Vraag & Antwoord

OS Linux

Rootnoverify (hdd0 0,01) by XP na install fedora 2-64

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Systeem Msi K8N neo patinium met nieuwste bios en drivers. HD= maxtor Diamand plus 9 120GB ata/133.
  Na istallallatie XP op partities C;D;E samen ongeveer 60 GB. In vrije ruimte Fedora 64bit versie geïnstalleeerd [ /boot ; /swap ;] en / op ongeveer 20 GB (dus nog 40 vrije ruimte over)
  Was nog niet geheel af (netwerkkaartdrivers moesten er nog op)
  Maar tijdens installatie begon fedora al wat te zeuren over niet correct bios voor bootsector voor hd (helaas ben ik vergeten direct op te schrijven wat) maar volgens "bijschrift" kon ik dit redelijk aannemelijk negeren; niet dus :(
  Bij opstarten komt bootloader met keuze: Fedora of XP.
  Fedora ok, XP dus niet.
  Krijg melding : Rootnoverify (hdd0 0,01)
  Nu had ik disk gekloond en kon door wisselen schijven de boel onder XP weer aan de gang krijgen.
  Wat kan hier aan de hand zijn???
 • [quote:c09d9ad762="h.enk"]Maar tijdens installatie begon fedora al wat te zeuren over niet correct bios voor bootsector voor hd (helaas ben ik vergeten direct op te schrijven wat) maar volgens "bijschrift" kon ik dit redelijk aannemelijk negeren; niet dus[/quote:c09d9ad762] Die melding die fedora gaf was zeker zoiets als deze
  [quote:c09d9ad762] Waarschuwing:

  Unable to align partition. This probably means that another partition tool generated an incorrect partition table, because it didn't have the correct BIOS geometry. It is safe to ignore, but ignoring may cause (fixable) problems with some boot loaders. [/quote:c09d9ad762] Deze melding heb ik wel vaker gezien tijdens de installatie van fedora, en ik negeer 'm ook elke keer.

  [quote:c09d9ad762="h.enk"]Bij opstarten komt bootloader met keuze: Fedora of XP.
  Fedora ok, XP dus niet.
  Krijg melding : Rootnoverify (hdd0 0,01) [/quote:c09d9ad762] Was dat de exacte melding? Kun je nog wel met fedora opstarten via CD1 zoals staat beschreven in de Linux FAQ Bij Linux-Installatie 7. Dat gaat dan wel over Red Hat, maar het grootste deel zal ook wel bruikbaar zijn voor fedora. Als dat lukt controleer dan je /boot/grub/menu.lst en post deze hier.
 • [quote:07b10ce030="jolo"][quote:07b10ce030="h.enk"]Maar tijdens installatie begon fedora al wat te zeuren over niet correct bios voor bootsector voor hd (helaas ben ik vergeten direct op te schrijven wat) maar volgens "bijschrift" kon ik dit redelijk aannemelijk negeren; niet dus[/quote:07b10ce030] Die melding die fedora gaf was zeker zoiets als deze
  [quote:07b10ce030] Waarschuwing:

  Unable to align partition. This probably means that another partition tool generated an incorrect partition table, because it didn't have the correct BIOS geometry. It is safe to ignore, but ignoring may cause (fixable) problems with some boot loaders. [/quote:07b10ce030] Deze melding heb ik wel vaker gezien tijdens de installatie van fedora, en ik negeer 'm ook elke keer.

  [quote:07b10ce030="h.enk"]Bij opstarten komt bootloader met keuze: Fedora of XP.
  Fedora ok, XP dus niet.
  Krijg melding : Rootnoverify (hdd0 0,01) [/quote:07b10ce030] Was dat de exacte melding? Kun je nog wel met fedora opstarten via CD1 zoals staat beschreven in de Linux FAQ Bij Linux-Installatie 7. Dat gaat dan wel over Red Hat, maar het grootste deel zal ook wel bruikbaar zijn voor fedora. Als dat lukt controleer dan je /boot/grub/menu.lst en post deze hier.[/quote:07b10ce030]
  Tenzij ik me heel sterk vergis was die melding Fedora niet zoiet maar [b:07b10ce030]precies wat je aangaf[size=18:07b10ce030][/size:07b10ce030]
  [/b:07b10ce030]
  Ja ik kon nog met Fedora opstarten gewoon via boot(keuze)menu
  Alleen dus niet met XP.
  Omdat ik dus niet zo veel vertrouwen meer in de disk had heb ik gekloonde disk in systeem gezet.
  Die "oude" was niet meer te benaderen in windows (zelfs herinstallatie op C lukte niet) Zou iemand met meer kennis waarschijnlijk wel gelukt zijn :wink:
  Spul is wat XP betreft weer op de hobbel.
  Maar voordat ik me weer aan Fedora waag wil ik dus een en ander duidelijk hebben.
  Ik ben helaas niet in staat de boel zonder ISO in elkaar te breien; zelf opbouwen is voor mij geen optie. Fedora was trouwens zo wie zo niet helemaal goed (sloot nautilus af, maar ik dacht als ik alle updates heb komt dat wel in orde [ik had drivers onboard netwerkkaart Nvidia al op wewritable staan])
  Suse heeft nog geen Iso voor 64 systeem; de rest heb ik nog niet bekeken.
  Of ik stuur machine even te logeren bij pienter familielid of ik wacht nog maar even op een kant en klare (ver)nieuw(d)e iso versie.
 • [quote:e881e5851d="h.enk"] Ja ik kon nog met Fedora opstarten gewoon via boot(keuze)menu Alleen dus niet met XP. [/quote:e881e5851d] Hmm, dan heb ik die twee per vergissing door elkaar gehaald.
  [quote:e881e5851d="h.enk"] Maar voordat ik me weer aan Fedora waag wil ik dus een en ander duidelijk hebben.[/quote:e881e5851d] Bedoel je dat fedora er niet meer op staat?
  [quote:e881e5851d="h.enk"] Suse heeft nog geen Iso voor 64 systeem; de rest heb ik nog niet bekeken. [/quote:e881e5851d] Dat klopt. Alleen die 32 bit Personal iso. Alleen Bij de winkel versie van SuSE Professional is er voor 32 bit en 64 bit. En installeren vanaf ftp is meestal lastiger, vooral als de onboard netwerk kaart niet wil functioneren met de standaard modules.
 • Fedora staat er niet meer op:
  Ik heb/had een gekloonde disk met toestand van voor fedora [kastje via firewire] en die heb ik nu in systeem geplaatst. "Oude" systeemdisk geveegd en klaar voor backup.
  Dat installeren vanaf ftp is voor ingewijden waarschijlijk redelijk eenvoudig; is dus een reden om apparaat even ergens te laten logeren :D
  Kant en klare Suse kopen is voor mij ook niet alles denk ik. Moet ik toch ook die Nvidia drivers er zelf insleutelen en dat zal wel weer anders gaan dan bij Redhat/fedora en die kon ik net behappen :wink:
 • Dit schijnt een bekend probleem te zijn bij dual boot van XP en fedora. Doordat fedora de partitie tabel aanpast wordt ook de geometry van de schijf aangepast. XP houd hier niet zo van.
  Via deze handleiding http://lwn.net/Articles/86835/ kan je de geometry weer goed zetten zodat zowel fedora als xp weer boot.

  Succes
  Helio
 • [quote:6d4d9cd64f="helio"]Dit schijnt een bekend probleem te zijn bij dual boot van XP en fedora. Doordat fedora de partitie tabel aanpast wordt ook de geometry van de schijf aangepast. XP houd hier niet zo van.
  Via deze handleiding http://lwn.net/Articles/86835/ kan je de geometry weer goed zetten zodat zowel fedora als xp weer boot.

  Succes
  Helio[/quote:6d4d9cd64f]
  Bedankt!!!

  Geen wonder dat iemand die simpel een besturingssysteem wil installeren in verwarring raakt.
 • Ik raad je Suse boven fedora aan. Ik denk dat deze makkelijker is, bovendien neemt deze automatisch je windows patities mee, waardoor je deze ook kunt benaderen vanuit linux. Ook gaat deze distro goed om met een dual boot, zonder bootproblemen met xp. En de Nvidia drivers die je noemde zijn gewoon te installeren vanuit Yast update, dus hoef je niets zelf te "knutselen"

  Helio
 • [quote:724645c634="helio"]Ik raad je Suse boven fedora aan. Ik denk dat deze makkelijker is, bovendien neemt deze automatisch je windows patities mee, waardoor je deze ook kunt benaderen vanuit linux. Ook gaat deze distro goed om met een dual boot, zonder bootproblemen met xp. En de Nvidia drivers die je noemde zijn gewoon te installeren vanuit Yast update, dus hoef je niets zelf te "knutselen"

  Helio[/quote:724645c634]
  Suse wordt me inderdaad van meer kanten aangeraden. Het vervelende is alleen dat ik voor 64 bit versie geen kant en klare ISO's kan downloaden. Kan natuurlijk prof. versie aanschaffen. Maar ik heb niet echt haast. Die updates met yast zal wel niet veel anders gaan dat updaten van fedora met yum. Ik denk at ik eerst eens de personal versie op 32-bits machine[zit fedora 32 bits ook op] ga proberen. Zal ik er even een disk bij op moeten zetten. Uitproberen hoe het met taalmodules e.d. zit.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.