Vraag & Antwoord

OS Linux

Stroomstoring (alweer :-( )

Anoniem
None
21 antwoorden
 • Hallo,

  Dit is nu al de zoveelste keer in korte tijd.

  Nu is er ergens een blikseminslag geweest en daardoor is 1 van mijn aardlek schakelaar kapot gegaan.
  Gelukkig zitten mijn computers op een andere groep voorzover ik kan nagaan.
  De andere aardlek lag er ook uit, maar was nog heel en kon weer worden aangezet.

  Probleem is dat zoals gewoonlijk mijn linuxservertje draaide en die is er dus nu weer uitgeklapt voor de zoveelste keer.
  Ik heb nog niet kunnen controleren of er ergens schade zit, want ik had er geen monitor op aangesloten.
  Toen ik de ene aardlek weer activeerde starte de server automatisch weer op….
  Die heb ik op gevoel (root, password, halt) uitgeschakeld….

  Nu eerst het elektriek hier herstellen en dan de computers checken.

  Moet ik nog ergens op letten ?
  Tot nu toe ging het altijd goed….
 • Als je dat wilt voorkomen kan je een UPS aanschaffen.
 • Inderdaad een UPS is wel handig ja. En al zit er geen toetsenbord en geen monitor aan je server. Als de SSH daemon op je server draait dan kun je toch altijd met ssh verbinding met je server maken.

  Monitoren en toetsenborden kosten alleen maar ruimte en extra stroom. :wink:
 • [quote:2f62520f28="bvvelde"]Hallo,

  Dit is nu al de zoveelste keer in korte tijd.

  Nu is er ergens een blikseminslag geweest en daardoor is 1 van mijn aardlek schakelaar kapot gegaan.
  Gelukkig zitten mijn computers op een andere groep voorzover ik kan nagaan…………[/quote:2f62520f28]Gelukkig op een andere groep? Van geluk gesproken, je mag van geluk spreken dat de hele handel niet door een gigantische overspanning aan puin is geslagen! Een nog wat nabijere inslag zou dwars door alles heen hebben geslagen. Ik weet van een gezin (blijkbaar in een hoge risicozone) waar twee keer alle electronische apparatuur kapot is geslagen. Echt volledig vernield.
 • Hoe zit het eigenlijk bij een blikseminslag? Hoort dat bij inboedelverzekering of moet je het elektriciteitsbedrijf aansprakelijk stellen (aangezien zij in feite voor een goede stroomvoorziening moeten zorgen, en AFAIK komt gevolgschade dan ook voor hun rekening?)

  Just wondering :)


  [quote:8a19a10584]Moet ik nog ergens op letten ?[/quote:8a19a10584]
  Hang anders gewoon ff een beeldscherm aan je server of, als dat in je kernel ingebakken zit, hang er een printer aan en doe console=lp0 (oid :))
 • [quote:22bf72502f="webspider"]Hoe zit het eigenlijk bij een blikseminslag? Hoort dat bij inboedelverzekering of moet je het elektriciteitsbedrijf aansprakelijk stellen (aangezien zij in feite voor een goede stroomvoorziening moeten zorgen, en AFAIK komt gevolgschade dan ook voor hun rekening?)

  Just wondering :)


  [quote:22bf72502f]Moet ik nog ergens op letten ?[/quote:22bf72502f]
  Hang anders gewoon ff een beeldscherm aan je server of, als dat in je kernel ingebakken zit, hang er een printer aan en doe console=lp0 (oid :))[/quote:22bf72502f]

  Wat moet je nu in godsnaam met een beeldscherm en een toetsenbord aan een server :-? Zoals ik al zei kost alleen maar ruimte, stroom en er kunnen vervelende mensen aan het toetsenbord gaan zitten :wink:
 • [quote:57aecc2682="webspider"]Hoe zit het eigenlijk bij een blikseminslag? Hoort dat bij inboedelverzekering of moet je het elektriciteitsbedrijf aansprakelijk stellen (aangezien zij in feite voor een goede stroomvoorziening moeten zorgen, en AFAIK komt gevolgschade dan ook voor hun rekening?)

  Just wondering :)[/quote:57aecc2682]

  Ik denk het niet, tenzij je specifiek een clausule hebt daarvoor. Natuurgeweld (orkanen, overstromingen etc) worden meestal niet gedekt. Blikseminslag ook niet. Immers, je energiebedrijf kan een inslag niet voorkomen of controleren….

  Ik denk dat het lastig te voorkomen is voor je computers, behalve inderdaad een UPS.
 • Ik ken me een collega herinneren die na een bliksem inslag een nieuwe tv kreeg van z'n verzekering….. maar dat is wel 10 jaar terug.

  Bovendien is bliksem in nederland een normaal verschijnsel en kunnen de risico's berekent worden.
 • [quote:a7ea9cbb97="m3ssi4h"]Wat moet je nu in godsnaam met een beeldscherm en een toetsenbord aan een server :-? Zoals ik al zei kost alleen maar ruimte, stroom en er kunnen vervelende mensen aan het toetsenbord gaan zitten :wink:[/quote:a7ea9cbb97]
  Kijken of er bij het opstarten niets mis gaat? 8)
 • kleine tip: opstarten zonder harde schijven. als alles werkt, kun je de schijven terugzetten. dataverlies door een defecte bak zou zonde zijn.

  d.
 • Alles lijkt normaal…het enige probleem wat ik nu heb is dat de server nu op een nieuw ip zit.
  De DHCP server geeft hem normaalgesproken altijd het zelfde ip…, maar nu is dat aan een andere pc toegewezen.
  Op de een of andere mannier kan ik dat op de router niet instellen…zeer balen, want nu kan ik dus alle verwijzingen en routing table's aanpassen :-(
 • dat is gewoon stom. had hem dan een statisch ip gegeven.

  d.
 • [quote:416a22a83e="webspider"]Hoe zit het eigenlijk bij een blikseminslag? Hoort dat bij inboedelverzekering of moet je het elektriciteitsbedrijf aansprakelijk stellen (aangezien zij in feite voor een goede stroomvoorziening moeten zorgen.[/quote:416a22a83e]Nee, aansprakelijk stellen kan alleen als een persoon of bedrijf ook daadwerkelijk aansprakelijk is. M.a.w. de schade heeft veroorzaakt door foute handelingen of door nalatigheid. Bij een blikseminslag kun je daarvan uiteraard niet spreken.

  Een heel ander verhaal is, dit ter vergelijking, als b.v. een aannemer met een dargline een kabel doormidden hakt. De klant probeert de schade te verhalen op het energiebedrijf (zijn bepaalde clausules voor m.b.t. gemiste leveringstijd), en het energiebedrijf verhaalt de schade op de aannemer, die daarvoor is verzekerd. Dit is dus schade die door beter uitkijken (tekeningen opvragen etc.) te voorkomen was geweest.
 • Normaliter is schade door blikseminslag gedekt door de verzekering. Over schade door inductie willen ze nog wel eens moeilijk doen, is ook vaak uitgesloten. Gewoon een claim indienen kan natuurlijk geen kwaad.
 • [quote:9711cd6409="gerben"]Normaliter is schade door blikseminslag gedekt door de verzekering. Over schade door inductie willen ze nog wel eens moeilijk doen, is ook vaak uitgesloten. Gewoon een claim indienen kan natuurlijk geen kwaad.[/quote:9711cd6409]Inderdaad. Maar hoe dan ook, in geval van blikseminslag zul je bij je verzekering moeten zijn, en niet bij het energiebedrijf.
 • [quote:2e06da2a4b="Dilbert"]dat is gewoon stom. had hem dan een statisch ip gegeven.

  d.[/quote:2e06da2a4b]

  Ja, idd wel een beetje dom :lol: .
  Ik ga het nu alsnog maar naar een statisch ip omzetten denk ik.
  Dit geeft geen problemen toch als ik 1 statisch ip op een DHCP netwerk gebruik ?
  Ik moet alleen er voor zorgen dat de server een ip krijgt dat buiten de ip-range van de DHCP server valt toch ? (en natuurlijk de router als geteway en dns instellen)
 • [quote:69a3dac686="webspider"][quote:69a3dac686="m3ssi4h"]Wat moet je nu in godsnaam met een beeldscherm en een toetsenbord aan een server :-? Zoals ik al zei kost alleen maar ruimte, stroom en er kunnen vervelende mensen aan het toetsenbord gaan zitten :wink:[/quote:69a3dac686]
  Kijken of er bij het opstarten niets mis gaat? 8)[/quote:69a3dac686]

  Weleens van ssh gehoord :wink:
 • [quote:225c6d9a30="bvvelde"]Ik ga het nu alsnog maar naar een statisch ip omzetten denk ik.
  Dit geeft geen problemen toch als ik 1 statisch ip op een DHCP netwerk gebruik ?
  Ik moet alleen er voor zorgen dat de server een ip krijgt dat buiten de ip-range van de DHCP server valt toch ? (en natuurlijk de router als geteway en dns instellen)[/quote:225c6d9a30]
  Dat is inderdaad de manier.

  Een monitor aan een server vind ik ook wel handig bij problemen. Die van mij staat naast een gewone pc en heb daarom een KVM switch tussen beide pc's gezet. In mijn geval ideaal!
 • Een UPS is als bliksembescherming waardeloos, evenzo de in de winkel verkochte bliksembeschermingen. Ik heb nog maar 1 maal een bliksembescherming gezien die deed waarvoor ze bedoeld was, en dat was een industrieel model van Siemens, en er stond 1 per geleider, en over de prijs werd gezegd dat het DUUR was, en het werkt 1 maal en dan is het kapot. Wat in de winkel verkocht wordt werkt op het Zener principe en kan een 'kleine' overspanning afromen, maar de bliksem raast daar gewoon door.
 • enige dat dus helpt is heeeeeeeeeel snel de stekkers eruit trekken :lol:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.