Vraag & Antwoord

OS Linux

X.org of XFree86.org?

Anoniem
SiegeSapper
6 antwoorden
 • Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de X.org-code en de XFree86.org-code?
 • Weinig, de Xorg code is een XFree afsplitsing van mensen die zich niet konden vinden in de licentie die op XFree zit.
 • En dus zal er steeds meer verschil in beide komen. Vanaf XFree86 4.3 zijn ze los doorontwikkeld. De eerste X.org = nagenoeg XFree86 4.3, maar inmiddels worden in X.org in rap tempo nieuwe functies ingebouwd, zoals onder andere echte transparantie.
 • Dus is het nu verstandig om voortaan voor X.org te kiezen ?

  Of is er nog twijfel onder de ontwikkelaars tussen XFree en X.org ?

  P&B
 • Die keuze is geheel aan jou. Dat is nou het mooie aan GNU/Linux - de keuzevrijheid. Jij, en de programmeurs, hebben de vrijheid en de keuze om zelf te beslissingen te maken. Je hoeft niet meer accoord te gaan met 1 windowsmanager op 1 graphicsengine met 1 bedrijf dat voor jou de keuzes en de applicaties bepaald.
  Is wel, de sources waarmee Xorg is begonnen na de afsplitsing waren goed genoeg om verder te gaan met het maken van allerlei extensies en extra functionaliteit die bij het XFree team waarschijnlijk nooit geaccepteerd zouden zijn. Als je niet te conservatief bent, zou ik gaan voor Xorg wat dat betreft.
 • [quote:ddc1a6b339="Pinky & The Brain"]Dus is het nu verstandig om voortaan voor X.org te kiezen ?

  Of is er nog twijfel onder de ontwikkelaars tussen XFree en X.org ?

  P&B[/quote:ddc1a6b339]

  De meeste distributies laten XFree86 links liggen na de licentieverandering bij versie 4.4. Ik vond diezelfde licentieverandeing ook een goede reden om XFree86 niet meer te gebruiken en zo waren er heel veel gebruikers en ontwikkelaars die naar X.org switchen. XFree86 wordt nog wel doorontwikkeld, maar ik vraag me af hoe lang ze het uit houden.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.