Vraag & Antwoord

OS Linux

Server vraag t.a.v. back-up script

Anoniem
wstolk
12 antwoorden
 • Situatie: 16 pc's allemaal draaiend op windows 98 en xp. Server draaiend onder linux, backups worden dagelijks gemaakt van "mijn documenten". Dit liep altijd via back-up scripts, en voldeed uitstekend. De windows pc's worden allemaal door mij bijgehouden, ze zitten allemaal op internet, de linux server wordt bijgehouden door een linux specialist. Echter volgens de laatste werken de back-up scripts niet meer, en dienen we over te gaan op een betaald backup programma. Is dit zo, of is er een andere, goedkopere oplossing mogelijk?
 • Een betaald pakket…. lijkt me niet perse nodig, is mijn eerste (wellicht naieve) gedachte. Maar het is erg moeilijk om een inschatting te maken met zo weinig informatie. Hoe werken de vorige scripts? Waarom werken ze niet meer? Waarop draaiden de scripts en waar backupten ze naartoe? Welke versie van Linux (en ander benodigde software)?
 • Waarom naief? Iemand die beweert een linux-specialist te zijn, moet een server toch kunnen laten draaien met een dagelijkse backup van de windows pc's?
 • [quote:7b35fe85d5="Henk Bakker"]Waarom naief? Iemand die beweert een linux-specialist te zijn, moet een server toch kunnen laten draaien met een dagelijkse backup van de windows pc's?[/quote:7b35fe85d5]

  Idd, met wat zelfgebouwde scripts. Linux heeft alle commando's in huis om backups te maken en met een script kun je dat mooi organiseren. Tenzij het niet zo'n specialist is, als hij zelf beweert.
 • Maar waarom zegt die man dat de scripts niet meer werken dan? Enige uitleg is wel handig…
 • Ik heb het vermoeden dat hij dat zelf ook niet weet.
 • Dan heb je in eerste instantie geen technisch probleem, maar een organisatorisch probleem. Zorg dat een capabel iemand naar het probleem kijkt.
 • Capabel iemand uit de buurt van Leiden?
 • Is dat een retorische vraag :wink: ?
 • Ik gebruik zelf Bacula (www.bacula.org) om backups te maken. 't Is gratis en kan ook onder windows gebruikt worden.
  Het is een programma dat gemaakt is met het idee van een Linux backup-server en meerdere clients (Win98/Me/XP/2k/NT, Linux) in gedachten.
  Bestanden kunnen over het netwerk worden gebackupt naar tape (incl een groot aantal changers) en/of een file. Verder zijn er allerhande schedule-mogelijkheden. In een MySQL-database wordt netjes bijgehouden welke tape welk bestand bevat en van welke datum. Zo kun je dus alles snel terugvinden.
  De configuratie kost wat tijd vanwege de uitgebreide mogelijkheden, maar als die linux-specialist z'n geld waard is, moet 't 'm lukken (mij als hobbyist lukt het immers ook)

  Ik heb zelf geen ervaring met de windowsclients, maar ze worden officieel ondersteund, dus het moet geen probleem zijn, lijkt me.

  [edit]typo[/edit]
 • Ik denk dat dit wel interessant is in deze kwestie: http://www-106.ibm.com/developerworks/linux/library/l-backup/?ca=dgr-lnxw09Backup en zie ook dit: http://linux.about.com/od/softbackup/
 • Ik ben er inmiddels, ook door pb's, erg geschrokken over de kennis van de persoon die de linux server bijhoud. Het lijkt mij op zoek te gaan naar iemand met wel de juiste kennis om de server bij te houden. Bedankt allemaal voor jullie bijdrage!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.