Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

OS Linux

64-bit linux distro

None
57 antwoorden
 • hallo, ik heb ergens gelezen (volgens mij in C!T) dat er al een linux versie is die op 64 bit cpu's draait (en dan ook 64 gebruikt) ik kan alleen nergens echt meer informatie vinden en al helemaal geen downloads, wie helpt?
 • SuSE, Mandrake, Debian, Gentoo, …
 • welke versie distro en versie raad je aan om mee te beginnen (het enige waar ik ooit mee gewerkt heb is: knoppix en clarkconnect) ik wil het om te beginnen eens naast windows draaien voordat ik volledig overstap
 • suse en mandrake zijn goed voor beginners net asl ik.. 8)

  en suse kan gewoon naast windows gedraaid worden.. mandrake moet op een arparte partitie.. :-?
 • [quote:f59fc15201="twanscholten"]welke versie distro en versie raad je aan om mee te beginnen [/quote:f59fc15201] SuSE Linux Professional 9.2 die je onder andere kunt bestellen bij het computercollectief. Installeren via ftp kan ook, maar komt doorgaans één maand later uit, dan de winkel versie.
 • Linux moet altijd op een aparte partitie, ook Suse! Welke distro je gebruikt is een kwestie van smaak. Voordeel van Linux: je kunt gratis een distro uitproberen en alstie niet bevalt probeer je een andere. Heb je er 1 gevonden die bij je past is het wel zo netjes om een betaalde versie aan te schaffen, hoewel dat niet noodzakelijk is. Alleen op die manier geef je het bedrijf (of de community) de mogelijkheid te overleven zodat je in de toekomst kunt terugvallen op hun inbreng.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Ik zou voor SuSE gaan. Ze hebben en hadden al veel ervaring op 64-bits gebied, en de 64-bits AMD versie is er al weer een tijdje. Bovendien is het gewoon onderdeel van SuSE Professional.
 • Ubuntu is er ook in AMD64 smaak.
 • Ik zou Ubuntu kiezen. Ik ben voorlopig evenhelemaal van suse af. 9.1 was niet stabiel.
 • [quote:000e25648d="ThaOdie"]mandrake moet op een arparte partitie.. :-?[/quote:000e25648d]
  Wat is daar zo erg aan?

  Ik ga dit weekend voor het eerst Linux Mandrake installeren waar een Athlon 64 mee gaat werken en hoop dus op de 64 bits ondersteuning ervan.

  Wetend dat er veel verschillende distributies zijn, vroeg ik me af of het zo heel erg belangerijk is, welk je gebruikt en of mijn 9.2 versie nog wel goed is.

  Is er ergens een guide om het Linux-systeem z.s.m. veilig online te hebben zodat ik nooooooit meer Windows hoeft te gebruiken? mandrage.org is nogal onoverzichtelijk voor een leek..
 • [quote:b42f45a112="Vv."][quote:b42f45a112="ThaOdie"]mandrake moet op een arparte partitie.. :-?[/quote:b42f45a112]
  Wat is daar zo erg aan?

  Ik ga dit weekend voor het eerst Linux Mandrake installeren waar een Athlon 64 mee gaat werken en hoop dus op de 64 bits ondersteuning ervan.

  Wetend dat er veel verschillende distributies zijn, vroeg ik me af of het zo heel erg belangerijk is, welk je gebruikt en of mijn 9.2 versie nog wel goed is.

  Is er ergens een guide om het Linux-systeem z.s.m. veilig online te hebben zodat ik nooooooit meer Windows hoeft te gebruiken? mandrage.org is nogal onoverzichtelijk voor een leek..[/quote:b42f45a112]Ik zou eerst een tijdje de twee OS's naast elkaar gaan gebruiken. Zo kan je rustig met Linux kennis maken. En is je oude systeem nog goed bereikbaar. Dit is handig voor als je snel belangrijke dingen moet doen, die nog niet onderlinux gaan. (Ik zelf zou niet weten welke :-) ). Mocht je na een tijdje merken dat je windows niet meer gebruikt, veerwijderen je windows en gebruik je die partitie voor iets anders.
 • [quote:262a4c6819="Vv."]
  Ik ga dit weekend voor het eerst Linux Mandrake installeren waar een Athlon 64 mee gaat werken en hoop dus op de 64 bits ondersteuning ervan.
  Wetend dat er veel verschillende distributies zijn, vroeg ik me af of het zo heel erg belangerijk is, welk je gebruikt en of mijn 9.2 versie nog wel goed is.
  [/quote:262a4c6819]

  Is deze 9.2 versie wel een 64 bit versie? Als dat niet zo is dan zal het wel werken, maar je geniet dan neit de voordelen van een 64 bit systeem. Je hebt dus wel de 64 bit 'versie' van Mandrake nodig.
 • Dual boot was mijn idee al.. :wink:


  Wat betreft de 64 bit versie:
  Ik heb deze morgen een beetje onderzoek gedaan en ik kwam erachter dat het upgraden naar de laatste versie 10.1 wel mogelijk is.
  Alleen dat is niet de 64-bits versie.

  Die 64bits versie zou 120 euro kosten. En tja.. Dat is wel een hele grote tegenvaller. Ik had Linux graag serieus gaan proberen, maar een belangerijke reden daarvoor was wel dat dit gratis of goedkoop zou zijn.

  Er is nu eerlijk gezegd grote kans dat ik maar afzie van de installatie.

  Heel heel heel erg jammer.
  Ik heb het al meerdere keren willen proberen. En het ontbreken van 64bits ondersteuning door die afzetter in Amerika was de druppel.
  Maarja.
 • Ja kan op www.linuxcd.org de cd's/dvd van suse 9.2 voor $ 24.99 en mandrake 10.1 voor $5.97 aanschaffen. Beide 64bit.
 • Tjonge! Dat wil ik wel gaan doen..
  Heel erg bedankt. Maar hoe kan dat toch die prijs verschillen?

  Is toch absurd??


  edit:

  [quote:4ca69f5df9]Ze hebben en hadden al veel ervaring op 64-bits gebied, en de 64-bits AMD versie is er al weer een tijdje[/quote:4ca69f5df9]
  Hmm dan wordt het maar SuSe denk ik dan.. :o
 • 'There is no such thing as a free lunch' is een bekende uitspraak….. Je bent wss beter af met Suse welke de 64-bit versie wel 'gratis' ter download aanbied. Suse: ftp://ftp.mirror.nl/pub/mirror/suse/x86_64/ Debian bied experimentele ondersteuning: http://www.debian.org/ports/amd64/ maar gezien je ervaring in Linux-land (niet ;)) raad ik je die voorlopig ff af. Debian heeft echter wel een reputatie als het gaat om veiligheid en stabiliteit, dus tegen de tijd dat de AMD64 port in de 'stable' tree wordt opgenomen is dat wel de betere keuze. Suse is zeker niet slecht, maar bedoeld voor beginners (hoewel veel 'ouwe rotten' bij Suse zweren) zodat je voorlopig aan de slag kunt et 64-bit Linux.

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:cdfc12f866="M.V. Wesstein"]Debian heeft echter wel een reputatie als het gaat om veiligheid en stabiliteit, dus tegen de tijd dat de AMD64 port in de 'stable' tree wordt opgenomen is dat wel de betere keuze.[/quote:cdfc12f866]
  Bedankt! Maar betekent dit dat SuSe niet goed is te beveiligen?
  (Weet iemand misschien een linkje waar staat hoe dat moet? Hoe eerder ik internet werkend heb - hoe vaker ik in Linux op zal starten waarschijnlijk - erg belangrijk)
 • Nee, dat heb ik niet gezegd! ;) Suse is net zo veilig als Debian, mits je eea maar goed instelt. Vergis je niet, Linux is zeker geen 'klik klaar' OS als Windows! Je zult je er stevig in moeten verdiepen als je meer wilt dan de standaard instellingen.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Het prijsverschil wordt _waarschijnlijk_ veroorzaakt door datgene wat je koopt:
  koop je de goedkope set, dan krijg je de software op een cd en verder niets.
  De dure versie zal wsch een aantal manuals (gedrukt) bevatten, x dg ondersteuning en dat soort grappen.

  Voordeel van dat laatste is dat je de ontwikkelaar / community ondersteunt. Want, zoals eerder gezegd: "there's no such thing as a free lunch"…
 • [quote:6d3fad602e="rolfb"]"there's no such thing as a free lunch"…[/quote:6d3fad602e]
  Daar kan je inderdaad 2 kanten mee op.
  Begrijpelijk.

  Maar hoewel 120 waarschijnlijk een prijs van niets is vergeleken bij alle moeite de het ontwikkelen heeft gekost, vind ik persoonlijk het toch te veel geld om te betalen voor iets waarvan ik niet weet of het uiteindelijk wel een geschikt OS voor mij is.
  Als hulp van die community me 120 euro kost - om in beginsel alleen maar veilig te kunnen internetten - en de voordelen van het systeem te leren kennen op de manier hoe ik die gebruik, dan is dat niet wat ik voor ogen had.
  En dan lijkt er toch een flinke vervelende miscommunicatie over te bestaan dat Linux gratis is. Die quote bovenin zegt het. Het lijkt een miscommunicatie die mensen voorgoed doet afdrijven van Linux, want je krijgt het idee dat je toch ja.. een beetje voor de gek gehouden wordt.
  Net zoals bij MS.
  En dat zou juist niet bestaan als ik er iéts van die community - waar ik verder overigens weinig van weet - heb begrepen.


  Nog iets, het OS is toch gebruiksvriendelijk?
  Hoe kan het dan dat mensen zich zo ontzettend diep zouden moeten verdiepen om ermee te kunnen werken? Het is iets wat ik niet snap en al die jaren al tegenaan hik.


  Dit is absoluut geen aanval.
  Ik wou echt dat ik Linux had en ermee om kon gaan. Echt.
  Maar persoonijk kom ik vreemde en hoge drempels tegen die me ervan weerhouden om ermee aan de slag te gaan.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.