Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux kernel compileren

Anoniem
v.vliet
13 antwoorden
 • SuSE 64 bit kun je ook via ftp installeren.
  ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/x86_64/9.1

  ff boot-cd maken
  ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/x86_64/9.1/boot/boot.iso

  en gaan met die handel

  :D
  Suc6
 • SuSE 94 bit kun je ook via ftp installeren.
  ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/x86_64/9.1

  ff boot-cd maken
  ftp://ftp.gwdg.de/pub/linux/suse/ftp.suse.com/suse/x86_64/9.1/boot/boot.iso

  en gaan met die handel

  :D
  Suc6
 • Even een vraagje…
  Een maandje geleden heb ik een nieuwe pc gekocht. Op mijn oude had ik linux al draaien, en dat wil ik ook graag op deze. Al snel kwam ik erachter dat dit niet kon, omdat de distributies die op dit moment te krijgen zijn, mijn hardware nog niet ondersteunt.
  Nieuwere kernel gedownload en die heb ik zojuist op mijn laptop gecompileerd (draait nu fedora core 1, op een celeron). Ik vraag me alleen wel af of en hoe ik die kernel nu in zo een distributie krijg, die ik heb gedownload. Nu na het compileren krijg ik een aantal foutmeldingen m.b.t. processor fouten. Dat lijkt mij wel logisch, want ik heb gecompileerd op een celeron, voor een athlon64.

  Ik twijfel ook nog of ik nu eens suse zal installeren (heb net een paar GB via ftp binnengehaald), of toch maar weer fedora (heb pas een nieuwe iso gedownload en op dvd gebrand). Ik heb wel de faq gezien en ik denk niet dat er veel verschil is. De keuze hangt dus af van hoe ik het systeem het makkelijkst aan de praat zal krijgen, met een nieuwe kernel erin…

  Hopelijk kan iemand mij helpen.

  Patrick
 • [quote:ce27811c4b="v.vliet"] Ik vraag me alleen wel af of en hoe ik die kernel nu in zo een distributie krijg, die ik heb gedownload. Nu na het compileren krijg ik een aantal foutmeldingen m.b.t. processor fouten. Dat lijkt mij wel logisch, want ik heb gecompileerd op een celeron, voor een athlon64. [/quote:ce27811c4b] die gecompileerde kernel op die celeron lijkt me inderdaad niet ideaal voor die AMD64. Het compileren kun je beter doen op die AMD64 zelf. [quote:ce27811c4b="v.vliet"] Ik twijfel ook nog of ik nu eens suse zal installeren (heb net een paar GB via ftp binnengehaald)[/quote:ce27811c4b] SuSE zou je kunnen proberen. Als die ftp versie er op werkt, zou je daarna eventueel kunnen overstappen op de SuSE 9.1 64 bit versie. Bij mijn weten is deze alleen verkrijgbaar als winkel versie. Namelijk SuSE 9.1 Professional.
  [quote:ce27811c4b="v.vliet"] of toch maar weer fedora (heb pas een nieuwe iso gedownload en op dvd gebrand[/quote:ce27811c4b] Ook die heeft een 64 bit versie. Bij voorkeur dan Fedora Core 2.
 • [quote:d9ba6e3b91]die gecompileerde kernel op die celeron lijkt me inderdaad niet ideaal voor die AMD64. Het compileren kun je beter doen op die AMD64 zelf.[/quote:d9ba6e3b91]
  Ja, zo een vermoeden had ik al. Maar… hoe kan ik zo een kernel dan compileren als ik andere versies van linux er ook niet op geinstalleerd krijg?
  Ik heb alleen een sata hd in mijn systeem en mijn nforce3 mobo schijnt weer net anders aangestuurd te moeten worden als andere sata schijven. Dat is ook de reden dat ik die andere kernel wilde compileren.
  Wel heb ik begrepen dat ik een oude hd (wel gewoon ide) met daarop linux in mijn systeem kan hangen. Kan ik dan wel die nieuwe kernel compileren?

  [quote:d9ba6e3b91]Bij mijn weten is deze alleen verkrijgbaar als winkel versie[/quote:d9ba6e3b91]
  Voor zover ik weet heb ik net de 64-bit versie van suse gedownload. Suse 9.1 X86-64
 • [quote:e74464d768="v.vliet"][quote:e74464d768]die gecompileerde kernel op die celeron lijkt me inderdaad niet ideaal voor die AMD64. Het compileren kun je beter doen op die AMD64 zelf.[/quote:e74464d768]
  Ja, zo een vermoeden had ik al.[/quote:e74464d768]

  Nja, dat kan wel hoor, maar dan moet je cross-compilen. Dwz. een gcc compiler gebruiken die als host platform IA32 Linux gebruikt, en als target platform AMD64 compileert. Maar dat besparen we je graag ;).

  [quote:e74464d768]
  Ik heb alleen een sata hd in mijn systeem en mijn nforce3 mobo schijnt weer net anders aangestuurd te moeten worden als andere sata schijven. Dat is ook de reden dat ik die andere kernel wilde compileren.
  Wel heb ik begrepen dat ik een oude hd (wel gewoon ide) met daarop linux in mijn systeem kan hangen. Kan ik dan wel die nieuwe kernel compileren?[/quote:e74464d768]

  Je weet dat AMD64 bakken ook gewoon x86 distro's kunnen draaien? Als je er helemaal niet uitkomt kun je dus evt een gewone 32-bits x86 distro installeren die wel support heeft voor die controller. Persoonlijk zou ik dan Slack het gemakkelijkst vinden, omdat je zo een zelf-gecompileerde kernel aan de boot CD kunt toevoegen. Maar misschien is dat in dit stadium iets teveel gevraagd? (Ik weet niet hoeveel ervaring je met Linux hebt…)

  Een oude hdd eraan hangen zou kunnen helpen, maar dan moet je er afaik ook een oudere controller aanhangen… (correct me if I am wrong, ik heb nog niet veel met SATA gewerkt, ik kijk de kat nog even uit de boom ;)).
 • [quote:0fd4e3474c="v.vliet"] Ik heb alleen een sata hd in mijn systeem en mijn nforce3 mobo schijnt weer net anders aangestuurd te moeten worden als andere sata schijven[/quote:0fd4e3474c] Als het goed is zou een distributie met kernel 2.6.x daarop geïnstalleerd kunnen worden. (Zover ik weet is alleen hardware RAID een probleem voor GNU/Linux.) Dus SuSE 9.1 Fedora Core 2 of Mandrake 10.

  [quote:0fd4e3474c="v.vliet"] Wel heb ik begrepen dat ik een oude hd (wel gewoon ide) met daarop linux in mijn systeem kan hangen. Kan ik dan wel die nieuwe kernel compileren? [/quote:0fd4e3474c] Dat zou je eventueel kunnen proberen.
  [quote:0fd4e3474c="v.vliet"] Voor zover ik weet heb ik net de 64-bit versie van suse gedownload. Suse 9.1 X86-64[/quote:0fd4e3474c] Ik neem aan dat je deze bedoelt ftp://ftp.mirror.nl/pub/mirror/suse/x86_64/9.1 Volgens de readme zijn dit source packages.
 • [quote:d75ad856d6="danieldk"]

  Je weet dat AMD64 bakken ook gewoon x86 distro's kunnen draaien? Als je er helemaal niet uitkomt kun je dus evt een gewone 32-bits x86 distro installeren die wel support heeft voor die controller. Persoonlijk zou ik dan Slack het gemakkelijkst vinden, omdat je zo een zelf-gecompileerde kernel aan de boot CD kunt toevoegen. Maar misschien is dat in dit stadium iets teveel gevraagd? (Ik weet niet hoeveel ervaring je met Linux hebt…)

  Een oude hdd eraan hangen zou kunnen helpen, maar dan moet je er afaik ook een oudere controller aanhangen… (correct me if I am wrong, ik heb nog niet veel met SATA gewerkt, ik kijk de kat nog even uit de boom ;)).[/quote:d75ad856d6]
  Mijn ervaring met linux bestaat voornamelijk uit de laatste redhat en fedora core 1. En die werkt gelukkig veel met rpm's.
  Ik heb ook fedora core 2 gedownload (ook voor athlon 64) en die wilde zich ook niet installeren. Die stopte al voor dat anaconda (ofzo) op wilde starten. Er kwam een melding dat ik hier: http://linux.dell.com/edd/results.html
  moest gaan kijken.
  Daarna had ik geprobeerd om fedora core 1 te installeren. Nu wilde het installatieprogramma wel opstarten, maar bij het selecteren van de pakketten kwam ineens de melding dat er geen hd gevonden kon worden.
 • Als die nforce3 een Nforce3-250Gb chipset is, dan heb je volgens de discussie op LinuxQuestions.org zelfs kernel 2,6,7 nodig. http://www.linuxquestions.org/questions/history/209165 De nieuwe Knoppix 3.6 heeft kernel 2.6.7.Wellicht ziet deze de hd.
 • [quote:af958fe5b4="jolo"]Als die nforce3 een Nforce3-250Gb chipset is, dan heb je volgens de discussie op LinuxQuestions.org zelfs kernel 2,6,7 nodig. http://www.linuxquestions.org/questions/history/209165 De nieuwe Knoppix 3.6 heeft kernel 2.6.7.Wellicht ziet deze de hd.[/quote:af958fe5b4]
  Oke, die link had ik al gevonden. Ik probeerde ook al die kernel 2.6.7 te compileren en dat ging dus niet.
  Anders probeer ik van het weekend wel die versie van knoppix te downloaden. Ik neem aan dat ik als knoppix draait wel gewoon die kernel in een fedora, of suse- installatie kan zetten. Is er een manier om die kernel in een iso-bestand te krijgen?
 • [quote:58ca2bf8df="v.vliet"] Ik neem aan dat ik als knoppix draait wel gewoon die kernel in een fedora, of suse- installatie kan zetten. Is er een manier om die kernel in een iso-bestand te krijgen?[/quote:58ca2bf8df] De details weet ik er ook niet van. Maar eventueel kan Knoppix (tijdelijk) via de knoppix-installer script installeren op de HD. Zodat je dan kunt compileren voor de andere distributies.
 • Ondertussen heb ik Suse 9.1 x86_64 geinstalleerd. Deze ziet mijn hd wel, alleen werken mijn netwerk en geluid nog niet. Via windows had ik de linux-drivers voor Nforce3 gedownload.
  Installeren lukt alleen niet, omdat een gedeelte met de kernel source moet worden gecompileerd. Ik heb wel de kernel source geinstalleerd. Het lukt alleen niet om door middel van make iets te compileren. Ik krijg dan de melding: 'bash: make Unknown command' Ofzoiets.
  Nu lijkt het mij handiger om direct kernel 2.6.7 te compileren. Deze kernel ondersteunt Nforce3 wel direct. Dit compileren gaat alleen niet, omdat het Make-command niet werkt. Heel vreemd, want ik heb dit wel tijdens de installatie van suse mee-geïnstalleerd. Met knoppix, fedora of redhat kon ik wel altijd Make gebruiken.

  Nog iets: in de readme die bij de kernel zit, staat dat je voor het compileren het beste gcc versie 3.58 kan gebruiken (als ik het me goed herinner). Alleen zit bij suse versie 1.33. Maakt dat veel uit?
 • [quote:724af8a63e="v.vliet"] Ondertussen heb ik Suse 9.1 x86_64 geinstalleerd. Deze ziet mijn hd wel, [/quote:724af8a63e] Dus het eerste probleem heb je met succes overwonnen. [quote:724af8a63e="v.vliet"] alleen werken mijn netwerk en geluid nog niet.[/quote:724af8a63e] Dat voelde ik al aankomen. [quote:724af8a63e="v.vliet"] Het lukt alleen niet om door middel van make iets te compileren. Ik krijg dan de melding: 'bash: make Unknown command' Ofzoiets. [/quote:724af8a63e] Maar heb je ook bij de selecties in Software installeren C/CC+ compilers en tools geïnstalleerd?
  [quote:724af8a63e="v.vliet"]Nu lijkt het mij handiger om direct kernel 2.6.7 te compileren. Deze kernel ondersteunt Nforce3 wel direct.[/quote:724af8a63e] Een kernel 2.6.7 te compileren zou je wel kunnen proberen. Maar als je dat doet zijn er wel problemen te verwachten. De kernel-source die SuSE zelf gebruikt is tenslotte aangepast. Dus als je nu gebruik gaat maken van de generice kernel-source van www.kernel.org dan zullen een aantal modules waarschijnlijk niet (meer) geladen kunnen worden.
  Zo zie ik hier bij de kernel options van de SuSE kernel source zelf: Security options. Die zitten dus niet in de generice kernel-source.
  [quote:724af8a63e="v.vliet"]Nog iets: in de readme die bij de kernel zit, staat dat je voor het compileren het beste gcc versie 3.58 kan gebruiken (als ik het me goed herinner). Alleen zit bij suse versie 1.33. Maakt dat veel uit?[/quote:724af8a63e] gcc versie 3.58? Ik dacht dat gcc 3.4.1 de nieuwste is. http://gcc.gnu.org/ En van SuSE bedoel je natuurlijk gcc 3.3.3. Er zal ongetwijfeld verschil tussen zijn. Maar in principe zou de gcc van SuSE zelf ook moeten voldoen voor het compileren. Alleen als er zou staan dat een bepaalde gcc versie is vereist, dan zou je een nieuwere gcc moeten compileren/installeren.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.