Vraag & Antwoord

OS Linux

Samba beheren ahw FTP

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Waarde medeforummers,

  Lang niet gezien! Ik ben onlangs weer tegen een probleem opgelopen en hoop dat jullie hier als vanouds bij kunnen helpen…

  Omdat ik een laptop heb (die niet is uit te breiden) heb ik thuis van een oude bak een Linux fileserver gemaakt. Deze draait al een jaar zonder problemen, maar nadat ik er een extra hd in heb gezet trekt de koeling het niet meer zo goed en loopt hij dus regelmatig vast. Ik heb wat extra koeling geregeld door één van de 5,25"-klepjes aan de voorkant te verwijderen en er een gaasje voor gehangen, dit helpt al aanzienlijk.

  Het grootste probleem is echter dat er regelmatig veel mensen op de server zitten om door mijn bestanden te bladeren (overwegend MP3, foto's en een paar films) en deze "streaming" bekijken. Bij teveel belasting loopt hij gewoon steevast vast.

  Nu heb ik Samba al ingesteld op User ipv Share, en per share een maximum van 1 gebruiker per keer ingesteld, en dit doet al wonderen. Maar nu wil ik graag kunnen zien wie wanneer op mijn server was en wat hij/zij daar deed… Een beetje zoals een FTP-log dus. Is dit mogelijk en zo ja: hoe? Ik ben er wel al achter dat je via Webmin bij de eigenschappen van een share kan zien wie er op dat moment verbonden zijn en met welk bestand, maar ik zoek eigenlijk een snellere en makkelijkere manier.

  Ik doe al mijn configuratie via Putty en Webmin, er staat RedHat 9 op.

  Alle hulp en tips zijn welkom!

  Alvast bedankt,

  Bas.
 • Hoe bereiken deze mensen jou server om bestanden te verkrijgen (al dan niet streaming)? Via het web? Hoe?

  Je zou Logwatch kunnen gebruiken om de Samba logs in /var/log door te spitten en wat relevant is in een een mail te zetten. Vergt misschien wel wat extra configuratie van hoe de samba log behandeld moet worden (is echter niet heel erg ingewikkeld). www.logwatch.org
 • [quote:036cfe3c9e="LibraOne"]Hoe bereiken deze mensen jou server om bestanden te verkrijgen (al dan niet streaming)? Via het web? Hoe?[/quote:036cfe3c9e]Nee, niet via het web, maar gewoon via het interne netwerk dmv Windows Network Shares. Ik wist eigenlijk niet eens dat Samba meer kon dan dat… Voor zover zij kunnen zien is het gewoon een Windowscomputer. Met streaming bedoel ik niets meer en niets minder dan dat zij bijv een MP3 niet eerst naar hun hd kopiëren maar direct openen in een mediaprogramma.

  [quote:036cfe3c9e="LibraOne"]Je zou Logwatch kunnen gebruiken om de Samba logs in /var/log door te spitten en wat relevant is in een een mail te zetten.[/quote:036cfe3c9e]Ik zal hier eens naar kijken… Ik zoek eigenlijk iets dat ik online (via een browser) kan bekijken, dus ik overweeg om zelf wat in PHP te schrijven. Probleem is alleen dat er nog geen PHP op de server staat (wel een werkende Apache) en dat ik geen idee heb waar te beginnen, nog los van het probleem dat de webserver waarschijnlijk geen leesrechten van de sambalog heeft.

  Ik heb wel al wat opgevangen over [i:036cfe3c9e]smbstatus[/i:036cfe3c9e], maar hier nog geen webfrontend voor gevonden. Ik had verwacht snel een oplossing te hebben, maar het valt dit keer toch iets tegen… Wel weer een leuke uitdaging. :D

  - Bas.
 • Wat noem je veel man? 20? 200? Dat vastlopen is meer het probleem op zich, moet je daar niet eerst iets aan doen?
 • [quote:4d5bb48298="Tekkie"]Wat noem je veel man? 20? 200?[/quote:4d5bb48298]Maximaal 17. [quote:4d5bb48298="Tekkie"]Dat vastlopen is meer het probleem op zich, moet je daar niet eerst iets aan doen?[/quote:4d5bb48298]Ja en nee. Ik heb al geconstateerd dat de vastlopers puur en alleen het gevolg zijn van oververhitting. Deze hitte wordt veroorzaakt door de 3e hd die is geplaatst, die met zijn grote omvang en hogere snelheid naar eigen schatting makkelijk voor 50% extra hitte kan zorgen. In een kleine toren is dat best veel. Met de kap eraf en een ventilator erop is er geen probleem, als ik de enige ben die toegang heeft (en dus minder de schijf gebruik) ook niet. Ik zou ook een hd-koeler kunnen inbouwen, maar die dingen kosten €40 en dat vind ik wat overdreven, zeker als je weet dan een film binnen 3 minuten op je eigen harde schijf staat (100MBit LAN).

  - Bas
 • Een oude processot koeler van een pentium1 of 486 ofzo wilt ook nog wel eens helpen, deze met wat dubbelzijdig tape (of lijm) op de hdd vastplakken. :wink:

  Als het moderne HDD's zijn kun je met hdparm ook nog wat proberen te doen met akoestisch management, willicht dat dat ook in warmte scheelt, omdat de schijf er ook iets langzamer van word. Over het LAN is dat niet te merken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.