Vraag & Antwoord

OS Linux

problemen met installatie mandrake 10.1

Anoniem
None
11 antwoorden
 • Beste, JOLO bedankt voor je reactie. Ik heb Mandrake 10.1 als iso gedownload en op een DVD-r gebrand dus daar zou het niet aan moeten liggen. Op een ander forum las ik wel dat er meer problemen zijn met herkenning van DVD/cd spelers tijdens de installatie en dan m.n. bij computers met twee SATA schijven en dat is bij mij ook het geval. Weet je hier misschien iets van en nog beter hoe je dit moet oplossen. RUCO.
 • Wanneer ik Mandrake 10.1 probeer te installeren gaat de boot vanaf DVD goed totdat Mandrake de DVD/CD driver probeert te vinden, ik krijg dan het bericht dat dit niet lukt en de vraag of er een driver op floppy beschikbaar is, die ik niet heb. Bij installatie van Suse 9.2 heb ik dit probleem niet maar bij UBUNTU weer wel. Wie weet raad. (Computer is Pentium 4 , MSI 865PENeo2 moederbord en LG DVD/CD speler.) Alvast bedankt, RUCO.
 • [quote:dedac5c365="r.j.p.coenen"]Wanneer ik Mandrake 10.1 probeer te installeren gaat de boot vanaf DVD goed totdat Mandrake de DVD/CD driver probeert te vinden, ik krijg dan het bericht dat dit niet lukt en de vraag of er een driver op floppy beschikbaar is, die ik niet heb. [/quote:dedac5c365] Bedoel je nadat je licentie voorwaarden hebt geaccepteerd? Gaat het om een zelf gebrande DVD-RW. Wellicht dat het dan Mandrake beter kunt branden op een DVD-R. Zie ook deze discussie.
 • [quote:b0c7da3134="r.j.p.coenen"] Op een ander forum las ik wel dat er meer problemen zijn met herkenning van DVD/cd spelers tijdens de installatie en dan m.n. bij computers met twee SATA schijven en dat is bij mij ook het geval. [/quote:b0c7da3134] Maar ik neem aan dat je de DVD/cd spelers op de Ultra ATA connectors hebt aangesloten. Bij het herkennen van de dvd-speler, spelen de twee SATA schijven nog geen rol.

  Een oplossing heb ik op dit moment (nog) niet. Maar je zou wel het volgende kunnen proberen. Als je pc opstart van de Mandrake dvd, druk dan bij het eerste scherm dat je ziet op de toets [F1]. Typ dan [code:1:b0c7da3134] linux text [/code:1:b0c7da3134][Enter] om de tekst gebaseerde Mandrake installatie te starten. Op een gegeven ogenblik verschijnt dan het dialoog Language choice. Druk dan tegelijk op de toetsen [Alt] en [F4]. Of druk tegelijk op de toetsen [Alt] en [F2] en typ
  [code:1:b0c7da3134] dmesg | grep hd [/code:1:b0c7da3134][Enter] en controleer de output van [code:1:b0c7da3134] df -h [/code:1:b0c7da3134][Enter] om te zien of je dvd-speler is gemount. Is deze gemount, dan zou je via [Alt] en [F1] proberen verder te gaan met de tekst gebaseerde Mandrake installatie. Of post deze outputs.
 • Ik weet niet of dit precies is wat je bedoeld maar wanneer ik in textmodus probeer te installeren en het logbestand bekijk dan wordt er aangegeven dat er wordt gezocht naar scsi waarna de beide sata-schijven worden gevonden vervolgens wordt er naar ide gezocht en blijkbaar niets gevonden na drie maal proberen is het laatste logbericht: Looking for DAC960, Unsetting automatic. (uiteraard wordt er ook allerlei info gegeven over gevonden usb en pci dev's) Wat mij overigens blijft verbazen is dat dit probleem zich niet bij SUSE voordeed en wel weer bij UBUNTU. RUCO.
 • [quote:cdbed20fa1="r.j.p.coenen"]Ik weet niet of dit precies is wat je bedoeld maar wanneer ik in textmodus probeer te installeren en het logbestand bekijk dan wordt er aangegeven dat er wordt gezocht naar scsi waarna de beide sata-schijven worden gevonden vervolgens wordt er naar ide gezocht en blijkbaar niets gevonden na drie maal proberen is het laatste logbericht: Looking for DAC960, Unsetting automatic. [/quote:cdbed20fa1] Werd die info getoond met de toetsen combinatie [Alt] + [F4] ?

  Wellicht zou je kunnen controleren of er iets bruikbaars staat in deze discussie http://www.linuxquestions.org/questions/history/272539
 • Ik ben nog niet zo heel bekend met Mandrake Linux maar wat mij in hoge mate irriteert zijn de slechte letters. B.V. de letter W is net een trappetje, onregelmatig, zeer iel en slecht te lezen. Om die reden heb ik zelfs gisteren Mandrake Linux 10.1 helemaal opnieuw geinstalleerd. Vraag mij niet was dat nou nodig maar het zij zo. Via een web link hierboven http://weblog.digiplace.nl/2004/11/fonts-onder-kde-hoe-vaak-heb-ik-daar.html probeer ik de letters goed te krijgen. Onder de dubbele lijn staat dat bericht.

  Wat heb ik nu gedaan!

  Stap 1 uitgevoerd. Mogelijk heb ik iets stoms gedaan. Ik heb de gehele map met inhoud /ust/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi verwijderd. In deze map zaten fonts die ik dus allemaal heb weggegooit. De map 100dpi kon ik niet vinden.

  Stap 2 MSfonts geistalleerd. urpmi msfonts en urpmi msfonts-style uitgevoerd.

  Stap 3. Hier loop ik vast.
  Er staat edit /etc/fonts/local.cf - add all of your font directories
  here's mine …………………………………..

  Ik kan dit niet volgen. Kan iemand mij zeggen hoe ik dit doe. Waar moet ik via de console als root naar toe gaan en welke commando ś ; voer ik uit. ????????????????????????????????????

  En als ik weet hoe , hoe voer ik dan stap 4 uit.???


  Hans
  ————————————————————————————————————————————–
  —————————————————————————————————————————————
  Fonts onder KDE

  Hoe vaak heb ik daar al niet over geschreven?! Afijn..ik ben ene Gnome gebruiker, zal mij niet echt meer boeien. Maar de oplossing zou wel eens als volgt kunnen zijn:

  1. remove the xorg-x11-100dpi and xorg-x11-75dpi packages (they have crappy helvetica and serif fonts)

  2. download and install the ms-font rpms from http://webperf.org/msfonts/
  urpmi msfonts-1.2.1-1.noarch.rpm
  urpmi msfonts-style-1.2.1-1.noarch.rpm

  3. edit /etc/fonts/local.cf - add all of your font directories
  here's mine:

  /usr/share/fonts/msfonts
  /usr/share/fonts/msfonts-style
  /usr/share/fonts/default/ghostscript
  /usr/share/fonts/ttf
  /usr/share/fonts/ttf/western
  /usr/share/fonts/freefont
  /usr/share/fonts/Dustismo
  /usr/share/fonts/ttf/decoratives
  /usr/X11R6/lib/X11/fonts/msttcorefonts
  /usr/local/share/fonts
  /usr/share/fonts
  /usr/X11R6/lib/X11/fonts

  4. fc-cache -f -v

  5. restart your window manager (ctrl+alt+backspace )
 • Jolo bedankt voor de tip met de wijzigingen in de bios herkende mandrake de cd speler en was het probleem opgelost. Mogelijk weet je als routinier ook een oplossing voor het volgende probleem. Ik probeer onder suse 9.2 een Canon Smartbase 390 aan de praat te krijgen onder unix cups maar dat wil op geen enkele manier. De betreffende printer staat ook niet vermeld onder de lijst van te selecteren printers en de canonsite geeft geen aanwijzingen voor dit probleem evenals de susesite. RUCO
 • [quote:6e13012bdc="r.j.p.coenen"] Ik probeer onder suse 9.2 een Canon Smartbase 390 aan de praat te krijgen onder unix cups maar dat wil op geen enkele manier.[/quote:6e13012bdc] Tja, de Canon Smartbase 390 staat (nog) niet in de database van linuxprinting http://www.linuxprinting.org/printer_list.cgi?make=Canon Zie verder deze discussie http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=102754&highlight=canon
 • JOLO naar aanleiding van je tip Turboprint uitgeprobeerd waarop de printer het ghoed doet, nadeel is dat iedere print gratis een groot irritant logo van turboprint meegeprint krijgt tenzij je voor 30 euri een licentiecode aanschaft (geebn opensourcebeleid dus). Als bekend is hoe dit omzeild kan worden of als er alternatieven zijn dan houd ik mij aanbevolen. RUCO
 • Ik heb wel eens gelezen dat turboprint bij lagere resoluties afdrukken maakt zonder het logo erin.
  Die ervaring heb ik zelf niet met Turbolinux, dus weet niet of dat bij eerdere versies het geval was of het wat uitmaakt welk merk/model printer je hebt.

  Verder biedt Canon zelf ook Linux-drivers aan voor bepaalde modellen printers.
  Zoek eens op de site van canon of je dergelijke drivers kunt vinden, of neem contact op met Canon over het hoe en wat van Linux-drivers.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.