Vraag & Antwoord

OS Linux

[Fedora] Real VNC

Anoniem
PeterK
14 antwoorden
 • Hallo,

  Op een linuxcomputer heb ik vnc server geinstalleerd. Het probleem is dat ik eerst heel linux moet opstarten, de terminal moet openen en daar het commando

  [code:1:255c41b4ad]vncserver[/code:1:255c41b4ad]

  in moet tikken voordat ik kan connecten met de Windows VNC client software.

  Hoe kan ik dit commando elke keer automatisch laten uitvoeren als mijn linux computer opstart?

  Mvg,

  Barus
 • Gewoon in /etc/rc.local zetten.
 • Ik neem aan dat je "gewoon" bedoelt dat je de volgende tekst in dat bestand moet zetten:

  [code:1:20148e4b2b]vncserver [/code:1:20148e4b2b]

  Klopt dat?
 • Ja, klopt. Commando's in rc.local worden uitgevoerd bij het opstarten. Denk er wel om dat het proces wat op deze manier wordt opgestart root-rechten heeft. Als je dat niet wilt, start dan op met:[quote:9255b5447f]su <gebruiker> -c vncserver[/quote:9255b5447f] Je kunt vncserver ook automatisch laten opstarten met een gnome-sessie (je gebruikt toch fedora met gnome?) met menu->voorkeuren->sessies->tabblad programma's starten-> vncserver toevoegen. Maar dit werkt natuurlijk alleen als er een gnome-sessie wordt gestart.
 • OK ik heb het getest. Het werkt niet :cry:

  Ik heb vncserver in /etc/rc.local gezet.

  Alleen wanneer ik dubbelklik op het bestand rc.local kan ik connecten met mijn client. maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  Ik werk trouwens met KDE.

  Hoe los ik dit op dat het wel werkt?

  - Barus
 • Hoe bedoel je: het werkt niet?
  Als je rc.local uitvoert werkt het toch? En rc.local wordt altijd uitgevoerd bij het opstarten.
 • Misschien even de situatie uitleggen:

  - Server zonder scherm
  - Moet op afstand met vnc benaderd worden om te beheren

  - Wil (en kan) dus niet dat ik eerst op de linux pc op rc.local moet dubbelklikken voordat de linux pc op afstand benaderd kan worden.
  - rc.local wordt bij mij dan blijkbaar niet standaard uitgevoerd bij het opstarten van de linuxbak?
 • Waarschijnlijk staat er bij jou in /etc/init.d een script dat skeleton of foo heet. Dit kan je aanpassen en renamen naar vnc. Daarna moet je vanuit je runlevens: rc0.d rc1.d rc2.d rc3.d rc4.d rc5.d rc6.d rcS.d Start (S) en Stop (K) symlinks maken naar het betreffende script.
 • [quote:1839ea44cb="m3ssi4h"]Waarschijnlijk staat er bij jou in /etc/init.d een script dat skeleton of foo heet. Dit kan je aanpassen en renamen naar vnc. Daarna moet je vanuit je runlevens: rc0.d rc1.d rc2.d rc3.d rc4.d rc5.d rc6.d rcS.d Start (S) en Stop (K) symlinks maken naar het betreffende script.[/quote:1839ea44cb]

  In mijn /etc/init.d stond het bestand vncserver al
  in de runlevens: rc0.d rc1.d rc2.d rc3.d rc4.d rc5.d rc6.d staat het bestand K35vncserver, behalve in rc5.d daar staat S91vncserver. (bedoel je dat met symlinks?)

  Maar toch werkt het niet… :(
 • Een server op afstand beheren met vnc is niet echt handig…. voor dat soort zaken heb je ssh.

  Wil je dan beslist een GUI hebben - zou niet weten waarom, maar goed - dan kan je de grafische output van je X clients (of een hele X sessie) via het netwerk te zien krijgen met behulp van een X server op een andere computer.
 • Aha, je computer wordt dus niet opgestart naar runlevel 5. Hier had ik geen rekening mee gehouden omdat je steeds had over klikken etc. :wink: Als je per se vnc wilt gebruiken in de runlevel die is aangegeven in inittab (zal wel 3 zijn), wijzig dan de symlinks in de bijbehorende /etc/rc*.d/ directory. Dus hernoem /etc/rc3.d/K35vncserver naar /etc/rc3.d/S91vncserver. Lees ook eens iets over runlevels en daemonen als je dit allemaal niets zegt. Hier en hier.
  Maar zoals PeterK al zei, beheer van een server met vnc is niet handig. Het staat niet voor niets standaard uit in de runlevels anders dan 5.
 • Ik heb nu helaas tijd om het gelijk te testen, maar bedankt!! :D
 • [quote:552b241edf="7_feet_up"]wijzig dan de symlinks in de bijbehorende /etc/rc*.d/ directory. Dus hernoem /etc/rc3.d/K35vncserver naar /etc/rc3.d/S91vncserver. [/quote:552b241edf]

  Ok dit heb ik gedaan. Helaas kan ik nog steeds niet connecten vanaf de windows machine, tenzij ik weer dubbelklik op het bestand /etc/rc.d/rc.local. Maar dat is natuurlijk nog steeds niet de bedoeling.

  Mijn idee was om /etc/rc.d/rc.local als een cronopdracht uit te laten voeren.
  Wanneer ik deze instel en druk op nu uitvoeren krijg ik de volgende fout:
  [code:1:552b241edf]
  vncserver: couldn't find "xauth" on your PATH.
  [/code:1:552b241edf]

  Hoe kan ik dit wel goed instellen en misschien is de cronopdracht helemaal niet nodig?? ( :roll: )

  Mvg,

  Barus
 • [quote:c661735297]Mijn idee was om /etc/rc.d/rc.local als een cronopdracht uit te laten voeren.[/quote:c661735297]
  Elk uur vncserver laten starten, zodat je na 3 dagen 72 processen tegelijk hebt lopen? Lijkt me inderdaad niet de juiste manier. Bovendien blijft het probleem dan bestaan dat xauth niet in je pad staat. En dat is logisch, want xauth staat (bij mij tenminste) in /usr/X11R6/bin/ en dat behoort niet tot het pad tijdens het opstarten. De grafische schil wordt niet opgestart in runlevel 3 en daarom hoort vnc ook niet in die runlevel thuis. Het eenvoudigste is om (als je je server nog steeds grafisch wilt beheren) de server naar runlevel 5 te laten opstarten. Hiertoe edit je /etc/inittab en wijzig de regel id:3:initdefault: in[code:1:c661735297]id:5:initdefault:[/code:1:c661735297]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.