Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux leren d.m.v. Debian

Anoniem
computerbacterie
8 antwoorden
 • Beste linux experts,

  Misschien een hele stomme vraag maar ik stel hem toch ;)

  Ik wilde Linux gaan leren dmv Debian (ik heb daar cd's van) is dat een goede keuze of kan ik beter voor RedHat oid kiezen?

  En zijn er nog bepaalde punten waar je op moet letten bij installatie ofzo?
  Als laatste wilde ik ook graag weten of er een duidelijke (het liefst een Nederlandstalige) site is met instructies?

  alvast bedankt.
 • Je kunt uitstekend Linux leren met Debian, mits je een goed boek hebt. Ik ken overigens geen Nederlandstalig boek over Debian.

  Overigens moet ik wel toevoegen dat Debian niet de eenvoudigste distributie is om mee te beginnen. Als je Debian op een eenvoudige manier wilt leren kun je misschien beter naar Libranet of Ubuntu kijken. Beide distro's zijn op Debian gebaseerd, maar hebben een gebruikersvriendelijkere installatie en configuratie.
 • Dat hangt ervan af wat je onder leren verstaat. Wil je gewoon GNU/Linux gaan gebruiken om er wat mee te klooien er mee te werken dan kun je beter een wat eenvoudigere distributie nemen om mee te beginnen. Als je echter echt dingen wilt leren over GNU/Linux, zoals de diverse commando's, hoe het systeem in elkaar zit, dan is een distro als Debian veel geschikter.
  Debian is voor dat doel overigens misschien nog wel wat te geautomatiseerd. Je kunt dan waarschijnlijk het beste eerst Debian gaan installeren en verkennen en daarna LFS doen (zelf je GNU/Linux ditro opbouwen aan de hand van een boek). Daar leer je het meest van.
 • Ik hoop dat je niet alleen de cd's hebt, maar ook politiek geinteresseerd bent, een voorkeur voor links hebt en alles van standaarden weet.

  Zo niet dan krijg je het in de community nog moeilijk… ;)
 • [quote:e299dad0bd="w.roosenburg"]Ik hoop dat je niet alleen de cd's hebt, maar ook politiek geinteresseerd bent, een voorkeur voor links hebt en alles van standaarden weet.

  Zo niet dan krijg je het in de community nog moeilijk… ;)[/quote:e299dad0bd]
  Dan krijg ik het dus moeilijk…… :roll:
 • [quote:1a7f8bd79f="Marcel de Reus"]daarna LFS doen (zelf je GNU/Linux ditro opbouwen aan de hand van een boek). Daar leer je het meest van.[/quote:1a7f8bd79f]

  Mwoah… ik heb LFS geprobeerd maar kan niet zeggen er veel van geleerd te hebben. Je leert er imho nauwelijks meer van dan van slackware. Je leert iets vertrouwder te zijn met programma's compileren en je leert tarballs met GNU-software uitpakken en in de juiste directories zetten maar dat is het dan ook wel.
 • Ik lees dan liever de SlackBuild scripts. Veel packages hebben redelijk veel afwijkingen, door het bekijken van SlackBuild scripts (en ze zelf te schrijven) leer je veel dingen over specifieke software. (Zoals *%#$ paketten die geen DESTDIR voor "make install" kennen.)
 • Tja, als je LFS bouwt door te knippen en te plakken leer je er niet veel van. Het idee is dat je vervolgens een beetje creatief bent en het systeem naar je eigen smaak opbouwt (waardoor je dus dingen anders doet dan de voorbeelden in het boek). Bovendien leer je er zoiezo mee waarvoor bepaalde packages dienen en wat voor gekke afwijkingen sommige software heeft (dat kun je idd ook in de SlackBuild scripts lezen).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.