Vraag & Antwoord

OS Linux

[SuSE] Problemen met GNOME en USB-tree

Anoniem
None
19 antwoorden
  • Recent met een Fedora Core 2 distro zitten spelen, maar die beviel me niet… Helaas bleek de eerder geinstalleerde SuSE 8.2 niet meer bereikbaar, uiteindelijk heb ik deze er maar weer helemaal nieuw opgezet (okok, had wss niet gehoeven, maar had er toch weinig aan getweaked). Nu heb ik een raar probleem onder GNOME. Wanneer ik een console open en daar Yast opstart werkt dat allemaal prima. Wil ik Yast opstarten vanuit het GNOME menu krijg ik (zowel als gewone gebruiker als root) netjes het root-pw scherm. Keurig ingevuld, maar dan gebeurd er dus niks…. Blijkbaar heeft Yast moeite om onder GNOME grafisch te werken… Nu komt het vreemde: als ik KDE opstart kan ik wel Yast grafisch opstarten….. Iemand enig idee hoe dit op te lossen?

    Ander probleem is de USB tree. In de hardwarebrowser staat keurig bij de USB controller (Nvidia nForce 2) dat de module ' usbcore' actief is, maar de drivers (modprobe) worden niet geladen. Hierdoor doet de hele USB-tree het niet…. Nu heb ik bij (her)installatie de USB module's (muv usbcore) moeten wegklikken omdattie anders bij een reboot vastloopt op de USB probe. Met mijn gelimiteerde Linux kennis weet ik dat dit komt omdat de nForce drivers nog niet geinstalleerd zijn. Inmiddels heb ik deze weten te installeren, maar de module 'usb-ohci' wordt nog immer niet geladen… Ik weet zelfs niet eens zeker of deze module uberhaupt v/d installatieschijf is geplukt…. Kan um iig niet vinden met ' find' :( Wie weet raad?

    Groet, M.V. Wesstein
  • [quote:c20341421f="M.V. Wesstein"] In de hardwarebrowser staat keurig bij de USB controller (Nvidia nForce 2) dat de module ' usbcore' actief is, maar de drivers (modprobe) worden niet geladen. [/quote:c20341421f] Om wat voor een moederbord (of merk pc) gaat het? Kijk voor info over USB op de site van SuSE support database http://portal.suse.com/sdb/en/2002/01/usb_devices.html
  • wat yast betreft: open een terminal in gnome en typ
    [b:c6f0f73cec]sux -c yast2[/b:c6f0f73cec]
    Als yast nu wel start nadat je wachtwoord hebt ingevuld, dan is er mogelijk iets fout in het commando dat vanuit het gnome-menu wordt aangeroepen
  • Max, ik krijg deze melding:
    [code:1:4d9958a840]Vigor11:/ # sux -c yast2
    No matches found, authority file "/dev/fd/62" not written
    xauth: (argv):1: unable to read any entries from file "(stdin)"[/code:1:4d9958a840]
    Onder root account.

    Jolo, het gaat om een Shuttle barebone, de SN41G2 (zie ook hier) met zoals gezegd de Nvidia nForce2 chipset (specs) In de SuSE database is dit apparaat cq de nForce chipset niet te vinden. Toch heb ik eea werkend gekregen, muv de USB tree. Daar begin ik nu voor het eerst mee.
    [code:1:4d9958a840]Vigor11:/ # modprobe -a usb-ohci
    Vigor11:/ # hwinfo –pci | grep USB
    17: PCI 02.0: 0c03 USB Controller (OHCI)
    Model: "Holco Enterprise Co, Ltd/Shuttle nForce2 USB Controller"
    Device: pci 0x0067 "nForce2 USB Controller"
    18: PCI 02.1: 0c03 USB Controller (OHCI)
    Model: "Holco Enterprise Co, Ltd/Shuttle nForce2 USB Controller"
    Device: pci 0x0067 "nForce2 USB Controller"
    Vigor11:/ # lsmod
    Module Size Used by Tainted: P
    usb-storage 61876 0 (unused)
    keybdev 2124 0 (unused)
    hid 19428 0 (unused)
    <knip>
    input 3264 0 [keybdev hid mousedev joydev evdev]
    usb-ohci 19720 0 (unused)
    usbcore 63148 1 [usb-storage hid usb-ohci]
    raw1394 15860 0 (unused)
    ohci1394 17716 0 (unused)
    ieee1394 36496 0 [raw1394 ohci1394]
    <knip>
    [/code:1:4d9958a840]
    Ik heb wat weggeknipt ivm lengte ;) Heb eveneens
    [code:1:4d9958a840]INITRD_MODULES="usb-uhci usbcore input hid"[/code:1:4d9958a840]
    toegevoegd aan wat er aldaar al stond en ga zo ff rebooten als deze post gearriveerd is. Dank voor het meedenken :)

    Groet, M.V. Wesstein

    [edit: helaas na reboot geen verbetering, in de hw-browser staan de beide USB controllers nog altijd op ' modprobe: no' :( Morgen (beter: strax ;)) verder]
  • [quote:d22c0ac5a9="M.V. Wesstein"]In de SuSE database is dit apparaat cq de nForce chipset niet te vinden.[/quote:d22c0ac5a9] Maar had je die link van die nforce drivers van nvidia dan niet van de SuSE database? http://portal.suse.com/sdb/en/2002/04/nforce7x.html

    Had je trouwens wel de instructies opgevolgd van de nvidia site? En wat is de output van [code:1:d22c0ac5a9] dmesg | grep usb [/code:1:d22c0ac5a9][Enter]
  • Jolo, ik had de nForce drivers al gevonden en van de Nvidia site gedownload. Op de eerste link gaat men in op de netwerkchip, en die werkt bij mij :) Ik heb oa geprobeerd de tar-file vlgs de opgegeven instructies (zie link 2) te installeren, maar ook dat had geen succes (had ik de eerste keer al gedaan en daardoor werkt het netwerkdeel dan ook) mbt de USB tree.
    [code:1:1d6c7d5de0]Vigor11:/ # dmesg | grep usb
    usb.c: registered new driver usbdevfs
    usb.c: registered new driver hub
    usb-uhci.c: $Revision: 1.275 $ time 11:57:15 Aug 10 2004
    usb-uhci.c: High bandwidth mode enabled
    usb-uhci.c: v1.275:USB Universal Host Controller Interface driver
    usb.c: registered new driver hiddev
    usb.c: registered new driver hid
    usb-ohci.c: USB OHCI at membase 0xfa89d000, IRQ 3
    usb-ohci.c: usb-00:02.0, PCI device 10de:0067 (nVidia Corporation)
    usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
    usb-ohci.c: USB OHCI at membase 0xfa89f000, IRQ 5
    usb-ohci.c: usb-00:02.1, PCI device 10de:0067 (nVidia Corporation)
    usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 2
    usb-uhci.c: $Revision: 1.275 $ time 11:57:15 Aug 10 2004
    usb-uhci.c: High bandwidth mode enabled
    usb-uhci.c: v1.275:USB Universal Host Controller Interface driver[/code:1:1d6c7d5de0]
    Ik heb het idee dat alles [i:1d6c7d5de0]zou moeten behoren te werken[/i:1d6c7d5de0] maar waarom het dan niet werkt? Maakt het trouwens uit of je wel of geen USB apparaat hebt aangesloten? Ga zo iig ff proberen met USB apparaat (tot heden alleen zonder bekeken). Jullie horen nog van mij.

    [edit: zojuist een USB apparaat aangesloten (digi-cam/video-cam) maar het wordt niet herkend door de kernel. De hardwareinfo laat um iig niet zien (ingebouwde SD card, dus hoort ' mass-storage' device te zijn)]

    Groet, M.V. Wesstein
  • [quote:2e7b787f91="M.V. Wesstein"] Maakt het trouwens uit of je wel of geen USB apparaat hebt aangesloten[/quote:2e7b787f91] Ook zonder USB apparaat, zou je USB controller correct moeten worden getoond in de hardwarebrowser. Zelf gebruik ik daarvoor liever usbview. Of in Konsole [code:1:2e7b787f91] cat /proc/bus/usb/devices [/code:1:2e7b787f91][Enter] Je dmesg | grep usb lijkt me wel in orde.

    [quote:2e7b787f91="M.V. Wesstein"] [edit: zojuist een USB apparaat aangesloten (digi-cam/video-cam) maar het wordt niet herkend door de kernel. De hardwareinfo laat um iig niet zien (ingebouwde SD card, dus hoort ' mass-storage' device te zijn)] [/quote:2e7b787f91] En die digi-cam/video-cam heeft al wel op een andere pc gewerkt als mass-storage device. Staat deze digi-cam/video-cam ingesteld op de Disk-Drive modus? Heb je geen andere USB apparaten, zoals USB muis, -zip drive?
  • Sorry, ff heel druk gehad, vandaar de late reactie.
    [code:1:b321a71b49]Vigor11:/ # cat /proc/bus/usb/devices
    T: Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 3
    B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
    D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
    P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 0.00
    C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
    I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
    E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms
    T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 3
    B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
    D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
    P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 0.00
    C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
    I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
    E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms
    [/code:1:b321a71b49]
    Dit is zonder aangesloten USB apparaat.

    Zou dit toch een hardwarefout kunnen zijn? Ook onder Win98SE weigert de USB tree dienst.
    De camera is idd een ' mass-storage-device' en heeft in het begin wel gewerkt onder Win98SE en op een andere PC (eveneens onder Win98SE, AMD K6). Ook andere USB apparaten (printer, scanner, beide HP) weigeren dienst op deze machine (iig onder Win98SE). Op de oude K6 werken beide (na driverinstallatie) wel onder Win98SE, aangezien ik daar geen Linux op heb staan kan ik ze daar niet mee testen.


    Uit de hardwarebrowser (yast via konsole)
    [code:1:b321a71b49]─┬─USB Controller;
    ├┬─nForce2 USB Controller
    │├──Bus : PCI
    │├──Class (spec) : USB Controller
    │├──Class : Serial bus controller
    │├──Device : nForce2 USB Controller
    │├──Device identifier (spec) : 128321
    │├──Device identifier : 65639
    │├┬─Drivers
    ││└┬─modules
    ││ ├──active : Yes
    ││ ├──modprobe : No
    ││ └┬─modules
    ││ ├──modprobe usbcore
    ││ └──modprobe usb-ohci[/code:1:b321a71b49]
    De 2e USB controller geeft hetzelfde resultaat.

    Groet, M.V. Wesstein
  • [quote:dd66736eb8="M.V. Wesstein"] Dit is zonder aangesloten USB apparaat. Zou dit toch een hardwarefout kunnen zijn? Ook onder Win98SE weigert de USB tree dienst. [/quote:dd66736eb8] Ik had in die cat /proc/bus/usb/devices nog een ander paar regeltjes verwacht
    [code:1:dd66736eb8]
    S: Manufacturer=Linux 2.6.5-7.95-smp ohci_hcd
    S: Product=OHCI Host Controller
    [/code:1:dd66736eb8] Maar omdat jij nog de 2.4.x kernel gebruikt is die ohci_hcd bij jouw usb-ohci. Staat USB wel aan in de BIOS?

    [quote:dd66736eb8="M.V. Wesstein"] Ook andere USB apparaten (printer, scanner, beide HP) weigeren dienst op deze machine (iig onder Win98SE). Op de oude K6 werken beide (na driverinstallatie) wel onder Win98SE, aangezien ik daar geen Linux op heb staan kan ik ze daar niet mee testen. [/quote:dd66736eb8] Wellicht zou je dan het beste voor deze tests een Knoppix cd kunnen gebruiken. Hoe je daar aan kunt komen + info vind je in de Linux FAQ.
  • Thx voor je snelle antwoord Jolo. Ja, USB is geactiveerd in het BIOS, daar had ik al naar gekeken ;) Ik heb ergens een Knoppix 3.2 CD-tje liggen, ik hoop komend weekend wat tijd te hebben (druk druk druk….) Zou het helpen de door jou genoemde regeltjes handmatig (met vi ofzo) aan de file toe te voegen?

    Groet, M.V. Wesstein
  • [quote:54cf9dbf1d="M.V. Wesstein"]Zou het helpen de door jou genoemde regeltjes handmatig (met vi ofzo) aan de file toe te voegen? [/quote:54cf9dbf1d] Dat heeft niet zoveel zin. De /proc/bus/usb/devices wordt bij elke start van SuSE opnieuw gemaakt. Controleer dat maar eens met
    [code:1:54cf9dbf1d] ls -l /proc/bus/usb/devices [/code:1:54cf9dbf1d][Enter]

    En wat die knoppix cd betreft, kan het ook nog nuttig zijn de nieuwste knoppix 3.4 te downloaden/bestellen. Deze kan via de volgende boot option worden opgestart met de 2.6.x kernel
    [code:1:54cf9dbf1d] knoppix26 [/code:1:54cf9dbf1d][Enter]
  • [quote:c372bf0ded="M.V. Wesstein"]Zou het helpen de door jou genoemde regeltjes handmatig (met vi ofzo) aan de file toe te voegen?
    Groet, M.V. Wesstein[/quote:c372bf0ded]

    Dit is misschien wel interessant voor je:

    http://www.linuxgazette.com/issue46/fink.html

    Dan wordt het een en ander je meer duidelijk wat /proc nu eigenlijk is. Verder is het trouwens wel mogelijk om wijzigingen in /proc aan te brengen. Alleen bij elke reboot moet je deze wijzigingen opnieuw aanbrengen (met opstartscripts kan ook). Lees dit artikel maar is:

    http://www.securityfocus.com/infocus/1711
  • Jolo, Knoppix 3.4 start netjes op maar ik kan nergens terugvinden hoe ik kan kontroleren of de USB tree werkt. In de hardware browser staat wel wat de fabrikant is enzo, maar is m.i. erg beperkt. Ik zou Knoppix best op de HDD willen zetten (er is ruimte voor) maar echt lukken wil het niet… Ik zit met name te hikken tegen het mounten van de partitie en het aanpassen van GRUB zonder de huidige instellingen te verliezen (wat gebeurde met een Fedora Core 2 installatie). Gaat tzt best lukken, maar is hier enigzins OT.

    [edit: inmiddels via de Knoppix console de eerder opgegeven commando's gegeven:
    [code:1:4732173e6e]knoppix@ttyp0[knoppix]$ dmesg | grep usb
    usbcore: registered new driver usbfs
    usbcore: registered new driver hub
    usbcore: registered new driver usb-storage
    knoppix@ttyp0[knoppix]$ cat /proc/bus/usb/devices

    T: Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 3
    B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
    D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
    P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.06
    S: Manufacturer=Linux 2.6.6 ohci_hcd
    S: Product=nVidia Corporation nForce2 USB Controller (#2)
    S: SerialNumber=0000:00:02.1
    C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
    I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
    E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms

    T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=12 MxCh= 3
    B: Alloc= 0/900 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
    D: Ver= 1.10 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 MxPS= 8 #Cfgs= 1
    P: Vendor=0000 ProdID=0000 Rev= 2.06
    S: Manufacturer=Linux 2.6.6 ohci_hcd
    S: Product=nVidia Corporation nForce2 USB Controller
    S: SerialNumber=0000:00:02.0
    C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=40 MxPwr= 0mA
    I: If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
    E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 2 Ivl=255ms
    knoppix@ttyp0[knoppix]$[/code:1:4732173e6e] Uiteraard onder de 2.6 kernel]

    Groet, M.V. Wesstein
  • [quote:ac919b4176="M.V. Wesstein"] Ik zou Knoppix best op de HDD willen zetten (er is ruimte voor) maar echt lukken wil het niet…[/quote:ac919b4176] Maar je had wel de knoppix cd op gestart met kernel 2.6.x in tekst mode.
    [code:1:ac919b4176]
    knoppix26 2
    knoppix-installer
    [/code:1:ac919b4176]

    [quote:ac919b4176="M.V. Wesstein"][edit: inmiddels via de Knoppix console de eerder opgegeven commando's gegeven: [/quote:ac919b4176] De info over je USB controller lijkt me in orde. Dus het lijkt te werken. Dat wil zeggen als dit je /proc/bus/usb/devices output was zonder USB apparaten aangesloten.
  • Kleine update: ik heb inmiddels Knoppix weten te installeren (dat ging eigenlijk vrij eenvoudig, als je het scrippie weet te vinden ;) :P) en zelfs een dist-upgrade weten te doen. Heb nog geen tijd gehad met de USB tree te spelen, hopelijk dit weekend. Er zijn nog wat kleine dingetjes (oa Lilo en Grub aanpassen) om op te lossen, maar daar begin ik tzt wel een nieuw draadje over als het niet lukt. Knoppix altijd netjes opgestart met de 2.6 kernel en zo te zien herkentie de wat afwijkende hardware perfect (Shuttle barebone op nForce 2 basis, onder Suse veel moeite mee gehad).

    Groet, M.V. Wesstein
  • Ik blijf erbij knoppix hoort niet op een harddisk. Maar het kan nog erger er zijn ook mensen die met knoppix server draaien. Ik denk dat er zat goede en eenvoudig te bedienen distro's zijn die wel voor een harddisk bedoeld zijn. Enkele voorbeelden:

    Ark Linux
    Fedora
    Libranet
    Linspire
    Lycoris
    Mandrake
    Mepis
    Suse
    Xandros

    Ik zou zeggen neem een van de bovenstaande distro's en ga niet met systemen zitten knoeien die ergens niet voor bedoeld zijn.
  • Niet mee eens, Knoppix is een opgeleukte Debian-kloon. De upgrade komt dan ook uit Debian 'Sid' (testing). Niet iedereen die het 'klik-en-klaar' Linux voorbij is gaat gelijk voor Slack, *BSD of LFS…. :roll:

    Groet, M.V. Wesstein
  • Sorry ik ben echt niet met je eens. Maar iedereen moet doen wat hij of zij denkt dat goed is om te doen. Dat wil nog niet zeggen dat dat goed is om te doen snappie :wink:

    Volgens de knoppix website is dit knoppix verder moet je je eigen conclusies maar trekken.

    KNOPPIX is a bootable CD with a collection of GNU/Linux software, automatic hardware detection, and support for many graphics cards, sound cards, SCSI and USB devices and other peripherals. KNOPPIX can be used as a Linux demo, educational CD, rescue system, or adapted and used as a platform for commercial software product demos. It is not necessary to install anything on a hard disk. Due to on-the-fly decompression, the CD can have up to 2 GB of executable software installed on it.

    Ik ben het wel met je eens dat niet iedereen na een klik klak klaar periode op Slack, Gentoo, LFS enzo overstapt. Trouwens om je de waarheid te vertellen dit soort distributies kennen soms meer nadelen dan voordelen. Ik gebruik dan zelf geruime tijd met veel plezier Slack. Maar ik wil ook wel even een waslijstje met nadelen die aan deze distro kleven hier uit een zetten. Ik zal het alleen niet doen anders moet ik weer met sommigen in discussie en daar heb ik absoluut geen zin in.
  • Inmiddels heb ik Knoppix vervangen door Libranet, maar dat gaat niet helemaal zonder slag of stoot. Zo krijg ik de nVidia drivers niet geinstalleerd en blijkt Libranet met kernel 2.4 te werken (ik had gehoopt op de 2.6 kernel). Ik begin daar wel een nieuw draadje over.

    Groet, M.V. Wesstein

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.