Vraag & Antwoord

OS Linux

oude pc als server

Anoniem
windowsXP-PRO
15 antwoorden
 • Hoi

  Ik heb sinds 2 dagen een pc met een celeron processor, 96Mb werkgeheugen en 32Mb Grafisch geheugen.
  Er staat Fedora Core 1 op, geupdate uiteraard.

  Ik wil deze gebruiken als server. Kan dat. De pc is een paar jaar oud.

  Moet ik nu ook Clamav Antivirus installeren??

  dank
 • Hallo,

  Of je hem als server kunt inzetten?
  Lijkt me geen probleem, dat wil zeggen dat je ervan uit moet gaan dat het her en der erg krap zal gaan worden.
  Maar het wil wel (oef gelukkig maar! :wink: ).
  Hou het klein, dus geen mega databases of tientallen aantal bezoekers tegelijkertijd en je zult een prima server hebben.
  webservertje + mailservertje + ftpservertje en een mysql servertje moet goed kunnen draaien (misschien een paar tweaks her en der)..

  Mailscanners en virusscanners heb je enkel (sommigen denken er anders over) nodig als je een mailserver opzet die tevens ook mailgateway is (de mailserver die dus op internet bereikbaar is), wat zeer waarschijnlijk het geval zal zijn voor jou (bij de meeste trouwens).

  Wat software suggesties:

  mailserver: Qmail of Sendmail

  Antivirus: F-prot gratis voor non-commercieel) in combinatie met Mailscanner

  Webserver: Apache

  FTP server: proFTPD

  Windows netwerk omgeving emulatie (netbios/domain): Samba server

  NOTE: De meeste van de genoemde programma's zijn in RPM formaat te verkrijgen, het formaat van o.a. Redhat linux. Dus dat moet makkelijk te installeren zijn (voorbeeld: rpm -Ivh pakketnaam.rpm) :lol:
 • > Ik heb sinds 2 dagen een pc met een celeron processor, 96Mb werkgeheugen en 32Mb Grafisch geheugen.
  Er staat Fedora Core 1 op, geupdate uiteraard.

  Perfect! Zolang je niks grafisch doet…. prima!

  > Ik wil deze gebruiken als server. Kan dat. De pc is een paar jaar oud.

  Ideaal. Misschien tzt wat extra geheugen installen.

  > Moet ik nu ook Clamav Antivirus installeren??

  Ligt eraan wat je met je server gaat doen. Mail-server of file-server…. dan is het wellicht handig. Als webserver…. neu, hoeft dan niet…
 • het wordt idd een mail / fileserver

  dank voor de antwoorden
 • Als fileserver heb je eigenlijk een on request virusscanner nodig… eentje die bestanden scant als ze opgevraagt en opgeslagen worden….. heb wel eens gehoord dat clam dit kan.

  Als mailscanner is ie zeker geschikt….. daar gebruik ik hem al een tijdje voor ( http://bilbos-stekkie.com/clamav uiteraard slack specifiek, maar de princiepes zijn gelijk )

  Op een router zou een virus scanner ook wel leuk zijn trouwens….. scan je gewoon al het netwerk verkeer…. moet ik nog een keer uitzoeken.
 • Beste,

  Als ik je een tip mag geven. Gebruik niet Sendmail voor je mailserver ik denk namelijk dat dat veels te hoog gegrepen is. Gezien je linux ervaring zou ik je eerder Qmail of Postfix willen aanraden. En zelfs die twee zullen nog een hele klus voor je worden.

  Succes en veel sterkte,

  m3ssi4h
 • IMHO is dat stierestront….. een MTA is een MTA…. je moet je alleen met m4 configuratie bestanden bezig houden en niet de sendmail.cf zelf.
 • [quote:21b6b7c01d="Bilbo"]IMHO is dat stierestront….. een MTA is een MTA…. je moet je alleen met m4 configuratie bestanden bezig houden en niet de sendmail.cf zelf.[/quote:21b6b7c01d]

  Ehm. ja da's ten dele zo..
  Echter de ene MTA is uitgebreider als de andere (waardoor de config ook veel uitgebreider, en dus meestal overweldigender zal worden bevonden voor beginners). Oke, de man pages lossen veel op voor hun, als ze dat weten te vinden natuurlijk :wink:
 • En bij vele distro's (RedHat/Fedora o.a.) is sendmail al enigzins voor-geconfigureerd, en dus niet meer zo moeilijk. Bij die distro's gebruik ik vaak omdat het handig (en tegenwoordig ook veilig) is sendmail. Bij Suse gebruik ik postfix.
 • Het is een leuke leer ervaring om een keer te doen….. maar verder…. niemand schrijft toch een sendmail.cf vanuit scratch?
 • Even iets anders, ik zou voor een server die stabiel mail moet afhandelen geen Fedora gebruiken. Fedora geeft hier zelf ook kanttekeningen bij, het kan buggy/onstabiel zijn. Zou dan eerder voor een productierijpe distro kiezen, bijvoorbeeld Mandrake, SuSe, Debian (whatever tickles your fancy).
 • Tja…. zolang het geen prodcutie-server is waar een heel bedrijf aan ophangt…. waarom niet? Zonder X is Fedora gewoon behoorlijk stabiel hoor!

  En anders moet je het gewoon testen…. maar ik ken genoeg FC2-server die het prima doen.
 • Ik zeg niet dat het niet goed kan werken. Waar het mij in ieder geval om gaat is dat als je Fedora gebruikt je bewust bent dat het wat minder kan werken dan je zou mogen verwachten. Een risico dus.

  Als iemand dat risico wil nemen dan ben ik de laatste die daar over valt.
 • FC(2) is inmiddels geaccepteerd als redelijk stabiel. Het spul in X is bleeding edge. Verder heeft de community FC als stabiel geprediceerd.
 • … waarvan akte…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.