Vraag & Antwoord

OS Linux

Probleempjes met Slackware 10

35 antwoorden
  • Hoi ik heb een paar probleempjes met Slackware 10 - Mijn geluid doet raar, de volgende dingen gebeuren: in amsn krijg ik een hele tijd geen geluid en na een tijdje speeld ie ineens alle geluidjes die hij eerder had moeten spelen. Het lijkt wel of de computer ze opspaart. bij het afspelen van filmpjes geeft ie soms wel geluid en soms niet en soms de melding dat het apparaat in gebruik is. en in quake3 arena krijg ik helemaal geen geluid. Ik weet absoluut niet waar ik het probleem moet zoeken. - ik kan geen mp3's spelen in xmms realplayer en consorten , dit zal wel komen omdat ik de codec niet heb geinstalleerd, maar waar haal ik zo'n codec en waar moet ik die neerzetten? En nog effe tussendoor, weet iemand een applicatie onder linux waarmee je een heleboel foto's mee tot thumbnail size kunt verkleinen.
  • Het "opsparen" wordt veroorzaakt door de geluidsserver arts van kde die de geluidskaart bezet houdt. Als arts gedurende 60 seconden niet gebruikt wordt, wordt het uitgeschakeld en kunnen andere programma's de geluidskaart terug gebruiken. Je kan best in het configuratiescherm van kde de tijdsperiode instellen waarna de geluidsserver onderbroken moet worden: verlaag deze van 60 naar 3 (of nog minder) seconden. Andere oplossing is door al je geluiden af te spelen via arts, voor xmms is er een arts output plugin maar die geeft jammer genoeg geen goede audio kwaliteit. In andere programma's (zoals amsn) kan je invullen welk programma gebruikt moet worden om geluid af te spelen, gebruik hiervoor "artsplay" ipv "play". Voor zover ik weet (en ik weet veel ;) ) bevat de xmms die bij slackware geleverd wordt een mp3 input plugin, dus mp3 moet "out of the box" werken. Ook andere programma's moeten met mp3 omkunnen...
  • ff tussendoor: [url]http://www.google.nl/linux?hl=nl&ie=UTF-8&q=photo+thumbnailer&btnG=Google+zoeken&lr=[/url] Greetz, dJezzer 8)
  • Controleer bij geluidsproblemen ook altijd ff de settings van je ALSA MIXER. In de console moet je het commando: alsamixer geven. Met het commando alsactl store kun je je settings saven. Een goed fotobewerkingsprogramma onder linux is The Gimp en die wordt bij Slack 10 standaard geleverd.
  • Wat die foto's betreft, heeft konqueror een heel handige functie: open een map waar foto's in staan, en klik hulpmiddelen -> gallerij van afbeeldingen maken, er wordt dan een directory "thumbs" gemaakt met alle thumbnails en een file images.html dat een overzicht geeft van alle afbeeldingen (waar je dan op kan klikken om de grote versie te zien). Heel handig.
  • Hoi, Ik heb in het configuratiescherm de tijdsperiode teruggezet naar 1 ipv 60 dus dat probleem is helemaal verholpen, Amsn doet het nu goed. Maar ik kan nog steeds geen mp3's in xmms afspelen, dit gaat wel in kaboodle. ik heb zoals m3ssi4h zei effe de ALSA MIXER geopend en daar stond alles op 0 en dat heb ik maar in het midden op ongeveer 52 gezet. Maar dit alles mocht niet baten. Ook heb ik nog steeds geen geluid in Quake. Ik ben effe naar die google link gegaan van djezzer, pfoe maar dat is allemaal moeilijk een gimp pluging waarvoor je 3 andere programma's moet installeren: perl, gimp perl en gtk perl. daar ga ik me later weer in bijten want dat is allemaal moeilijk. maar heeft iemand enig idee waar mijn geluid blijft, xmms loopt nu trouwens ook vaak vast op dit proberen.
  • Hey wat leuk ! wist ik niet maar ja gebruik ook geen Konqureror Alain leurde altijd bij mij met een script om zoiets te doen maar ik vond het niet echt nodig. Wat dat geluid betreft. zou een IRQ probleem kunnen zijn.
  • @Bamboe dit is echt een super fantastische optie in konqueror :D duizend maal dank.
  • Wat je geluidsproblemen betreft, vermoed ik dat het iets te maken heeft met permissies. Probeer eens de gebruiker waarmee je werkt toe te voegen aan de groep audio: [code:1:2d2118de97] usermod -G audio username [/code:1:2d2118de97] (waarna je best uit- en terug inlogt). Probeer ook eens een wav- of ogg-file af te spelen in xmms, als dat ook niet gaat ligt het hoogstwaarschijnlijk al niet aan de mp3 input plugin. Selecteer ook eens een andere output plugin, normaal gezien moet OSS output zeker werken en anders probeer je eens ALSA. Als dat allemaal niet helpt, vertel dan eens wat er juist gebeurt als je probeert een mp3 af te spelen? foutmelding? loopt xmms vast of crasht het? Als xmms met OSS het doet, zou ik ook denken dat quake het moet doen want volgens mij gebruikt dat ook OSS. En tja wat die gallerij-functie van konqueror betreft: vreemd dat max daar nog niet mee heeft te koop gelopen! ;)
  • @bamboe Ik heb de code "usermod -G audio username " uitgevoerd en daarna gepobeerd een mp3 af te spelen maar dit lukte nog steeds niet. daarna heb ik een .wav gedownload, deze kan ik niet in xmms afspelen maar ook niet in kaboodle. (mp3 gaat wel in kaboodle) ik heb ipv oss, alsa geprobeerd maar dan krijg ik deze foutmelding: [img:82904fbc04]http://www.emielvanrossum.nl/error.png[/img:82904fbc04] en als ik gewoon mp3 en wav probeer af te spelen krijg ik geen foutmelding maar loopt xmms gewoon vast en is er nix anders meer aan te doen dan te killen.
  • Mag ik even offtopic? Ik dacht al, wat gebeurt me hier... Een kde foutmelding van XMMS terwijl xmms gewoon doorspeelt en ik in Gnome zit? 't Zal de warmte zijn... </offtopic> pkill -9 artsd ls -l / >/dev/dsp Hoor je wat? Zo ja, dan moet je in xmms even als output plugin artsd instellen. -Roeland
  • [quote:c3012c1559] Zo ja, dan moet je in xmms even als output plugin artsd instellen. [/quote:c3012c1559] hoe doe ik dit precies???
  • Als hij niet in het rijtje staat, moet je de plugin van de website plukken en compileren. -Roeland
  • op internet staat dat deze bij de laatste versie van kde zit, en bij slack 10 zit een heel recente versie van kde toch. En bij de test die ik moest uitvoeren kwam er ook geluid. maar dit is waar ik uit kan kiezen in xmms [img:5fcaaddd6b]http://www.emielvanrossum.nl/preferencesxmms.png[/img:5fcaaddd6b] dus is het mij nu een raadsel of ie wel of niet is geinstalleerd.
  • Zoals je ziet is die niet geinstalleerd. En die plugin zit niet bij KDE. Artsd is onderdeel van KDE. De plugin voor XMMS is onderdeel van XMMS. Dus downloaden en compileren maar ;) -Roeland
  • poging, maar volgens mij is het niet goed gegaan: [code:1:a3f9147afd] root@Emielslack:/apps# tar xjvf xmmsarts-0.4.tar.bz2 xmms-arts-0.4/ xmms-arts-0.4/README xmms-arts-0.4/stamp-h.in xmms-arts-0.4/AUTHORS xmms-arts-0.4/COPYING xmms-arts-0.4/ChangeLog xmms-arts-0.4/INSTALL xmms-arts-0.4/Makefile.am xmms-arts-0.4/Makefile.in xmms-arts-0.4/NEWS xmms-arts-0.4/aclocal.m4 xmms-arts-0.4/config.guess xmms-arts-0.4/config.h.in xmms-arts-0.4/config.sub xmms-arts-0.4/configure xmms-arts-0.4/configure.in xmms-arts-0.4/install-sh xmms-arts-0.4/ltconfig xmms-arts-0.4/ltmain.sh xmms-arts-0.4/missing xmms-arts-0.4/mkinstalldirs xmms-arts-0.4/about.c xmms-arts-0.4/artsout.c xmms-arts-0.4/artsout.h xmms-arts-0.4/audio.c xmms-arts-0.4/configure.c xmms-arts-0.4/init.c xmms-arts-0.4/mixer.c root@Emielslack:/apps# cd xmms-arts-0.4/ root@Emielslack:/apps/xmms-arts-0.4# ls AUTHORS Makefile.am about.c audio.c configure install-sh mixer.c COPYING Makefile.in aclocal.m4 config.guess configure.c ltconfig mkinstalldirs ChangeLog NEWS artsout.c config.h.in configure.in ltmain.sh stamp-h.in INSTALL README artsout.h config.sub init.c missing root@Emielslack:/apps/xmms-arts-0.4# ./configure creating cache ./config.cache checking host system type... i686-pc-linux-gnu checking build system type... i686-pc-linux-gnu checking for ranlib... ranlib checking for gcc... gcc checking whether the C compiler (gcc ) works... yes checking whether the C compiler (gcc ) is a cross-compiler... no checking whether we are using GNU C... yes checking whether gcc accepts -g... yes checking for ld used by GCC... /usr/i486-slackware-linux/bin/ld checking if the linker (/usr/i486-slackware-linux/bin/ld) is GNU ld... yes checking for BSD-compatible nm... /usr/bin/nm -B checking whether ln -s works... yes updating cache ./config.cache checking for object suffix... o checking for executable suffix... no checking for gcc option to produce PIC... -fPIC checking if gcc PIC flag -fPIC works... yes checking if gcc supports -c -o file.o... yes checking if gcc supports -c -o file.lo... yes checking if gcc supports -fno-rtti -fno-exceptions ... no checking if gcc static flag -static works... -static checking if the linker (/usr/i486-slackware-linux/bin/ld) is GNU ld... yes checking whether the linker (/usr/i486-slackware-linux/bin/ld) supports shared libraries... yes checking command to parse /usr/bin/nm -B output... ok checking how to hardcode library paths into programs... immediate checking for /usr/i486-slackware-linux/bin/ld option to reload object files... -r checking dynamic linker characteristics... Linux ld.so checking if libtool supports shared libraries... yes checking whether to build shared libraries... yes checking whether to build static libraries... yes checking for objdir... .libs creating libtool loading cache ./config.cache checking for a BSD compatible install... /usr/bin/ginstall -c checking whether build environment is sane... yes checking whether make sets ${MAKE}... yes checking for working aclocal... found checking for working autoconf... found checking for working automake... found checking for working autoheader... found checking for working makeinfo... found checking for gcc... (cached) gcc checking whether the C compiler (gcc -g -O2 ) works... yes checking whether the C compiler (gcc -g -O2 ) is a cross-compiler... no checking whether we are using GNU C... (cached) yes checking whether gcc accepts -g... (cached) yes checking for a BSD compatible install... /usr/bin/ginstall -c checking how to run the C preprocessor... gcc -E checking for ANSI C header files... yes checking for fcntl.h... yes checking for sys/time.h... yes checking for glib-config... /usr/bin/glib-config checking for GLIB - version >= 1.2.0... yes checking for gtk-config... /usr/bin/gtk-config checking for GTK - version >= 1.2.0... yes checking for xmms... yes checking for pthread_attr_init in -lpthread... yes checking for xmms... /usr/bin/xmms updating cache ./config.cache creating ./config.status creating Makefile creating config.h root@Emielslack:/apps/xmms-arts-0.4# make /bin/sh ./libtool --mode=compile gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I. -g -O2 -I/usr/include/gtk-1.2 -I/ usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -I/usr/X11R6/include `artsc-config --cflags` -c about.c /bin/sh: line 1: artsc-config: command not found mkdir .libs gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I. -g -O2 -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/ include -I/usr/X11R6/include -c about.c -fPIC -DPIC -o .libs/about.lo In file included from about.c:21: artsout.h:29:19: artsc.h: No such file or directory make: *** [about.lo] Error 1 root@Emielslack:/apps/xmms-arts-0.4# make install /bin/sh ./libtool --mode=compile gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I. -g -O2 -I/usr/include/gtk-1.2 -I/ usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/include -I/usr/X11R6/include `artsc-config --cflags` -c about.c /bin/sh: line 1: artsc-config: command not found rm -f .libs/about.lo gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I. -g -O2 -I/usr/include/gtk-1.2 -I/usr/include/glib-1.2 -I/usr/lib/glib/ include -I/usr/X11R6/include -c about.c -fPIC -DPIC -o .libs/about.lo In file included from about.c:21: artsout.h:29:19: artsc.h: No such file or directory make: *** [about.lo] Error 1 root@Emielslack:/apps/xmms-arts-0.4# [/code:1:a3f9147afd] sorry voor dat het zoveel is maar ik denk dat ik het beste alle info kan geven die ik heb.
  • Probeer die foutmeldingen zelf eens te analyseren. Oplossing geven is mij iets te makkelijk, dus probeer eens :) -Roeland
  • ik gok er op dat het hier om gaat: artsout.h:29:19: artsc.h: No such file or directory dus hij mist een file? moet ik artsc.h op internet gaan zoeken?
  • Roeland, Zou je mij alstjeblieft alsnog willen helpen want ik kom er echt niet uit, en het is echt geen luiheid ofzo maar het lukt me echt niet. groetjes Emiel
  • [quote:14e2dff49c="Emielcuijk"]Roeland, Zou je mij alstjeblieft alsnog willen helpen want ik kom er echt niet uit, en het is echt geen luiheid ofzo maar het lukt me echt niet. groetjes Emiel[/quote:14e2dff49c] Heb je de artsd-dev pakketten geinstalleerd? Die heb je nodig als je dingen met artsd wil compileren. -Roeland

Beantwoord deze vraag

Weet jij het antwoord op deze vraag? Registreer of meld je aan met je account

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.