijn gewone pc, daarom wil ik hem in het nederlands. Ik snap best dat een linux met nl console niet echt te krijgen is, omdat alle cmd's natuurlijk in het engels zijn. Ook al was mandrake 9.1 wel af en toe wat nederlands…

  Dus, is er een linux die een nederlandse X heeft? KDE of Gnome maakt mij niet veel uit…

  Verder, bedankt MRLee, ik heb tot nu toe veel aan je pagina's
 • alle *nixen hebben een nederlandse X aan boord,
  je moet enkel de taal die je wenst installeren (wat meestal zo gebeurt)
  en te selecteren, en dat doe je in het instelpaneel (of hoe je het ook wil noemen)

  enig "probleem" is dat indien je een foutmelding krijgt,
  je niet veel relevante info op het net gaat vinden
  de meeste gebruikers werken met de engelse versies.
 • > Dus, is er een linux die een nederlandse X heeft? KDE of Gnome maakt mij niet veel uit…

  Volgens mij zijn er wel goedd nl-versies van KDE. Weet max vast wel bij welke distro's dat goed is…. Suse9.1?

  Moet je alleen niet op die P350/192Mb gaan doen. Gaat nog niet eens slecht hoor…. best aardig zelfs (yep, getest)…. maar niet als ie ook server moet zijn he… Nee, ben je niet van plan; maar ik zeg ut maar ff….
 • Nogmaals op een server zet je geen X. Dat microsoft dat doet moeten zij weten, maar wij linuxers doen zoiets niet. Dat het probleem van de nederlandse taal is bij deze dan ook opgelost want een nederlandse linux console versie bestaat niet.

  Btw misschien komt dit je nog van pas:

  http://home.hccnet.nl/willem.penninckx/bash/download/online/

  succes,

  m3ssi4h
 • Sorry, maar ik ben misschien een beetje onduidelijk, maar ik wil op mijn server (350 mhz) dus een webserver draaien met apache, php4, mysql3 en phpmyadmin.
  Daarvoor wil ik dus Redhat, Fedora, Mandrake, Debian, Slackware, DeliLinux, Gentoo (SE) Linux, of SuSE gebruiken (laatste net toegevoegd). Verder, wil ik op mijn gewone pc (zie sig) een Nederlandse versie van een grafische linux draaien. Dus onder KDE waarschijnlijk, ook al werk ik nu met GNOME. Maar daar maken de systeemeisen niet echt uit, omdat ik (volgens mij) elke linux distro daar vlekkeloos op kan draaien in grafische modus.

  Samenvatting:
  - Welke distro zal het beste aan mijn eisen voldoen voor mijn server (web/ftp/file, en beheer via vpn OF vnc OF ssh)? Stabiel, Veilig, enz..
  - Hoe installeer ik een webserver in de console? (grotendeels antwoord op)
  - Welke linux kan ik het beste gebruiken als grafische linux op mijn gewone pc?
 • Het schijnt ook dat de nieuwe Debian installer in het Nederlands werkt, en na de installatie kun je op Debian gewoon de lokale instellen (ik denk dat het na de installatie opgeslagen wordt), NL taalbestanden voor KDE zijn gewoon te neerladen.
 • Ik zit me af te vragen: is het mogelijk gewoon mijn bestaande Red Hat 8 installatie Nederlands te maken, mbv een taalbestand ofzo? Dan hoef ik niet opnieuw te installeren… Red Hat 8 bevalt me best, en ik heb al aardig wat aangepast, en aangezien je linux in tegenstelling tot windows niet af en toe opnieuw hoeft te installeren doe ik dat ook liever niet….
 • RH 8 is verouderd, heeft behoorlijk wat bekende exploits die je systeem compromiteren, iets wat je echt niet wil op een online webserver. Vergeet overigens dat je een distri uitsluitend in het NL kan vinden. Linux is internationaal, Engels is daarbij de voertaal en dus zul je hoe dan ook volop Engelse termen en commando's tegenkomen die je nooit in het NL kunt vertalen. De GUI kan wel in het NL (ook bij RH 8, is zelfs naderhand te wijzigen), maar de 'engine' (aka kernel, X, etc) is onderhuids gewoon in het Engels. Heb je moeite met die taal adviseer ik je een cursus te doen, is ook handig buiten de Linux-wereld ;) :lol:

  Groet, M.V. Wesstein
 • Weet dat RH8 al is verouderd, en dit ga ik ook niet op mijn server draaien, maar op mijn gewone pc… En die staat meestal niet langer dan 12 uur per dag aan. Overigens nog geen kattendrek voor hackers.. maargoed, ik denk ook over een modernere distro, en heb alvast wat distro's gedownload.. moet nu nog uitproberen..
  Verder, ik weet dat een linux distro nooit helemaal nederlands kan zijn, maar ik zoek alleen een linux met een nl gui, dus net als bij windows, daar zijn de commando's natuurlijk ook in het engels (en de foutmeldingen laten ook nog wel eens te wensen over, zijn soms ook niet vertaald in nl)

  Overigens, ik heb al een cursus linux gedaan… Mijn experiment is juist de webserver…. Maar ik wil het wel graag in 1 x goed doen, wegens tijdgebrek om telkens te reinstallen!!
 • Elke zichzelf respecterende moderne distro heeft tegenwoordig een NL-talige GUI (ok, mss muv het LFS project dan ;)). Maar ik volg je nog niet helemaal: je wilt een moderne distro met NL GUI op je server draaien? M.i. hoort een GUI helemaal niet op een server, maar da's verder jouw keus :P Ik adviseer je je data op een aparte partitie te zetten en de kernel, met alle libs, configs, binaries etc, te vervangen door een moderne distro (voor je desktop). Voor de server moet je principieel gaan voor stabiliteit en veiligheid, niet 'klikgemak'… Waarom? Simpel, alles wat er niet op zit is ook geen potentieel veiligheidsrisico ;) Een NL-talige interface is dan eigenlijk ook niet gewenst. Met Debian en Slack kom je dan een heel eind. Natuurlijk kun je ook een Fedora of Suse systeem op de server zetten, je hebt de schijfjes toch al ivm de desktop installatie ;) Ik heb me laten vertellen dat Mandrake wat minder geschikt is voor servergebruik, maar wellicht dat anderen daar hun vakkundig licht over kunnen laten schijnen. Succes!

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:b8b75afe33="M.V. Wesstein"] Ik heb me laten vertellen dat Mandrake wat minder geschikt is voor servergebruik, maar wellicht dat anderen daar hun vakkundig licht over kunnen laten schijnen. Succes!

  Groet, M.V. Wesstein[/quote:b8b75afe33]

  Pardon :o
 • > Ik heb me laten vertellen dat Mandrake wat minder geschikt is voor servergebruik, maar wellicht dat anderen daar hun vakkundig licht over kunnen laten schijnen

  Onzin dus… mandrake kan ook prima als server. En met RH8 valt het ook hard mee als server hoor. Je moet alleen de services die je aanbiedt even goed onder de lopen nemen of je die niet moet updaten.
 • Geloof me maar als je weet wat je doet is elke Linux Distro geschikt voor server gebruik :D
 • Ik heb op deze site: http://www.fransonline.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=3570 een complete beschrijving gevonden van fedora linux core 1 als server os, maar 1 opmerking hierover… Hij draait X op z'n server, en dat kan /wil ik niet vanwege de lage kloksnelheid van mijn server compu…

  Is het voor de rest een beetje goed allemaal, want dit is dus bijna exact wat ik wil realiseren, alleen dan dus zonder X…

  Grt,
  SAPPhI®E

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.