Vraag & Antwoord

OS Linux

mail van user inzien

Anoniem
BoGuS
27 antwoorden
 • [quote:9e57f69046]maar het gaat me om de hoeveelheid prive mail die iemand verstuurd.[/quote:9e57f69046]
  Als je de mail zelf niet hoeft in te zien, dan kun je toch een logfile aanzetten op die gebruiker? De grootte, datum, tijd, geadresseerde + afzender en onderwerp zijn interessante velden om op een logregel te zetten.

  Sterkte, greetz, dJezzer 8)
 • Hoe erg ik het ook vindt, maar ik moet van een van mijn collega's de mail gaan controleren. Hoe kan ik alle verzonden en ontvangen mail van een gebruiker op mijn linux server laten kopieren naar een user die ik speciaal voor dit doel heb aangemaakt ?? Ik werk met sendmail en fetchmail
 • Heb geen mailserver, dus zelf proberen kan ik het niet, maar ik denk dat je langs de volgende lijnen moet gaan denken: cron-job die elke x minuten de inhoud v/d mailbox kopieert naar een aparte map, verborgen voor de geobserveerde gebruiker. Vervolgens synchroniseren van deze map met een map die je makkelijk kunt benaderen onder je eigen account. Door gebruik te maken van mappen pak je meteen ook alle headers mee (email is feitelijk een tekst-bestandje in een speciale vorm) zodat je in één overzicht alles kunt zien/controleren. Andere mogelijkheid: als de gebruiker z'n mailbox opent/afsluit (weer via een cron opdracht) de mailbox sync-en met een map onder jouw account. In beide gevallen moet je root-access hebben op de server. Succes en sterkte :(

  Groet, M.V. Wesstein
 • ik had al zo'n vermoeden dat het neer zou komen op ht kopieeren van de mailbestanden. Ik vraag me alleen af of ik daarmee zowel inkomende als uitgaande mail onder schep. Ik vermoed eigenlijk dat ik hiermee alleen de inkomende mail onderschep. Das natuurlijk best aardig, maar het gaat me om de hoeveelheid prive mail die iemand verstuurd.
 • dat klinkt goed. Maar aangezien ik nog niet zo'n expert ben op dit gebied…toch nog maar even vragen: Hoe krijg ik dat voor elkaar ??
 • Ik heb geen sendmail ervaring, maar een google op sendmail + logging gaf de volgende mogelijk interessante verwijzingen:
  http://logreport.org/doc/gen/email/sendmail.php
  http://www.spitzner.net/swatch.html
  en
  http://www.loganalysis.org/sections/parsing/application-specific/
  Hier staat onder het kopje sendmail een mogelijk interessant perlscript dat het mailgebruik per user kan analyseren.

  Er is een product sawmill dat sendmail logs kan analyseren:
  http://www.sawmill.net/formats/UNIX_Sendmail.html

  Laat je nog weten welke oplossing werkte?

  Greetz, dJezzer 8)
 • :deleted:

  fuck it….. met zo'n gebruikersnaam ga ik je niet uitleggen hoe je een collega kunt naaien.
 • heeft niets te maken met naaien! Als jij 15 man personeel hebt waarvan er een aantal zon 20 a 25 prive mailtjes (of meer) per dag versturen zou je dit dan naaien noemen als je dat eens in de gaten ging houden ??
 • Met dit soort acties moet je oppassen als je dat uit jezelf doet. Er is een wet Bescherming Persoonsgegevens die hier iets van vindt, en ook het arbeidsrecht roept iets over je gedragen zoals een goed werkgever betaamt en het gedragen zoals een goed werknemer betaamt.

  De "normale" gang van zaken is dat een manager een betrokkene op basis van eigen constateren of op basis van klachten uitnodigt voor een goed gesprek. En vertelt dat'ie zich beter moet gedragen. Na een voorgestelde verbeteringsperiode van minimaal 6 weken en nog steeds klachten of constateringen nogmaals een goed gesprek. Daarna kun je overgaan tot zware maatregelen (zwaar, want het grijpt in op de persoonlijke levenssfeer van de medewerker) als monitoren.

  Greetz, dJezzer 8)
 • Normaal is een waarschuwing op de plaats. Maar hier lijkt het al verder gevorderd…. dan zou een voorlopige verplichting van een vast wachtwoord eerder tot de opties horen.
 • Het is niet aan ons om te beoordelen of de TS wel aan allerlei wettelijke regeltjes heeft voldaan, da's een taak voor de Rechter (als het al zover komt). Laten we ons hier beperken tot de technische hulp die de TS heeft gevraagd svp…

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:86ad1fdc20]Het is niet aan ons om te beoordelen of de TS wel aan allerlei wettelijke regeltjes heeft voldaan, da's een taak voor de Rechter (als het al zover komt). [/quote:86ad1fdc20]
  Hier werd ook niet geoordeeld of beoordeeld. Hier wordt informatie uitgewisseld. :wink:
  [quote:86ad1fdc20]Laten we ons hier beperken tot de technische hulp die de TS heeft gevraagd svp… [/quote:86ad1fdc20]
  Helemaal mee eens.

  Greetz, dJezzer 8)
 • [quote:ad255bf565="BoGuS"]heeft niets te maken met naaien! Als jij 15 man personeel hebt waarvan er een aantal zon 20 a 25 prive mailtjes (of meer) per dag versturen zou je dit dan naaien noemen als je dat eens in de gaten ging houden ??[/quote:ad255bf565]

  Wat zijn voor een ICTer nu 20-25 prive mailtjes per dag? Gaat je mailserver daarvan onderuit?
  Lijkt me eerdere een probleem voor de afdelings chef waar die mensen werken…. die mailtjes maken ze in zijn tijd… niet jouw tijd… laat hij maar beter op zijn mensen letten!
 • Al zou iemand honderd mailtjes per dag versturen, uiteindelijk gaat het om de prestatie die een werknemer neer zet. Als die goed zijn, en de werknemer mailt er lekker op los, lekker laten doen. Werknemer voelt er zich beter bij, prestaties lijden er niet onder, ergo: beter voor het bedrijf.

  Het lijkt me wel netjes als het personeel van te voren op de hoogte wordt gebracht van het loggen van de mail. Maar dat is aan de baas van de topic-starter.
 • En laten we er voor alsnog eens vanuit gaan dat de betreffende collega van BoGus al die waarschuwing heeft gehad of dat zijn werkgever "ernstige" verdenkingen heeft.
  Maar ik kan me zo voorstellen dat een werkgever nou niet de persoon is die dat zelf kan checken vandaar dat hij de desbetreffende ITer de opdracht geeft om dat te doen. Ik kan me zo voorstellen dat die niet staat te trappelen maar weigeren lijkt me ook geen goed idee.
  Dus laten we idd. onze meningen over dit soort praktijken voor ons houden of iig. dit topic er niet mee vervuilen en BoGus van technisch advies voorzien. Hij vroeg tenslotte niet hoe hij de mail kon inzien maar alleen, hoe hij kon nagaan naar wie/en hoeveel er gemailt wordt.
 • Dat zal allemaal wel Walter….. maar dan komt hier iemand….. die mail adminstrator is….. met sendmail en fetchmail werkt…. die BoGuS heet….. en niet weet wat ie met z'n mail opzetje kan doen?

  Tis uiteraard geen schande dat je dingen niet weet…. iedereen moet het leren…. en mijn gedachte gang zal wel krom zijn… maar gezien het bovenstaande had ik zo wat twijfels over de ethische diepgang van de TS.

  Maar help hem maar….. ik doe het niet.
 • Tja, eigenlijk geldt dan hetzelfde als in de topic die ik eerdaags gesloten heb ;)

  Max
 • Maar goed dat ik sendmail nog snel even noemde :wink:

  Even kijken of Bogus zich nog meldt… anders mag ie van mij dicht hoor.
 • [quote:f1da7d3ad0="PeterK"]Dat zal allemaal wel Walter….. maar dan komt hier iemand….. die mail adminstrator is….. met sendmail en fetchmail werkt…. die BoGuS heet….. en niet weet wat ie met z'n mail opzetje kan doen?

  [b:f1da7d3ad0]Tis uiteraard geen schande dat je dingen niet weet[/b:f1da7d3ad0]…. iedereen moet het leren…. [b:f1da7d3ad0]en mijn gedachte gang zal wel krom zijn[/b:f1da7d3ad0]… maar gezien het bovenstaande had ik zo wat twijfels over de [b:f1da7d3ad0]ethische diepgang[/b:f1da7d3ad0] van de TS.

  [b:f1da7d3ad0]Maar help hem maar….. ik doe het niet.[/b:f1da7d3ad0][/quote:f1da7d3ad0]

  Heb jij een gang speciaal voor gedachten ? en hij is nog krom ook ? … vandaar misschien de rare gedachtenkronkels ?
  Volgens mij is [b:f1da7d3ad0]ethiek[/b:f1da7d3ad0] hier helemaal niet aan de orde, misschien een zaak van normen en waarden, maar bogus (of zijn baas) zullen zich vervolgens toch aan de wet moeten houden en geloof mij maar, daar zitten heel veel procedures aan vast.
  Het zou kunnen dat een ander met minder frisse bedoelingen met de evt. hier aangeboden informatie aan de haal gaat, maar hé…dan zouden we gelijk moeten stoppen met het delen van informatie en gelijk de stekker (stekkers eigelijk ;-)) uit het internet moeten trekken nietwaar ?
  [b:f1da7d3ad0]Maar jij helpt hem dus niet ?[/b:f1da7d3ad0] , niet erg hoor, zo zijn er nog enkele honderden hier op het forum die hem niet helpen omdat ze het ook niet weten.
  [b:f1da7d3ad0]Tis uiteraard geen schande dat je dingen niet weet.[/b:f1da7d3ad0]


  Zo en dan nu even een nutig stukje bijdragen :
  Ik ben niet echt bekend met sendmail, maar volges mij is het mogelijk om in postfix alle uitgaande mail ook naar een loacal user te sturen, daar zou je vervolgens in kunnen filteren.
  Even snel de faq van sendmail erbij pakken leverde o.a. deze link op :
  KLIK HIER
  Daar staat dus min of meer dat sendmail dat standaard niet ondersteund wegens privacy issues…
 • Ik schijn onduidelijk te zijn geweest…. ok nog 1 post in deze thread dan.

  [quote:121dc48ed5="Pinky & The Brain"]
  Heb jij een gang speciaal voor gedachten ? en hij is nog krom ook ? … vandaar misschien de rare gedachtenkronkels ?[/quote:121dc48ed5]

  Probeer je me nu te beledigen of zo?
  Volgende keer beter je best doen.

  [quote:121dc48ed5]
  Volgens mij is [b:121dc48ed5]ethiek[/b:121dc48ed5] hier helemaal niet aan de orde, misschien een zaak van normen en waarden, maar bogus (of zijn baas) zullen zich vervolgens toch aan de wet moeten houden en geloof mij maar, daar zitten heel veel procedures aan vast.
  [/quote:121dc48ed5]

  ethiek versus normen&waarden?
  Vlgs mij zijn die 2 identiek… zoniet minstens broer en zus.

  [quote:121dc48ed5]
  Het zou kunnen dat een ander met minder frisse bedoelingen met de evt. hier aangeboden informatie aan de haal gaat, maar hé…dan zouden we gelijk moeten stoppen met het delen van informatie en gelijk de stekker (stekkers eigelijk ;-)) uit het internet moeten trekken nietwaar ?
  [/quote:121dc48ed5]
  Waarom? Ik bepaal niet wat anderen doen…. dat bepalen ze zelf maar.
  [quote:121dc48ed5]
  [b:121dc48ed5]Maar jij helpt hem dus niet ?[/b:121dc48ed5] , niet erg hoor, zo zijn er nog enkele honderden hier op het forum die hem niet helpen omdat ze het ook niet weten.
  [/quote:121dc48ed5]
  Blijkbaar.
  [quote:121dc48ed5]
  [b:121dc48ed5]Tis uiteraard geen schande dat je dingen niet weet.[/b:121dc48ed5]
  [/quote:121dc48ed5]
  Vlgs jou wel dan? Staat je te prijzen.
  [quote:121dc48ed5]
  Zo en dan nu even een nutig stukje bijdragen :
  Ik ben niet echt bekend met sendmail, maar volges mij is het mogelijk om in postfix alle uitgaande mail ook naar een loacal user te sturen, daar zou je vervolgens in kunnen filteren.
  Even snel de faq van sendmail erbij pakken leverde o.a. deze link op :
  KLIK HIER
  Daar staat dus min of meer dat sendmail dat standaard niet ondersteund wegens privacy issues…[/quote:121dc48ed5]

  Tuurlijk…. daar zat ie op te wachten…. een RTFM…. als de TS documentatie zou lezen dan had ie de vraag nooit hoeven stellen.

  Wat mij betreft EOF

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.