Vraag & Antwoord

OS Linux

partities linux/windows

Anoniem
None
17 antwoorden
 • hallo beste mensen

  ik had 4 partities, zeg maar C,D en E en G. op C staat windows XP, op D 90% van mijn applicaties, op E niets en op G alle persoonlijke doc's en zo.

  op E wilde ik Linux hebben maar na installatie daarvan blijkt dat LINux ahw in een nieuwe partitie zich heeft genesteld. kan ik nu nog de E partitie toevoegen aan de Linux ?

  ik heb Partition magic 8.0 op XP. die geeft trouwens aan dat evt toevoegen van extra ruimte vanuit E alleen aan de swap kan, klopt dat?
 • Ik denk dat er een paar problemen zijn:

  Ten eerste heeft Linux altijd een swap partitie nodig, en gezien de ruimte en partities op de schijf kan dit alleen uit E: komen.
  Daarnaast werkt linux niet met partities zoals windows. de partities krijgen geen letter, maar een ' mount point ' en dat houd een standaard naam in zoals "/" wat de rootpartitie is ( hier word alles geinstalleerd), "/home" wat vergelijkbaar is met een soort van mijn documenten.

  Verder wil je dit soort partities het liefst ext3 of een vergelijkbaar systeem geven, en windows kan dit niet lezen. Derhalve zal windows het dus ook zien als ongepartitioneerde ruimte, en niet als E:

  Tevens is het veel makkelijker in linux als G: een Fat32 partitie is, daar kunnen zowel windows als linux mee overweg. Want linux kan op zijn beurt weer niets met NTFS (kan wel met bepaalde pakketen, maar dat is erg lastig)
 • G is fat32 maar die wilde ik eigenlijk vrijhouden voor de doc's en zo. E (ntfs) heeft 20Gb die ik nu nergens anders voor gebruik. als ik die ruimte wil toevoegen aan swap, moet ik die dan ook omzetten naar fat32?
 • [quote:75bf7e4e19="Stu III"]op E wilde ik Linux hebben maar na installatie daarvan blijkt dat LINux ahw in een nieuwe partitie zich heeft genesteld. kan ik nu nog de E partitie toevoegen aan de Linux ? [/quote:75bf7e4e19] Welke Linux distributie en versie heb je geïnstalleerd? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, kun je het beste je output posten van je partities, door te typen in een Konsole of Terminal als superuser [code:1:75bf7e4e19] fdisk -l [/code:1:75bf7e4e19][Enter]
  [quote:75bf7e4e19="Stu III"]ik heb Partition magic 8.0 op XP. die geeft trouwens aan dat evt toevoegen van extra ruimte vanuit E alleen aan de swap kan, klopt dat?[/quote:75bf7e4e19]
  [quote:75bf7e4e19="harmtido"]Ten eerste heeft Linux altijd een swap partitie nodig, en gezien de ruimte en partities op de schijf kan dit alleen uit E: komen. [/quote:75bf7e4e19] Maar omdat Partition magic 8.0 het heeft over het toevoegen aan de swap, is het aannemelijk dat er al een swap partitie is. Wellicht zou die E partitie dan als /home partitie gebruikt kunnen worden. Deze zal dan wel als EXT3 geformatteerd moeten worden.
  [quote:75bf7e4e19="Stu III"] E (ntfs) heeft 20Gb die ik nu nergens anders voor gebruik. als ik die ruimte wil toevoegen aan swap,[/quote:75bf7e4e19] 20Gb is te groot om te gebruiken als swap. 2 maal werk geheugen is voldoende. Bij 512 MB of meer werk geheugen is een swap van 512 MB voldoende. [quote:75bf7e4e19="Stu III"] moet ik die dan ook omzetten naar fat32?[/quote:75bf7e4e19] Nee, swap heeft geen bestandensysteem, en wordt dus gewoon geformatteerd als swap.
 • Voor zo ver ik heb begrepen, is er nog geen linux geinstalleerd, en probeert TS nu ruimte te maken voor linux.

  Ik denk zelf dat het makkelijker is om E: weg te gooien. je kunt dan eventueel via PM8.0 de overige partities aan laten sluiten, maar dit is niet noodzakelijk. vervolgens geef je via de installatie van linux aan waar geinstalleerd kan worden. Linux geeft je als het goed is waar andere partities staan, en waar dan free space is. In die free space geef je aan dat je 2 a 2,5 maal je ram aan swap partitie wilt hebben, en de rest een root partitie. Ik weet alleen niet of je de /home tegelijk kunt gebruiken als G:, maar dat weet Jolo vast wel…

  als dat niet kan, kun je een extra /home maken in de vrije ruimte. ik zou denk ik / ongeveer 5 a 6 GB maken, en /home de rest van de ruimte. Eventueel kun je ook 1 partitie maken voor linux van zo'n 6GB plus een swap partitie. voor de rest kun je dan met PM8.0 G: uitbreiden zodat die de schijf vult.
 • [quote:434a0accc2="harmtido"]Voor zo ver ik heb begrepen, is er nog geen linux geinstalleerd, en probeert TS nu ruimte te maken voor linux. [/quote:434a0accc2] De conclusie dat Linux al geïnstalleerd is trok ik uit deze zin [quote:434a0accc2="Stu III"] op E wilde ik Linux hebben maar na installatie daarvan blijkt dat LINux ahw in een nieuwe partitie zich heeft genesteld.[/quote:434a0accc2] die de indruk wekt dat de Linux installatie is voltooid. Die nieuwe partities zouden op een ongepartitioneerd deel van de harde schijf kunnen zijn gemaakt.
 • ok ik zal even een misschien wat duidelijker overzicht geven

  C: windows applicaties (XP home sp2)
  D: ook windows applicaties
  E: ntfs, 20GB, leeg
  G: FAT32, 25 GB, deze partitie wil ik voor windows en linux toegankelijk en beschrijfbaar hebben

  op E wilde ik SuSE linux 9.2 installeren; nu is het echter wel geinstalleerd maar "naast" G; als een nieuwe partitie (H) als het
  het ware. de 20GB van E wil ik echter gebruiken voor Linux doeleinden; hoe kan ik die toevoegen en waaraan?

  Partition Magic 8.0 vraagt of ik de ruimte van E aan de swap van Linux wil toevoegen; maar dat hoeft blijkbaar niet,
  gezien de eerder gemaakte "2x werkgeheugen" opmerking.

  had ik al gezegd dat ik niet uitermate bedreven ben in deze zaken? :roll: ik heb een tijdje terug ergens anders RedHat8.0 geinstalleerd, daar werd wel gevraagd op welke partitie het moest, maar nu heeft SuSE (yast) het dus (lukraak?) "achter" G geplaatst terwijl ik E ervoor had gereserveerd.

  Linux staat er dus al wel op maar ik wil er een (E) partitie aan toevoegen. ik hoop dat ik het goed uitleg en geen windows termen gebruik waar dat niet met linux overeenkomt.
 • Aha, ik zie het probleem :D Linux is nog niet zo goed met NTFS partities. Dus maak je E: partitie leeg (gewoon verwijderen, je krijgt dan een leeg blok in het overzicht van PM). Linux werkt wel met voorgeformateerde partities, ik adviseer het z'n eigen partities te formateren, dan heb je de minste kans op problemen. PM kan dan overigens wel tegensputteren, maar daar hoef je je niks van aan te trekken :P Het is overigens al eerder gezegd: Linux werkt niet met 'stationsletters', Linux ziet jouw schijven als volgt:
  hda1: VFAT (Win95 ev) of NTFS (NT+XP) met je XP installatie
  hda2: idem, met applicaties
  hdb1: leeg, hier komt Linux op ext3 (da's een File System met log mogelijkheden)
  hdb2: VFAT/NTFS, met de kanttekening dat Linux niet zomaar naar NTFS partities schrijft. Ondersteuning daarvoor is experimenteel, lezen gaat over het algemeen goed.
  Als je die laatste partitie echt volledig 'vrij' wilt hebben zal je, mits je dat niet al had, de hele partitie moeten omzetten naar VFAT. Gebruik daar de nog lege partitie voor (dus nog voor je met PM die partitie verwijderd), da's nl het eenvoudigst ;)

  Groet, M.V. Wesstein
 • [quote:b5e0da8c4a="M.V. Wesstein"]
  hda1: VFAT (Win95 ev) of NTFS (NT+XP) met je XP installatie
  hda2: idem, met applicaties
  [b:b5e0da8c4a]hdb1: leeg, hier komt Linux op ext3 (da's een File System met log mogelijkheden)[/b:b5e0da8c4a]
  Groet, M.V. Wesstein[/quote:b5e0da8c4a]

  impliceer je nu dat ik Linux opnieuw moet installeren?
 • Ik denk niet dat M.V. Wesstein bedoeld dat je SuSE Linux opnieuw moet installeren. Of dat nodig is hangt er vanaf of je nu daadwerkelijk je pc kunt opstarten met SuSE Linux. Is die partitie naast G: wel groot genoeg voor SuSE Linux? Heb je SuSE wel geïnstalleerd met KDE? Dus ik stel voor je pc op te starten met SuSE Linux, en alsnog die output die ik eerder vroeg te posten [code:1:2913dd9599] fdisk -l [/code:1:2913dd9599] De reden dat SuSE Linux naast de G: partitie is geïnstalleerd, is waarschijnlijk omdat Yast geen Linux partitie(s) op je harde schijf aantrof, en blijkbaar wel ongepartitioneerde ruimte. En als je SuSE Linux daar niet had willen installeren, had je dat zelf moeten wijzigen.

  Als je SuSE Linux 9.2 hebt gekocht in een doos, dan is het aan te bevelen dat je de bijgeleverde boeken gaat doornemen. Te beginnen met de User Guide.
  [quote:2913dd9599="harmtido"]Ik weet alleen niet of je de /home tegelijk kunt gebruiken als G:, [/quote:2913dd9599] Omdat ook een /home partitie van SuSE Linux op een Linux partitie zoals EXT3 behoort te staan, is dit dus niet mogelijk.

  De partitie die nu nog E: is, kan nadat deze als EXT3 is geformatteerd gebruikt worden als /home. Deze zal dan moeten worden toegevoegd in /etc/fstab. Als die partitie naast G: niet groot genoeg is, dan kan het zijn dat SuSE Linux is geïnstalleerd zonder KDE.
 • windows werkt nog en linux werkt. de output kon ik niet genereren want dat commando werkte niet (of liever gezegd ik deed het wrsch verkeerd of zo :-? ) maar wat ik wel heb is een fijne screenshot uit PM.

  [img:f92218a6d8]http://picserver.org/view_image.php/E0FO61OM4C3W/picserver.jpeg[/img:f92218a6d8]

  [i:f92218a6d8]En als je SuSE Linux daar niet had willen installeren, had je dat zelf moeten wijzigen.
  [/i:f92218a6d8] ik kreeg eigenlijk niet de indruk dat ik veel keuze had…
 • [quote:3691171a26="Stu III"] windows werkt nog en linux werkt. de output kon ik niet genereren want dat commando werkte niet[/quote:3691171a26] Je logde toch wel in als superuser? Dus: su [Enter]
  [code:1:3691171a26]
  su
  Password:
  [/code:1:3691171a26] en dan pas
  [code:1:3691171a26] fdisk -l [/code:1:3691171a26][Enter]

  [quote:3691171a26="Stu III"] maar wat ik wel heb is een fijne screenshot uit PM. [/quote:3691171a26] Deze is wel duidelijk. 4,3 GB voor SuSE 9.2 kan nog wel, Hoewel ik zou een groter gemaakt hebben. Bijvoorbeeld 10 GB. Maar 4,3 GB is wel groot genoeg voor de standaard installatie met KDE + OpenOffice.org.

  Als je van E: een EXT3 partitie wilt maken, kun je dat het veiligst doen vanuit PartitionMagic. Dat wil zeggen als je PartitionMagic versie 8.0 hebt. Wel zouden daardoor een partitie- en cd/dvd letter(s) verschuiven. Waarom staat F: er niet op?

  [quote:3691171a26="Stu III"]En als je SuSE Linux daar niet had willen installeren, had je dat zelf moeten wijzigen. ik kreeg eigenlijk niet de indruk dat ik veel keuze had…[/quote:3691171a26] Dat zou gekund hebben tijdens Yast installatie instellingen. Dan had je kunnen klikken op Partitioning (Partitionering) zoals op deze afbeelding.
 • wat raad je me aan als ik de 4.3 Gb wil vergroten? kan dat nog? ik wilde het groter hebben maar zover ik kan zien heeft yast dus van G de minimale hoeveelheid Gb's gehaald (ipv E). is een herinstallatie aan te raden.

  ik zit nu op me werk (en typ dit snel in) en kan nu geen nieuwe output proberen te generen, dat doe ik vanavond.

  btw F is de dvd drive.
 • [quote:1e95d7c7ad="Stu III"] wat raad je me aan als ik de 4.3 Gb wil vergroten? kan dat nog? ik wilde het groter hebben maar zover ik kan zien heeft yast dus van G de minimale hoeveelheid Gb's gehaald (ipv E). is een herinstallatie aan te raden. [/quote:1e95d7c7ad] Als je echt SuSE Linux op de partitie wilt hebben, die nu E: is, dan is herinstallatie wel het eenvoudigst. Alleen zul je dat handmatig moeten aangeven via Yast installatie instellingen en Partitionering. SuSE Linux gebruikt standaard bestandensysteem ReiserFS, die niet wordt ondersteund door PartitionMagic. Dus dat zal wel de reden zijn dat deze E: alleen aan het swap kan toevoegen. Maar of herinstallatie echt nodig is, kun jij alleen zelf beoordelen.
 • feit is dat het nu zo geconfigureerd is zoals ik het niet wil; maar het is me niet helemaal duidelijk in hoeverre herinstallatie het eenvoudigst is. heb je tips in deze of ga ik dan teveel offtopic?

  verder : in de FAQ bij "installatie" onder .4 staat het eea over reiserfs; is dat van toepassing op dit probleem? (ik heb de faq wel gelezen maar dacht eerst dat het nvt was)
 • [quote:6bccc795fd="Stu III"] feit is dat het nu zo geconfigureerd is zoals ik het niet wil; maar het is me niet helemaal duidelijk in hoeverre herinstallatie het eenvoudigst is. heb je tips in deze[/quote:6bccc795fd] Als je echt SuSE Linux op die partitie E: wilt, dan lijkt me herinstallatie inderdaad het eenvoudigst. Bij Installatie instellingen, klik je op Partitionering. Dan selecteer je Partitie gebruikersinstelling maken, en Verder. Daar kun je zelf bepalen waar SuSE Linux wordt geïnstalleerd. Als er iets niet duidelijk is, maak je daarvan aantekeningen. Annuleer de installatie zodat je die aantekeningen + vraag kunt posten.
 • dank je wel voor je hulp; ik he net opnieuw geinstalleerd en het ging bijna goed

  :P

  ik heb nog 5Gb unallocated space staan nu tussen swape en reiser; die moet ik nog even kwijt zien te raken…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.