Vraag & Antwoord

OS Linux

RedHat -> DeBian

Anoniem
None
17 antwoorden
 • Beste Linux experts…
  Ik ben sinds een jaar of 5 trouw gebruiker van RedHat linux. Ik installeer en gebruik het voor mijn servers…alles naar volle tevredenheid. Nu ik wegens een defecte HD genoodzaakt ben om eea opnieuw te installen overweeg ik om over te stappen op Debian. Mede omdat RedHat commercieel is gegaan en ik niet weet hoe betrouwbaar Fedora is. Wie kan mij hierover iets meer vertellen??? Ik was overigens ook op zoek naar een Webmin RPM(?) voor DeBian ..maar die kon ik niet vinden. Werkt Debian niet met RPM's of is er gewoon geen kant-en-klare Webmin hap voor Debian beschikbaar? Ik heb inmiddels wel een aantal positieve verhalen over Debian gelezen op Internet maar ik wil toch graag jullie idee hierover horen. Is Debian bijv. betrouwbaarder als RH, omslachtiger, moeilijker te installen enz.
 • Ik ben zelf sinds enige tijd over van Fedora naar Debian. Dit bevalt mij uitstekend. De reden dat ik ben overgestapt is vooral dat fedora en redhat nogal een eigen manier van configuratie hebben, waar je een beetje in verzuipt als je hier handmatig mee gaat knoeien. Daarentegen is fedora wat vriendelijker voor de beginner door allerlei configuratietooltjes mee te leveren.

  Wat webmin betreft, die is gewoon via apt te installeren. Debian werkt met deb en niet met rpm. Je zult deb bestanden echter minder vaak in het wild op het internet tegenkomen dan rpm's, omdat er werkelijk enorme hoeveelheden in de debianrepositories via apt zijn te installeren. Je hoeft ze dus niet los van het internet te plukken om ze vervolgens met de hand te installeren. Fedora is met yum en apt4rpm ook aardig op weg, maar is er nog niet helemaal.

  Als je overstapt hoef je niet al te veel moeilijkheden verwachten. Alleen de installatie is wat soberder dan met het grafische anaconda van fedora en redhat. Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. De overstap is mij in ieder geval uitstekend bevallen. Debian is vooral net een tikje sneller, omdat de installatie minder opgeblazen is met van alles wat je toch niet gebruikt, maar je systeem wel trager maakt. Bovendien, als je iets toch wilt gebruiken is het slechts een 'apt-get install' verwijderd. :)

  Een laatste tip: gebruik voor de desktop sid/unstable of desnoods sarge/testing, maar zeker niet woody/stable, want dan zit je met stokoude software.
 • [quote:f2850469db]Een laatste tip: gebruik voor de desktop sid/unstable of desnoods sarge/testing, maar zeker niet woody/stable, want dan zit je met stokoude software.[/quote:f2850469db]
  Na jou, stokoud… Vergeleken met Fedora 3 (bleeding edge) heb je gelijk. Wil je dit met Debian bereiken, dan moet je over op unstable. Voor (productie) servers is de stable versie echter aan te raden. Software die goed getest en uitermate betrouwbaar is. Daar moet je ook niet teveel aan willen rommelen als het eenmaal goed werkt…
 • Nog een pluspuntje van Debian: ook upgraden naar een nieuw major releasenummer is gewoon mogelijk en dat doet geen enkele commerciële distro na. En vergeet vooral niet om na de installatie als één van de eerste handelingen via apt -get het synaptic pakket na te installeren (grafische interface voor apt -get), dan wordt de softwareselectie, vooral ook bij het verwijderen van onderdelen, pas echt supergemakkelijk. Vooral het volledig automatisch oplossen van afhankelijkheden is een droom. Maar dat laatste kan ook liggen aan het feit dat ik een Dummy ben.

  Jim
 • [quote:42962f2aae="Jim van Zweeden"]Nog een pluspuntje van Debian: ook upgraden naar een nieuw major releasenummer is gewoon mogelijk en dat doet geen enkele commerciële distro na.[/quote:42962f2aae]

  Slackware? [b:42962f2aae]upgradepkg */*.tgz[/b:42962f2aae] is vaak het enige dat hoeft te gebeuren.
 • [quote:e4974ac497]En vergeet vooral niet om na de installatie als één van de eerste handelingen via apt -get het synaptic pakket na te installeren (grafische interface voor apt -get), dan wordt de softwareselectie, vooral ook bij het verwijderen van onderdelen, pas echt supergemakkelijk.[/quote:e4974ac497]

  Op een server gebruik ik meestal geen grafische interface. Het beheer doe ik via ssh of mbv webmin. Dan is het toch wel handig alle features van apt te kennen. Ben je hiervan eenmaal op de hoogte, dan werkt het net zo goed (zo niet beter) dan synaptic.
 • Dacht ik het niet? Ikke Dummy dus.

  Jim
 • http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/index.en.html

  Lijkt moeilijker dan het is. ff google op apt, en je vindt misschien ook wel een nederlandse handleiding.
 • Gijs: ik zou ook niet zomaar open en bloot een complexe configuratietool als Webmin draaien. Hooguit na encryptie met IPsec, of via een SSH tunnel.

  Maar misschien doe je dat allang ;).
 • Tja…. Fedora/RedHat, Mandrake, Suse…. allemaal bekend als de wat gebruikersvriendelijkere distro's. En Debian, Slackware, e.d. als de wat basalere distro's.

  Ik zou zeggen…. gewoon testen wat je het meeste bevalt. Ik gebruik nu veel Fedora en soms Suse. En mag het wat degelijker dan gebruik ik geen Debian of Slackware, maar FreeBSD.


  > Nog een pluspuntje van Debian: ook upgraden naar een nieuw major releasenummer is gewoon mogelijk en dat doet geen enkele commerciële distro na

  –> Onzin…. dat kunnen er veel (zoals hierboven bij slack al vernoemd). Ook Fedora, voor als je je dat afvraagt. Via cdrom/dvd of slim door yum naar de nieuwe release te laten verwijzen.


  Fedora is ook voor servers prima hoor. Voor iedere distro geldt "weet wat je doet". En dan werkt ook Fedora prima. Verder is het gewoon kiezen wat jij zelf het liefste gebruikt.
 • [quote:88fc690ffd]> Nog een pluspuntje van Debian: ook upgraden naar een nieuw major releasenummer is gewoon mogelijk en dat doet geen enkele commerciële distro na

  –> Onzin…. dat kunnen er veel (zoals hierboven bij slack al vernoemd). Ook Fedora, voor als je je dat afvraagt. Via cdrom/dvd of slim door yum naar de nieuwe release te laten verwijzen. [/quote:88fc690ffd]Nou, onzin… Dat doet fedora debian inderdaad niet na. Ik heb inderdaad upgrades van redhat 9 -> fc1 -> fc2 gedaan, maar zonder enige hoofdbrekers ging dat zeker niet.
 • > Ik heb inderdaad upgrades van redhat 9 -> fc1 -> fc2 gedaan, maar zonder enige hoofdbrekers ging dat zeker niet.

  Bij upgrades hoor je vaak problemen als het systeem complexer is. Bij alle distro's. Ik heb ook upgrades gehad van rh8->fc3. Geen probleem. Bij een complexer systeem was fc2->fc3 al lastig. Dergelijke verhalen van alle distro's gehoord.
 • Het is dus mogelijk om van RH8 naar FC3 te upgraden?? Eigenlijk was dit mijn main reden om eens over te stappen van RH naar Debian. Ik wist niet dat dit mogelijk was. Maar is het niet zo dat Fedora een mindere distro is in vergelijking met het 'oude' RH of Debian?
 • > Het is dus mogelijk om van RH8 naar FC3 te upgraden??

  http://mrlee.homelinux.net/rh8and9-fc1.htm beschrijft de upgrades naar fc1, maar naar fc3 kan ook. Of als je even wacht naatr fc4. Dat kan dus zeker.

  > Maar is het niet zo dat Fedora een mindere distro is in vergelijking met het 'oude' RH of Debian?

  Nee. Zeker niet ivm RedHat (het is eigenlijk RedHat, maar door een andere club gebakken (die dat bij RedHat eigenloijk ook al lang deden). En met Debian is het niet anders komen te liggen doordat het nu Fedora heet. Die vergelijking blijft smaak; moet iedereen voor zich bepalen.
 • Zelf vind ik dat de verschillen onder de motorkap tussen Red Hat/Fedora en Debian niet zo groot zijn. Het enige grote verschil is eigenlijk .deb vs .rpm.
 • [quote:4353756d67="BoGuS"]Is Debian bijv. betrouwbaarder als RH, omslachtiger, moeilijker te installen enz.[/quote:4353756d67]

  Geen idee of het betrouwbaarder is dan RH (geen ervaring met RH) maar betrouwbaar is debian zeker. Het is ook niet moeilijk te installen, ik heb het een jaar geleden voor het eerst geinstalleerd als volstrekte newbie…als je toch tegen een probleempje aanloopt is er ergens op het net wel een oplossing voor te vinden. Go for it! Debian rulezz :D
 • Niet om een flame te beginnen, maar vorig antwoord snap ik toch niet…. waarom zegt iemand "debian rulez", terwijl het lijkt alsof dat de enige distro is die hij (enigszins) kent?

  Nogmaals… welke distro je kiest is persoonlijk. Test er een paar (die kwa opzet echt verschillend zijn; zoals debain en fedora idd) en maak je keus.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.