Vraag & Antwoord

OS Linux

Geluid niet simultaan....

Anoniem
Tekkie
5 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb al een tijdje een probleem met mijn geluid.
  Momenteel gebruik ik Fluxbox als wm en alsa om mijn geluidskaart aan te sturen.
  Veel geluidjes die afgespeelt zouden moeten worden hoor ik niet, ik hoor ze nooit eigelijk.
  Ik heb wel geluid, maar ik kan slechts 1 stream (1 bron -> cd, ogg, mp3 etc.) per keer luisteren.
  Als ik xmms draai, dan kan ik tegelijkertijd geen cd'tje afspelen.

  Dit is denk ik ook het probleem dat systeem geluiden / alertgeluiden van b.v. gaim of iets dergelijks niet hoorbaar zijn.
  Nu weet ik niet precies hoe het hoort te werken, maar het lijkt me toch dat linux wel in staat moet zijn om geluiden gewoon doorelkaar af te kunnen spelen.
  Momenteel is denk ik het grote probleem dat een proces hde hele geluidskaart voor zichzelf claimt en daardoor andere processen er geen toegang tot hebben…

  Hoe wordt dit normaalgesproken opgelost onder linux ?

  P&B
 • Door een geluidsserver zoals arts of esd te gebruiken.
 • Ik zal dus een soundserver moeten gaan gebruiken….

  Wat zou in mijn geval een goede keus zijn ? Arts of esd ?
  Momenteel gebruik ik alsa, waarom weet ik niet meer, maar dat had ik vrij vlot aan de praat en is volgens mij wel goed.
  Welke soundserver het geschikst is zou ik niet weten, ik hoor ook vaak mensen klagen over soundservers (met name arts onder kde ?).
  Misschien komt dat wel door verkeerd gebruik of door onwetendheid, maar persoonlijk zou ik dus niet weten wat de voordelen en de nadelen zijn van het draaien arts / esd of van een soundserver in het algemeen.
  Het blijkt dus noodzakelijk om simultaan / gelijktijdig meerdere geluidssamples vanuit meerdere bronnen te kunnen afspelen, maar wat zouden dan de nadelen kunnen zijn ?

  P&B
 • [quote:09b8de1389="Pinky & The Brain"]
  Wat zou in mijn geval een goede keus zijn ? Arts of esd ?
  Momenteel gebruik ik alsa, waarom weet ik niet meer, maar dat had ik vrij vlot aan de praat en is volgens mij wel goed.[/quote:09b8de1389]
  ALSA levert enkel drivers voor Linux en wat tooltjes voor GNU/Linux. Het is de meest voor de hand liggende en beste keus qua _drivers_. Een soundserver heeft echter niets met drivers te maken, je gebruikt hem boven op je werkende geluidskaart met drivers. Welke soundserver je gebruikt maakt niet zoveel uit. ARTS is de default KDE soundserver, buiten KDE gebruik ik zelf altijd ESD, maar ook dan is ARTS een optie.

  [quote:09b8de1389]persoonlijk zou ik dus niet weten wat de voordelen en de nadelen zijn van het draaien arts / esd of van een soundserver in het algemeen.
  Het blijkt dus noodzakelijk om simultaan / gelijktijdig meerdere geluidssamples vanuit meerdere bronnen te kunnen afspelen, maar wat zouden dan de nadelen kunnen zijn ?[/quote:09b8de1389]
  Dat programma's die niet met een soundserver om kunnen gaan geen toegang hebben tot de geluidskaart, omdat deze door de soundserver gebruikt wordt. Dat is echter een kwestie van de releasing time goed instellen of de programma's zonder ARTS of ESD support via artsdsp of esddsp draaien, zodat ze alsnog over de sounserver lopen.
 • Zo merk je toch het comfort van een desktop environment als kde en gnome, die draaien standaard een soundserver, waardoor je dit soort problemen eigenlijk niet meer tegenkomt.

  Max

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.