Vraag & Antwoord

OS Linux

[SuSE 9.0] Installeren bestanden in Linus

Anoniem
None
8 antwoorden
 • Sinds een paar dagen heb ik SuSE Linux 9.0 draaien. Van internet het bestand gimp-2.2.0.tar.gz gedownload. Dit bestand heb ik geplaatst in file:/home/<userid>/Downloads. Volgens mij is dit een archive bestand die je kunt uitpakken met ark.
  Mijn vraag: Hoe en waar installeer ik de bestanden?
 • In Linus zul je wss geen bestanden kunnen parkeren, da's nl de man die de Linux kernel heeft bedacht en onderhoudt ;)

  Om te kunnen uitpakken open je een console en tik je
  [code:1:de2f68488a]cd /pad/naar/directory
  tar -xvzf <packagenaam>[/code:1:de2f68488a]
  Hierna begint je machine te ratelen en paktie eea uit. Vanwege de 'verbose' (v) optie in het commando laat tar zien welke directories hij maakt. Als voorbeeld geeft tar aan dattie Gimp installeert in de nieuwe map /home/<gebruikersnaam>/Gimp Dan tik je in:
  [code:1:de2f68488a]cd /home/<gebruikersnaam>/Gimp
  make && make install[/code:1:de2f68488a] en wordt the Gimp geinstalleert in /home/<gebruikersnaam>/Gimp

  Om meer te leren van het (de)compressieprogramma tar tik je, eveneens in een console, [code:1:de2f68488a]man tar[/code:1:de2f68488a] in. Hierna krijg je (korte) uitleg hoe het programma werkt en welke opties je kunt toevoegen. Eén van die opties is het voorschrijven van het installatiepad, maar daarvoor moet je bij de man-pagina's zijn (weet ik niet uit m'n hoofd :P) Sluit de man-pagina af met de Q toets.

  Groet, M.V. Wesstein
 • Let hierbij wel op: als je Gimp al had geinstalleerd en je start het programma vanuit het startmenu, dan start SuSE gewoon je oude versie op, niet de nieuwe. Deze moet je expliciet starten door vanaf de prompt of via de bestandsbeheerder het juiste gimp-bestand in je nieuwe installatie aan te roepen.
 • Van GIMP zijn voor alle distributies rpm -paketten te vinden die je zo kunt installeren. GIMP zelf compileren zou ik niet aanraden als je weinig van Linux weet. Kijk op je DVD/CDROMs van SuSE.
 • Daar zul je gimp 2.20 niet op vinden, da's nmlk de nieuwste versie ;)

  Max
 • Oh… ik doe eigenlijk niets met tekenprogramma's dus wist ik dat niet. Zie wel dat er een rpm voor Fedora is, misschien werkt die?

  http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/1605043/com/gimp-2.2.0-1.i386.rpm.html
 • [quote:5d1bc6d151="Tekkie"]Oh… ik doe eigenlijk niets met tekenprogramma's dus wist ik dat niet. Zie wel dat er een rpm voor Fedora is, misschien werkt die?

  http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/1605043/com/gimp-2.2.0-1.i386.rpm.html[/quote:5d1bc6d151]

  of neem gewoon deze :
  http://ftp.gwdg.de/pub/linux/usr-local-bin/9.1/gimp-2.2.0-100.SuSE.ulb.2.i586.rpm

  maakt niet uit of je 9.1 of 9.2 gebruikt nml. :D
 • Volgens mij is deze vraag inmiddels al een aantal keren voorbij gekomen. Is het misschien een idee om een stukje te plaatsen in de FAQ over het installeren van tarballs en eventueel rpms, debs, tgzs en apt-get, yum, urmpi en wat dies meer zij?

  Dit kan dan eenvoudig worden overgenomen (mits de bron erbij wordt vermeld) uit de linux gebruikers handleiding van Jarkko Huijts: http://huijts.student.utwente.nl/~jarkko/linux/lgh14/html/node148.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.