Vraag & Antwoord

OS Linux

Plaatjes viewer

Anoniem
None
13 antwoorden
 • Wat is een goede plaatjesvieuwer onder linux ?

  Iets zoals irfanview onder windows, klein, snel, maar kan bijna alle formaten juist weergeven.
  Ik heb nu al enkele geprobeerd, maar de vieuwers van o.a. kde en gnome vindt ik maar niks, er moet toch wel beter zijn ?

  Wat gebruiken jullie hiervoor ?

  P&B
 • Tja, welke heb jij al bekeken ;)

  je hebt kview, kuickshow, gwenview, kimdaba, showimg, digikam…..

  Max
 • Xnview bestaat zowel onder windows als linux en lijkt sterk op Irfanview en is bovendien ook gratis voor thuisgebruik: http://www.xnview.com/
 • Ja programma's als kview en kuickshow heb ik natuurlijk al geprobeerd.
  Die laatste die je daar noemde kende ik niet, maar bijna alle standaar meegeinstalleerde programma's van kde en gnome heb ik al bekeken.
  Ze bevielen mij uiteindelijk niet…ik hem nu dat XnVieuw even geinstalleerd en dat lijkt op het eerste gezicht een leuk programma, maar het is toch nog anders dan wat ik zocht.
  Sinds enige tijd draai ik nu fluxbox en dat bevalt goed, vele programma's draaien aanzienlijk beter al moet je voor sommige dingen wel wat comfort missen, maar dat heb ik er wel voor over en op den duur moet mijn huidige windowmanager toch wel evenveel gebruiksgemak bieden als vroeger onder KDE / Gnome….alleen dan sneller.

  Wat gebruiken jullie eigenlijk voor de plaatjes ?
  Ik persoonlijk zou graag een imageviewer hebben om snel met het toetsenbord (pijltjestoetsen of page-up page-down etc.) door een direcorty grafische bestanden te bladeren.
  Zoiets in de geest van irfanvieuw, want dat kun je 1 virtuele desktop gebruiken voor een fullscreen output van plaatjes etc., dat is reuze handig voor mij.
  Grafische bewerking kan wel in een pakket als the Gimp, dat hoef ik niet in een vieuwer nietwaar ;-).

  Welke programma's gebruiken jullie en met welke doel ?

  P&B
 • [quote:aeb96ef1af]Wat gebruiken jullie eigenlijk voor de plaatjes ?
  Ik persoonlijk zou graag een imageviewer hebben om snel met het toetsenbord (pijltjestoetsen of page-up page-down etc.) door een direcorty grafische bestanden te bladeren.
  [/quote:aeb96ef1af]
  Tja, daar is kuickshow ideaal voor, een eenvoudige viewer waarmee je via de pijltoetsen of middelste muisknop door de plaatjes kunt bladeren.

  [quote:aeb96ef1af]
  Zoiets in de geest van irfanvieuw, want dat kun je 1 virtuele desktop gebruiken voor een fullscreen output van plaatjes etc., dat is reuze handig voor mij.
  [/quote:aeb96ef1af]
  irfanview ken ik niet, maar het lijkt qua screenshots wel op gwenview.

  Zelf gebruik ik digikam, maar die is meer bedoeld voor werken met fotocamera's en honderden foto's in verschillende albums ;)

  Rinse
 • Kuickshow vondt ik maar niks…sorry :-(.

  Gwenview ben ik nu aan het onderzoeken dus ik ben benieuwd.

  Ja, ik ken dat….digitale camera's zijn funest voor je hardeschijfruimte ! :P

  P&B
 • fbi is een leuke framebuffer image-viewer en er is ook een keyboard only based image viewer die enkel het plaatje dat je wilt zien weergeeft en verder geen interface heeft. Ik kan alleen niet meer op de naam van dat programma komen :(
  Slackware Robert gebruikt dat tooltje altijd.
 • als je echt klein wilt: feh
 • al gekeken naar gqview en gthumb ?
 • Gwenview is super en een echte aanrader !
  Wordt goed ondersteund door de maker (spreek uit eigen ervaring).
 • Heb van de week net de documentatie ervan vertaald, dus de volgende versie van gwenview heeft een nette Nederlandse (en vrij beknopte) vertaling :)

  Rinse
 • Andere viewer is ksquirrel ( http://ksquirrel.sourceforge.net ). Deze is in de volgende uitgave ook in het Nederlands.
  ksquirrel gebruikt OpenGL, wat zorgt voor een razendsnelle rendering van de afbeeldingen.

  Max
 • Kquirrel lijkt een mooie ontwikkeling, echter het is wel KDE afhankelijk.
  Gwenview is idd ook een heel mooi programma !
  Veel functionaliteit en binnenkort ook van nederlandse documentatie voorzien dus !
  Ook XnView is een leuk programma met veel functionaliteit, echter het lukt mij tot nu toe alleen om ze vanuit de console te starten…dat is wel een minpunt.
  Gthumb heb ik inmiddels ook aan mijn navigatiemenu toegevoegd, het is een vlotte thumbnail viewer met handige fullscreen browsing.

  Voor onder de console had ik fbi en feh geprobeerd…fbi is inmiddels samengesmolten met een ander programma, maar ik ben er erg van gechameerd :-).

  Allen hartelijk dank voor de tips !

  P&B

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.