Vraag & Antwoord

OS Linux

Suse boot niet

Anoniem
Emielcuijk
37 antwoorden
 • Hoi,

  Bij mij in de buurt zit een internet cafe waar ik wel eens langsga, daar hebben ze allemaal xp machine's natuurlijk.
  om de maand zijn allen computers vervuild en vol met virussen en spyware, en dat loop ik altijd te zeiken dat ze maar linux moeten gebruiken.
  Nu heb ik 1 pc meegekregen om maar de daad bij het woord te voegen.
  omdat er vooral mensen mee gaan werken die nix weten van pc's en laat staan linux dacht ik dat de een van de makkelijkste distro's suse zou zijn, mijn pa had toch toevallig net 9.2 gekocht.
  Dus heb ik deze geinstalleerd, blijft ie bij de eerste boot hangen bij grub.
  Ik heb altijd de voorkeur gehad voor lilo omdat grub bij eerdere ervaringen met scsi en raid ook wel eens moeilijk deed, maar grub is standaard bij suse.
  Ik heb de installatie effe opnieuw uitgevoerd met lilo, boot ik hem nog maals voor het eerst en krijgen ik een uitvoer op het beeldscherm als:[quote:3827245323] 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 02 [/quote:3827245323]
  dus hier blijft ie ook op hangen…….
  Mijn idee is dat de lilo en grub die suse gebruikt nogal zwaar zijn en niet op de mbr passen, maar ik heb er geen verstand van dus dat is een gok.

  het systeem is een:
  P3 667
  asus mobo met scsi onboard
  quantum fireball ide ata harddisk
  scsi cd brander+lezer
  asus 32mb videokaart
  256 mb rdram

  heeft iemand enig idee wat de oorzaak kan zijn en of ik nu nog naderhand een boot loader er op kan zetten

  Groetjes Emiel
 • Dat probleem van jou lijkt exact op dit probleem:

  http://channels.lockergnome.com/linux/archives/20041106_your_bios_and_booting.phtml
 • Suse 9.2 op een P3 met zo'n lage klokfrequentie zal best gaan lukken maar echt soepel loopt het niet (alstie al wil opstarten). Ik adviseer je of Red Hat 9 (want da's redelijk grafisch in te stellen) of Debian (mijn voorkeur: stabiel en van huis uit veilige instellingen). Beter zou zijn een complete, geintegreerde oplossing in de vorm van een server met disk-image en een automatische install na elke reboot door een base-system optie op elke machine. Dat kan, het is nl al eerder gedaan. Tis niet eenvoudig, maar voor een internetcafé wel de veiligste oplossing. Opzet (zo dat nog niet duidelijk is) is als volgt:
  [code:1:d34f0027eb]
  internet
  |
  _______router________________
  / | | \ \
  server client1 client2 client3 enz
  [/code:1:d34f0027eb]

  De server staat 24/7 aan, net als de router. Een client wordt gereboot (met cronjob: 1x per 24h als er geen gebruiker achter zit, force na 30 uur), het base-system roept de server aan om een kopie v/d diskimage te krijgen, de image wordt door de server naar de betreffende client gestuurd die het op zijn beurt netjes installeert. Hierna is de client klaar voor gebruik.

  Op deze manier kan een gebruiker nooit een machine langer dan 24 uur overnemen (vooropgesteld dat zoiets al lukt) omdat de image 'schoon' is en op een beveiligde server staat (verbinding client<->server via ssh tunnel).

  Groet, M.V. Wesstein
 • Je hebt me een beetje verkeerd begrepen.
  Want ik ga er maar 1 pc voorzien van linux als een soort pilot project.
  Ik ben niet van plan de complete automatisering daar op touw te zetten.
  Ik heb zelf ook slackware overwogen, omdat ik het zelf nu een half jaar gebruik, Maar diegene die het internet cafe beheerd kan al niet met windows overweg (lees hij weet letterlijk alleen de aan uit knop te vinden) dus vandaar probeer ik de makkelijkste distro er op te zetten.
  Ik wil toch in eerste instantie effe kijken of ie met suse soepel loopt. En anders neem ik een oudere suse, omdat ik suse na slackware als beste ken.
  weet er iemand hoe je een bootmaneger er op kunt zetten vannaf een live eval cd?
 • Die pc moet goed kunnen. Misschien FedoraCore3… want volgens mij mag je die suse9.2 niet zomaar overal op zetten hoor!
 • Ik wil echt proberen Suse aan de gang te krijgen.
  Dus heb inmiddels effe die link die m3ssi4h gaf bekeken en exact gedaan wat hij had gedaan om het te fixen.
  effe info over de schijf opgezocht:
  http://www.maxtor.com/_files/maxtor/en_us/documentation/data_sheets/fireball_plus_as_datasheet.pdf
  en deze in de bios handmatig ingevoerd.
  maar dit mocht niet baten.
 • [quote:3398e2e8bb="MrLeeJohn"]Die pc moet goed kunnen. Misschien FedoraCore3… want volgens mij mag je die suse9.2 niet zomaar overal op zetten hoor![/quote:3398e2e8bb]

  Klopt, op de schoorsteen is geen plaats voor SuSE ;)
  Verder mag je suse (al sinds jaar en dag) installeren op elk apparaat dat een besturingssysteem nodig heeft: je eigen pc, die van je oma, alle 10.000 pc's op je werk, het internetcafe om de hoek, etc. etc..

  Max
 • [quote:80c1663ba3="Emielcuijk"]Ik wil echt proberen Suse aan de gang te krijgen.
  Dus heb inmiddels effe die link die m3ssi4h gaf bekeken en exact gedaan wat hij had gedaan om het te fixen.
  effe info over de schijf opgezocht:
  http://www.maxtor.com/_files/maxtor/en_us/documentation/data_sheets/fireball_plus_as_datasheet.pdf
  en deze in de bios handmatig ingevoerd.
  maar dit mocht niet baten.[/quote:80c1663ba3]

  Kijk even in de support database op suse.com.
  Daar wordt dit probleem vast wel omschreven.

  Max
 • [quote:09a35d1a65="M.V. Wesstein"]Suse 9.2 op een P3 met zo'n lage klokfrequentie zal best gaan lukken maar echt soepel loopt het niet (alstie al wil opstarten). Ik adviseer je of Red Hat 9 (want da's redelijk grafisch in te stellen) of Debian (mijn voorkeur: stabiel en van huis uit veilige instellingen). [/quote:09a35d1a65] Een probleem met GRUB en/of LILO lijkt me niet een goede reden om een andere Linux distributie te adviseren. De pc waarop Emielcuijk SuSE 9.2 op probeerd te installeren voldoet toch aan de minimale systeem vereisten.

  [quote:09a35d1a65="Emielcuijk"]Ik heb de installatie effe opnieuw uitgevoerd met lilo, boot ik hem nog maals voor het eerst en krijgen ik een uitvoer op het beeldscherm als: 02 02 02 02 [/quote:09a35d1a65] Wellicht zou je even kunnen kijken op de Novell Technical Information Document. en de outputs die bij Note genoemd worden, hier posten.

  [quote:09a35d1a65="Emielcuijk"]weet er iemand hoe je een bootmaneger er op kunt zetten vannaf een live eval cd?[/quote:09a35d1a65] De SuSE LiveCD zou je kunnen gebruiken om de /etc/lilo.conf te editen. Heb je al geprobeerd SuSE op te starten met de SuSE installatie cd/dvd? Start de pc op met de SuSE installatie cd/dvd, en selecteer Installation [Enter] Bij Select you language selecteer je Nederlands en Accepteren. Bij installatie instellingen selecteer je Boot geïnstalleerd systeem. (Als dat mislukt kun je daarna ook nog Repareer geïnstalleerd systeem proberen.) Als dialoog Te booten partitie of systeem verschijnt, dan selecteer je SuSE Linux 9.2 en Boot.
 • op deze :
  [quote:eae004a433]Start de pc op met de SuSE installatie cd/dvd, en selecteer Installation [Enter] Bij Select you language selecteer je Nederlands en Accepteren. Bij installatie instellingen selecteer je Boot geïnstalleerd systeem[/quote:eae004a433]
  manier kan ik het systeem wel booten, en ik heb de /etc/lilo.conf bekeken, die ziet er normaal uit.
  ik heb alle opties behalve suse9.2 weggehaald, dus geen failsafe en memtest meer.
  maar nu boot ie nog niet met de harde schijf. :(
  Nu ga ik een nieuwe installatie doen met een /boot partitie van 100 mb
 • Ik heb nog wel een truukje maar daarvoor heb je (ik durf het bijna niet te zeggen) een Win2k of WinXP cd nodig. Boot daarmee je computer en kies dan vanuit de recovery console: fixmbr. Met een Win opstart diskette en Ms fdisk kan dit ook. Probeer daarna opnieuw Suse te installeren.

  Waarom dit wel werkt kan ik niet logisch verklaren maar probeer het in iedergeval.
 • ik vind dat je je mond moet gaan spoelen m3ssi4h, ha ha ha
  Ik kijk nu effe hoe dit afloopt met een partitie van 100mb die hij mount als /boot.
  En als dat niet lukt ga ik jou manier proberen (moet ik wel effe een wincd aan zien te komen)

  PS: ik heb zelf ook iets gedaan wat eigenlijk niet helemaal netjes is, ik ga suse een xp uiterlijk geven: http://forum.computertotaal.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=133787
  dit is gewoon zodat de gebruikers er sneller mee kunnen werken omdat ze hun iconen kunnen vinden.
  er is ook een xp-like window manager, maar die ga ik niet gebruiken want dan leren ze nog niet met linux te werken.
 • Het laatste (/boot partitie van 100 mb) werkt ook al niet…….moet ik dan echt op zoek gaan naar een windhoos cd?
 • Probeer toch maar eens slackware. Je geeft zelf al aan dat de baas van dat ding amper de aan-uit knop kan vinden, hij kan dus geen windows pc beheren en ook geen suse pc! Bijgevolg ben jij diegene die de pc beheert, en moet je installeren wat je zelf het beste kent.
  Uit mijn ondervinding blijkt ook dat, als je een slackware machine deftig configureert, hij perfect door elke idioot gebruikt kan worden.
  Ook debian sarge, Mepis en Ubuntu zijn goede alternatieven, daar heb je zelf waarschijnlijk (nog) minder werk aan dan aan slack. En pakken minder buggy bloated rotzooi dan suse.
 • Ik denk dat je met slackware op dit soort problemen gaat stuiten:
  ik zit in de file browser maar ik kan mijn diskette/cdrom niet vinden.
  ik kan geen muziek draaien en tegelijk msn geluiden horen (bij slackware is het vaak lastig alles goed te krijgen met de alsa mixer enzo)
  Als ik een andere muis aansluit doet ie het niet(bij suse detect ie hardware vanzelf en past ie de xconfig daar op aan)
  Suse is zoiezo helemaal compleet, dus alles zit er in, (k3b openoffice firefox) (sorry ben een beetje lui)
  Dus daarom denk ik dat dit een betere distro is voor dit doel.
  En verder, ik heb geen ervaring met debian en ubuntu dus daar waag ik me liever niet aan als ik het voor iemand anders doe, ik ga het eerst zelf een keer proberen.

  als een andere distro geen probleem zou hebben met booten dan moet het toch ook lukken om suse te laten booten.

  Ik ga nu het volgende proberen:
  ik boot een slackware cd.
  copieer de boot partittie naar de map /boot van de root partitie
  dan ga ik proberen een minimale installatie van slack op 100 mb te zetten
  en dan die lilo met suse te laten booten
  is mischien niet de meest nette manier maar ik wil het toch voor elkaar zien te krijgen met suse.
  ik wil niet door zo'n probleem naar een andere distro overstappen.
 • hij geeft het zelfde probleem nu, dus een slackware instalatie zou ook niet werken.

  Nu ben ik even radeloos
  zou het betekenen dat linux niet op deze pc kan, nee toch?
 • Hang je eigen harde schijf (waarvan je weet dat ze boot) even snel in die pc, en je zal het snel weten.
  Je kan eventueel proberen de bios van dat ding te updaten…
  en als "last resort" kan je nog altijd je systeem booten van floppy..
 • [quote:5f2b2d51c1="Emielcuijk"]hij geeft het zelfde probleem nu, dus een slackware instalatie zou ook niet werken.

  Nu ben ik even radeloos
  zou het betekenen dat linux niet op deze pc kan, nee toch?[/quote:5f2b2d51c1]

  Heb je die truuk van mij al geprobeerd. Dat heeft al meerdere mensen geholpen. Ik heb ook een vermoeden waar het probleem is zit. Heel belangrijk in je bios staat toch niet de welbekende boot protection optie aan?
 • ik heb hier zo geen windhoos cd, maar heb je enig idee wat de logica er achter is?
 • Je kunt ook een bootdisk gebruiken en dan 'fdisk /mbr' doen. Bootdisks kun je downloaden op www.bootdisk.com dacht ik.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.