Vraag & Antwoord

OS Linux

3com ethernet III 3c509b isa kaart... werkt niet

Anoniem
Bamboe
12 antwoorden
 • Hallo, ik heb een pentium 100 waarvan ik een servertje zou willen maken, standaard zat daar een ISA netwerk kaart op van 3com (ethernet III 3c509B), onder windows, geen probleem maar nu ik deze onder linux aan de praat wil krijgen lukt dit me echt niet, al veel over internet gedwaald in de hoop een oplossing te vinden maar niets concreet geonden, is er onder jullie toevallig iemand die hetzelfde probleem had en mij hier een stap-voor-stap uitleg kan geven? alvast bedankt,
  Tafelpoot
 • Kijk in http://mrlee.homelinux.net/firew.htm hoe ik met isa-kaarten in RedHat5 om ging. Misschien heb je er wat aan. Kijk bij het kopje netwerkkaarten.
 • Uit de help van de kernel-config:

  [quote:7cf33d5fe6]
  If you have a network (Ethernet) card belonging to the 3Com
  EtherLinkIII series, say Y and read the Ethernet-HOWTO, available
  from <http://www.tldp.org/docs.html#howto>.

  If your card is not working you may need to use the DOS
  setup disk to disable Plug & Play mode, and to select the default
  media type.

  To compile this driver as a module, choose M here and read
  <file:Documentation/networking/net-modules.txt>. The module
  will be called 3c509.
  [/quote:7cf33d5fe6]

  Overigens kost een netwerkkaartje geen drol meer tegenwoordig.
 • Ik heb ook zo'n 3c509 kaartje in mijn pentium100 server zitten (draaiend onder slackware 10, kernel 2.4.26). Dat ding draait al jaren als een tiet, ik heb niks speciaal moeten doen in linux, enkel de driver inladen met "modprobe 3c509".
  Nu is het zo dat veel oude ISA kaartjes in 2 modi kunnen werken, plug & play en jumperless. In welke modus ze staat, wordt ergens opgeslagen op een EPROM chip op de kaart, en je kan die instelling vaak aanpassen met een dos programmatje dat bij de kaart geleverd werd (of dat je kan downloaden van de website van de fabrikant).
  Als je dat programmatje niet hebt of vindt, kan je nog altijd in windows nagaan hoe het zit: als je de kaart inplugt, windows start en hij vanzelf de kaart detecteert, staat ze in pnp mode. Als hij ze enkel vindt als je zelf de hardware detectie laat lopen staat ze manueel (jumperless).
  In het eerste geval moet ze onder linux werken mbv "modprobe 3c509" (zoals bij mij dus, bij mij staat ze in pnp mode), maar dan moet wel de isa-pnp ondersteuning ook aanstaan in de kernel (of ingeladen zijn via een module).
  In het tweede geval zal je in windows moeten gaan kijken naar de eigenschappen van de kaart en zien op welke IRQ en io-adres ze staat ingesteld. (Dit is namelijk ook een instelling in de eprom chip).
  Noteer die twee, en probeer dan de driver in linux te laden met het commando "modprobe 3c509 io=0xIOADRES irq=IRQ"
  waarbij je IOADRES en IRQ vervangt door de overeenkomstige waarden.
  Als het goed gaat, moet er in de dmesg (typ gewoon dmesg) wat output komen over de kaart.
  Ik weet niet met welke distro je bezig bent, maar ik zou voor zo'n oud systeem zeker slackware of debian met een 2.4 kernel adviseren (aangezien ik vermoed dat de ISA ondersteuning in 2.6 kernels een pak minder is)
 • Ik heb dezelfde isa-kaart in mijn bescheiden servertje draaien onder een 2.6.9 kernel, dus die ondersteuning is nog prima ;) :P
 • Bekend probleem, ik had dat ook. water geeft de goede oplossing.

  Dus op naar de site van 3com :lol:
 • ok, dan zal ik de bovenstaande oplossingen eens proberen, alleen spijitg dat ik geen dos op mijn systeem heb staan, dat wordt dus hopen dat die kaart in de juiste modus .
 • [quote:2540d7b7fa="tafelpoot"]ok, dan zal ik de bovenstaande oplossingen eens proberen, alleen spijitg dat ik geen dos op mijn systeem heb staan, dat wordt dus hopen dat die kaart in de juiste modus .[/quote:2540d7b7fa]

  dos staat op de diskette van 3com :)

  Max
 • ik heb evenmin de diskettes van 3com :-?
 • http://www.3com.com/products/en_US/searchbyproduct.jsp?path=download&amp;search=3c509b

  Maar als ik van u was zou ik gewoon eens de kaart proberen te laden met het commando "modprobe 3c509", 10 tegen 1 werkt dat wel.
 • Booten van de 3com diskette (of van freedos opstartdiskette, http://www.freedos.org/freedos/files/ ) en dan het mediatype (utp of coax) en half- of fullduplex invullen. Eventueel het irq en dma handmatig ingeven. Daarna moet 'ie worden herkent door linux. In ieder geval ging dit zo bij suse6.0 en redhat6.0.

  Een rtl8129 kaartje kost ook maar EUR 8 en dat zal je waarschijnlijk de kop niet kosten.

  Sterkte!

  Greetz, dJezzer 8)
 • [quote:609ae1faef="Bamboe"]Als je dat programmatje niet hebt of vindt, kan je nog altijd in windows nagaan hoe het zit: als je de kaart inplugt, windows start en hij vanzelf de kaart detecteert, staat ze in pnp mode. [/quote:609ae1faef] Daar heb je Windows toch niet voor nodig. Als die ISA netwerkkaart in pnp modus staat, dan wordt deze tijdens het opstarten van de pc, door de bios getoond. Ik heb zelf nog een oude ISA Realtek 8029 netwerkkaart. In de bios pnp os installed staat op No. Tijdens het opstarten toont de bios
  [code:1:609ae1faef]
  Initialize Plug and Play Cards

  Card-01: NE2000 Plug & Play ethernet card
  Card-02: Creative SB32 PnP

  PNP Init Completed [/code:1:609ae1faef]
  Deze ISA netwerkkaart heb ik getest met een Vector Linux 4.0 LiveCD op een Pentium 166 Mhz met 64 MB RAM
  [code:1:609ae1faef]
  modprobe ne
  ifconfig eth0 up
  dhcpcd eth0
  [/code:1:609ae1faef]
  De internet verbinding werkt dan. De irq en poort adressen werden al door isapnp gedetecteerd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.