Vraag & Antwoord

OS Linux

Netwerkkaart op Linux-server zorgt voor onderuitgaan router

Anoniem
SAPPhIRE
20 antwoorden
 • Hmmmm…. vervelend…. is toch een hardware-probleem. Neem aan dat het met windows of dos ( http://www.bootdisk.com/ ) ook niet werkt? Heb je geen Linux-probleem maar een hardware-probleem. Heb je isa-sloten?
 • Hallo,

  Hierover vind ik niets met de zoekfunctie, dus doe ik het maar via deze weg.. :wink:
  Ik heb hier een klein servertje staan. Deze draaide voorheen ubuntu linux(redelijk onbekende nieuwe distro) toen slackware 10 en nu red hat 9 (ok ik weet het, redhat 9, oud etc, maar daar ff niet over graag 8))… in al deze distro's werkt internet niet.
  Het volgende probleem doet zich voor (met alle 3 de netwerkkaarten die ik geprobeerd heb in alle 4 de pci slots…
  Als ik me server aanzet, krijg ik bij alle proces-starts "ok" behalve bij "Aanzetten van netwerk-interface eth0" daar krijg ik MISLUKT, en vanaf precies dat moment gaat mijn router (ZyXEL Prestige 324) onderuit. Tientallen keren getest, dus het moet echt hieraan liggen. Mijn internet hangt en ik kan niets doen, behalve router stekker eruit, ff wachten en stekker erin. Alles werkt nu weer prima (op de rest vd pc's (met windows xp) dus)…
  Ook als ik vanuit de grafische interface van redhat probeer eth0 te activeren knalt mijn router weer onderuit. Ik heb trouwens bij linux de methode DHCP aanstaan.
  Kennelijk krijgt de server dus geen ip door, terwijl de machine die er naast hangt (xp) dat wel krijgt. Deze 2 machines zijn aangesloten op een 100 mbit 5 poort sweex switch (net nieuw). Deze is (dus) verbonden met de router. Ik kan DHCP *NIET* uitzetten, want dat wil mijn pa niet, aangezien hij vaak zijn laptop met windows me inplugt, en alles dan direct moet werken, en hij geen verstand ervan heeft.

  Misschien nog belangrijk om te weten, maar toen ik nog windows 2000 draaide op mijn server had ik dit probleem niet.

  [i:cb9b805291]Hoe komt het dat bij het activeren van mijn netwerkkaart (in willekeurige linux) mijn router eruit gaat?[/i:cb9b805291]

  Alvast bedankt!!
  Lennard
 • Ietwat oudere pc met nieuwe netwerkkaarten? Pci2.1-kaarten doen nogal eens raar met pci2.0 (of lager) slots in een pc. Neem oudere kaarten.

  Je kunt het ook eens met knoppix testen…. kost weinig moeite…
 • Ik heb zojuist knoppix (3.4) getest. Dit werkt ook niet.
  Aan de leeftijd van de netwerkkaarten kan het denk ik niet liggen, ik heb met 3 kaarten getest, te weten:
  Intel Pro 100 (8255x-based PCI Ethernet Adapter)
  3Com Fast EtherLink XL 10/100 PCI TX NIC (3C905B-TX)
  Unex NexNIC ND012C 10/100 Mbps Fast Ethernet PCI Adapter

  Waar zou het aan kunnen liggen?
  Alvast heel erg bedankt!
 • Bios-instelling? Bios-update?
 • Bij dat Compaq BIOS kun je haast niets instellen. Wat zou ik moeten veranderen? Het irq van de netwerkkaart?
  BIOS update doe ik liever niet, want dit is een keer falikant mis gegaan en toen kon ik het bord weggooien :evil:
 • [quote:c38cb79b7c="SAPPhIRE"] en nu red hat 9 (..) Als ik me server aanzet, krijg ik bij alle proces-starts "ok" behalve bij "Aanzetten van netwerk-interface eth0" daar krijg ik MISLUKT, en vanaf precies dat moment gaat mijn router (ZyXEL Prestige 324) onderuit. [/quote:c38cb79b7c]En als de router onderuit gaat, wat is dan de status van de router ledjes en van de netwerk kaarten?
  [quote:c38cb79b7c="SAPPhIRE"] Ik kan DHCP *NIET* uitzetten, [/quote:c38cb79b7c] Dat hoeft geen probleem te zijn. DHCP is over het algemeen makkelijker te configureren dan een statisch ip adres. [quote:c38cb79b7c="SAPPhIRE"] Ik heb zojuist knoppix (3.4) getest. Dit werkt ook niet. [/quote:c38cb79b7c] Heb je dit zowel getest met een druk op de [Enter] toets bij de boot: prompt, en bij de boot: prompt [code:1:c38cb79b7c] knoppix26 [/code:1:c38cb79b7c][Enter] zodat Knoppix de 2.6.x kernel gebruikt.
  [quote:c38cb79b7c="SAPPhIRE"] Aan de leeftijd van de netwerkkaarten kan het denk ik niet liggen, ik heb met 3 kaarten getest, te weten: Intel Pro 100 (8255x-based PCI Ethernet Adapter) 3Com Fast EtherLink XL 10/100 PCI TX NIC (3C905B-TX) Unex NexNIC ND012C 10/100 Mbps Fast Ethernet PCI Adapter [/quote:c38cb79b7c] Met die 3Com zou het zeker behoren te werken. Ik heb zelf twee pc's met een 3C905C netwerkkaart, die in verschillende Linux distributies en Knoppix goed werken.

  Je zou om te beginnen de output in Red Hat 9 en/of Knoppix 3.4 van je [b:c38cb79b7c] dmesg | grep eth [/b:c38cb79b7c] kunnen posten. Of als deze outputs verschillend zijn, post ze dan beide. Zo ook met [b:c38cb79b7c] /sbin/ifconfig [/b:c38cb79b7c] en [b:c38cb79b7c] /sbin/lspci -tv [/b:c38cb79b7c] en [b:c38cb79b7c] cat /proc/interrupts [/b:c38cb79b7c]
 • [quote:7af8683745]Hmmmm…. vervelend…. is toch een hardware-probleem. Neem aan dat het met windows of dos ( http://www.bootdisk.com/ ) ook niet werkt? Heb je geen Linux-probleem maar een hardware-probleem. Heb je isa-sloten?
  [/quote:7af8683745]

  Het gekke was juist dat het WEL werkte met Windows 2000 Pro. Het moederbord (Compaq) heeft ISA sloten.
  Maarr…… Het probleem is inmiddels opgelost.
  Ik heb het zo gedaan (ok ik geef toe niet erg solide maar het werkt).
  Knoppix erin. Deze start op en geeft vervolgens een zwart scherm en na een tijdje een soort sneeuw. Als ik op de uitknop druk verschijnt opeens de knoppix desktop maar nu wordt de machine al afgesloten. Echter, nu heeft knoppix wel een ip adres toegewezen gekregen (te zijn in de DHCP table van mijn router) Deze machine heet "Knoppix" en heeft ip 192.168.1.35. Dit is prima. Ik heb nu in linux bij Kudzu (die begon er natuurlijk over dat ik de netwerkkaart had gewisseld) opgegeven dat hij ip 192.168.1.35 gebruikt en DNS 192.168.1.1 (stond al ingevuld).
  Nu werkt het en zegt Red Hat tijdens opstarten "OK" bij het activeren van de netwerkkaart.
  Dit probleem is dus (gedeeltelijk) uit de wereld. Nu het volgende:
  Apache en MySQLd willen ook niet starten. Ik kan bij systeeminstellingen -> serverinstellingen -> voorzieningen op "herstarten, starten of stoppen" van "httpd" en "mysqld" klikken wat ik wil, maar er blijft staan: httpd (of) mysqld failed. The error was: Stoppen van httpd (of) mysqld: [MISLUKT] Starten van httpd (of) mysqld: [MISLUKT]

  Waar kan dit aan liggen? deze draaien trouwens momenteel (nog) in runlevel 5. Dit zal als alles werkt runlevel 3 worden.

  Grt,
  Lennard
 • Wat zeggen de logs?
 • In de systeemlogboeken staat bij Mysql server-logboek gek genoeg NIETS. Bij Apache fouten-logboek staat op verschillende tijden:
  [code:1:4f8da1a52f][alert] (22002) Naam of dienst onbekend mod_unique_id: unable to find IPv4 address of "server".[/code:1:4f8da1a52f]
  Ik weet niet wat dit betekend behalve dat hij iets niet kan vinden (schaam schaam)
  Wil iemand mij dit uitleggen? Hoeft niet uitgebreid, ik snap al snel wat bedoeld wordt…

  Grt,
  Lennard
 • Simpel: Apache kan de naam 'server' niet resolven naar het IP. Goed verstaander….. ;)
 • Ik denk dat je idd je hostnaam in het begin ongelukkig (te kort) gekozen hebt. Een naam als server1.mijndomein.nl is slim.

  Tussen http://www.google.com/search?hl=nl&q=unable+to+find+IPv4+address+of+%22server%22+apache&btnG=Zoeken&lr= vond ik o.a. http://www.redhat.com/archives/redhat-install-list/2002-October/msg01749.html

  Lukt het zo?
 • Even off-topic: beviel Slackware je niet?
 • Het is me nu gelukt om apache en mysql te laten opstarten. Ook werkt het als ik naar http://localhost surf, en als ik een testscript in php schrijf en dit op localhost draai.

  Nu is echter het oude probleem weer terug…
  [i:04bef004d0]Ik heb geen internet.[/i:04bef004d0] Met knoppix eerst werkt het wel, maar het probleem is dat mijn router het ip dan maar ongeveer 40 uur vasthoud (ik denk door lease-time) maar ik kan dit niet instellen op mijn router helaas. Wat doe ik hier aan?
  Nog een suggestie van mijn kant:
  Kan het misschien komen doordat er een switch tussen de router en de [werk-pc en server] hangt? Dat mijn router daarom die server niet ziet, en geen IP adres uitdeelt? Maar waarom krijgt mijn win pc dan wel een ip, werkt port-forwarding en kan ik online gamen op mijn werk-pc?

  Graag jullie vakkundig advies hierover…

  Groet,
  Lennard
 • [quote:c4d0f9d4c6]Even off-topic: beviel Slackware je niet?[/quote:c4d0f9d4c6]
  Kort gezegd: nee! Slack beviel mij absoluut (nog) niet. Ik kan momenteel nog geen server opzetten zonder X te gebruiken, dus kon ik met de window manager van slack niet veel, aangezien je daar alleen commando's kan geven aan "Xterm" en "login", 2 venstertjes. (Correct me if I'm wrong… ) Dit is dus niet mijn idee van een grafische interface :-?
 • Sorry voor het posten van een 3 posts achter elkaar, maar nu werkt apache (na een herstart) ook niet meer… Foutenlogboek zegt:

  [code:1:6eb192eeaa]httpd failed. The error was: Stoppen van httpd: [MISLUKT] Starten van httpd: httpd: bad group name apache*: [MISLUKT][/code:1:6eb192eeaa]

  Hieruit maak ik op dat met de group 'apache*' iets fout is, maar wat is er fout aan, hij bestaat wel, want als ik een nieuwe group wil maken met de naam 'apache' kan dit niet omdat hij al bestaat. Maar ik kan ook niet kijken welke gebruikers lid zijn etc, want de enige groep die ik zie is "lennard" met een ID van 500. Verder zie ik geen groepen maar die bestaan wel. Staan deze standaard verborgen dmv een script ofzo? Ik ben hier ingelogd als root!
 • [quote:70cfb586df="SAPPhIRE"]Het is me nu gelukt om apache en mysql te laten opstarten. Ook werkt het als ik naar http://localhost surf, en als ik een testscript in php schrijf en dit op localhost draai.

  Nu is echter het oude probleem weer terug…
  [i:70cfb586df]Ik heb geen internet.[/i:70cfb586df] Met knoppix eerst werkt het wel, maar het probleem is dat mijn router het ip dan maar ongeveer 40 uur vasthoud (ik denk door lease-time) maar ik kan dit niet instellen op mijn router helaas. Wat doe ik hier aan?
  Nog een suggestie van mijn kant:
  Kan het misschien komen doordat er een switch tussen de router en de [werk-pc en server] hangt? Dat mijn router daarom die server niet ziet, en geen IP adres uitdeelt? Maar waarom krijgt mijn win pc dan wel een ip, werkt port-forwarding en kan ik online gamen op mijn werk-pc?

  Graag jullie vakkundig advies hierover…

  Groet,
  Lennard[/quote:70cfb586df]

  Cornjob, die de dhcp-lease hernieuwd, elke 24 uur, of zo. Kun je niet per poort instellen op de router of het DHCP of een statisch adres wordt?
 • Wel werken, niet werken… is vast wel te fixen, maar ik denk dat jouw basis-probleem zat in die hostname. Als het een vers systeem is, zou ik ff opnieuw installen met een fatsoenlijke hostname. Ik weet dat men dit liever niet doet; maar als het een redelijk vers systeem is is het wellicht de snelste manier.

  Verder kun je eens kijken in httpd.conf volgens welke user/group je apache start. Doet RedHat dat niet standaard als nobody?
 • @DHCP vs fixed:
  je kan de router zeggen dattie dhcp range (bv) 192.168.1.100-192.0168.1.200 gebruikt, en de server een static IP van 192.168.1.2 geven.
  Pa blij met DHCP, jij blij met statisch.
  Dynamisch IP voor een server is sowieso onhandig qua evt portforwarden…
 • Bedankt voor jullie reactie. Enig idee hoe ik op een ZyXEL prestige 324 ervoor zorg dat bepaalde reeksen statisch zijn, ik kan het nergens vinden. Ik werk al bijna een jaar met deze router, maar ben het nog nergens tegen gekomen :cry:

  Grt,
  Lennard

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.