Vraag & Antwoord

OS Linux

Linux opleidingen

Anoniem
h.enk
26 antwoorden
 • Voor het bedrijf waar ik werk moet ik me orienteren in de opleidineg die er zijn. Doel is om mogelijk onze Lotus Notes omgeving op Linux te laten draaien. Wat ik zoek is een goede basiscursus waarin de structuur van Linux wordt behandelt en het installeren en onderhouden van een serveromgeving. Ik heb totaal geen kennis van Linux, het dient dus echt vanaf de basis te zijn. Wie weet een goed instituut die daarin kan helpen?
 • Ik heb mischien een raar voorstel.

  Maar is er geen expert hier die eventueel een cursus zou willen leiden. Tegen vergoeding natuurlijk.
  Want er zijn denk ik een hoop mensen die graag een linux cursus zouden willen volgen maar over het algemeen zijn deze cursussen heel duur.

  En een leidraad zou dan kunnen zijn Comptia LINUX+
  dit is tot een middenkader systeembeheerder niveau.

  Ik heb er op zich best 150 euro voor over.

  Dus dan kunnen we bijvoorbeeld met een aantal man ergens in het midden van het land een zaaltje huren ieder zijn eigen pc meenemen.

  En als we met genoeg mensen tegelijk zijn dan dekt dat makkelijk de kosten van het zaaltje en dan houd de leraar er ook een lekker centje aan over.
 • Ik beheer een domein over meerdere lokaties in nagenoeg alle Europeesche landen. Ik heb geen behoefte aan een op het forum gegeven cursusje. De kosten zijn niet relevant. Hierbij mijn vriendelijke verzoek niet verder te posten hierover in deze draad aangezien ik serieus op zoek ben, en geen vervuilde draad wil of allerlei off-topic gel*l.
 • Je hebt voor Red Hat, net als voor Microsoft Windows, het certified enigeer programma (RHCE). Ret Hat is toch nog steeds de meest gebruikte serverdistributie, dus dat is misschien een goede uitvalsbasis. De RHCE bestaat uit verschillende niveaus, die elk begleidende boeken kennen.
 • [quote:e5880f525a="Marcel de Reus"]Je hebt voor Red Hat, net als voor Microsoft Windows, het certified enigeer programma (RHCE). Ret Hat is toch nog steeds de meest gebruikte serverdistributie, dus dat is misschien een goede uitvalsbasis. De RHCE bestaat uit verschillende niveaus, die elk begleidende boeken kennen.[/quote:e5880f525a]
  Zijn er ook opleidingcentra die daar opleidingen in geven?
 • Mmm, ik zie dat red Hat zelf in Nederland gevestigd is. Raar alleen dat ze niet de telefoon opnemen :-? Is waarschijnlijk allemaal op basis van vrijwilligers 8) , probeer het straks nog even.
 • Deze vond ik zo snel via google, maar er zijn er vast meer. Deze cursus lijkt me overigens voor ver gevorde gebruikers.

  Is het overigens niet iets om in ieder geval eens een partitie op je werkstation en een oude PC vrij te maken? Pak dan een distro als Slackware en ga er aan de hand van de Slackware Linux Basics mee aan de slag. Door op je werkstation een goed werkenden desktop in te richten en op de oude PC een servertje op te zetten heb je de basis al snel onder de knie en kun je deze met dergelijke cursussen uitbreiden.
 • [quote:7c371b2df7="Marcel de Reus"]Deze vond ik zo snel via google, maar er zijn er vast meer. Deze cursus lijkt me overigens voor ver gevorde gebruikers.

  Is het overigens niet iets om in ieder geval eens een partitie op je werkstation en een oude PC vrij te maken? Pak dan een distro als Slackware en ga er aan de hand van de Slackware Linux Basics mee aan de slag. Door op je werkstation een goed werkenden desktop in te richten en op de oude PC een servertje op te zetten heb je de basis al snel onder de knie en kun je deze met dergelijke cursussen uitbreiden.[/quote:7c371b2df7]
  Ik wil eerst gedegen kennis van de basis opdoen. Met name omdat de serveromgeving volledig shell-based is (althans dat willen we) en je toch echt de commando's moet kennen. Zodra de kennis aanwezig is, wordt het een periode van klooien en daarna zien we wel verder.
 • Hewlett Packard en/of AT Computing bieden wel goede Linux cursussen aan, van beginnersniveau tot geavanceerd. Kost natuurlijk wel geld, maar dat zal wel geen probleem zijn voor je werkgever. Als je je nog wilt certificeren, is LPI een goede optie (http://www.lpi.org/) de examens worden gewoon in NL afgelegd natouurlijk.
 • Ok, ik heb gekeken welke course ik moet volgen om van niks te komen tot Sysadmin voor RH en heb dan 3 coursen nodig á € 2000,-. De eerste course is pas 25 April en wil voor die tijd er wel mee aan de slag. Ik zag dat er een Red Hat Enterprise was, maar vraag me af of die toegevoegde waarde heeft ten opzicht van een basis Red Hat ditributie (als die er al is)? Verder vraag ik mij af dat als ik met een Slackware distributie aan de slag ga, wat heb ik aan de opgedane kennis zodra ik met RH ga werken?
 • Ik heb wel al een Fedora Core 2 liggen en een Mandrake 10 ditributie, is het zinvol om 1 van de 2 distributies te installeren als server en op die manier al rommelen om al wat kennis te hebben voor RH?
 • volgens mij is het zo dat over het algemeen slackware de meest universele (unix like) commando's waardoor dus slackware vaak de beste distro is om mee te beginnen.
 • Waar je het beste mee kunt beginnen hangt af van welke distributie jullie later willen gebruiken. Is het belangrijk dat de leverancier van de distributie een groot bedrijf is dat (tegen betaling uiteraard) support levert of willen jullie de boel juist helemaal zelf onderhouden?

  In het eerste geval is Red Hat namelijk een voor de hand liggende keus en kun je het beste met Fedora (Core 2 of Core 3) beginnen, omdat Fedora afgeleid is van Red Hat en dus veel overeenkomsten toont. Red Hat zelf is tegenwoordig alleen bedrijfsgericht en heeft enkel nog enterprise versies.

  In het tweede geval kun je beter voor een distributie als Slackware of Debian kiezen. Deze distributies zijn beiden standaard volledig shell-based. Het voordeel van Slackware is dat het van alle GNU/Linux distributies het meest op andere unices lijkt. Debian is wat gebruiksvriendelijker doordat je eenvoudig met enkele commando's updates kan binnen halen en nieuwe pakketten kunt installeren (de vraag is in hoeverre dat voor een server nuttig is).
 • Waar ik in slackware dag en nacht in de shell aan het rommelen ben. Merk ik dat ik in de meer grafische distro's helemaal de shell niet meer gebruik. Als je linux server guru wilt worden kan dat een nadeel zijn.
 • [quote:6d56eb4a81="Venzent"]
  Ik wil eerst gedegen kennis van de basis opdoen. Met name omdat de serveromgeving volledig shell-based is (althans dat willen we) en je toch echt de commando's moet kennen.[/quote:6d56eb4a81]

  Ik ben het volledig met je eens dat een systeembeheerder een grondige kennis van het OS dient te hebben, maar ook in de professionele wereld van serverbeheer gebeurd dat vooral 'op afstand' via een browser. Webmin bewijst ook de ervaren systeembeheerder goede diensten… Helaas kun je niet alle taken via Webmin verrichten, maar met een ssh beveiligde remote shell kom je overal :D

  [quote:6d56eb4a81="Venzent"]Zodra de kennis aanwezig is, wordt het een periode van klooien en daarna zien we wel verder.[/quote:6d56eb4a81]

  Hier ben ik het dus niet met je eens: op het moment dat je kennis hebt ben je het klooistadium voorbij… Ik kan je 2 boeken aanraden, beide van O'Reilly:
  # Running Linux, ISBN 0-596-00272-6 Basiskennis Linux, ruim 650 pagina's nuttige info
  # Linux server hacks, ISBN 0-596-00461-3 Selectie van 100 tips over het beveiligen en beheren van servers onder Linux
  Ik heb beide boeken staan en ben zeer te spreken over de kwaliteit. Kennis v/d Engelse taal is echter wel vereist aangezien O'Reilly een Amerikaanse uitgever is ;) http://www.oreilly.com

  Groet, M.V. Wesstein
 • Het eerste dat ik in een grafische shell doe is een terminal opstarten. ;-) En eventueel Midnight Commander, ipv al die vervelende grafische bestandsbeheerders ;-)

  Misschien kun je nog andere opleidingen zoeken bij bijvoorbeeld Computrain of een van de vele andere opleidings instituuten, de prijs moet je je niet druk om maken; geen enkele opleiding is goedkoop. Kennis komt meestal niet voor niets. Zeker als je met spoed wilt kan het wel eens duurder uitvallen.

  Zelf werk ik professioneel met allerlei UNIX smaken, onder anderen productsupport. En zoveel verschil is er naar mijn mening niet tussen AIX, HPUX, Linux, SCO of andere *NIX, zeker niet tussen de verschillende distributies van Linux op zich. Ken je het een, ken je het ander, misschien dat een config file wel eens op een andere plaats staat - meer is het niet.
 • Ok, zoals ik net begrijp van Marcxel, kan ik dus ook aan de slag met Fedora of Slackware. Zijn er ook opleidingen die puur gebasseerd zijn op ide ditributies, net zoals bij Red Hat?
 • Ik denk dat er op zich voor deze 2 distro's (aangezien ze niet commercieel zijn) weinig specifieke opleidingen zijn.
  Maar er zijn opleidingen als LP1 LP2 enzz en comptia Linux+ die distro onafhankelijk zijn.
  dit zijn bij mijn weten een beetje de standaard linux systeem/server beheer opleidingen.
  En comptia linux+ komt qua inhoud redelijk overeen met LP1 omdat er cursussen zijn in linux systeem beheer waarna je kunt kiezen tussen deze 2 examens.
 • Slackware is wel commercieel ;).
 • @daniel
  Verklaar je nader???

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.