Vraag & Antwoord

OS Linux

Het spookt in /home: rechten zomaar gewijzigd!

Anoniem
Peter Willemsen
8 antwoorden
 • OK, in /usr/share/msec staat een perm.4 bestand dat aangeeft hoe msec de rechten forceert. Voor /home/* staat een 700 (rwx——) ingesteld. Nu weet ik hoe ik het aan moet passen…

  Kennelijk is /home/data niet echt bedoeld als samba-share. Wat is wel gebruikelijk?
 • Heb je de Samba-doc's al gelezen? Online te vinden: http://us4.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/ Probeer eens een standaard Samba-installatie en bekijk dan de verschillen met jouw installatie.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ik zet dat soort shares in een /exports directorie….. en ik heb geen msec…
 • msec is op zich een prima tool voor server toepassingen. Helaas is het wel iets waar je je "aware" van moet zijn. m.a.w. Leer er mee om te gaan.
  Uitzetten is eigenlijk zonde

  ik pleur samba dirs altijd ergens in /var neer
  /var/samba oid
 • Ik heb de directory /home/data via samba gedeeld (/home omdat die op een grote partitie staat). De kenmerken van /home/data zijn:

  drwxrwx— 2 root smbusers 4096 aug 31 00:04 data/

  Dit werkt als een trein, alle gebruikers die erin mogen zijn lid van smbusers. Van 's morgens tot 's avonds heeft dit gewerkt en dan gebeurt er 's nachts schijnbaar iets geheimzinnigs, want de volgende dag staan de rechten zo:

  drwx—— 2 root smbusers 4096 aug 31 00:04 data/

  En dus kan niemand van de gebruikers er meer in! Ik heb nu al een paar dagen chmod g=rwx data gedaan maar ik begin het nu wel zat te worden. Wat kan hier voor geheimzinnigs aan de hand zijn?
 • Net na het posten van dit bericht schiet me iets te binnen, en ja hoor, het "spook" is gevonden: msec. Als ik msec (Mandrake distributie) uitvoer worden de rechten gewijzigd. En msec heb ik ergens bij cron zien staan. Nu nog even uit zien te zoeken waarom msec dit doet en hoe ik dit kan voorkomen…
 • Bedankt voor de reacties. Ik heb msec niet uitgezet, maar /usr/share/perm.4 aangepast zodat bij /home/* de rechten worden ingesteld als 770 ipv 700. Op de gedeelde /home/data na staat toch bij alle dirs de groep gelijk aan de gebruiker zelf (nou ja, zijn "eigen" groep dan). Dan kan het toch zeker geen kwaad?

  De shared directory verplaatsen heb ik maar niet gedaan, kan ik weer opnieuw gaan partitioneren.
 • 770 voor home zou bv in mijn situatie een beetje vreemd zijn…… Daar hebben namelijk alle gebruikers hun homedir

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.