Vraag & Antwoord

OS Linux

[suse 9.1 pro] geluidsinstellingen vasthouden

Anoniem
maximilaan
15 antwoorden
 • 't is inmiddels gelukt middels kControl en daar de settings opslaan.
  Iedereen dank voor de hulp!
 • Hoi,

  ik draai suse9.1 pro, en heb een onboard VIA 8233 pre geluidskaart (chip?).

  Als ik inlog dan staat het geluid zo laag dat ik niets hoor. Heb alsaconf gedraaid, en met alsamixer erachter gekomen dat de schuif "VIA DXS" opengezet moet worden (staat default uit).
  Als ik dat doe, heb ik gewoon geluid, op een juist volume.
  Helaas, na uitloggen is deze instelling weer verdwenen.
  Ook als root deze schuif open zetten (zowel in Yast als in alsamixer) heeft geen resultaat meer na uitloggen.

  Hoe kan ik zorgen dat deze instelling bewaard blijft?
  dank
 • Gewoon [b:1ddf0f4bcf]alsactl store[/b:1ddf0f4bcf] Zie man alsactl en man alsamixer
 • [quote:a84b281208="rolfb"]ik draai suse9.1 pro, en heb een onboard VIA 8233 pre geluidskaart (chip?) (..) alsamixer erachter gekomen dat de schuif "VIA DXS" opengezet moet worden (staat default uit). Als ik dat doe, heb ik gewoon geluid, op een juist volume. Helaas, na uitloggen is deze instelling weer verdwenen. [/quote:a84b281208] Ik zelf gebruik in KDE van SuSE 9.1 Prof de standaard mixer KAMix. Die houd de volume instellingen na uitloggen of reboot wel vast. Maar waarom gebruik je alsamixer? Gebruik je SuSE dan in tekst mode?
 • Ik had het probleem ook maar heb het op kunnen lossen met dit artikel:
  http://portal.suse.com/sdb/en/2004/05/thallma_91_sndsilence.html
 • [quote:aab598312a="jolo"][quote:aab598312a="rolfb"]ik draai suse9.1 pro, en heb een onboard VIA 8233 pre geluidskaart (chip?) (..) alsamixer erachter gekomen dat de schuif "VIA DXS" opengezet moet worden (staat default uit). Als ik dat doe, heb ik gewoon geluid, op een juist volume. Helaas, na uitloggen is deze instelling weer verdwenen. [/quote:aab598312a] Ik zelf gebruik in KDE van SuSE 9.1 Prof de standaard mixer KAMix. Die houd de volume instellingen na uitloggen of reboot wel vast. Maar waarom gebruik je alsamixer? Gebruik je SuSE dan in tekst mode?[/quote:aab598312a]

  Alsamixer werkt onder X ook perfect hoor :) Maar dat KAMix is dat weer een laag die boven alsa zit of is het weer iets anders? Dit soort zaken zijn voor consolefreaks zoals ik niet meer te begrijpen :(
 • Ik gebruik ALSAmixerGUI :wink:
  Hoewel alsamixer CLI ook prima is merkte ik.
  Nou nog kijken of ie het vasthoudt; ben zo terug.
 • Helaas… :cry:
  Ik doe hetvolgende:
  su naar root (want user mag die conf kennelijk niet schrijven….)
  alsamixer (niet via X dus)
  setting aanpassen
  eruit met ESC
  op CLI alsactl store

  tijdens lopende sessie lukt dat, na uitloggen is het toch weer weg…

  hoe moet het wel..?
 • Het geluidsvolume wordt waarschijnlijk bepaald door kamix, zoals jolo aangeeft.
  Deze wordt standaard door suse gebruikt om de geluidsvolume per gebruiker vast te stellen, en zal daarom alle geluidsinstellingen die je op een andere manier vastlegt overschrijven.

  of kamix ook vanuit kcontrol wordt bedient weet ik niet (kde gebruikt officieel kmix), maar probeer eens of je in kamix, danwel kcontrol het geluidsvolume kunt vast leggen.

  Max
 • In Kamix alle schuiven geprobeerd, maar geen had ditzelfde label, en geen had het juiste resultaat…
  Wat is dat VIA DXS eigenlijk?
 • Er zat een bugje in kde3.2, waardoor de instellingen van kmix niet bewaart bleven. Met kde 3.2.1 is die bug gefixed.

  Bij Gentoo wordt eea geregeld via een init-script, maar dat werkt ebij mij ook niet fijn. Uiteindelijk heb ik het halve init-script verbouwd, om te zorgen dat mijn geluidskaart bleef werken
 • ik draai KDE 3.2.1…
 • [quote:b73dd63742="m3ssi4h"]Alsamixer werkt onder X ook perfect hoor[/quote:b73dd63742] Dat is me bekent. Ik vind de tab bladen van KAMix handiger om mee te werken, dan Alsamixer, die ongeveer 2 maal zo breed is als de monitor.

  [quote:b73dd63742="maximilaan"]Het geluidsvolume wordt waarschijnlijk bepaald door kamix, zoals jolo aangeeft. Deze wordt standaard door suse gebruikt om de geluidsvolume per gebruiker vast te stellen, en zal daarom alle geluidsinstellingen die je op een andere manier vastlegt overschrijven. [/quote:b73dd63742] Hoe dit precies werkt in SuSE 9.1 weet ik eigenlijk ook niet. Ik kon in SuSE 9.1 Prof niets vinden in KDE 3.3 over het bewaren van geluids volumes. Daarentegen in KDE 3.2 van Mandrake 10 zie ik in Kcontrol wel een optie Huidige volumes opslaan enz. Dit zal dus wel distro afhankelijk zijn.

  Overigens in SuSE 9.1 worden zo te zien de volume instellingen bewaard in /etc/asound.state. Controleer dit met [code:1:b73dd63742] ls -l /etc/asound.state [/code:1:b73dd63742][Enter]

  [quote:b73dd63742="rolfb"]Wat is dat VIA DXS eigenlijk?[/quote:b73dd63742] Bedoel je bij Alsamixer die regelaar die helemaal aan het eind aan de rechterkant is van de mixer. Dus ik bedoel na even te hebben gedrukt op de pijltjes toets -> . Bij mij heet die regelaar SB Live. De naam daarvan is afhankelijk van het merk geluidskaart. Ik weet niet waar die voor is. Bij mij lijkt deze regelaar niets te doen.

  Overigens bij mij worden de volume instellingen ook bewaard als ik Alsamix gebruik.
 • in asound.state staat:
  [code:1:b3f440afd1]control.41 {
  comment.access 'read write'
  comment.type INTEGER
  comment.range '0 - 31'
  iface MIXER
  name 'VIA DXS Playback Volume'
  value.0 24
  value.1 24
  [/code:1:b3f440afd1]
  Als ik het juist interpreteer staat dus voor beide kanalen (L+R) het volume op 24 (van mx 31). Komt ook overeen met de schuiven (hoewel die van 0-100 lopen, mais soit).
 • Ik heb me niet echt verdiept in die /etc/asound.state, maar bij het afsluiten van de pc, of bij het rebooten. wordt er geschreven naar die /etc/asound.state. Daarom vroeg ik je het te controleren met die ls -l. Dus reboot je pc en controleer de datum en tijd van die /etc/asound.state.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.