Vraag & Antwoord

OS Linux

Heel klein DNS-je nodig

Anoniem
Bilbo
10 antwoorden
 • In mijn netwerk wil ik graag http://fs1 en ssh fs1 e.d. kunnen gebruiken i.p.v. http://10.0.0.1 en ssh 10.0.0.1. Volgens mij moet ik daarvoor een dns server draaien.

  Ik heb eens even gekeken naar BIND, maar wat is dat uitgebreid zeg, dat krijg ik maar zo niet even ingesteld.

  Is er een simpele oplossing voorhanden om een DNS voor het lokale netwerk te draaien? Ik hoef geen caching van internet-DNS en buiten het lokale netwerk hoeft de DNS ook niet te functioneren. Wat raden jullie aan? Het liefst heb ik iets wat ook met Webmin beheerd kan worden.
 • Via /etc/hosts ?
 • Inderdaad /etc/hosts aanpassen en je bent klaar. Op zich valt de moeilijkheid van Bind nogal mee. Vooral op http://www.tldp.org staan hele goede Bind How-To's. Bind in een chroot omgeving draaien is een ander verhaal want dat is me met de laatste versie van Bind nog niet gelukt (schijnt ook niet echt nodig te zijn tegenwoordig).
 • hosts kan alleen een oplossing zijn als je static IP gebruikt op je interne netwerk.
 • Slackware heeft tegenwoordig een DNS/DHCP servertje voor een klein netwerk…. zou een simpel te configureren dingetje zijn:

  http://bilbos-stekkie.com/cgi-bin/pic/packages.pl?Action=show&Which=dnsmasq-2.8-i486-1.tgz&Version=10.0

  en gelijk een gratis demo van m'n package browser….. wat wil je nog meer ;)
 • /etc/hosts is geen optie omdat ook gast-pc's (die dhcp aan hebben staan) moeten kunnen werken.

  Ik wil graag DHCP draaien (dat lukt) en DNS, waarbij de client pc's zich aanmelden bij de DNS-server (is dat DDNS?). M.a.w. een laptop met WinXP die 'LaptopJan' heet moet door andere pc's onder de naam 'LaptopJan' gevonden kunnen worden. En dat terwijl bij alle pc's alleen dhcp aanstaat, verder is er dus niets geconfigureerd.

  N.B. Alleen een LAN DNS dus. Alle DNS-aanvragen om op internet te kunnen mag de DNS server zo doorsturen naar de adsl router.

  Nu komen de problemen:
  1. Welke DNS server ondersteunt dat?
  2. Hoe krijg ik de clients zo ver dat ze zich bij de DNS server aanmelden?

  Zoals ik al zei heb ik liever geen BIND omdat ik het niet blijf snappen. Ik zoek een zo simpel en veilig mogelijke server. Mandrake heeft de volgende als rpm beschikbaar:

  www.maradns.org
  www.powerdns.com
  mydns.bboy.net

  Ik heb geen idee of deze ondersteunen wat ik nodig heb. Hoe kan ik dat zien, behalve dan door ze allemaal uit te proberen?
 • Mmm… Van die dnsmasq die Bilbo noemt, heb ik ook een Mandrake rpm gevonden en volgens de website van dnsmasq moet hij aankunnen wat ik zoek… Ik ga het meteen proberen…
 • Die dnsmasq werkt voortreffelijk! Ik kan DNS-server, WINS-server, gateway enz. enz. automatisch bij alle clients in laten stellen en ze vinden elkaar via de DNS-server door de hostnaam te gebruiken.

  Alleen jammer dat er geen Webmin-module van is. Maar ja, we hebben Putty en de sshd ook nog en die config-file is op zich wel duidelijk.

  Precies wat ik zocht dus!


  Overigens werkt http://fs1 nog steeds niet. Uit de FAQ van dnsmasq blijkt dat dit aan Windows ligt: omdat er geen . in de naam voorkomt, wordt er geen dns-query uitgevoerd. http://fs1. werkt dus wel :-? Nou ja dat Windows een beetje inferieur is wisten we toch al natuurlijk :wink:
 • Graag gedaan….. en hoe beviel de package browser? Ow sorry…. dat is off-topic :(
 • [quote:77a1a75a47="Bilbo"]Graag gedaan….. en hoe beviel de package browser? Ow sorry…. dat is off-topic :([/quote:77a1a75a47] :P Tja ik heb geen slackware dus… Ik mis eigenlijk nog een link naar de website van (in dit geval) dnsmasq. Ik heb er nog even in zitten browsen en als ik slackware had vond ik hem waarschijnlijk wel mooi :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.