Vraag & Antwoord

OS Linux

Nieuwe Linux suse gebruiker met VEEL broblemen !!!!!!!

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Ik heb van een friend Linux Suse 9.0 over genomen, en op mijn pc geinsteleerdt Onder win XP Prof.
  De instalatie ging prima zonder problemen, en na een verse opstart ja hoor Linux suse 9.0 op mijn pc.
  Netjes met de keus voor Suse of XP.
  Een beetje aan het rond kijken en van alles proberen en het zag er allemaal veelbeloofend uit.
  Allen mijn grafiche kaart Radeon 9200 se draaide niet onder suse 9.0.
  Driver van de site gedownload en gebrand op cd en geinstaleerd, ook dit ging naar wens.
  Na nog wat instellingen te hebben gemaakt en geprobeerd om mijn internet instellingen goed te krijgen (wat niet is gelukt ) moest Suse opnieuw opgestart worden, en toen begon het gedonder ik moet mijn wachtwoor login intypen die had ik wel genoteerd, maar het vreemde is dat hoefde ik voor die tijd niet te doen.

  Dus twee problemen ik zit na het opstarten tegen een soort dos scherm aan te kijken waar ik een paswoord en login moet intypen.
  ik heb bewust een heel simpel wachtwoord genomen maar het werkt dus niet meer.
  Dus de vraag is kan ik dit omzeilen of zijn mijn eerste stappen binnen Linux nu al in de kiem gesmoord en het aktiveren van mijn netwerkkaart om op het internet te komen is ook al niet gelukt.
  Dus mensen please please help me!!!!!
  Ik wil graag veder met Linux maar dan moet eerst dit probleem uit de wereld.
  Bedankt al vast groetjes Gerrit.B
 • De drivers die je hebt geinstalleerd voor je grafische kaart werken niet goed, daardoor wordt de X-server niet gestart en heb je geen mooie grafische omgeving, maar console. Ben niet zo bekend met Suse, dus nog even geduld hebben voor het antwoord. Misschien kun je aangeven hoe je die driver hebt geinstalleerd?

  Aangaande je wachtwoord, als het goed is, heb je er twee aan moeten maken. Eén voor root (system-administrator in Windowstermen) en één voor je gebruikers naam. Misschien haal je hier iets door elkaar.

  Aangaande je internetverbinding: kabel, ADSl, ISDN, analoog? En dhcp of een vast ip-adres? En welk type netwerkkaart?
 • Alleen je wachtwoord is niet genoeg…. je hebt ook een gebruikersnaam nodig; zal wel root zijn.

  Anders: http://mrlee.homelinux.net/linux-tips.htm ; boot-sectie, nr 5:

  Ik ben mijn rootwachtwoord vergeten. Bij het opstarten van LILO type je "linux single". Je komt nu aan de commandprompt. Type passwd om het wachtwoord te veranderen. Dit lijkt misschien ook wel een beveiligingslek, maar daar is lilo tegen te beschermen (zou misschien standaard zo moeten). Zet in lilo.conf gewoon restricted als optie erin. Eventueel de optie password=password. Bij loadlin ligt de beveiliging op dos-nivo en moet je voor de single-optie je batch-file aanpassen.
 • Beste Water (oude rot).

  Ik heb de driver voor de grafiche kaart op een cdrom gebrand, in suse geopend en geinstaleerd en dat deed deze ook zoals het hoorde, maar na het opnieuw opstarten van suse kwam het probleem met het invullen van de wachtwoorden of inlog dus ik kan niet meer in suse komen.
  Of ik het door elkaar haal weet ik eigenlijk niet ga nog eens proberen.
  Op de vraag over de ethernet mijn netwerkkaart is van het type
  Realtek 8201BL onboard, ik heb kabelinternet en sinds kort van chello een nieuw modem (Thomson) en volgens mij nu een wiselend ip-adres.

  Beste Mr LeeJohn (oude rot)

  Ik ben echt een beginner een totale leek, dus graag zoveel mogelijk lekentaal of mischien een iets simpeler uitleg, want SORRY!!!!!! ik snap het niet is mischien wel dom maar het is niet anders.

  Groetjes Gerrit .B
 • Kan ik serieus niet :wink: … sorry….
 • [quote:40befa77f8="biker69"]Beste Water (oude rot).

  Ik heb de driver voor de grafiche kaart op een cdrom gebrand, in suse geopend en geinstaleerd en dat deed deze ook zoals het hoorde, maar na het opnieuw opstarten van suse kwam het probleem met het invullen van de wachtwoorden of inlog dus ik kan niet meer in suse komen.
  [/quote:40befa77f8]
  Voordat je de drivers voor de grafische kaart had geinstalleerd, kon je toen wel inloggen?
  Zo ja, hoe deed je dat dan?

  Op welke manier log je nu in?
  Welke gebruikersnaam gebruik je?

  opstarten in linux single kun je vanuit de bootmanager doen (waar je kunt kiezen tussen linux en windows)

  Selecteer in het rijtje 'linux' en typ onderaan in het invoerveld [b:40befa77f8]linux single[/b:40befa77f8]
 • kan je vanuit dat DOS-scherm [code:1:df7113176e]startx[/code:1:df7113176e][enter] doen?

  Wellicht een slecht antwoordt, maar is Fedora Core 3 een optie?
  Is net een paar dagen oud.

  Evert
 • FC 3 is nogal 'bleeding edge' en kan dus heel veel problemen opleveren. De TS heeft daar eenvoudig de kennis niet voor als hij in problemen komt met die distro, Suse 9.0 is helemaal niet zo'n slechte keuze.

  Mijn advies: opnieuw installeren (je raakt er geen documenten door kwijt want daar ben je nog niet aan toegekomen) en dan zorgvuldig alle instellingen en wachtwoorden opschrijven. Je kunt ze allemaal vinden in Yast (of YOU). Daarna installeer je de laatste drivers en log je opnieuw in met de opgeschreven gegevens. Wellicht helpt het om voor installatie v/d drivers eerst eens je systeem te updaten via internet (kun je ook vinden in Yast), waarmee je de meest actuele software ophaalt voor jouw distro.

  Mocht je na installeren v/d videodrivers weer niet grafisch kunnen inloggen log je in op de commandline met 'root' en het bijbehorende wachtwoord. Als dat is gelukt start je Yast met het commando [code:1:859217d72a]yast[/code:1:859217d72a] of [code:1:859217d72a]yast2[/code:1:859217d72a] Eén van beide zal werken, mss wel allebei ;) dan kun je met de tab, pijltjes en spatietoetsen dingen selecteren en instellen. Als je zover bent horen we dat graag van je :)

  Groet, M.V. Wesstein (Suse 8.2 gebruiker)
 • [quote:78427f68f8="maximilaan"]Selecteer in het rijtje 'linux' en typ onderaan in het invoerveld linux single[/quote:78427f68f8] Dat gaat waarschijnlijk niet lukken in SuSE Linux. Want ook dan is inloggen met de root password vereist.

  Een andere mogelijkheid is de pc opstarten met de SuSE Linux cd/dvd, en bij het eerste scherm te selecteren Rescue System [Enter] Bij Choose a keyboard map [Enter] Bij rescue login typ je: root [Enter] Dan mount je de root partitie. Bijvoorbeeld [code:1:78427f68f8] mount /dev/hda6 /mnt [/code:1:78427f68f8][Enter] maar dan met de juiste root partitie. Als je de root partitie niet weet, typ je eerst [code:1:78427f68f8] fdisk -l [/code:1:78427f68f8][Enter] Als er één regel is, waarin staat id 83 System Linux, dan is dat de SuSE Linux root partitie. Als de root partitie is gemount, dan
  [code:1:78427f68f8] chroot /mnt /bin/bash [/code:1:78427f68f8][Enter] typ dan [code:1:78427f68f8] passwd [/code:1:78427f68f8][Enter] typ dan het nieuwe root wachtwoord en bevestig het. Als dit goed gegaan is, dan verschijnt de melding: password changed. Verwijder de SuSE Linux cd/dvd, en herstart de pc.

  Voor het netwerk probleem, lees deze discussie.
 • Zooooooo dat is een hoop info ga deze info ff knippen en plakken en op een A4 tje uitprinten en mee nemen naar de anderekant (suse).
  Ik heb voor de instal van de videodrivers gewoon in de bootmanger gekozen voor linux en dan starte de pc gewoon door zonder dat ik iets moest invullen.
  Ik ga met deze info proberen op nieuw in te loggen en alles weer op orde te krijgen, dan laat ik weer van mij horen want ik wil dit op orde hebben
  in iedergeval tot zover bedankt en jullie horen binnen kort weer van mij.
  Groetjes Gerrit B

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.