Vraag & Antwoord

OS Linux

Welke Linux distributie?

Anoniem
None
55 antwoorden
 • Okay, ik ben nu zover om Slackware te gaan installeren, ik heb vanavond en de volgende dagen even tijd, dus, ik ga d'r gewoon voor :-).

  Punt 1:
  Hoeveel van die ISO's heb ik nu daardwerkelijk nodig? Ik heb ze nu alle 4 (alleen de ISO's, niet dat md5 gedoe erbij, of moet dat ook)?
  Ik heb ze hier vandaan:
  http://ftp.scarlet.be/pub/slackware/slackware-10.0-iso/

  Ik ben verder niet zo bekend met het verschijnsel ISO, maar heb er wel een programma voor om 'goed' op CD te branden (Isobuster ofzoiets).

  Punt2:

  Welke bootdisk moet ik hebben, m'n CD-Rom drive betreft een Compaq DVD-Rom GD-2500 (is gewoon een Hitachi volgens mij verder)? Ik zie op Slackware geen speciale ondersteuning er voor…?

  Edit: Of meot ik gewoon dat Bare IDE geval downloaden? En wat moet ik nou precies op die diskette zetten…?

  Sorry voor het vele vragen, maar ik wil het graag goed doen…

  Edit 2: Ik heb inmiddels door dat de Md5 een checksum is, om er zeker van te zijn dat je de goede versie hebt. Ik neem aan dat dat bij bovenstaande site wel in orde is?

  Edit 3: Ik was van m'n plan het zo in te delen:
  1gb Root

  En dan onder 'extended partition'

  256 (of meer?) swap

  En de rest voor /home /usr /opt
 • Het zal vast wel eerder gevraagd zijn en als men hier geen zin heeft om op te antwoorden, dan mijn excuses. Het is alleen dat ik ooit eens aan Linux ben begonnen op m'n laptop, maar uiteindelijk toch ben teruggegaan naar Windows. Nu wil ik het opnieuw proberem, maar dan op een andere computer die ik hier heb staan. Alleen, ik weet niet zo goed welke distributie het best bij m'n wensen past.

  Het betreft een:
  Compaq 5286
  Specs:
  AMD K6-2 450 mhz
  320 mb RAM
  8 gb hardeschijf
  32 mb GF2 MX400 PCI
  DVD speler
  VIA Apollo MVP3 moederbord

  Daarmee wil ik graag het volgende

  - Dat hij in m'n windowsnetwerk herkend wordt (dat deed Mandrake wat mij betreft erg goed). Hoe bestanden uitwisselen tussen de 2 besturingssystemen gaat weet ik effe niet meer, maar dat zou wel prettig zijn.

  - De computer functioneert op het moment als printerserver, dit wil graag zou houden, liefst zonder dat ik m'n hele netwerk (weer) overhoop moet gooien om via de computer te kunnen printen

  - Wil in de toekomst ook graag een FTP server opzetten en misschien een mailserver (dat laatste is niet een vereiste).

  - Webserver gebruik gewoon wel Apache voor, maar het zou fijn zijn als de distributie hiermee mee om kon gaan.

  - E-mail programma is niet erg belangrijk, ik e-mail vanaf een andere computer.

  - Liefst een programma om dvd's mee af te spelen, alsmede iets voor divx / xvid bestanden.

  - Moet niet al te moeilijk zijn. Ik heb niet zoveel kennis van Linux en vanwege m'n examenjaar niet al té veel tijd om erin te verdiepen. Toch ben ik niet iemand die snel opgeeft.

  - Bovenstaande moet in principe gratis zijn…
 • * lukt wel met samba
  * geen idee betreffende je printer
  * geen probleem, enkel wat kennis vereist
  * elke distro kan met apache omgaan (jij ook ? ;) )
  * dat is dus al opgelost :)
  * xine,mplayer (wel de nodige codecs installeren)
  * Fedora, Suse, Mandrake
  (vermits je al wat met mandrake gewerkt hebt, gewoon de draad terug oppakken)
  * zijn ze (bijna) allemaal

  kortom, zowat elke distro voldoet aan je eisen.
  of doe zoals iedereen, probeer er enkele, je komt "jouw" distro wel tegen ;)
 • Gezien de al wat oudere en tragere hardware adviseer ik je igg niet de meest recente distro op te halen, maar een al wat oudere variant: Suse 7, Red Hat 8 om maar wat te noemen. Ik heb hier een ruim 3 jaar oude Packard Bell (Club 1500) staan met een AMD K6-2 @ 500MHz/256MB RAM waar probleemloos Debian 3 'Woody' op draait. Vanwege tijdgebrek nog niet toegekomen aan het inrichten voor z'n nieuwe taak: thuisserver. Mbt je eisen: elke 'main stream' distro kan dergelijke taken aan. Wel adviseer ik je een 2e HDD in te bouwen, 8 GB is wel erg weinig. Gebruik die oude schijf dan voor het OS en de nieuwe voor je data (/home bv). Kun je nog eens van distro wisselen zonder dataverlies ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • Mijn dank voor de antwoorden tot nu toe… De printer betreft een HP 950C, zal dit gaan werken?


  @ M.V Wesstein: Dit is meer als hobby bedoelt en ik heb neit zo'n zin een extra hardeschijf te kopen voor zo'n oude computer, maar toch bedankt voor de tip.


  Ik denk dat ik dan maar ga voor SuSe 7 (aangezien ik Mandrake al ken een beetje, is dat niet zo nieuw / leuk meer)…
 • Bedenk wel dat dat soort oudere distro's zo lek als een mandje zijn. Als je de mailserver of FTP server ook op het net wil laten werken moet je gewoon een nieuwe distro gebruiken, anders ben je binnen de korste keren gehackt. Slackware en Debian zijn bijv. up-to-date distro's die het nog goed doen op oudere hardware.
 • En de wens op die bak een werkstation (dvd's afspelen o.a.) en server te combineren niet ideaal is. Als werkstation zal ie met een oudere distro prima werken, maar is het een onveilige internet-server. Als server kan ie wel veilig werken, maar dan is het grafische deel te traag.

  Ik zou als ik jou was kiezen… maak er een server of werkstation van, maar niet beiden. Een server kan al een P166, 64 Mb ram en een 1 Gb HD zijn. Die koop je voor een prikkie. Dan kan de flappie als werkstation dienen.
 • inderdaaad.. een nieuwe distributie kan best hierop
  zelfs Fedora of SuSE 9

  Ik heb thuis een SuSE 9.0 personal draaaien op een K6 500 met 192 mb ram en een 4mb video kaart. Hij is niet supersnel maar er valt prima mee te werken

  ene K6 450mhz is een racebeest als je die voor een personal server opzet. maar dan heb je die GUI ook niet nodig.
 • Ik heb hier dus die oude computer staan, en de computer waarop ik nu werk en een laptop dus, het is dus niet zo dat ik die computer, die ik voor Linux wil gaan gebruiken voor iets nodig heb ofzo. (de computer waar ik nu op zit is een Barton 2500+, 9800 Pro, 2*256 mb PC3200 enzovoorts).
  Dus dan houd ik het vooral bij een server denk ik, vind ik gewoon wel leuk om op te zetten…

  Maar Slackware, is dat niet iets voor de meer gevorderde linux-gebruiker?
 • [quote:f3443c2f24="Hu'uruun"]Maar Slackware, is dat niet iets voor de meer gevorderde linux-gebruiker?[/quote:f3443c2f24] Het installeren van Slackware is niet zo moeilijk. Alleen het configureren zal je dan zonder wizards moeten doen.

  Je zou de personal iso van SuSE 9.1 kunnen downloaden, en zoals KayJay al aangaf zonder X Window System installeren.
 • ik heb fedora core 2 op een celeron met 96Mb RAM, 4gb HD, 32Mb Gf2
  kloksnelheid weet ik niet :oops:

  Ik ben genoodzaakt om te internetten met opera. Mozilla heb ik er maar afgehaald,.

  Verder heb ik de laatste kernel geinstalleerd, wat 15 minuten duurde.
  Ik heb een aangepaste Window Manager, XF4C of zoiets.

  Het draait aardig.
 • Ohja, je moet nooit zelf lpd uitvoeren. lpd is de line printer daemon, die op de achtergrond draait en wordt gestart bij het opstarten.
  Indien nodig kan je zelf lpd herstarten door te tikken
  [code:1:14fe09c81c]
  /etc/rc.d/rc.lprng restart
  [/code:1:14fe09c81c]
  of in het geval je cups gebruilt:
  [code:1:14fe09c81c]
  /etc/rc.d/rc.cupsd restart
  [/code:1:14fe09c81c]

  In plaats van "restart" kan je ook "start" of "stop" als parameter meegeven.
 • Snel antwoord op al je vragen:
  - je hebt cd 3 en 4 niet nodig, die bevatten de broncode (die je waarschijnlijk toch niet wil bekijken), cd2 heb je enkel nodig als je gnome of kde wil draaien, voor een gewone tekst-based (wat aan te raden is als je een server wil draaien) install heb je dus enkel cd1 nodig.
  - iso's kan je met zowat elk cd-write programma branden, met nero bv. gaat het prima. Ik weet niet of het wel zo verstandig is om isobuster hiervoor te gebruiken.
  - die md5 files zijn inderdaad checksums. Je kan ze toch best controleren, want hoewel hij hoogstwaarschijnlijk wel correct op ftp.scarlet.be zal staan, wil dat niet zeggen dat er tijdens de download naar uw computer geen bit kan "omvallen"! (wat toch wel eens gebeurt bij zulk grote bestanden)
  - als je pc van cd kan booten, heb je geen bootdisk nodig. Je kan gewoon van de cd starten en dan een kernel kiezen. De default kernel (die wordt geboot als je gewoon op enter drukt bij het eerste startscherm) is bare.i, die alle gangbare ide-apparaten ondersteunt, en die in jouw geval hoogstwaarschijnlijk ook volstaat.

  Overigens heeft onze vriend danieldk een goed inleidend handboek voor slackware geschreven, te vinden op http://nl.slackfiles.net/documentatie/
 • Thanks voor de info, het punt is alleen, ik heb geen brandprogramma, behalve dat van WindowsXP zelf (ik gebruik m'n cd brander nauwelijks :oops: )…

  Dusss, wat kan ik dan het beste doen?

  Overigens, ik heb ook een 3e edit gemaakt, maarik kopieer hem hier wel even:

  Edit 3: Ik was van m'n plan het zo in te delen:
  1gb Root

  En dan onder 'extended partition'

  256 (of meer?) swap

  En de rest voor /home /usr /opt

  Bedankt voor de link btw, ik heb ook nog deze:

  http://www.bitbenderforums.com/vb22/showthread.php?postid=311808
 • De partitieindeling die je voorstelt kan perfect, maar ik zie wel niet echt het voordeel in om zoveel partities te maken want je zit al vrij krap met 8gb schijfruimte.
  Ik zou zelf hetvolgende voorstellen:
  hda1: swap, 256 mb
  hda2: /boot, 100 mb
  hda3: root, minstens 2gb
  hda4: extended
  hda5: /home
  hda6 e.v.: eventueel /usr, /usr/local en /opt

  Ik zet bewust de swap partitie als eerste, omdat meestal het begin van de schijf het snelste is! (wat belangrijk is voor swap)
 • Ik zou dan gewoon de trial versie van nero downloaden, die is volledig functioneel maar werkt maar gedurende een bepaalde periode. Je vindt het op http://www.ahead.de/en/nero-prog.php
 • Sorry voor de wat late vraag, maar in verband met mijn onkunde met Slackware wil ik misschien toch graag KDE of Gnome installeren. Moet ik dan nog wat aan de partities veranderen?

  Belangrijkste is effe dat m'n printerserver (ook voor de Windows computers in het netwerk) het weer doet…
 • Wat heeft onkunde met een distro nu te maken met het installeren van KDE of Gnome? Dat zijn gewoon window/desktop managers.

  Enige invloed die ze hebben op je partitie schema is dat je er ruimte voor moet hebben….. het zijn nogal lompe programma;s… maar doen dan ook veel
 • Een suggestie, gebruik fluxbox, is net zo makkelijk alleen veel lichter en die draait echt perfect op jou pctje.
  Ik heb een hele oude pc (nog een at kast) amd-k6 300 met 256mbram en een 4mb ati rage en hier draait slack 10 met fluxbox op en dit draait super goed, redelijk vlot en super stabiel.
  Met kde en gnome zal het toch iets minder prettig lopen, want ik heb op die pc ooit kde gedraaid en als ik meer als 2 programma's draaide liep ie bijna vast.
 • Wat servergebruik betreft ben je niets vooruit met gnome/kde, want het configureren van servers (zoals printserver via samba) moet je toch handmatig doen onder slackware, manueel de configuratiefiles aanpassen (en documentatie lezen) dus. Het enige waarbij gnome/kde het je makkelijker in kan maken is dat ze een grafische file manager en editor aan boord hebben zodat je met wat muisklikkerij de configfiles kan openen.
  En dat moet je dan nog als root doen ook, wat helemaal niet veilig is in gnome/kde.
  Leer dan liever met midnight commander werken, als je norton commander (uit het dos tijdperk) gewoon bent heb je aan mc een perfecte file manager, file editor en dus configuratietool.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.