Vraag & Antwoord

OS Linux

Laat Slackware Gnome vallen?

Anoniem
None
25 antwoorden
 • Verontrustend bericht op de site van dropline Gnome: Patrick, de auteur van Slackware overweegt serieus om Gnome niet langer mee te leveren met toekomstige Slackware-uitgaven.
  Dit omdat de kwaliteit van de software te wensen overlaat, waardoor het een tijdrovende ervaring is om Gnome in Slackware aan de praat te krijgen.

  Als Patrick besluit om Gnome uit te sluiten, dan betekent dit een gevoelige klap voor Gnome, aangezien deze desktop vooral geliefd is onder slackwaregebruikers.

  Max
 • /me knipt en plakt mijn bericht gepost op een ander forum:

  [quote:25eda9b8b7]
  Veel old-time Slackware gebruikers weten dat de Slackware mantra altijd is geweest "keep it simple stupid". Dat heeft niks met het afnemen van keuzevrijheid of whatever te maken. Het gaat meer om het bieden van een stabiele basis waar je verder op kunt bouwen. Daarnaast biedt het alle programma's waar mensen die een unixy gebruikerspatroon hebben direct mee uit de voeten kan. Remember, veel Slackers gebruiken X + WM + Xterm+mutt+shell programma's. Het heeft weinig met ouderwets o.i.d. te maken. Het is gewoon een manier van werken met GNU/Linux, net als Debian (even kort door de bocht) voor mensen is die opgewonden raken van het feit dat ze een volledig vrije distributie gebruiken.

  That said. Voorlopig is dit allemaal meer speculatie dan werkelijkheid. Maar ik zou het met zo'n keuze eens zijn. Ten eerste heb ik het altijd al onzin gevonden dat de bloat van twee desktop environments in een KISS distributie zitten. Bovendien is het onnodige verspilling van energie (zoals PV aangeeft). Daarnaast forceert GNOME 2.8 vanwege D-BUS e.d. kernel 2.6.x, wat ronduit bagger is, aangezien 2.6.x nog lang niet goed werkt op alle hardwareconfiguraties en lang niet altijd goed geschikt is voor kritieke systemen. KDE heeft altijd veel meer rekening gehouden met dit soort zaken. Daarnaast is KDE meer platformonafhankelijk wat vaak een goed build systeem impliceert.

  Ik zou er zelf overigens ook voor pleiten KDE te dumpen, om Slackware slank te houden. Met name omdat KDE zelf uitstekende KDE builds aanbiedt voor Slackware op ftp.kde.org (ik gebruik geen KDE, maar lof daarvoor).

  As a final note: loop nog niet te hard van stapel. De poster van de e-mail van PV wordt over het algemeen nogal als een troll beschouwd. Ik weet niet of we aan de authenticiteit van de e-mail die daar gepost is moeten twijfelen (hoewel ik de afsluiting enigszins vreemd vind, gewoonlijk sluit PV zijn e-mails nl. af met "Take care"). Wacht voor een definitief bericht gewoon tot er een echte reactie van PV komt. Ik zou het zelf iig niet erg op prijs stellen als enigszins private mail zo op internet gepleurd wordt (en wettelijk gezien mag het waarschijnlijk niet eens).
  [/quote:25eda9b8b7]
 • Als Patrick GNOME (en naar mijn mening dan ook KDE) zou laten vallen, lijkt het me wel op zijn plaats om tijdens de installatie te verwijzen naar de pakketten van het Dropline- en KDEproject. Op die manier geef je ook mensen met minder kennis van de Linuxwereld, die voor Slackware kiezen (zoals ik een aantal jaren geleden deed op aanraden van een collega), toch de toegang tot de twee grootste desktop-omgevingen. En diegenen die Slack alleen op servers gebruiken, kunnen rustig zonder hongerige desktop environments aan de slag.

  De site van Dropline is momenteel trouwens niet meer bereikbaar, dankzij Slashdot . 8)
 • [quote:37c0f01194="maximilaan"]
  Dit omdat de kwaliteit van de software te wensen overlaat[/quote:37c0f01194]
  Dit is wel ERG kort door de bocht.
 • [quote:da343d7d20="Bamboe"]
  Dit is wel ERG kort door de bocht.[/quote:da343d7d20]
  Yeps, maar dat is blijkbaar de mening van PatrickV.
  Verder moeten we nog even afwachten of de mail echt van hem afkomstig is, hij heeft volgens mij nog geen bevestiging gegeven.

  Max
 • Ik vind het prima. Ik pak toch altijd de laatste versies uit de CVS / packages. Daarbij zou het mooi zijn dat er weer 1 installatie cd zou zijn ipv 2 (zoals bij 10.0). En Slackware is geen Mandrake, maar hanteert het KISS principe zoals daniel al aangeaf.
 • Ik gebruik zelf geen GNOME, maar toch vind ik dat je moet oppassen met het laten vallen van dergelijke projecten. Projecten met de omvang van GNOME zijn vaak horrorverhalen om te compilen. Zeker op wat langzamere computers ben je daar uren en uren mee bezig en om een major distro als Slackware nu afhankelijk te laten zijn van z.b. Dropline GNOME in de voorziening van binaries. Bovendien geloof ik nu niet bepaald dat Patrick zo massive veek tijd kwijt is aan het maken en onderhouden van de GNOME binaries.

  Ik persoonlijk zou het in ieder geval niet erg fijn vinden als KDE uit Slackware gehaald zou worden. Er zijn namelijk veel vrienden van mij die bijvoorbeeld geen internet hebben en wel Slackware met KDE gebruiken. Ik zou voor hen dan aparte cd's moeten maken met de Slackware binaries erop die door KDE zelf geleverd worden. Ditzelfde ondervinden GNOME fans nu met het verschil dat GNOME geloof ik geen Slackware binaries aanbiedt (Dropline verbouwt de hele boel dus dat is geen alternatief).
 • En wie zegt dat er geen de-PAM-ified versie van Dropline komt? Misschien gaat er zelfs samengewerkt worden? Dat zou mij geen slechte oplossing lijken. Normaal een pointer, en misschien bij een echte release Dropline op CD2?
 • Wie zegt dat hij er wel komt? Met deze stap maak je Slackware afhankelijk van dit soort mogelijke opties en samenwerkingsverbanden wat betreft de levering van goede GNOME binaries. KISS betekent niet dat je de weg van de minste weerstand neemt en projecten die teveel tijd kosten om te onderhouden dropt. IMHO heeft dit niets te maken met de KISS ideologie cq het KISS principe, maar is het een ordinaire tijdsbesparing.
 • Een kleine quote uit een reaktie die vlgs zeggen van Patrick is:

  [quote:1ff0eeeefa]
  KDE, on the other hand, tends to build using the existing build scripts with no changes at all. I can start the build and come back to finished packages in a few hours. A GNOME update usually takes at least a week of manual labor, and another week of cleaning up broken things.
  [/quote:1ff0eeeefa]

  Hij heeft het hier dus duidelijk alleen over Gnome… zegt expliciet geen problemen met KDE te hebben…
 • M.a.w. het gaat niet over het opnieuw invoeren van het KISS principe, maar om een tijdsbesparing, die voor veel GNOME gebruikers juist heel veel tijd zal gaan kosten. Ik blijf het een slechte zaak vinden, je bent juist distribiteur om kant en klare pakketten te maken zodat eindgebruikers niet onzinnig ieder keer opnieuw hun tijd hoeven te verdoen.
 • Dat hangt uiteindelijk af van de vorm waarop Dropline misschien aangeboden wordt. Discussiepunt: misschien wordt het tijd dat Pat een extra persoon in dienst neemt?
 • Overigens blijf ik wel van mening dat het zijn distributies is, en hij het zelf mag weten ;). Zelf maakt het me allemaal weinig uit, zolang Slack blijft bestaan ;). GNOME gebruik ik toch niet…
 • Ben ik in princiepe wel met je eens marcel… maar….

  Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van economie: hoe ga je om met je schaarse tijd.

  Als het upgraden van Gnome echt zo erg is als omschreven wordt…. dan kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment zegt: "Ik kan in die tijd veel meer andere mooie dingen doen: Exit Gnome"

  Zoals het nu staat is Slackware een 1-mans zaak…. en dat heeft consequenties.
 • Nja Daniël, ik denk soms ook dat het een goede zaak kan zijn dat PV bepaalde, goed omlijnde taken kan uitbesteden aan iemand anders. Alleen heb ik de indruk dat hij dat zelf niet wil, hij heeft waarschijnlijk iets van "wat ik doe, doe ik beter", of kan of wil hij gewoon niemand betalen.
  Tja, wat houdt ons tegen om een afgeleide, meer bleeding edge distro van slackware af te leiden die dropline en nog andere grafische zooi aan boord heeft? ;)
 • Als ik de tijd had zou ik wel eens willen kijken hoeveel tijd het daadwerkelijk kost. Aan de Dropline buildscripts te oordelen is het best wel te doen…
 • [quote:7d94ee7560="Bamboe"]Nja Daniël, ik denk soms ook dat het een goede zaak kan zijn dat PV bepaalde, goed omlijnde taken kan uitbesteden aan iemand anders.[/quote:7d94ee7560]

  Idd, en dat was voor het WindRiver drama ook het geval…

  [quote:7d94ee7560]Alleen heb ik de indruk dat hij dat zelf niet wil, hij heeft waarschijnlijk iets van "wat ik doe, doe ik beter",[/quote:7d94ee7560]

  Maybe.

  [quote:7d94ee7560]of kan of wil hij gewoon niemand betalen.[/quote:7d94ee7560]

  Dat lijkt me sterk, een CD set is 40 dollar, neem 25 a 30 dollar winst, ook al zou hij er maar 10.000 verkopen, dan is dat nog steeds 250.000 a 400.000 dollar. Remember, hij kon vroeger van de CD opbrengsten nog 3 andere mensen in dienst hebben.

  [quote:7d94ee7560]Tja, wat houdt ons tegen om een afgeleide, meer bleeding edge distro van slackware af te leiden die dropline en nog andere grafische zooi aan boord heeft? ;)[/quote:7d94ee7560]

  Niets, het is vrije software ;-).
 • BTW: als ik een eigen distro zou maken, zou ik het veel anders doel. Zoveel mogelijk meuk weg, en gewoon een goede rotsvaste basis, met goede implementatie van technologieen als IPv6 en IPsec. Een soort BSD onder de Linux'en zeg maar. Vooral op dat gebied loopt Slack niet bepaald voorop (IPv6, IPsec, up-to-date inetd, en bijv. veiligheidsmaatregelen als non-exec mappings (pax) en propolice).
 • Ben toch ff op onderzoek uitgegaan… Een XP2000+ machine is hier nu met gewijzigde SlackBuild scripts en extra patch gcc met stack smashing protection aan het compileren. Zo te zien is gcc al gebakken, is nu met Fortran 77 bezig ;).

  Niet met enig doel, just for fun ;).
 • [quote:ea1cee5fd1="danieldk"]Dat hangt uiteindelijk af van de vorm waarop Dropline misschien aangeboden wordt. Discussiepunt: misschien wordt het tijd dat Pat een extra persoon in dienst neemt?[/quote:ea1cee5fd1]

  Dat zou inderdaad een veel betere oplossing zijn dan projecten (maar ook patches) die teveel tijd kosten te droppen. De kwaliteit van de distro moet voorop staan en als de tijd schaars is moet je dus zorgen dat er meer tijd komt (lees met meer mensen eraan werken) ipv de distro in te krimpen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.