Vraag & Antwoord

OS Linux

Van Gentoo naar Slackware?

Anoniem
None
36 antwoorden
 • Ik overweeg om na meer dan 2 jaar deze overstap te maken voor mijn desktop. Ik draai al Slackware op een oud pentiumpje 75.

  De reden is dat ik toch al vrij veel software uit allerlei CVSen draai (zoals KDE en KOffice) buiten Gentoo, en dat ik het basissysteem gewoon snel wil kunnen upgraden. En ik wil een zo simpel mogelijk basissysteem.

  Maar een paar dingen vraag ik me nog af:
  1. Is swaret de beste tool om security updates te installeren, etc?
  2. Maakt het zelf compileren (gentoo) op een Duron echt veel uit voor een betere performance versus slackware packages?
  3. Is het net zo makkelijk als ebuilds om zelf slackware tgz's aan te maken (dus een eenvoudig scriptje opstellen en hup)?

  Wel dat was het wel, thanks voor feedback, ervaringen en tips :-)
 • [quote:778e2ede89="wbsoft"]Ik overweeg om na meer dan 2 jaar deze overstap te maken voor mijn desktop. Ik draai al Slackware op een oud pentiumpje 75.

  [/quote:778e2ede89]
  :D
  [quote:778e2ede89]

  De reden is dat ik toch al vrij veel software uit allerlei CVSen draai (zoals KDE en KOffice) buiten Gentoo, en dat ik het basissysteem gewoon snel wil kunnen upgraden. En ik wil een zo simpel mogelijk basissysteem.

  Maar een paar dingen vraag ik me nog af:
  1. Is swaret de beste tool om security updates te installeren, etc?
  [/quote:778e2ede89]
  Nee…. de beste tool dat ben je zelf
  [quote:778e2ede89]
  2. Maakt het zelf compileren (gentoo) op een Duron echt veel uit voor een betere performance versus slackware packages?
  [/quote:778e2ede89]

  Ik heb me laten vertellen dat de performance gain over het algemeen overtrokken is. Maar daar zullen hele volksstammen Gentoo gebruikers het uiteraard niet mee eens zijn.

  [quote:778e2ede89]
  3. Is het net zo makkelijk als ebuilds om zelf slackware tgz's aan te maken (dus een eenvoudig scriptje opstellen en hup)?
  [/quote:778e2ede89]
  Door gebruik te maken van checkinstall kan je al redelijke packages maken….. al zijn die niet perfect. Maar die packages kunnen wel heel goed als basis dienen voor je eigen packages (uitpakken, corrigeren en weer inpakken)
  De source dirs van Slackware staan vol met voorbeelden van build scripts hoe het beter kan met gebruik van Slackware's eigen makepkg.
  Maar niet elk pakket leent zich om op een gemakkelijke manier packages te maken. In de eerste plaats ben je afhankelijk van of make de directive "DESTDIR" honoreert, en dan heb je nog pakketten als Sendmail die een geheel eigen manier hebben om te compileren.
  Je hebt dan ook buildscipts die een package maken…. maar er zijn er ook die het pakket gelijk installeren…. en geen package maken.
  De laatste komen gelukkig steeds minder voor.
 • 1) Ik vind van wel en zou persoonlijk niet meer buiten Swaret kunnen. Helaas is er een groep Slackers die Swaret gebruikers constant maar op het gebruik van Swaret flamen. Trek je van die kritiek in iedergeval niets aan.

  2) Er zullen performance verschillen zitten tussen Gentoo en Slack. In praktijk blijkt het verschil echter niet heel groot te zijn.

  3) Idd met checkinstall kun je heel makkelijk Slackpackages maken
 • [quote:4b9bc37e3d="wbsoft"]
  2. Maakt het zelf compileren (gentoo) op een Duron echt veel uit voor een betere performance versus slackware packages?[/quote:4b9bc37e3d]

  Het performanceverschil tussen gentoo en slackware is imho het laatste waar ik naar zou kijken. Slackware draaide bij mij in elk geval heel snel en is volgens mij al redelijk optimaal. Bovendien ligt het ook aan de applicaties die je draait natuurlijk: het verschil is alleen relevant bij bijv. games of misschien bij videobewerking.
 • 1. Als je gewoon slackware-stable gaat draaien heb je geen upgrade nodig. Het aantal updates is zo marginaal dat je dat perfect met de blote handen kunt doen (de eerste keer download je gewoon alle tgz's); upgradepkg is your friend.

  Als je -current wilt volgen zijn er eigenlijk twee methoden:

  * Via rsync op een machine een kopie van -current onderhouden. Als je Slack 10 als begin gebruikt kost dit niet veel meer bandbreedte dan een update tool te gebruiken. Bovendien kun je altijd up-to-date CD's fikken voor vrienden, familie en …, whatever ;).

  * Een ander alternatief is idd een updatetool. Swaret en slackpkg zijn goede opties. Zelf geef ik de voorkeur aan slackpkg omdat het simpeler is en het waarschijnlijk de standaard updatetool wordt, als er ooit een upgradetool in slack zal komen buiten extra/. YMMV, probeer beide, en zie wat je het beste bevalt.

  2. Voor normale tools is er geen verschil, bij CPU intensieve programma's als MPlayer kan er een marginaal verschil zijn, maar dat soort programma's kun je altijd zelf compileren als je de behoefte voelt ;).

  Vergeet niet dat onder normaal gebruik programma's meer tijd kwijt zijn aan IO waits of idlen dan iets anders…

  3. Yep, checkinstall is your friend. Als je iets serieuzere packages wilt maken moet je zelf ff een buildscript maken, maar in de slack sources heb je talloze voorbeelden.
 • Op een pentium 4-2.8ghz is er duidelijk verschil tussen Knoppix (op de harde schijf) en Gentoo. Maar ik weet niet hoe vlot/traag knoppix is.

  Persoonlijk vindt ik Gentoo eerder leuk vanwege het knutselen en beta's die ik zonder zelf uit CVS te vissen, toch kan compileren en installleren. Om de performance zou ik het niet laten.
 • [quote:7441097403="water"]Op een pentium 4-2.8ghz is er duidelijk verschil tussen Knoppix (op de harde schijf) en Gentoo. Maar ik weet niet hoe vlot/traag knoppix is.[/quote:7441097403]

  Kom maar met een benchmark. Ik ben benieuwd welk verschil je vind ;).
 • /me is ook erg geinteresseerd in onderbouwde benchmarks cq goed vergelijkingsmateriaal
  over de performance van Gentoo en hoeveel het scheelt
 • Bedankt voor alle waardevolle reacties. Trouwens vandaag was ik geïrriteerd want het CD-branden lukte niet en de eigenaar van /dev/hd[cd] werd telkens op root.disk gezet.

  Maar beide zijn opgelost, kernel van 2.6.8 -> 2.6.7 gedowngrade, en ik zat in /etc/udev/udev.permissions te prutsen, terwijl udev na een upgrade daar niet meer in keek, maar in /etc/udev/permissions.d/50-udev.permissions ofzo.

  Ik ergerde me aan een vermeend eigenwijs gentoo-systeem dat permissies terugveranderde maar het bleek aan mezelf te liggen :-) Maar evengoed lijkt Slackware me "prettig simpel". Snel booten, simpele initscripts, etc.
 • lol…. leuk om te horen


  Tis namelijk belangrijk dat je je thuis voelt op een systeem….. naar mijn idee belangrijker dan wazige benchmarks.

  Statistiek en onderzoeken kan je namelijk heel creatief mee omgaan. Kijk maar een naar de onderzoeks commissie over de betuwe lijn.
 • [quote:04137c4db7="Bilbo"]
  Statistiek en onderzoeken kan je namelijk heel creatief mee omgaan. Kijk maar een naar de onderzoeks commissie over de betuwe lijn.[/quote:04137c4db7]

  Zag vandaag een leuke quote op AOLS:
  "97.025% of statistics are wrong" ;)
 • [quote:fe41ad6861="danieldk"][quote:fe41ad6861="water"]Op een pentium 4-2.8ghz is er duidelijk verschil tussen Knoppix (op de harde schijf) en Gentoo. Maar ik weet niet hoe vlot/traag knoppix is.[/quote:fe41ad6861]

  Kom maar met een benchmark. Ik ben benieuwd welk verschil je vind ;).[/quote:fe41ad6861]

  Ik weet niet of er verschil is in gebruik, wel in starten.

  Als ik eens tijd heb, zal ik mijn stopwatch erbij houden. Het is alleen niet mijn eigen pc. Ik zal eens proberen te timen wat de tijd van het starten van X is, en KDE.

  Init wordt wat lastiger, dan moet ik precies de zelfde services laden.
 • OK, het is zover!

  Ik wilde mysqlcc installeren.
  was masked.
  unmask
  upgrade mysql van 3.x naar 4.0x
  ->postfix, en php werkten niet meer
  ok, dan die ook maar emergen
  beide: Failed!

  OK.
  mkdir /home/saved_stuff
  cp /etc /home/saved_stuff/
  cat ~/downloads/bare.i > /dev/fd0
  cat ~/downloads/install.1 > /dev/fd0
  cat ~/downloads/install.2 > /dev/fd0
  reboot

  Nu draait dus Slackware 10.0

  Maar als nieuwe slacker heb ik wel een vraagje: Als een package niet in slackware-current zit en niet op linuxpackages.net, wat is dan de aanpak? gelijk maar van source compilen?
  Of zijn er nog andere goede bronnen van Slackages :-)
 • Veel Slackers compileren het dan zelf. Het is dan handig om de "make install" stap te vervangen met "checkinstall". Checkinstall maakt een package en registreerd de installatie, zodat je het later eenvoudig met pkgtool of removepkg kunt verwijderen en met upgradepkg nieuwe versies kunt installeren.

  Checkinstall is te vinden in de extra/ directory van de 2e Slackware CD-ROM of op de Slack FTP sites.
 • [quote:db1e5fb163="wbsoft"]
  Maar als nieuwe slacker heb ik wel een vraagje: Als een package niet in slackware-current zit en niet op linuxpackages.net, wat is dan de aanpak? gelijk maar van source compilen?
  Of zijn er nog andere goede bronnen van Slackages :-)[/quote:db1e5fb163]

  Inderdaad kun je die packages dan van source compileren. Helaas zijn er voor slackware niet zo heel erg veel voorgecompileerde packages beschikbaar, maar van source compileren werkt bij slackware wel heel goed omdat in die distro veel noodzakelijke dingen ingebakken zitten.
 • OK bedankt, checkinstall is inderdaad erg handig! en in mijn LFS-periode deed ik toch niets anders dan configure make make install :-)

  Tot dusver bevalt Slackware erg goed, snel en lekker simpel.
 • Als je met checkinstall een package gemaakt hebt… dan kan je hem nog aanpassen met

  mkdir tmp&&cd tmp&&explodepkg ../package.tgz

  Dan heb je in tmp de gehele package structuur staan.
  Kan je gelijk de usr/bin en usr/sbin weer root:bin maken ipv root:root….. dat is een foutje in checkinstall (vind ik ;))

  Nadat je de wijzigingen hebt gemaakt kan je het package weer inpakken met

  makepackage ../packeage.tgz

  Op wiki.nedlinux.nl (ff zoeken naar ClamAV) staat uitgebreid beschreven hoe je een package maakt voor in dit geval ClamAV…. maar de princiepes zijn natuurlijk steeds gelijk.

  Slackware packages blinken uit in simpelheid :D
 • Tikfoutje, makepkg ;).
 • [quote:7f0cb564f7="danieldk"]Tikfoutje, makepkg ;).[/quote:7f0cb564f7]

  lol Ik tab vaak…. moet ik eigenlijk een waarschuwing voor opnemen in m'n sig.

  Overigens heeft Daniel ook ooit eens een artikel geschreven over packages maken…… waar staat dat ook al weer Daniel
 • http://www.linuxpackages.net/howto.php?page=pkgtools&title=Packagetools+HOWTO

  en

  http://www.linuxpackages.net/howto/slackfiles/books/slackware-basics/html/pkgmgmt.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.