Vraag & Antwoord

OS Linux

Afmelden en stoppen??? als gebruiker bij duel monitor laptop

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Het zal wel een vraagje zijn die simpel te beantwoorden is. Ik heb Mandrake 101 op een Fujitsu-Siemens Lifebook C6637 geinstalleerd. Mandrake start automatisch op, zo heb ik dat ingesteld. Om een beter beeld te hebben sluit ik mijn 19 inch CRT monitor aan de laptop en ook miijn toetsenbord en muis. Bij het opstarten start Mandrake automatisch op de CRT monitor en staat het laptop scerm uit, maar kan ik ook inschakelen voor een dubbelscherm.

  Nu in deze opstelling moet ik wel inloggen als gebruiker met mijn naam , wachtwoord en het commando startX. Bij het afsluiten moet ik mij eerst afmelden als gebruiker om de computer uit te kunnen zetten.

  Nu het probleem is nu welke commando ¨s moet ik intypen om de laptop af te sluiten en te stoppen. Nu zet ik hem dan maar handmatig uit maar dat is natuurlijk niet netjes. Graag een oplosing?

  Nog een vraag kan je ook met een dual monitor opstelling werken. Nu zijn de beelden op de laptop en het CRT scherm exact gelijk. Ik bedoel zou ik aan de CRT monitor kunnen werken en b.v. mijn broer een spelletje spelen op de laptop en dat gelijkertijd. Deze vraag stel ik omdat ik gewoon nieuwsgierig ben of dat kan?

  Hans[b:c29c44585d][/b:c29c44585d]
 • om je computer af te zette… als root "halt" of "powerdown" of "shutdown" eens proberen

  veel succes

  Tafelpoot
 • shutdown -h now (uitzetten)
  shutdown -r now (rebooten)
 • Als de schermadapter de funtie heeft kun je echt dual-screen werken, maar de meeste (alle?) laptop adapters kunnen dit niet, en hebben slechts de mogelijkheid de beelden dubbel te displayen.

  En waarom heb je niet gekozen voor de optie om X automatisch te starten bij het booten?
 • Het makkelijkste is in te stellen dat Mandrake automatisch X opstart. Je kunt dan namelijk ook als gebruiker vervolgens gewoon de computer uitzetten. Je kunt dit instellen door in het bestand '/etc/inittab' het default runlevel op 5 te zetten.

  Een dualdisplay is ook mogelijk, op mijn laptop (onbekend merk) werkt het in ieder geval prima. Je moet dan diverse dingen aanpassen in het bestand '/etc/X11/xorg.conf'. Zo moet je o.a. een tweede display toevoegen. Als je even op het forum of op google zoekt vind je daar genoeg info over.

  Met twee gebruikers tegelijk op een computer werken is echter een heel ander verhaal, omdat je dan twee onafhankelijke X-sessies met ieder een eigen toetsenbord en muis moet draaien. Dat is met de Linux kernel erg gecompliceerd, maar ook hierover moet een topic (van mij) te vinden zijn. Ik ben daar destijds mee bezig geweest, maar ben er uiteindelijk mee gestopt, omdat je verschrikkelijk moet kloten met twee verschillende X-servers, die beide gepatched moeten worden en met vage niet up-to-date kernel patches.
 • Ik heb X wel ingesteld om automatisch op te starten. Dat gaat goed bij het opstarten van de laptop. Maar als ik eern externe monitor aansluit dan moet ik wel als gebruiker inloggen. Dat duelsherm werken was gewoon nieuwsgierig heid en laat ik maar zo

  Hans
 • ik denk dat het simpeler zou zijn dat je gewoon een verbinding maakt met een lichte pc via een (minimum 100mbit) netwerkje en dan ssh-X draait, dan kan je wel 2 verschillende dingen draaien (heb je wel nog een pc nodig heh)

  trouwens als je met 2 X-servers op een computer gaat bezig zitten moet je er wel rekening mee houden dat je ram geheugen zeer snel zou kunnen vollopen heh!!!
 • Ik heb nog wel een computer over, maar ik laat het maar zo. Waar ik wel nog niet uit ben dat als ik een externe Beeldscherm aan mijn laptop hang deze standaard wordt opgestart en het beeldscherm van de llaptop uit staat, dat ik nu wel als gebruiker moet inloggen en als de laptop gewoon gebruik X wel automatisch opstart. Is dat mogelijk om ergens in te stellen. Dat als ik een externe Beeldscherm eraan hang dat X dan ook automatisch opstart.

  Hans
 • Ik denk dat dit veroorzaakt wordt doordat X faalt. X wordt dan dus wel delgelijk opgestart maar knalt er direct met een error weer uit. Kijk maar eens in het bestand '/var/log/Xorg.0.log'.
 • Kan het bestand wel vinden. Met Kwrite opene is het leeg. Aanklikken dan is de toegang geweigerd. Ik neem aan dat ik dit alleen met root, administrateurs rechten kan benaderen, inzien. Hoe doe ik dat. Via het Mandrake Configuratie scherm kom ik er ook niet uit. Gek de laatste keer, nu dus dat ik weer mijn laptop aansluit aan mijn CRT monitor ging het wel ineens goed. Starte X wel automatisch op. trouwens die shutdowm commando ´s werken ook goed. Ik denk dat ik maar eens een lijstje voor mijzelf ga aanleggen met de belangrijkst commando ´ s tot nu toe.

  Hans
 • Open even een terminal (konsole in KDE) en tik daarin 'su -' en geef vervolgens het root wachtwoord. Nu kun je het bestand met 'less /var/log/Xorg.0.log' uitlezen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.