Vraag & Antwoord

OS Linux

Multiboot problemen/verschillende soorten Ext2?

Anoniem
None
10 antwoorden
 • [quote:2439a9e05c="jan van batenburg"]Dank voor de reacties. Het is alleen jammer, dat ik uit het commentaar van dhr. stolk enige minachting proef voor mijn gestuntel en de helpdesk medewerker van Symantec. U vind waarschijnlijk dat zo'n domoor als ik, zich feitelijk niet met Linux zou moet inlaten. Als doorgewinterde ouwe rot in Linux kunt u (wilt u) zich kennelijk moeilijk verplaatsen in de gedachten van een beginner met wellicht een minder intelligentie niveau.
  [/quote:2439a9e05c]

  Nee hoor dat is absoluut niet zo bedoeld.
  Echter, ik maak uit uw verhaal op dat u toch wel redelijk kennis moet hebben van partitoneren, en toch blijkt een regel verder op dat er dingen gebeuren die u dan weer niet snapt.
  De essentie is u dus helemal ontgaan over het hoe te plaatsen van bootmanagers en partitie's. Ik neem niemand zoiets kwalijk het is immers best simpel als je het begrijpt, net als de meeste dingen in het leven ;).
  Voor wat betrefd de helpdeskmeedewerker van een bedrijf dat dure partitionerings software maakt vind ik het echter wel een kwalijke zaak. [punt]
  Hij had u zeker moeten vragen naar het filesysteem en niet moeten zeggen dat ze geen linux ondersteunen want dat doen ze dus wel, echter alleen ext2 en ext3 filesystems

  Ik hoop echter dat ik in mijn verdere uitleg wel duidelijk geweest ben anders wil ik hier zeker nog wel eens een goede en duidelijk uitleg over die materie geven.

  [quote:2439a9e05c]
  Ik maak ook bezwaar tegen de veronderstelling, dat ik me niet zou hebben voorbereid. In de documentatie van PM/BM wordt de suggestie gewekt, dat het toevoegen van het Linux OS net zo simpel verloopt als bij een extra Win-OS. De praktijk blijkt dit echter anders uit te pakken. Hoe had ik dat kunnen voorzien? Nu worden ineens Linux vaardigheden van me verwacht, die ik niet heb.
  [/quote:2439a9e05c]

  Dit is een veronderstelling die dus uit uw eigen verhaal voortkomt.
  Zover ik nml. weet wordt stap voor stap uitgelegd hoe een linux systeem naast een windows systeem geplaatst kan worden.
  Daarbij komt dat ik er vanuit mag gaan dat u dus zeker het stukje over het partitoneren gelezen heeft ? en welke filesystemen er dus gebruikt worden.
  Er had dus een belletje bij u moeten gaan rinkelen toen u dus in het installatie overzicht zag dat de betreffende linux partitie's als reiserfs geformatteerd zouden worden.
  Verder wordt er tijdens een suse installatie minder linux kennis van u verwacht dan tijdens een windows installatie (incl. al uw drivers en bijbehorende instellingen)

  [quote:2439a9e05c]
  Natuurlijk heb ik ook de diverse documentatie van Linux meegekregen en zelfs opengeslagen om te lezen hoe de installatie zou moeten verlopen! Desondanks kon ik niet altijd de gewenste informatie vinden. Daarbij moet ik wel bekennen, dat soms het engels en/of begrip een barriere vormt. Er is bij de installatie inderdaad ook Nederlandse helptekst, maar die blijkt lang niet altijd voldoende.
  [/quote:2439a9e05c]

  Ik ben het met u eens dat het niet altijd duidelijk is (de NL helptekst) en niemand kan u kwalijk nemen dat het engels in bijgaande documentatie niet altijd even goed te begrijpen is, het is tenslotte allemaal nieuw.

  [quote:2439a9e05c]
  U zult mij hopelijk ook niet euvel duiden, dat ik niet eerst alle 702 pagina's engelse tekst eerst heb bestudeerd, voordat ik het OS ging installeren!
  In mijn onnozelheid had ik n.l. de gedachte om mijn kennis van Linux (net als bij Windows) op te bouwen uitgaande van een gemakkelijk selecteerbaar en werkend systeem. Ik probeer aan de eerste voorwaarde vorm te geven, doch krijg dat niet goed voor elkaar. Daarvoor vraag ik hulp.[/quote:2439a9e05c]

  Ik hoop u niet gekwetst te hebben want dat is zeker niet de bedoeling, we komen hier tenslotte allemaal om of wijzer te worden of anderen te helpen met de kennis die we in soms jaren vergaard hebben.

  We kunnen dus beter maar weer ontopic gaan en ik zal even een stukje maken over de filesystems en partitie indelingen waar u (kunne we niet gewoon je/jij zeggen ? ) mee aan de gang moet kunnen.
 • Indeling harde schijven en nummering van devices onder Linux

  allereerst de device namen per [u:91e4b7e2ee]IDE-controller [/u:91e4b7e2ee]

  [code:1:91e4b7e2ee]
  primaire controller
  master = /dev/hda
  slave = /dev/hdb
  secondare controller
  master = /dev/hdc
  slave = /dev/hdd
  [/code:1:91e4b7e2ee]

  voor scsi device geld /dev/sda /dev/sdb en op voor HD's en /dev/sr0 /dev/sr1 enz.

  [u:91e4b7e2ee][i:91e4b7e2ee]Partitie's[/i:91e4b7e2ee][/u:91e4b7e2ee]
  Voor een harde schijf hebben de geleerden ooit verzonnen dat deze niet meer dan 4 partitie's moest kunnen herbergen, iets wat tegenwoordig dus gewoon te weinig blijkt te zijn.
  Deze vier partitities heten dan ook
  /dev/hda1
  /dev/hda2
  /dev/hda3
  /dev/hda4
  waarbij ik gemakshalve ervan uitga dat we de master van de primaire controller als voorbeeld nemen. Voor de andere schijven vervang je hda voor de bijbehorende device naam. (let op een atapi cdrom gebruikt dezelfde aanduidingen en moet gezien wordne als een verwisselbare harde schijf)

  Doordat 4 partitie's te weinig is gebleken heeft men een truuk bedacht om van 1 partitie een zogenaamde extended (uitgebreide) partitie te maken met daarin zgn. logische stations (op een harde schijf ziet deze er fisiek als 1 partitie met daarin enkele bestanden uit)
  deze aanduiding voor een logisch station begint altijd met;
  /dev/hda5
  en daarna oplopend tot max 56 (laatste getal kan ik mis hebben maar kan het zosnel niet terug vinden en kan evenzogoed meer of minder zijn maar is zover ik weet ook afhankelijk van het besturingssysteem. Windows kan tenslotten niet meer dan 26 stations aanduiden incl. de diskette drive's)

  [u:91e4b7e2ee][i:91e4b7e2ee]Filesystems[/i:91e4b7e2ee][/u:91e4b7e2ee]
  Zoals we weten kan linux zeer veel file-systemen lezen en/of beschrijven. Standaard wordt er echter gebruik gemaakt van ext2. Doordat de hd's steeds groter werden kwam de behoefte aan een zgn. journaling filesystem en is er een uitbreiding voor ext2 gemaakt wat leidde tot ext3.
  ext3 = ext2 + journaling
  een netjes unmounted ext3 filesystem kan dan ook altijd als ext2 gemount worden.
  Verder word vaak reiserfs gebruikt. Dit heeft een haal andere indeling dan ext2 en kan door bijv. Partiton Magic ook niet bewerkt worden.
  Andere distributies dan de bekenden (Mandrake, SuSE, Fedora enz.) maken ook gebruik van andere fylesystems maar daar zal ik verder niet op ingaan.

  [u:91e4b7e2ee]Het installeren van SuSE naast 1 of meerder windows systemen;[/u:91e4b7e2ee]

  Laten we veronstellen dat we twee windows systemen hebben draaien, beide op een eigen partitie, 1x windows9x op een zgn. fat32 (vfat onder linux), 1x windows nt op een ntfs filesystem.
  windows9x staat op c: => /dev/hda1
  windows nt staat op c: => /dev/hda2 (beide zijn dus onzichtbaar voor elkaar

  hier gaan we linux bijzetten, we moeten dus eerst ruimte maken.
  Voor de veiligheid (linux heeft nog altijd een probleem met ntfs en kan niet 100% vertrouwd worden) doen we dat met Partiton magic.
  We verkleinen de ntfs partitie en maken een ext2 partitie aan waar we / (de root van ons linux systeem) op gaan zetten. en we maken een swap partitie welke afhankelijk van de hoeveelheid ram in het systeem voor of achte de ext2 gezet wordt. (persoonlijk zet ik bij 512Mb of meer de swap gewoon achteraan omdat die dan toch niet zovaak nodig is en maak ik hem minimaal net zo groot als de hoeveelheid ram in het syteem)
  Voor het gemak maken we zowel de ext2 als de swap partitie gewoon primair.
  hebben we echter een extended partitie dan is het beter om een primaire paritie te maken van ca. 50 Mb en daar /boot op te mounten (in /boot komen de opstartbestanden en de kernel te staan) en de rest in de extended te plaatsten (dus logische stations)
  de hd komt er dan alsvolgd uit te zien;
  [code:1:91e4b7e2ee]
  /dev/hda1 => win9x
  /dev/hda2 => win nt
  /dev/hda3 => ext2 /boot
  /dev/hda4 => extenden
  /dev/hda5 => logisch station met bijv. linux /
  /dev/hda6 enz de overige bestandsystemen (de windows d schijf en linux swap.)
  [/code:1:91e4b7e2ee]

  wanneer we een primaire partitie voor /boot hebben maakt het niet uit waar / komt te staan die wordt nml. aangestuurd vanuit /boot

  [u:91e4b7e2ee][i:91e4b7e2ee]De bootmager.[/i:91e4b7e2ee][/u:91e4b7e2ee]
  Als Powerquest Bootmanager (PB) gebruikt wordt om windows te booten en wanneer die ook voor linux gebruikt moet worden dan moet linux altijd op een ext2 of ext3 filesystem staan of iig. /boot
  kies bij gebruik van PB ervoor dat de linux loader (LiLO of Grub) in de root van je /boot terecht komt. in dit voorbeeld dus in /dev/hda3.
  We kunnen echter ook kiezen om Linux ons systeem te laten booten en letten dan op dat de windows systemen in de bootloader zijn toegevoegd en de betreffende partitie wordt geactiveerd. (bij 1 enkele windows installatie is dat echter niet nodig, men zegt dat het bij meerdere installatie's wel moet)
  nu kun je dus aangeven dat de bootmanager (LiLO of grub) in /dev/hda geplaatst wordt.
  let op het partitie nummer !
  /dev/hda slaat hier op het MBR (Master Boot Record = het bootrecord van de harde schijf) en /dev/hda3 op de bootsector van de partitie.

  Maak tijdens de installatie van linux altijd !! een zgn resque of opstart diskette want ene linux systeem kun je niet vanuit windows repareren.

  Let er altijd op dat je wanneer je met partitie's aan de gang gaat dit met 1 programma doet en niet met verschillende. Dit heeft te maken met het feit dat niet alle programma's de gegevens hetzelfde wegzetten op je harde schijf. Dit heeft geen betrekking op het formaateren naar een bestandsysteem.

  [b:91e4b7e2ee]Succes[/b:91e4b7e2ee]
 • Beste mensen,

  Op de HCC beurs heb ik me over laten halen om weer Linux een kans te geven met SuseLinux (versie 9.2), na een nogal teleurstellende ervaringen met versies 7.2 en 8.0. Als amateur op Linux gebied, kon ik het niet redden zonder hulp en zelfs daarna is het nooit echt goed gekomen.
  Een van de grootste teleurstellingen bleken o.a. telkens weer de problematische ondersteuning van modem, printer, tekentableau & scanner en juist die zaken zijn van eerste belang voor praktisch gebruik.

  Volgens de Linux vertegenwoordigers zouden deze problemen inmiddels achterhaald zijn, maar mijn ervaringen zijn nog steeds anders.

  De installatie:
  Het merendeel van potentiele Linux beginners heeft al een "Windowssysteem" op z'n PC. Heb je meerdere window systemen (zoals ik), dan is het managen daarvan met BootMagic een fluitje van een cent (euro), behalve als je daaraan ook Linux wilt toevoegen. Adviesen over zo'n multi-boot configuratie zijn wel in beide software pakketten te vinden, maar ze werken niet en oplossingen voor de praktische problemen die dan zijn ontstaan heb ik nergens kunnen vinden.

  Op mijn PC staan 3 prim. partities met windows systemen met daarnaast nog diverse logische partities voor allerhande data. Aan het einden van deze schijf was ooit 20 Gb. gereserveerd voor Linux. Hoe ik dat toen voor elkaar heb gekregen, weet ik niet meer. Wel dat het toen ook al een hele toer is geweest!
  Nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

  a. Installatie 1 (volgens aanbeveling van PartitionMagic=PM):
  Via PM geef ik op, dat er een nieuw OS moet worden geinstalleerd en dat dit Linux moet worden. PM geeft vervolgens aan, dat daarvoor 2 partities moeten worden aangemaakt (1x Swap & 1x Ext2). PM verzorgt de grootte van beiden en e.e.a. wordt uitgevoerd.
  Via de linux CD voer ik een nieuwe installatie uit. Linux onderzoekt de PC en vindt de 2 partities. Het programma geeft echter aan, dat deze zullen worden verwijderd en opnieuw aangemaakt in een iets andere verhouding. Tevens zal een bootloader "GRUB" worden aangemaakt.
  Omdat ik reeds BootMagic gebruik, schrap ik "grub" uit de lijst en voer de installatie uit.
  De installatie van Linux lijkt goed te lopen. Na enige tijd wordt het systeem ge-reboot en vervolgens start BootMagic op. Ik schrijf de Linux partitie bij als OS en start de PC opnieuw op. Klaar lijkt kees, maar ….!
  Als ik vervolgens Linux in de bootmanager selecteer, blijft de PC steken bij de mededeling:
  - loading Linux.

  b. Installatie 2 (zonder BootMagic)
  Ik verwijder BootMagic en via de Linux CD start ik de installatie met behoud van de bootloader "GRUB". De installatie verloopt als hiervoor en na re-boot verschijnt een menu van de bootloader "GRUB". Hierin staan mijn 3 windowssystemen en linux. Als ik de verschillende window systemen kies, blijkt steeds de laatste aktieve partitie in beeld te komen, ongeacht welke keuze ik maak. Linux blijkt echter wel kiesbaar. Ik kan echter bij mijn 2 windowsystemen niet meer komen! PANIEK….!
  In een vlaag van helderheid, installeer ik op het enig bereikbare windowssysteem weer BootMagic en vervolgens kan ik toch weer bij mijn windowssystemen komen.
  Linux is nu echter niet meer bereikbaar.

  Wie een oplossing voor het probleem heeft mag het nu zeggen!!
 • Bij grub moet je waarschijnlijk in de configuratie aangeven dat de betreffende Windows-partitie geactiveerd dient te worden.

  Bij gebruik van bootmagic is het verstandig om grub niet geheel achterwege te laten, maar te installeren in de eerste partitie van Linux, en bootmagic daarnaar te verwijzen.

  Wat de randapparatuur betreft, dat staat of valt met de aanwezigheid van geschikte drivers..


  Max
 • [quote:7b13e5d2d9="jan van batenburg"] verschijnt een menu van de bootloader "GRUB". Hierin staan mijn 3 windowssystemen en linux. Als ik de verschillende window systemen kies, blijkt steeds de laatste aktieve partitie in beeld te komen, ongeacht welke keuze ik maak.[/quote:7b13e5d2d9] Dan moet je inderdaad zoals maximilaan al aangeeft, de betreffende Windows-partitie actief maken (makeactive). Maar ook nog zichtbaar maken (unhide). Bovendien moeten ook nog de twee andere primaire partities verborgen (hide) zijn. Hier heb ik een voorbeeld van 3 verschillende Windows op drie primaire partities. Zoiets zou dan in je /boot/grub/menu.lst kunnen staan
  [code:1:7b13e5d2d9]
  title Windows XP
  unhide (hd0,0)
  hide (hd0,1)
  hide (hd0,2)
  root (hd0,0)
  makeactive
  chainloader +1

  title windows 98 Se
  unhide (hd0,1)
  hide (hd0,0)
  hide (hd0,2)
  root (hd0,1)
  makeactive
  chainloader +1

  title windows Me
  unhide (hd0,2)
  hide (hd0,1)
  hide (hd0,0)
  root (hd0,2)
  makeactive
  chainloader +1 [/code:1:7b13e5d2d9]
 • Eerst even dit:
  Bij aanvang van de Linux installatie staat natuurlijk één win-partitie actief. Daar draagt BootMagic immers zorg voor. Door in de BIOS de Linux-CD als eerste te laten booten kan de installatie van Linux plaatsvinden en wanneer de installatie klaar is, vindt automatische een reboot plaats.
  Als de PC via de HD boot, neemt BM weer de regie over. Daardoor kan ik de betreffende win-partitie met BM kiezen en het menu van BM aanpassen door Linux toe te voegen.
  a. Ik begrijp niet, waarom linux niet wil werken met de -swap-/-ext2-partities, die PM heeft aangemaakt en van de benodigde labels heeft voorzien (volgens mij de basis van het probleem) …??
  b. Ik begrijp niet, dat PM niet kan werken met de partities, die Linux heeft aangemaakt. PM ziet ze wel, maar kan aan deze partities niet de noodzakelijke labels toekennen!!
  Er zijn toch geen verschillende -swap-/-ext2- formats?
  De service medewerker van Symantec (PM/BM) heeft hiervoor geen uitleg. Men stelt enkel, dat zij het Linux OS niet ondersteunen….??

  SuSE 9.2 regelt de installatie automatisch, volgens een vooraf berekend installatie voorstel! Omdat mijn kennis van linux vrijwel nihil is, moet ik me hieraan wel vastklampen. Ik zou daar vanaf kunnen wijken, maar dan komen er allerhande opties op het scherm, waarvan ik geen kennis heb.
  Ik heb alleen goed opgelet, dat grub de bootsector niet mag verschrijven, omdat hiervoor door PM wordt gewaarschuwd, dus dit is (hopelijk) ook niet gebeurd!
  Het wel of niet activeren van Win-partities komt bij het installatievoorstel niet aan de orde.
 • [quote:78544ea138="jan van batenburg"] Ik begrijp niet, waarom linux niet wil werken met de -swap-/-ext2-partities, die PM heeft aangemaakt en van de benodigde labels heeft voorzien [/quote:78544ea138] Dat kan Linux wel. Alleen lijkt SuSE de voorkeur te geven aan ReiserFS partities. Maar kan wel worden geinstaleerd op ext2/3 partities aangemaakt door PartitionMagic.
  [quote:78544ea138="jan van batenburg"] b. Ik begrijp niet, dat PM niet kan werken met de partities, die Linux heeft aangemaakt. PM ziet ze wel, maar kan aan deze partities niet de noodzakelijke labels toekennen!! [/quote:78544ea138] Dat hangt van de Linux distro af. Het zou moeten kunnen.[quote:78544ea138="jan van batenburg"] Er zijn toch geen verschillende -swap-/-ext2- formats? [/quote:78544ea138] Een partitie gefomatteerd als ext3 door Fedora Core 3 kan bijvoorbeeld niet door PartitionMagic 8,01 worden bewerkt. Zie ook deze discussie http://www.linuxquestions.org/questions/history/262307
 • [quote:725aae82cc="jan van batenburg"]Eerst even dit:
  Bij aanvang van de Linux installatie staat natuurlijk één win-partitie actief. Daar draagt BootMagic immers zorg voor. Door in de BIOS de Linux-CD als eerste te laten booten kan de installatie van Linux plaatsvinden en wanneer de installatie klaar is, vindt automatische een reboot plaats.
  [/quote:725aae82cc]

  Logisch maar, je hebt SuSE 9.2 gekocht ? en ook de boeken die erbij zaten netjes in de doos laten zitten ??

  [quote:725aae82cc]
  Als de PC via de HD boot, neemt BM weer de regie over. Daardoor kan ik de betreffende win-partitie met BM kiezen en het menu van BM aanpassen door Linux toe te voegen.
  [/quote:725aae82cc]

  Daar is een bootmanager voor idd.

  [quote:725aae82cc]
  a. Ik begrijp niet, waarom linux niet wil werken met de -swap-/-ext2-partities, die PM heeft aangemaakt en van de benodigde labels heeft voorzien (volgens mij de basis van het probleem) …??
  [/quote:725aae82cc]

  Dat doet hij wel maar je vergeet te lezen dat je ook zelf kan bepalen hoe eea. wordt ingestelt. En SuSE komt met een "voorstel" niet een verplichting om de zaken ook zo uit te voeren.

  [quote:725aae82cc]
  b. Ik begrijp niet, dat PM niet kan werken met de partities, die Linux heeft aangemaakt. PM ziet ze wel, maar kan aan deze partities niet de noodzakelijke labels toekennen!!
  [/quote:725aae82cc]

  Dat is omdat PM dus geen reiserfs kan lezen en als je dus gekenen zou hebben wat er in je installatie overzicht staat dan zou je zien dat de partitie's welke door SuSE gemaakt worden geformatteerd worden in reiserfs en swap

  [quote:725aae82cc]
  Er zijn toch geen verschillende -swap-/-ext2- formats?
  [/quote:725aae82cc]

  Door Linux worden min of meer standaard de volgende filesystems gebruikt:
  ext2
  ext3 (=ext2+journaling)
  reiserfs (= geen ext2 maar wel een fs met journaling)

  SuSE is 1 vd. early adopters van reiserfs geweest en maakt die ook standaard voor je aan tenzij je zelf aangeeft wat je wil.

  [quote:725aae82cc]
  De service medewerker van Symantec (PM/BM) heeft hiervoor geen uitleg. Men stelt enkel, dat zij het Linux OS niet ondersteunen….??
  [/quote:725aae82cc]

  Die man weet wellicht geen moer van Linux maar had je even naar het fs. moeten vragen. Dan had hij kunnen zeggen dat BM geen reiserfs ondersteund :D
  ext3 wordt overigens wel door BM ondersteund en dan kun je (mits je LiLO/grub in de root van je linux partitie installeer) linux gewoon mbv. BM laten booten.

  Dus tip:
  maak een swap aan en een ext2 van ca. 50MB voor /boot en een ext3/reiserfs voor / en laat de linux bootloader (lilo of grub) plaatsen in de root van /boot (= dus /dev/hda5 bijv.)

  [quote:725aae82cc]
  SuSE 9.2 regelt de installatie automatisch, volgens een vooraf berekend installatie voorstel! Omdat mijn kennis van linux vrijwel nihil is, moet ik me hieraan wel vastklampen. Ik zou daar vanaf kunnen wijken, maar dan komen er allerhande opties op het scherm, waarvan ik geen kennis heb.
  [/quote:725aae82cc]

  Als je kies voor de Nederlandse taal dan kun je bijna niet mis gaan, het is in fijte makkelijker dan windows installeren omdat je bij Linux kan zien wat er gebeurt.

  [quote:725aae82cc]
  Ik heb alleen goed opgelet, dat grub de bootsector niet mag verschrijven, omdat hiervoor door PM wordt gewaarschuwd, dus dit is (hopelijk) ook niet gebeurd!
  Het wel of niet activeren van Win-partities komt bij het installatievoorstel niet aan de orde.[/quote:725aae82cc]

  Dat is dan ook wat je in de sectie bootmanager aan moet geven

  in jouw geval kun je er niet vanuit gaan dat je zonder je te verdiepen in hetgeen je doet ook de installatie tot een goed einde breng.
  Er zijn immers OS'sen welek er al standaard vanuit gaan dat ze alleen op de hd terecht komen en dat lukt je toch ook om die te installeren ??
 • Dank voor de reacties. Het is alleen jammer, dat ik uit het commentaar van dhr. stolk enige minachting proef voor mijn gestuntel en de helpdesk medewerker van Symantec. U vind waarschijnlijk dat zo'n domoor als ik, zich feitelijk niet met Linux zou moet inlaten. Als doorgewinterde ouwe rot in Linux kunt u (wilt u) zich kennelijk moeilijk verplaatsen in de gedachten van een beginner met wellicht een minder intelligentie niveau.
  Ik maak ook bezwaar tegen de veronderstelling, dat ik me niet zou hebben voorbereid. In de documentatie van PM/BM wordt de suggestie gewekt, dat het toevoegen van het Linux OS net zo simpel verloopt als bij een extra Win-OS. De praktijk blijkt dit echter anders uit te pakken. Hoe had ik dat kunnen voorzien? Nu worden ineens Linux vaardigheden van me verwacht, die ik niet heb.
  Natuurlijk heb ik ook de diverse documentatie van Linux meegekregen en zelfs opengeslagen om te lezen hoe de installatie zou moeten verlopen! Desondanks kon ik niet altijd de gewenste informatie vinden. Daarbij moet ik wel bekennen, dat soms het engels en/of begrip een barriere vormt. Er is bij de installatie inderdaad ook Nederlandse helptekst, maar die blijkt lang niet altijd voldoende.
  U zult mij hopelijk ook niet euvel duiden, dat ik niet eerst alle 702 pagina's engelse tekst eerst heb bestudeerd, voordat ik het OS ging installeren!
  In mijn onnozelheid had ik n.l. de gedachte om mijn kennis van Linux (net als bij Windows) op te bouwen uitgaande van een gemakkelijk selecteerbaar en werkend systeem. Ik probeer aan de eerste voorwaarde vorm te geven, doch krijg dat niet goed voor elkaar. Daarvoor vraag ik hulp.
 • Kort samengevat kan BM niet omgaan met de door SuSE gebruikte ReiserFS en valt dus af als bootmanager met dit systeem (of u moet er voor kiezen om de installatie opnieuw te doen en handmatig aan te geven dat u liever ext2 of ext3 gebruikt, danwel een kleine partitie aanmaakt die u koppelt aan /boot, en die als ext2 laat formatteren)

  Blijft over: grub.
  Hierbij stuit u op het probleem dat Windows geen andere besturingssystemen naast zich duldt.
  Dat is voor dualboot met linux geen probleem, aangezien Windows de Linux-instalatie 'niet ziet'
  Maar wel een probleem bij een computer met meerdere Windows-installaties.

  Zoals Jolo aangaf dient u zelf handmatig in grub aan te geven bij welke keuzemogelijkheid in grub welke partities verborgen moeten worden, welke zichtbaar, en welke geactiveerd.
  Dat kan vanuit de configuratiemodule 'Bootloader' in YaST, houdt daarbij het lijstje van Jolo bij de hand voor de juiste opties om in te stellen.

  Dit is zeker voor een beginner aardig ingewikkeld, maar bedenk dat uw systeemconfiguratie nogal onortodox is

  Wat Symantic betreft, het is natuurlijk vaag dat hun helpdesk geen vragen over het booten van Linux kan beantwoorden als hun product claimt die mogelijkheid in huis te hebben.

  Verder is het misschien leuk om te weten dat Pearson Education een klein boekje genaamd 'Linux in tien minuten' heeft uitgebracht dat in het Nederlands een inleiding van SuSE 9.1 geeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.