Vraag & Antwoord

OS Linux

mandrake 9.0 of 10.0?

Anoniem
None
29 antwoorden
 • ik wil graag linux installeren op mijn computer.
  maar ik wil graag weten waar ik dit gratis kan downloaden
  en welke ik dan zou moeten downloaden.
  ik hoorde dat 10.0 nog vol bugs enz zat en 9 niet meer.
  is het ERG anders dan windows??
 • Op ftp://ftp.snt.utwente.nl/pub/linux/ kun je kiezen uit bijna alle smaakjes Linux :) Mandrake 10 is de actuele versie en daarvoor wordt nog volop ontwikkeld. Mandrake 9 is de vorige, dus oudere, versie die niet meer (zo) actief wordt ondersteund.

  Is Linux erg anders? Ja, technisch wel. Maar op je desktop valt het best wel mee. Er is wel een belangrijk verschil: je kunt niet langer zomaar een progje van het i'net plukken en denken dat het werkt. In technische taal: een .exe progje werkt niet onder Linux! Lees ook eens de FAQ op dit forum eens goed. Houd je er wel rekening mee dat Linux vooral Engelstalig is? Veel documentatie (er is waanzinnig veel documentatie voor Linux, veel meer dan voor Windows) is er uitsluitend in het Engels. Spreek/lees je dat niet wordt het al een stuk minder eenvoudig!

  Om Linux eens uit te proberen zonder gelijk je Win-schijf ndk te helpen adviseer ik je eerst eens te proberen met Knoppix.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Inmiddels is versie 10 stabiel en kun je rustig gebruiken, binnenkort komt 10.1 Official uit, de CE versie is inmiddels al te downloaden.
 • 10.0 is verre van stabiel maar dat is een ander verhaal
  wil je een stabiele mandrake omgeving zou ik toch voor 9.2 gaan.
  over 10.1 kan ik niet oordelen.
 • [quote:f44c5d77a1="KayJay"]10.0 is verre van stabiel [/quote:f44c5d77a1] Bedoel je de 2.6.3 kernel van Mandrake? Kun je dat toelichten?
 • [quote:359c3a9447="jolo"][quote:359c3a9447="KayJay"]10.0 is verre van stabiel [/quote:359c3a9447] Bedoel je de 2.6.3 kernel van Mandrake? Kun je dat toelichten?[/quote:359c3a9447]

  ik heb op nedlinux hier een topic over geopend gehad. en ik bleek niet de enige te zijn die hierover wat te klagen hebben.
  zoek de thread dus op in algemene discussies daar.
  verder vind ik indd de 2.6 kernel in het algemeen erg discutabel. de 2.6 kernel op de server performed niet goed en is vergelijkbaar met de stabiliteit van Windows XP (no offense)

  maar dat zijn enkel mijn ervaringen hierin. En van een paar anderen
 • Yep, 2.6.x betekent toch nog vaak crashes en driverproblemen :(.
 • [quote:5662cc42d5="danieldk"]Yep, 2.6.x betekent toch nog vaak crashes en driverproblemen :(.[/quote:5662cc42d5]
  en servers die elke 4 weken in een kernel panic belanden :(
 • Dus toch een reden om Freebsd te gaan gebruiken?

  Recente versies van Mandrake heb ik niet uitgebreid genoeg bestudeerd om er een oordeel over te kunnen geven maar ik heb mandrake altijd een instabiele distro gevonden.
 • [quote:2b945a54eb="computerbacterie"]Dus toch een reden om Freebsd te gaan gebruiken?

  Recente versies van Mandrake heb ik niet uitgebreid genoeg bestudeerd om er een oordeel over te kunnen geven maar ik heb mandrake altijd een instabiele distro gevonden.[/quote:2b945a54eb]

  Ooops, foute opmerking :wink:
 • [quote:b12582450a="computerbacterie"]Dus toch een reden om Freebsd te gaan gebruiken?[/quote:b12582450a]

  Of voorlopig Linux 2.4.x. Elk systeem kent z'n problemen, FreeBSD 5.x is ook nog niet erg stabiel vergeleken met 4.x.

  [quote:b12582450a]Recente versies van Mandrake heb ik niet uitgebreid genoeg bestudeerd om er een oordeel over te kunnen geven maar ik heb mandrake altijd een instabiele distro gevonden.[/quote:b12582450a]

  Will je nou een vlamoorlog, of lijkt dat alleen maar zo? ;)
 • ik heb een 40 gig extra schijf in mijn computer gedaan,daar wil ik linux op gaan installeren. op de andere schijf staat xp home.
  zal het moeilijk worden om een dual boot te maken?

  welke moet ik downloaden van die site?
  ik ga naar mandrake-iso en dan staan er een paar mappen met cd's van verschillende linux versies erin:
  maar welke moet ik dan downloaden? ik dacht zelf eigenlijk i586.

  bvd
 • ftp://ftp.snt.utwente.nl/pub/linux/

  als ik in de map mandrake-iso de i586 10.0 download en installeer, welke programma's heeft hij dan allemaal geinstalleerd?
  heeft hij dan ook bijv. tekstverwerkingsprogramma of een (soort) IE geinstalleerd??
  hoe moet ik hem trouwens op cd zetten, ik heb nu 3 .ISO bestanden. moet ik die .ISO bestanden op cd zetten of moet ik de inhoud ervan op de cd zetten?
 • De programma's die je wilt hebben kun je tijdens de installatie selecteren, gewoon even rustig de tijd voor nemen.
  De CD's moet je als "beeldbestanden" schrijven in windos.
 • [quote:b24219b985="computerbacterie"]

  Recente versies van Mandrake heb ik niet uitgebreid genoeg bestudeerd om er een oordeel over te kunnen geven maar ik heb mandrake altijd een instabiele distro gevonden.[/quote:b24219b985]

  Tja incompetentie van de gebruiker maakt sommige distributies inderdaad onstabiel

  [quote:b24219b985="jellerbert"]ik heb een 40 gig extra schijf in mijn computer gedaan,daar wil ik linux op gaan installeren. op de andere schijf staat xp home.
  zal het moeilijk worden om een dual boot te maken?

  welke moet ik downloaden van die site?
  ik ga naar mandrake-iso en dan staan er een paar mappen met cd's van verschillende linux versies erin:
  maar welke moet ik dan downloaden? ik dacht zelf eigenlijk i586.

  bvd[/quote:b24219b985]
  het is op zich niet moeilijk die dual boot. kwestie van enkel die 40 gig schijf partitiioneren, lilo in de MBR plaatsen (bootloader) en de rest gaat automatisch. Kijk wel uit hoe de mandrake diskdrake? omgaat met partioneren. Lees het goed ,want voor dat je het weet partitioneer je de verkeerde schijf

  je moet indd de i586 versie hebben. De rest zijn andere architecturen
 • [quote:694f1a6440="jellerbert"]maar welke moet ik dan downloaden? ik dacht zelf eigenlijk i586. [/quote:694f1a6440] Als je een Pentium of een Athlon hebt is i586 inderdaad de juiste. De nieuwe Mandrake 10.1 kun je alleen downloaden via Bittorent. Ga naar de site van mandrake en klik op: Ik ben al lid van de Club of ik ga me binnenkort inschrijven, stuur me door naar de download pagina. Daar kun je een Bittorent bestand downloaden.

  Een andere mogelijkheid is de Mandrake 10.1 DVD of CD's te bestellen bij munnikes of KoopLinux
 • Ik heb die Linux Mandrake 10.1 Community versie proberen te installeren en het is een ramp: bij het laden van harddrake blijft hij hangen met de mededeling "checking for new hardware….." en heb gewoon moeten rebooten en de module moeten uitschakelen. Bovendien werd mijn USB printer een HP 3650 niet herkend en staat nochtans gewoon in de lijst van herkende printers. Ben maar terug gekeerd naar 9.1: geen problemen met harddrake en alle hardware netjes herkend, alhoewel ik een oudere versie van een printerdriver moest installeren voor de 3650 printer, maar hij werd tenminste herkend door harddrake en het printen gaat tenminste perfect ! Kortom: blijf er van af en kies gewoon 9.1 totdat die 10.1 versie stabiel is geworden.
 • ik vat het nog niet helemaal.
  op die site die M.V wesstein heeft gegeven staat bij mandrake-iso en mandrake alleen maar i586 en dan alleen maar versie 10.0.
  weet iemand anders waar ik de laatste 9 versie (veilig) kan downloaden?
 • [quote:46b0d7fd25="jellerbert"]op die site die M.V wesstein heeft gegeven staat bij mandrake-iso en mandrake alleen maar i586 en dan alleen maar versie 10.0. weet iemand anders waar ik de laatste 9 versie (veilig) kan downloaden? [/quote:46b0d7fd25] Mandrake 9 is bij mijn weten niet meer beschikbaar voor download. Alleen deze Mandrake iso's http://www.linuxiso.org/distro.php?distro=29
  Heb je Mandrake 10 Official al eens geprobeerd?
 • ik heb die 40 gig uit mijn oude pc met 98 geplukt, maar die doet het met de oude harde schijf waar ik 98 opnieuw op heb geinstalleerd niet echt goed (allemaal foutmeldingen enz, een heleboel is niet geinstalleerd omdat hij veel niet van de win98 cd af kon plukken.)
  dus ik moet daar eerst nog even mee bezig.

  wat de vraag betreft: nee, ik heb nog nooit iets met linux enz gedaan, ik wil het alleen graag leren uit nieuwsgierigheid en ik wil een spelserver op kunnen starten. aangezien dat niet kan (of haast onmogelijk is) met xp home.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.