Vraag & Antwoord

OS Linux

multimedia toetsen activeren

Anoniem
drpanda
7 antwoorden
 • hallo

  Tot mijn grote verbazing is het mij nog steeds niet gelukt om al mijn multimedia toetsen aan de praat te krijgen.
  Het gaat hier om een logitech internet navigator toetsenbord.
  Het probleem is als volgt: ik start xev en druk op wat toetsen. deze geven de keycode mee, maar dit geld niet voor alle toetsen zoals bv flock-f1 (extra functie toets onder f1) en de i-touch toets. Dit probleem is op te lossen door bv de i-touch toets te drukken en vervolgens in een console dmesg in te tikken. je krijgt dan een foutmelding van de onbekende toets en deze kun je actief maken door bv setkeycodes e013 120 in te tikken (waarbij je de 120 zelf mag verzinnen). de i-touch toets heeft vervolgens in xev keycode 139 gekregen. Nou vooruit die werkt maar hier komt het probleem. setkeycodes werkt bij mij tot 127 terwijl de xmodmap tot 225 gaat en ja dan kom ik plek tekort. nog een bijkomend probleem is dat xev bij een setkeycode van bv 107 en 109 geen keycode geeft (tenzij je de shift toets indrukt)
  herkent iemand dit probleem of heeft dit met de 2.6 kernel te maken ?
  ik draai onder mandrake 10.1 en slackware 10 maar bijde geven hetzelfde probleem
 • He ik heb een zelfde soort probleem. Bij mij werken toetsen als play, stop, email enzo wel. Maar de volumeknoppen worden niet herkend.
 • ik neem aan dat dit los van de kernel staat, omdat je het toetsenbord van X-window aan het instellen bent, niet die van Linux zelf.

  Heb je al gekeken of er geen standaardindeling voor je toetsenbord beschikbaar is?

  In het configuratiecentrum van kde kun je bijv. kiezen uit additionele toetsenbordindelingen die ook je multimediatoetsen activeren.

  Kijk verder ook op internet, vaak heeft iemand anders ook al geprobeerd om jouw type toetsenbord in X Window aan de praat te krijgen.

  Max
 • http://members.home.nl/fedora.linux/
 • [quote:955edfd300="Tekkie"]http://members.home.nl/fedora.linux/[/quote:955edfd300]

  Ah, het ligt dus wel aan de kernel ;)

  Vaag overigens dat de nieuwere kernel die toetsgegevens niet meer doorgeeft…

  Max
 • ja leuk he

  maar nu voel ik me in ieder geval niet meer zo alleen.

  met de juiste xmodmap en wat gevogel kom je in ieder geval een heel eind en tegen de tijd dat de 2.8.x kernel uitkomt zal het probleem wel zijn opgelost

  panda
 • Er staat toch ook beschreven hoe je met de uitkomst van dmesg en "setkeycodes" de zaak toch aan de praat kunt krijgen onder 2.6 ? Is dat niet iets om te proberen? Het is alleen wel wat extra werk…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.